GYED,GYES, táppénz


j.frankie # 2008.08.25. 11:53

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi témában kérnék segítséget: 2004 február óta folyamatos a munkaviszonyom. 2006. áprilisában szültem, TGYES, GYED jelenleg GYES en vagyok (2009 áprilisig). Szeptembertől szerettem volna visszamenni dolgozni de közben kiderült, hogy ismét babát várok, mivel már volt egy megszakadt terhességem a szülés óta veszélyeztetett vagyok és azt tervezem, hogy táppénzre megyek.Ebben az esetben mi alapján számítják a táppénz összegét és későbbiekben a TGYES illetve a GYED összegét?

Segítséget köszönöm:

Frankie

Ína # 2008.08.24. 20:46

Sziasztok!

Bonyolult helyzetemet vázolom, és megköszönöm, ha valaki tud segíteni a legjobb megoldás kiválasztásában.

Több mint 6 éve vagyok egyazon munkahelyen közalkalmazotti státuszban, közalkalmazotti bértábla szerinti bérezéssel. Idén július végén saját kérésemre megegyeztem munkaadómmal egy egy éves fizetés nélküli szabadság igénybevételéről, melynek kezdete szeptember 1-je lenne. Tudtával más területen szeretném kipróbálni magam és munkát vállalni. Minderről papírt még nem írtunk. Az új helyen olyan szerződésem van már aláírva, mely szeptember 1-jétől szóló határozatlan idejű munkavégzést tartalmaz, a próbaidő alatt minimálbérért, utána újabb tárgyalás alapján (ez szóbeli megegyezés). Ám tudomásom szerint még nem jelentettek be.
Hosszú próbálkozás és annak feladása után most váratlanul kiderült, hogy várandós vagyok. Valószínűleg veszélyeztetett terhes leszek, de az új helyen semmiképp nem akarnak aktívan foglalkoztatni így szeptembertől.
Kérdésem, mi a teendő, hogy anyagilag a legjobban jöjjünk ki ebből a szituációból, és biztosan jogosult legyek minden juttatásra, mely a terhességgel és a gyermekvállalással kapcsolatos.
Segítségeteket köszönöm!

anne01 # 2008.08.23. 18:44

Gyes melletti munkavégzésnél, amíg nincs meg a 180 bérezett napod, valóban a minimálbér a táppénz alapja. Nem számít, mekkora a szerződés szerinti béred.

nagyneand # 2008.08.22. 13:58

Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy ha gyes mellett dolgozom, és a gyerekkel táppénzre kell mennem, akkor mi után számítják ki a táppénz összegét? 15 éve folyamatos a biztosítotti jogviszonyom, 2007. augusztus 1 óta pedig újra dolgozom a gyed-et követően. Létezik az, hogy 2 napra összesen 3200 Ft-ot kapjak? A munkabérem bankszektoros, tehát nem minimálbér-nagyságú.
Köszi! Elnézést, ha hasonló kérdés már szerepelt a közelmúltban, nekem nem sikerült ilyet felfedeznem.

Leiaa29 # 2008.08.21. 06:45

kedves kaali!
Most írtam a cégnek egy tértivevényes levelet, amiben benne van, hogy szept. 1-jétől szeretnék visszamenni dolgozni, ha a helyi üzletbe vesz vissza, akkor normálisan 8 órában (GYES mellett persze!) ha a távolabbiba, akkor csak 6 órában tudom megoldani. Ja, és adja ki a GYES alatt felgyűlt szabimat is, így van időm még más munka után nézni közben.
Nem hiszem,hogy bármit is tehet ezügyben, ahogy olvasgattam a fórumokat - elvileg - én vagyok védve.

Remélem, sikerül Neked is megoldani a problémádat, nem semmi 4 gyerkőccel, le a kalappal!:) nekem kettő van, de így is nagyon nehéz munkát találni.
Bár azt nem értem,hogy miért mondhatnának fel, próbálj meg kompromisszumra jutni velük. Én nem tudok róla, hogy ezért kirúghatnának.
A Munka Törvénykönyvébe nézz utána ennek a dolognak: http://www.cvcentrum.hu/career.php?…

sok sikert!

kaali # 2008.08.20. 21:01

Leiaa29!
Nagyon érdekel, hogy te milyen választ kapsz, hiszen én is ebben a cipőben járok. Amit én megtudtam; a több telephellyel rendelkező munkáltató elméletileg áthelyezheti dolgozóit.(ha a munkavégzés helye változó munkahelyre szól)Amennyiben nem változó a munkahely, úgy annak megváltoztatásához a munkavállaló beleegyezése kell, hiszen ez már szerződésmódosítás. Viszont, ha nem fogadod el, felmondhatnak.Érdekes helyzet. Én sem tudom elvinni a kislányomat a bölcsibe, és ez senkit sem érdekel. Ráadásul nekem össz. 4 gyerekem van. De nem hagyom annyiban, szerintem ez nonszensz. Remélem 1 hét alatt valaki tud okos tanácsot adni.

erpé # 2008.08.20. 19:40

Kedves nandy,
köszi a gyors választ - mivel 2007 márciusa óta GYES mellett főállásban dolgozom, ezért mostanáig és a szülés várható időpontjáig bőven megvan a 180 napnyi jövedelem, szóval nekem sem nagyon nem világos, hogy mit kavar be a GYES, és mivel járok rosszabbul, ha GYESből+munkaviszonyból megyek szülni.
Mindenesetre köszi mégegyszer!
erpé

Leiaa29 # 2008.08.20. 14:50

Gyors tájékoztatás kellene, mert a munkáltatóm kész helyzet elé állított.
A kisfiam két éves és szept. 1-jétől megy bölcsődébe és eddig úgy állapodtunk meg a főnökömmel, hogy szept-től vissza is vesz GYES mellett 8 órában.
Viszont: ma kibökte, hogy nem a lakóhelyem szerinti üzletébe venne vissza, hanem egy távolabbiba, ami utazással jár és már nem tudnék miatta 8 órában dolgozni, mert a gyermekemet is el kell hozzam a bölcsődéből.

Kérdésem,megteheti-e a főnököm,hogy nem a munkaszerződésem szerinti üzletbe vesz vissza (ahol már 8 éve dolgozom), ill. levesz a fizetésemből, mert kénytelen lennék tömegközlekedéssel utazni a másik üzletbe és így az üzlet zárása előtt két órával kénytelen lennék elindulni a buszhoz(benzinpénzt nem fizet, bár autóval beérnék időben).

Köszönöm a szíves válaszokat előre is!

Szabonora76 # 2008.08.20. 07:52

Köszönöm a felvilágosítást!

A nem passzív Gyed, tehát amit addig kaptam, amíg volt munkaviszonyom, nem számít jövedelemnek, illetve biztosítási jogviszonynak? Magyarán azt akarom kérdezni - pusztán kíváncsiságból -, hogy ha gyors egymásutánban szültem volna 2 gyereket, a másodikat az első után járó Gyed lejárta előtt, akkor a második babára nem járt volna a Gyed csak a Gyes?

nandy # 2008.08.19. 22:50

erpé:

Azt én sem igazán értem, miért kellene lemondanod a GYES-ről.

Elvileg ha a szülést megelőzően legalább 180 nap jövedelemmel rendelkezel, akkor jár a Tgyás, GYEd. Alapja pedig a 180 nap jövedelme lesz.

Ha nincs meg a 180 napi jövedelem (mert Tgyás-on, gyed-en voltál), akkor az előző gyed, tgyás-nál figyelembe vett összeg lenne ismét a tgyás, gyed alapja, feltéve, hogy az a minimálbért meghaladja.

nandy # 2008.08.19. 22:39

Szabonora:

A munkaviszony megszűnése miatt passzív GYED-en leszel, mely valóban nem jogosít táppénzre.

A második baba vállalása helyett érdemesebb lenne munkát keresni, hogy legalább 180 nap biztosítási jogviszonyod legyen majd - ami alapján kapod az újabb Tgyás-t, Gyed-et.

erpé # 2008.08.19. 20:02

Sziasztok, remélem tudtok segíteni a dilemmámban:

2007 márciusában, amikor a kisfiam egyéves lett, GYES-re mentem, majd mellette főállásban munkát vállaltam. A GYES elvileg 2009 márciusáig "jár", akkor lesz a fiam 3 éves.
Nemrégiben kiderült, hogy a második baba is beköltözött a pocimba, ő várhatóan 2009 márciusában születik. Terveim szerint a szülésig dolgozni fogok. A munkahelyemen azt javasolták, hogy mondjak le a GYESről minél előbb, mivel így a TGYÁS-GYED-stb számításnál "jobban" fogok járni.
Kérdéseim: a GYES melletti munkavállalás és az így szerzett jövedelem ezek szerint nem számít bele a TGYÁS megállapításához szükséges biztosítotti jogviszonyba és jövedelembe? Tényleg érdemes lemondanom a GYESről, netán már el is késtem vele?
Mivel csak mostantól tudom visszamondani a GYESt (mivel mostanában derült ki a terhességem), ezért ebben a naptári évben 4 hónapot fogok GYES nélkül dolgozni - a szülésig pedig még 2,5 hónapot. Ennek van jelentősége?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv:
erpé

Szabonora76 # 2008.08.19. 19:32

Megszűnik a cég, ahol dolgoztam. Arról ugyan nem tájékoztattak, hogy pontosan mikor, viszont a dolgozók 90%-át már elküldték, a jogi állományban lévőket is. Létszámleépítés címén, közös megegyezéssel. Annyit hallottunk, hogy max. decemberig dolgoznak még páran, aztán teljesen bezárják az egészet.
Köszönöm, hogy próbáltok segíteni!

kaali # 2008.08.19. 18:18

Miért szűnik meg Gyed alatt a munkaviszonyod? Ez a legfontosabb kérdés.

Szabonora76 # 2008.08.19. 16:07

Aug.31-én szünik meg tulajdonképpen, de ha nem mentem volna be aláírni 31. előtt, akkor az akármilyen törvény akármelyik paragrafusa alapján 30 napon belül végkielégítés nélkül megszüntették volna a munkaviszonyomat. Legalábbis egy levélben ennyit közöltek. A tudatlan ember meg mindent elhisz, dehát nem nagyon akartam variálni, gondoltam annyira mindegy. De nem is ez a lényeg. Én azt nem tudtam, hogy a Gyed-et ugyan kapom továbbra is, de a biztosítási jogviszonyom megszűnik. Ezzel nem voltam tisztában. Én úgy gondoltam, hogy utána. Hülyeség? Én sem tudhatok mindent. 11 éve itt dolgoztam, nem nagyon vagyok járatos az ilyen dolgokban. Jó. Tehát táppénz nem jár. OK. Munkanélküli segély a Gyed után? És ha igen, az már biztosítási jogviszony? És ha az, az után már jár táppénz? Esetleg még egy lehetőség jutott eszembe. Gyes-ről visszamehetek-e Gyed-re, ha megszületik a másik baba? Ha jól tudom a megelőző 2 év alatt kérnek 180 nap biztosított időt. Vagy nem?
Sokat kérdezek, bocs.

angelis # 2008.08.19. 14:50

Megszűnt a munkaviszonyod, nincs munkáltatód.
Kitől szertnél táppénzt kapni?
Miért kellett aláírni a közös megegyezést, ha megszűnt a cég? Két egymásnak ellentmondó dolog!
Most akkor csak kiléptél vagy megszűnt?

Szabonora76 # 2008.08.19. 14:30

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem!
Kisfiam 2009. ápr. 13-án lesz 2 éves, én addig GYED-en vagyok, viszont a mai nappal a munkaviszonyom megszűnt. Megszűnt a cég, ahol dolgoztam, közös megegyezéssel alá kellett írjam a papírt. Kérdésem: a GYED lejárata után így már valóban nem tudok táppénzre menni? Engem ma úgy tájékoztattak, hogy nem. Mindenképpen szeretnénk másik babát, úgy terveztük, hogy mielőtt lejárna a GYED, teherbe szerettem volna esni, veszélyeztetett terhes voltam, most is az lettem volna, szóval GYED után táppénz míg meg nem születik a baba, utána ismét GYED. Most viszont azt mondták, hogy mivel a munkaviszonyom megszűnt, erről szó sem lehet. Ez valóban így van? És ha igen, miért? Még egy kérdés: munkanélküli segély után sem lehet táppénzre menni? A GYES-t nem igazán szeretném igénybe venni, de visszamenni dolgozni sem tudok, mivel egyrészt nincs hova, másrészt nem tudom hova tenni a gyerekemet. Vidéken élek, bölcsöde nincs.

Köszönöm előre is a segítséget!

cinderella # 2008.08.18. 14:30

Kaali

Köszönöm a választ, és remélem, hogy tényleg így van. Valahol azt olvastam, hogy a munkanélkülivé válást megelőző négy naptári negyedévben elért átlagkereset alapján állapítják meg, ami esetemben a gyes hatalmas összege lenne. Megíjedtem, mert ha ez alapján számítanák a munkanélkülit, az jó kitolás lenne az amúgy sem könnyű helyzetben lévő gyesről visszatérő anyukákkal.

lisz # 2008.08.16. 11:48

Köszönöm szépen Angelis a válaszod!

angelis # 2008.08.16. 09:49

Lisz!

Mivel már gyermeket vársz semmiféleképpen nem rúghat ki!
Ha már lejárt a GYED és GYES-en vagy és nem tudsz visszamenni dolgozni, be kellene jelentened a munkáltatónak, hogy X napon visszatérsz a munkba (kéred, hogy ezt tegye lehetővé), ugyanezzel a nappal lemondasz a GYES-ről és táppénzes állományba veteted magadat. Persze ez csak akkor szabályos és etikus, ha orvosilag igazolt okból (nőgyógyász: veszélyezetett terhesség) ne tudsz munkát végezni.
(Azért kell lemondani a GYES-ről, mert így "korlátlan" ideig jár a táppénz, míg mellette csak annyi napig ameddig dolgoztál, az pedig itt 0 nap lenne!)

Anikó01 # 2008.08.16. 09:21

Sziasztok!
Szeretném Tőletek megkérdezni, hogy ha a GYES lejárta után (ezév dec.15) a munkáltató - leépítésre hivatkozva - felmond, akkor mi után fogják kiszámolni az átlagkeresetet?
2005.jan.1-márc.31-ig dolgoztam, ápr.1-től ápr.30-ig kivettem a teljes évre járó szabit. Május 1-től táppénzen voltam a szülésig, dec. 15-ig. innen TGYÁS, majd GYED és GYES.
Ez azért lényeges, mert az alapfizetésen felül még kb. ugyannyi pótlék jött rá, amikor dolgoztam a szülés előtt.
És még egy dolog, hogy a felmondási idő felét - amit kötelező lenne ledolgozni,- ha a munkáltató nem ragaszkodna annak ledolgozásához, akkor azt az időt is ki lehetne fizetni, és a járó szabit is teljes egészében?
Köszönöm a segítségeteket.

Anikó01

lisz # 2008.08.15. 18:43

Sziasztok! Ha a gyes lejárta után pár hónappal születik meg a 2. babánk, akkor mit tehetek, hogy ne rúgjanak ki a munkahelyemről? Visszamenni dolgozni nem tudok. Táppénz gyes alatt, vagy után lehetséges?

kaali # 2008.08.15. 17:51

Szerintem a munkaszerződésben leírtak után. Persze illene belevenni az évek alatti béremelést is.

cinderella # 2008.08.15. 14:32

Sziasztok!

Két gyermekemmel 2003-tól Gyed-en ill. Gyes-en voltam (2 év gyed, 2 hónap táppénz, 2 év gyed, majd 1 év gyes). Gyes-em ez év júniusában járt le, majd 2 hónapot táppénzen voltam. Közben a munkáltatómmal úgy döntöttünk okt. 31-gyel közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom, addig pedig szabadságomat töltöm. Kérdésem a következő: ha addig nem találok új munkahelyet, és munkanélkülire kényszerülök, mi lesz az álláskeresési járadék alapja? A munkaszerződésem szerinti munkabér, vagy a gyes és a táppénz? Mert ez utóbbi jókora összeg lenne.
Köszönöm a segítséget:
egy anyuka

Gabóca21 # 2008.08.15. 12:34

Üdvözletem! Terhességi-gyermekágyi segéllyel kapcsolatos a kérdésem.
4 éves kisfiam van,és mikor még a Gyest kaptam utána,megállapítottak részemre ápolási díjat,súlyos beteg anyukám után,akit 2000 óta ápolok.Teljes ápolási díjra nem voltam jogosult,csak az utóbbi és a Gyes különbözetére.2007 augusztus óta teljes ápolási díjat kapok.Abban az esetben,ha jövő évben kisbabám születne,és anyukám még él,és kapom az ápolási díjat,jogosult lehetek-e tgyás-ra?ennek az összegét mi alapján számítják ki,ha a 180nap bizt.idő megvan,hiszen szolgálati időnek minősül,viszont a díj összege 33530Ft havonta.Ha jogosult lennék,akkor tényleg nem járna tovább az ápolási díj?
KÖszönöm: Gabi