GYED,GYES, táppénz


Linuska # 2008.09.16. 13:20

Köszönöm a választ de ettől nem lettem "okosabb".Az a problémám hogy nem vagyok jogász igy nem tudom GYESES anyukaként mik azok a jogok illetve kötelezettségek a munkáltatóm felé amik engem megilletnek. Tehát ha én GYES mellett szeretnék visszamenni a munkahelyemre köteles vagyok 8 órában visszamenni (még akkor is ha nem megoldható számomra a 8 órás munkarend) vagy lehet részidős munkát is vállalnom? Mert régen ugye nem lehetett 8 órában dolgozni gyes mellett?
Aki a főnök üzenetét átadta, azt mondta hogy nekik kell egy 8órában dolgozó ember így, ha én nem tudok visszamenni teljes munkaidősként felvesznek a helyemre egy olyan embert aki ennek eleget tud tenni…Ezért a kérdés, hogy ha helyettem egy 8 órást vesznek fel akkor nekem nincs arra lehetőségem hogy 6 órában visszamenjek mert ugye a munkáltatóm nem fog két embert is alkalmazni egy munkakörre? Hozzáteszem, 2 éve amikor eljöttem gyedre ketten voltunk erre a munkakörre(szintén szülni ment a kolléganő)De én sajnos nem tudok 8 órában visszamenni.

A béremeléssel meg a helyzet az hogy a munkáltató sosem fogja nekem azt mondani hogy volt fizetésemelés én meg sehogy nem tudom bizonyítani hogy volt….(itt is megjegyezném hogy ugyanazon munkakör betöltésével nem egyforma fizetést kaptunk, pedig a szakmai végzettségünk egyforma)

Igazából a helyzettel nem tudok mit kezdeni, mert nagyon úgy tűnik (a munkáltatóm hozzáállásából legalábbis ezt veszem ki) hogy nem szeretnének visszavenni. Hiszen mint említettem nem tudok vele kapcsolatba lépni. Az ÜZENGETÉS meg szerintem (legalábbis így gondolom) nem elfogadható kapcsolattartás, munkáltató és alkalmazott között….

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 07:48

Nincs jogod azt követelni, hogy a munkáltató a munkaszerződésedtől eltérő módon (pl. rövidebb munkaidőben) foglalkoztasson. Neki meg nincs joga megtagadni a munkaszerződés szerinti foglalkoztatást. (Csakhogy te nem azt kérted.)
A gyermeknevelés céljából biztosított fizetés nélküli szabadság megszűnése után a munkavállaló bérét rendezni kell - de ha a munkáltatónál az adott időszakban nem volt béremelés, akkor nincs mit rendezni.

Hogy mit tegyél? Ez egy kicsit tág kérdés, belefér minden a több testmozgástól a vegetáriánus étrendre vagy a poligámiára való áttérésig. Pontosítsd egy kicsit, kérlek.

Linuska # 2008.09.16. 07:17

Jelenleg gyeden vagyok(2008.szept.28.-ig),igényeltem a gyest.A munkáltatómmal hónapok óta nem tudom felvenni a kapcsolatot,mert a telefonos megkeresésemet nem kapja meg, vagy ha megkapja, letagadja magát....Gyermekem szept.15.-től kezdi a bölcsődét,én pedig gondoltam 6 órában visszamennék dolgozni (erről amúgy a munkáltatóm már május elején tudott hiszen aláírta a munkáltatói igazolást ami a bölcsödei felvételhez szükséges).10 év munkaviszony után egy hónapja a főnököm az egyik kollégával ÜZENT!, hogy ő csak kizárólag 8 órás (teljes) munkaidőben vesz vissza a két évvel ezelőtti béremmel.Kérdéseim a következők: 1.Felvehet-e a helyemre valakit 8 órában és engem ezzel kizárhat-e a 6 órás munkából? 2.Kötelezhet-e gyes mellett 8 órai munkára? 3.Helyén való-e a 2 évvel ezelőtti bérezés? (infláció).
A szabadságomat sem tudták kiszámolni (lassan 2 hónapja kértem az erre illetékes kollégát)de azóta sem kerestek meg se telefonon se levélben.
Roppant bosszantó ez a hozzáállás,mert összességében 10 éve dolgozom a cégnél és nem hiszem, hogy egy alkalmazottra ne lenne fél órája a főnöknek.
Mit tanácsoltok mit tegyek?
A segítségeteket előre is köszönöm: Linuska

lippanni # 2008.09.16. 06:40

Sziasztok!

25 éves kismama vagyok, 2007 júliusában diplomáztam, 2007 szeptemberétől dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. Az lenne a kérdésem, hogy ha novembertől táppénzre mennék, akkor mi alapján számolnák ki a táppénzt, hiszen tavaly csak 4 hónapot dolgoztam?
Előre is nagyonköszönöm a segítséget!

nandy # 2008.09.15. 20:59

Betti:

Nem vagy köteles elfogadni. A munkakör megváltoztatása ugyanis munkaszerződés módosításnak minősül, melyhez mindkét fél beleegyezése kell.
Ha nem tud az eredeti munkakörben foglalkoztatni (mert pl. más dolgozik a helyeden), akkor addig, míg a helyzet nem rendeződik, az állásidőre is kötelesek bért fizetni. Tehát a mielőbbi megegyezés leginkább az ő érdekük.

Arra figyelj, hogy mindenképpen menj be a munkahelyedre, akkor is, ha nem tudnak munkát adni. Nehogy aztán igazolatlan távollét miatt kirúgjanak.

monalisa1 # 2008.09.15. 20:41

Betti

Elvileg és gyakorlatilag ugyanabba a munkakörbe kell hogy visszavegyenek., ha a távolléted alatt netán be is töltötték valaki mással, az ebből eredő problém nem a te gondod.

Már ha ugyanazon munkahely/munkakör jelenleg is megvan.

Azt nem írtad, hogy a cég által felajánlott másik feladatkör számodra miért nem megfelelő.

Javaslom olvass vissza ezen tipicban., mások is voltak hozzád hasonló helyzetben, és a hozzászóló jogászoktól kaptak érdemi segítséget.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.09.15. 20:33

Btimi

Beszéld meg az orvossal és bizonyára felvesz veszélyeztetett betegállományba, onnantól...
(Legfeljebb amikor majd visszamész dolgozni a főnökség "emlékezni" fog az esetre.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Betti75 # 2008.09.15. 20:27

Sziasztok!
2008. júl.14-től GYES-en vagyok, levélben jeleztem a cégem felé 2008. szeptemberi munkába állási szándékomat. A cég egy teljesen más (számomra nem megfelelő) feladatkört ajánlott fel az eddig betöltött munkaköröm helyett. Ilyen esetben milyen lépések tehetők?
Válaszotokat előre is köszönöm

Btimi # 2008.09.15. 16:33

Sziasztok, elkellne egy kis segítség.
Babát várunk, jövő márciusra vagyok kiírva. Ha most elmegyek táppénzre, akkor a tavalyi évi jövedelmem alapján kapok táppénzt. (kb. 190.000 Ft / hó bruttó) Az idei évben februártól munkanélküli voltam, májusban új munkahelyem lett, ahol csak 120.000 Ft / hó-bruttó a keresetem. A főnökeim azt szeretnék, ha jövő januárig dolgoznék. De akkor sokkal kevesebb lesz a táppénz összege nem?
Légyszi gyorsan válaszoljon, ha tud valaki segíteni.
Köszömöm

nandy # 2008.09.15. 13:35

Fata:

A TGYÁS és GYED feltétele, hogy a szülő a szülést megelőző két évben legalább 180 nap biztosítási idővel rendelkezzen. Ez a határozott idejű munkaszerződéssel is meglesz.

De a másik feltétel az, hogy TGYÁS-nál élő biztosítási jogviszony legyen, vagy az max. a szülés előtt 42 nappal szűnjön meg.
A GYED-nél szintén követelmény, hogy élő biztosítási jogviszony legyen vagy ez a TGYÁS ideje alatt szűnjön meg.

Tehát ha 2009. januárjában indul a 9 hónapos munkaszerződés, akkor nem biztos, hogy a tervezett szülés időpontjában lesz még biztosítási jogviszony.
(A határozott időtartamú szerződés automatikusan megszűnik táppénz, TGYÁS, GYED alatt is!)

Vicus70 # 2008.09.15. 13:25

Szia K.B.Z.

Igen mert ez a munkakönyvben volt és ezután a GYED után már nem használtuk a munkakönyvet és nem tünt fel. Most, hogy közalkalmazott vagyok és szedték össze az éveimet akkor derült ki.

Fata # 2008.09.15. 13:07

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.
A párommal babát szeretnénk jövő télre, ami az "ügy" kellemesebb része. :)
2007. november 1-től munkanélküli vagyok. Mindez csak annyi időre került szüneteltetésre (2008.02.18-2008.07.11 időszakra), amíg egy tanfolyamon vettem részt, melyet a munkaügyi központ szervezett és ez idő alatt képzési támogatásban részesültem. 2007 novemberéig a munkaviszonyom folyamatos (9 év).
2008.12.31-én szűnne meg a munkanélkülim folyósítása. Szerencsére kilátásban lenne 2 munka is. Mindkettő esetében október elejével kezdhetnék. Egyik cég sem zárkózik el a gyerekvállalásomtól. Csakhogy, a cég, amelyik számomra szimpatikus, esetében 9 hónapos határozott idejű munkaszerződés köttetne.
Kérdésem, hogy ez esetben milyen juttatásokat kaphatok abban az esetben, ha a gyermek megszületne.
Előre is köszönöm a segítséget,
Kata

nani1234 # 2008.09.15. 12:58

Kedves Nandy!
Nagyon köszönöm a válaszod!
Szóval ha dec.-ben nem hosszabbítják meg a szerződésem, utána elmehetek passzív táppénzre januárban, ill. bejelentkezek februárban a munkaügyre, így az első három hónap pont beleesik áprilisba, mikor szülni fogok. Így akkor meg lesz mentve a gyed, és úgyanúgy 70%-ot fogok kapni szülés után?

nandy # 2008.09.15. 06:50

Ha határozott idejű munkaszerződésed van, akkor az a határidő lejártával megszűnik. Akkor is, ha táppénzen vagy. Passzív táppénz 45 napig jár.

De te már most felmondási védelem alatt állsz, tehát a határidő lejárta előtt nem mondhatnak fel neked csak úgy.

Érdemes munkanélkülire menni, mert az alapján jár majd a GYED.

nani1234 # 2008.09.13. 18:33

Sziasztok!
Azért fordulok hozzátok, mert nem tudom mit tegyek: 3 hónapos terhes vagyok, dolgozom egy cégnél, ahol dec.végéig van szerződésem. Ápr. elejére vagyok kiírva. A probléma az, ha megtudják hogy terhes vagyok, azonnal leszámoltatnak. Próbálok dolgozni, amíg csak lehet, vagyis amíg nem látszik meg annyira rajtam. Ha előbb elmegyek táppénzre, míg hosszabbítanak a szerz.-en,már nem hosszabbítják tovább. Mit tegyek, h ne essek el a gyed-től, biztosított maradjak. Több, mint két éve folyamatosan dolgozom. Innen biztos hogy leszámoltatnak...Nekem se mindegy, h a fizetésem bizonyos százalékát kapom, vagy húszonezret... mit vehetek igénybe addig, míg szülök? hallottam ilyenekről, h passzív táppénz, passzív gyed...vagy ha elküldenek, a munkaügyi hiv.-ba bejelentkezek, és akkor is kaphatok gyeded?kérlek segítsetek, mit tegyek! Ez lesz az első babám és fogalmam sincs mit kéne tennem!

samli # 2008.09.13. 11:09

Kedves Kovács Béla Sándor!

Ezt még elfelejtettem megkérdezni:
a táppénz a bér hány százaléka lesz? A pályakezdôkre vonatkozó 60%??
Továbbá a TGYÁS és a GYED összegének megállapításakor a táppénzt veszik-e figyelembe vagy a bejelentett munkabért? Hálás köszönet!

samli # 2008.09.13. 10:46

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a segítséget! Laikusként az embertôl csak ennyit telik...:)

Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.13. 06:39

Vicus, most vetted észre, hogy 16 éve megszüntették a munkaviszonyodat? Szerinted mit lehet csinálni ennyi idő után?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.13. 06:38

Jujj! "Munkaviszonyt kezdeményez" ott, ahol már amúgy is munkaviszonyban áll; "átruházza" a gyest...

Nem mondanám, hogy szakszerűen fogalmazol.

Egyébként a táppénz akár egy évig is jár neki. Jól kiszúrt a munkáltatóval.

Vicus70 # 2008.09.13. 05:14

Sziasztok!!

Segítsetek nekem egy kicsit. Most szembesültem azzal, hogy a GYED-et és a GYES-t nem számítják be a közalakalmazotti munkaviszonyba mert a munkáltató megszüntette a munkaviszonyomat. Ez történt 1992 szeptemberében és a fiam 1992 május 27-én született.
Hogyan tudok ennek én most utánna járni?
Jogos volt?

samli # 2008.09.12. 20:32

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg senki nem tud nekem egyértelmû választ adni a következôkre:

Egy kismama -aki gyes mellett 8 órás munkaviszonyt kezdeményez a korábbi munkahelyén, azaz gyakorlatilag folytatja a munkáját-, kiveszi a szabadságait a tgyás, ill. gyed idején felhalmozottat, majd a szabadsága ideje alatt (terhes) betegszabadságra, majd táppénzre megy a következô kisbabája megszületéséig. Meddig jogosult táppénzre? A megszakítást követô munkában eltöltött idô arányának megfelelôen?

Ebben az esetben mi képezi a táppénzének alapját, továbbá mennyiben módosítja mindezt az az alternatíva, ha a gyest átruházza vagy a férjre, vagy a nagyszülôre? Ekkor gyakorlatilag visszamegy rendesen 8 órában dolgozni.

Aki tud, kérem segítsen! Köszönöm!

kismuki # 2008.09.10. 05:50

Köszönöm a választ! (Kár...) V

anne01 # 2008.09.09. 16:57

Nem. Egyszerre csak az egyik szülő, egy gyerek után, egyfajta ellátást igényelhet.

kismuki # 2008.09.09. 07:23

Keresgéltem itt, de csak KBS "szerintem"-es válaszát találtam. Hátha vki tud biztosat mondani...
A gyesem 2009.januárjában járna le, de most szeptember 1-től lemondtam, mivel szülési szabadságra mentem a következő babával. (Dolgoztam gyes mellett.) Ha én tgyáson vagyok az egyik gyermekkel, akkor a férjem igényelhet e januárig gyest a nagyobbik után? Köszönöm a válaszokat. Viktória

editx # 2008.09.08. 19:58

1976. decemberében szültem, ez idő alatt szerződéses jogviszonyban dolgoztam. A szülési szabadság lejárta után megszűnt a szerződésem, GYES következett. Ezután közalkalmazottként dolgoztam, 5 munkahelyen a besorolásnál beszámították a besorolásnál a GYES idejét, a jelenlegi munkáltatóm visszasorolt egy kategóriát, mert nem veszi figyelembe a GYES-t. Jogszerű ez az eljárás?