GYED,GYES, táppénz


Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.03. 16:00

Szabadság semmiképpen nem jár, hiszen nem állsz munkaviszonyban. Viszont a korábban esetleg ki nem adott szabadságokat a munkaviszony megszűnésekor a munkáltatónak ki kellett volna fizetnie. Ha ezt nem tett volna meg, a hároméves elévülési időn belül akár bírósági úton is kikényszerítheted a teljesítést. Amely elévülés egyébként - ha jól számolom - igencsak lejáróban van. Ha le nem járt máris.

roppancs # 2008.09.03. 15:16

Tisztelt KBS!
Most 8-án lejár a GYES-em és sajnos a mai napig még nem találtam munkát. Előző munkahelyemen határozott idejű szerződésem volt,ami gyermekem 3 hónapos korában lejárt, így a munkahelyem megszűnt. Nekem jár valamennyi szabadság,vagy 9-én jelentkezzek a munkaügyi hivatalban, ha addig nem találok munkát?
Üdvözlettel: K

inehsorab # 2008.09.03. 07:00

Köszönöm a hozzászólásotokat. Meggyőztetek. Bocs, ha kicsit tudatlanul álltam hozzá, de még ilyen cipőben nem jártam.

Lehetne még egy kérdésem?

Mivel úgy néz ki, hogy a főnököm nem akarja a fizetésemet nekem tetsző, kellő mértékben rendezni, elkezdtem körül nézni más munkahely témában. Ezért szeretném megtudni, hogy azt a bizonyos felgyülemlett szabadságot ki fogja-e nekem fizetni, ha a gyed lejárta után, gyes alatt én mondok fel?

Köszi előre is

inehsorab (barosheni)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.02. 22:50

Szerintem te a munkaügyi felügyeletnél a portással beszéltél...

nandy # 2008.09.02. 19:59

ha egy esetleges tb ellenőrzés során kiderülne a dolog, és megbüntetnék a céget.

De mi köze ehhez a TB-nek? Szerintem semmi. Akkor lenne köze, ha te GYED vagy TGYÁS, vagy táppénz alatt dolgoznál, akkor vennéd ki a szabid.

A GYES alanyi jogon jár mindenkinek, és amellett korlátlanul lehet dolgozni is. Azt nem is a TB folyósítja.

nandy # 2008.09.02. 19:56

Tehát a munkábaállástól számított 30 napon belül ki kell adnia a szabit. Akkor is, ha a munkavállaló nem kéri, és akkor is, ha a munkavállaló még gyes-en van...

nandy # 2008.09.02. 19:54

Pedig szerintem egyértelmű:

Mt. 134. § (3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. A munkáltató

  1. a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül

adja ki, ha az esedékesség éve eltelt.

A b) pontban szereplő rendelkezéstől érvényesen eltérni nem lehet.

husgab # 2008.09.02. 19:22

Ineshorab (úristen milyen nyakatekert név, bocs, ha rosszul írtam)

Az én cégemnél utánanézettem ennek, és a mi személyzetisünk azt mondta, igénybe lehet venni. Több ismerősöm is ebben a cipőben jár, és mindenkinek azt mondják, nem írja le semmi törvény, hogy a gyes alatt nem lehet igénybe venni a gyed alatti szabit.
Üdv.

inehsorab # 2008.09.02. 18:04

Tisztelt kbs!

Az a baj, hogy a munkaügyi felügyeletnél is azt mondták, hogy csak a gyes lejárta után lehet igénybe venni a gyed alatt felgyülemlett szabit. Akárhogy nézem, nonszensz. Azt mondták, hogy ők igazából nem tanácsadók, csak ellenőrzők, de ha hozzájuk bármiféle bejelentés érkezik ezügyben, ki fogják vizsgálni. Mikor kérdeztem, hogy mi lenne, ha a munkáltató ezt a szabit kiadná, én meg gyesen lennék mellette, és senki nem jelentené, azt mondták, hogy "ezt a beszélgetést itt fejezzük be" és letették a telefont.

De a Magyar Államkincstárnál is működik, hogy kiadják a szabit, tehát akkor most mi az igazság? Mert azért nem szeretném, ha egy esetleges tb ellenőrzés során kiderülne a dolog, és megbüntetnék a céget.

Üdvözlettel

nandy # 2008.09.02. 16:18

uitzko:

Ha a munkavállaló munkaviszonya a Tgyás, GYed, táppénz. alatt megszűnik, akkor ők passzív jogon kapján tovább az ellátást (a táppénzt csak 45 napig). De nem lesz lehetőségük újra táppénzre, Gyed-re stb. menniük.

nandy # 2008.09.02. 16:14

Emese:

A GYES-t nem kell visszamondani! Amellett korlátlanul lehet dolgozni (2006. óta), jövedelemhez sincs kötve a jogosultság.

Akkor érdemes munkábaállni, ha azzal legalább 180 nap jövedelemmel ellátott időszak meglesz.
Ha ennél kevesebb, akkor az előző ellátás alapján fogják majd kiszámolni újra a GYÁS-t, GYED-et.

Egyébként a munkáltatónak nincs mérlegelési joga. Ha az anyuka szeretne visszamenni dolgozni, akkor őt kötelesek foglalkoztatni. Ha nem tudnak neki munkát adni, akkor állásidőt kell fizetniük.
Tehát nem kell engedélyt kérned, egyszerűen közlöd a levélben, hogy x naptól munkába állsz. Pont.

nandy # 2008.09.02. 16:04

tothpeter:

Sajna a passzív GYED nem keletkeztet jogalapot a második GYED-re. Csak GYES-t fog kapni, az alanyi jogon jár.

uitzko # 2008.09.02. 14:24

Tisztelt kbs,

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. A cég, ahol dolgozom, kizárólag egy külföldi vállalatnak nyújt bizonyos szolgáltatást (erre hozták létre anno), akivel a szerződése az idei év végén lejár. Amennyiben nem hosszabbítják meg, az annyit jelent, hogy a Kft.-nél lévő 100 dolgozónak fel kell mondani(akik nem védettek) rendes felmondással (egyébként mindenkinek határozatlan időre szól a szerződése).
Én arra lennék elsősorban kíváncsi, hogy mi történik azzal a másik kb 20 emberrel, akik THGY-én, GYES-en, GYED-en esetleg táppénzen vannak? Még nem tudni, mi lesz a cég sorsa (csődeljárás, jogutód nélküli megszűnés, felszámolás, stb...) Mit jelentenének számukra az előbb felsorolt esetek, ill. egy esetleges közös megegyezés (ha aláírják) a mv. megszűnéséről? Jogosultak lennének-e orvosi ellátásra, ill. GYES-re, GYES-re, THGY-re? Mi a legrosszabb, amire számíthatnak és esetleg most fel sem merül bennük/bennünk? Ilyenekre gondolok pl. hogy nem mehetnek táppénzre két szülés között, vagy hogy előfordulhat-e, hogy ha egy GYES-en vagy GYED-en lévő anyuka munkaviszonya idő közben megszűnik és közben újra teherbe esik, akkor a második babával jogosult lesz-e GYED-et, GYES-t, THGY-t igénybe venni? Tudom, hogy nehéz eset, de próbálnám összeszedni nagyjából, hogy milyen hátrány érheti Őket.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
U.I.

Emese79 # 2008.09.02. 13:04

Üdvözlöm,

a segítségét szeretném kérni. 2005.12.17-én szültem, jelenleg gyesen vagyok, de babát várok, 2009. február végére. Azt hallottam, hogy jobban járnék anyagilag, ha gyes helyett kivenném a szabijaimat, és táppénzre mennék. Azt már megtudtam, hogy 46 nap szabadságom van. Igen ám, de a munkahelyemen a főnököm kicsit kötözködik, mert én így a szabadság és a táppénz első 30 napjára visszakerülök nekik a számviteli osztály állományába, és mivel most náluk megszorítások vannak, ennek nem örülnek, túllépik az engedélyezett keretet. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem jogom van ezt megtenni, vagy szükséges a főnököm engedélye hozzá? Azt mondták, a munkahelyemen, hogy levelet kell írnom, hogy engedélyezze a főnököm, hogy visszamehetek dolgozni. Ez valóban így van? A szabadság+táppénzzel persze jobban járnék anyagilag, de ha nem veszem ki a szabadságaimat, hanem visszamondom a gyest az Államkincstárnál és rögtön táppénzre megyek, akkor is hozzá kell járulnia a főnökömnek? Mivel 280e a bruttóm, ha jól tudom a betegszabadság idejére járó fizetéssel is elérem a gyed maximumot.

SEgítségét előre is köszönöm.

Emese

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.02. 12:57

Azt már itt megtudtam, hogy a felgyülemlett szabadságomat csak a gyes lejárta után vehetem ki,

Ezt itt nem tudhattad meg. Épp az ellenkezőjét hajtogatjuk - úgy látszik, még mindig nem elégszer.ű

Az általad vázolt módszerrel prímán - és teljességgel szükségtelenül - lemondanál kb. 150 ezer forintról valamint a rendes felmondás elleni védelemről.

inehsorab # 2008.09.02. 12:28

Szeretnék az itt jelenlévőktől segítséget kérni.

2008. november 20-tól igényelhetem gyermekem után a GYES-t. December 1-től mennék vissza dolgozni. Azt már itt megtudtam, hogy a felgyülemlett szabadságomat csak a gyes lejárta után vehetem ki, de megkérdezném, hogy van-e arra lehetőség:

Igénylem nov. 20-tól a gyest. Megszüntetem dec. 1-től, munkába állok, kiveszem a felgyülemlett szabadságomat, amint az elfogyott, újra igénylem a gyest, és minden megy tovább, dolgozom.?

Várom válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.02. 12:17

úgy érti,hogy ha nem tud munkát adni akkor is jár a fizetés?
Pontosan úgy.

Tamás73 # 2008.09.02. 12:12

Tisztelt kbs!
Ezt :
"ha nem tud foglalkoztatni, akkor fizetheti az állásidőt." úgy érti,hogy ha nem tud munkát adni akkor is jár a fizetés? Mert,ő azt mondta,hogy nem tud,így maradjak fiz.nélk.szabin és máshol dolgozzak VAGY én mondjak fel.
Várom válaszát. Köszönöm.

Leiaa29 # 2008.09.02. 07:35

Kedves kbs!

Én sem értettem... sztem bepróbálkozott, hátha megijeszt. Én csak úgy megemlítettem a Munkaügyi Bíróságot, hogy annak több köze van hozzá, mint az OEP-nek és máris visszavonult.
Mik vannak?!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.01. 16:04

Egyébként mi köze ehhez az OEP-nek? Ha már mindenképpen kérdezősködni akar, kérdezze a munkaügyi felügyeletet.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.01. 15:57

Jól tudod. Most vagy blöff az OEP-re hivatkozás, vagy az OEP-nek is toll a fülibe.

Leiaa29 # 2008.09.01. 13:51

Kedves kbs!

Ma hívott a főnököm, hogy nem adja ki a fizetetlen szabim után járó szabadságomat (múlt héten írt egy levelet, miszerint tudomásul veszi, hogy szept. 1-jétől kértem a fizetetlen szabi megszüntetését és jóváhagyja a szabadságom kiadását)- szóval majd csak a GYES lejárta után adja ki a felgyűlt szabit, mert az OEP-től megkérdezte!, és ők azt mondták, hogy csak a gyerek 3 éves kora után adhatja ki (fiam 2 és fél éves).
Ha jól tudom nincsen a gyerek korához kötve, hanem a fizetetlen szabi megszüntetése a mérvadó.
köszönöm válaszát!

tothpeter2 # 2008.09.01. 10:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget kérnék a következőben:

A feleségem 3 hónapos terhes, de még GYES-en van a kislányunkkal. A szülés még a GYES alatt fog megtörténni. A feleségemnek az első szülés előtt megszűnt a munkaviszonya (szülés előtt 1-2 hónappal)és GYED-re a "munkanélkülitől" ment el. Az a kérdésem, hogy fog-e neki járni a második gyerek után is GYED?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 22:43

Szerintem akkor se. Ha egy apának két különböző nőtől van gyereke, akkor azok az anyák lehetnek egyszerre gyeden, gyesen. Miért ne lenne lehetséges az is, hogy az egyik gyerekkel az apa, a másikkal meg annak az anyja legyen gyesen?

(Hozzáteszem, a "szerintem" azt jelenti, hogy nem vagyok szakértő a családtámogatások terén, nem lapoztam fel a jogszabályt, válaszom lényegében a jogérzékemen és általános jogelveken alapul.)

BandzsaHalamandzsa # 2008.08.29. 20:32

Üdvözlöm tisztelt KBS

A következő kérdéssel fordulok Önhöz:

Ikergyermekeimet egyedül nevelem, és mivel még csak 5 évesek, kapom a dupla GYES-t utánuk.(A fizetésem mellé). A barátnőm jelenleg táppénzen van, mert veszélyeztetett terhes. Szeretnénk összeköltözni, és a születendő közös gyermekünket is az én lakcímemre bejelenteni, de attól félünk, hogy ha a barátnőm szülési szabadságon vagy GYED-en lesz a babával, akkor én elesek a dupla GYES-től. Kérdésem az, hogy elvész-e a GYES, vagy csak akkor, ha össze is házasodnánk?

Köszi: Bandzsa