GYED,GYES, táppénz


Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 07:18

Munkaviszonyon kívül nem lehet nem passzív táppénzen lenni. De az összege ugyanannyi.

bimmbamm # 2007.09.13. 06:09

Kovács Béla Sándor: Köszi!
Meg tudnád esetleg azt is mondani, hogy mi a módja annak, hogy ne passzív táppénzen, hanem rendes , teljes összegű táppénzen lehessek a munkaviszonyom megszünte után?
Előre is köszi!

tücsök7 # 2007.09.12. 15:02

Sziasztok!

Kolléganőm babát vár. Mindannyian minimálra vagyunk bejelentve. Õ is. Most van a 3-ik hónapban. Kérte, hogy vigyék fel a fizetését a meglévő 6 hónapra, hogy megkaphassa a maximum gyed/gyes/tgyás (vagy melyiket) de azt mondták hiába emelnék fel, nem a szülést megelőző 6 hónapot veszik alapul hanem 1 évet ennek megállapítására. Ez igaz? Ha igen nem lehet 1 napos munkanélküliséggel elintézni? Úgy hallottam akkor csak a munkábaállás utáni és a szülésig tartó időszakot nézik legyen az bármilyen hosszú vagy rövid is. Most már én is szeretnék babát, úgyhogy engem is érdekel a dolog, és mert eddig úgy tudtuk 180 nap kell.

Előre is köszi.


tücsök7

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.12. 11:34

Igen, bimmbamm, viszonylag rendben van. De a passzív táppénz maximális ideje nem túl hosszú. Talán 45 nap?

the big cat # 2007.09.12. 10:27

francba, ezt elnéztem....

Dorkuc # 2007.09.12. 09:42

Sziasztok! Húha, Bimmbamm, a sztorid még egy újságcikket is megérne! :-( Jó babázást!

Kedves SZakértők! Megszakértenétek az én kérdésemet is alant? Köszönöm!

bimmbamm # 2007.09.12. 07:04

Köszi Kála!
Végülis, akár megszűnik a munkaviszonyom, akár nem, a legfontosabb az, hogyha táppénzre megyek, még mielőtt lejár a szerződésem, akkor meddig kaphatom a táppénzt? És teljes összegűt kaphatok-e? Kapom tovább is, mint ahogy a szerződésem lejár?
Azt olvastam, hogyha valaki csak pár nappal a szerződésének lejárta előtt megy el táppénzre, akkor már csak passzív táppénzen lehet. Tehát, ha mondjuk két héttel a munkaviszonyom lejárta előtt megyek el táppénzre, akkor úgy már rendben van?
Előre is köszi a segítséget!

Kála # 2007.09.11. 18:37

Én sem feltételeztem mást :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.11. 18:32

Jaj, dehogy. Csak vicceltem. Természetesen igazad van - de big cat sem szándékosan ringatta hamis illúziókba bimmbammot. Csak figyelmetlen volt.

Kála # 2007.09.11. 18:29

Ez jó, még a végén én leszek a gonosz, hogy kijavítottam...Azért remélem, bimmbamm olvassa még a topikot, mielőtt nekiesne a munkáltatójának...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.11. 17:54

Most mondd már. Big cat szerzett bimmbammnak másfél kellemes órát.
:)

Kála # 2007.09.11. 16:49

Bimmbamm, sajnos ez nem így van! A határozott idejű szerződést valóban nem lehet rendes felmondással megszüntetni, viszont a határozott idő leteltével minden további nélkül lejár! Azaz a munkáltatónak semmilyen jognyilatkozatot nem kell tennie, ettől még a te jogviszonyod megszűnik akár táppénzen vagy, akár GYED-en, GYES-en stb.

bimmbamm # 2007.09.11. 15:14

The big cat, te egy angyal vagy, köszönöm szépen!
Azt hittem csak a határozatlan idejűt nem mondhatják fel, a határozott idejüt viszont ahogy lejár a szerződés, megszüntethetik, de akkor ezek szerint nem :) Még egyszer köszi szépen, nagyon megnyugtattál!

the big cat # 2007.09.11. 13:24

Ja, és ha mégis megszüntetnék a munkaviszonyod, akkor egyáltalán semi mást ne csinálj, mint fordulj ügyvédhez, és azonnal pereld be őket. Akkor már meg akarnak majd egyezni, de te ezt már igen drágán adod majd, sokkal drágábban, mint amennyit így kaptál volna, ugyanis ez kirívoan jogellenes lépés, mindenféle különösebb vizsgálat nélkül veszíteni fognak a bíróságon.

the big cat # 2007.09.11. 13:19

Azért mert hazudott, többszörösen is védelem alatt állsz, a muankviszoynodat rendes felmondással nem szüntethetik meg, mivel terhes vagy és mivel táppénzen vagy. ezeke külön-külön is elegendőek arra, hogy a munkaviszonyod ne szüntetehessék meg.

A táppénzes állomány alatt a munkahelyen való megjelenésre még orvosi felülvizsgálat céljára sem kötelezhet, nemhogy munkavégzésre (még akkro se ha ezen munkavégzés formája oktatás). Továbbá olyan oktatásért, amit ő rendel el pénz nem kérhet se most, se máskor.

Továbbá ha oylan papírt adott, amin "kéred" hogy adják ki a szülési szabadságod semmiylen körülmények között ne nyújts be, mivel ezt nem kell kérned, nekik pedig nincs engedélyezési jogkörük erre. A szülésig szépen adogasd be a téppénzes papírokat, ha megszültél, akkro továbbítsd feléjük az akro szükséges papírokat, egy levél kíséretében, amiben jelzet, hogy a szülséi szabadságota szülés napjától igénybe veszed (majd azt hiszem a kórházban ehhez még adnak valami igazolást) ha ez kb 6 hónap múlva letelik, akkor jelezd feléjük (ismét nem kérsz semmit) hogy innetől fizetésnélküli szabadságpt veszel igénybe és kéred hogy intézkedjenek a GYED megállapítása iránt (ehhez is kell majd egy igénylőlap meg anyakönyvi kivonat). Aztán majd jön a GYES, stb...szóval úgy kb 3,5 évig neked most más aggódni valód nincs, mint a baba, és csak arra koncentrálj, a munkaügyes meg ha mégegyszer zaklat, írass neki ügyvéddel levelet, hogy hagyja abba.

bimmbamm # 2007.09.11. 10:59

Sziasztok!

Közalkalmazott vagyok, határozott idejű szerződéssel (idén nov. 30.-cal lejár). Kisbabát várok, fenyegető vetélés miatt táppénzre kellett mennem. A munkahelyem a munkaviszonyom alatt kötelező képzésben részesített, ami az én szerződésem keltekor még ingyenes volt, de várhatóan miután visszatérnék a gyes után dolgozni, a képzésnek komoly, több százezres költsége lesz.
A munkaügyesünk megfenyegetett, hogy térjek vissza dolgozni, azt mondta, hogy hiába vagyok táppénzen, a munkaviszonyom nov. 30-cal megszűntetik mindenképp, és amikor majd szeretném befejezni gyes után a kötelező képzést, akkor már csak pénzért fogom tudni. Ráadásul a munkahelyemen fertőző, illetve vetélést okozó mérgező anyagokkal dolgoznék/dolgoztam eddig, de ez nem érdekli őket. Annak ellenére, hogy azt mondta, mindenképpen megszűntetik a munkaviszonyomat, adott egy papírt, hogy majd mikor kikérem a szülési szabadságomat (áprilisban) akkor azt nyújtsam be hozzájuk. Miért, ha egyszer megszüntetik a munkaviszonyomat most novemberben?!
Össze vagyok zavarodva. Tényleg elbocsáthatnak novemberben? Valóban megfizettethetik velem a két év múlva kezdődő tanfolyam komoly összegét, ha én most nem tudom ezt befejezni (a tanfolyam alatt dolgozunk a vetélést okozó mérgező anyagokkal)? Egy munkatársam azt mondta, hogy szerinte azt szeretnék a munkaügyisek, hogy fejezzem be a tanfolyamot, és mikor megszüntetik a munkaviszonyomat, akkor így már csak passzív táppénzre lennék jogosult, míg ha most táppénzen maradnék, akkor teljes táppénzt kellene fizetniük. Szerintetek is így van ez?
(Valójában most sem vagyok "táppénzen", a tavalyi, ki nem vett szabadságom terhére lehetek itthon.)
Kérlek segítsetek!
Köszönettel: bimmbamm

Dorkuc # 2007.09.08. 10:58

Szép napot mindenkinek!

2006 januártól táppénzen, majd 2006 március 15-től (szülés napjától) Tgyáson, illetve gyed-en vagyok. Közben 2007 januártól megszakítottam a gyedet, visszamentem teljes munkaidőben dolgozni, de egy hét múlva terhes lettem, elmentem táppénzre. Ez a második baba sajnos elment, én pedig visszamentem GYed-re és itthon maradtam az elsővel. Tehát jelenleg GYED-en vagyok.

Kérdésem a szakértőkhöz, hogy járnék jobban: A) Ha most a gyed alatt lennék terhes, visszamegyek a munkahelyemre, egy percig sem lennék gyesen, táppénzre megyek az első napon (Ilyenkor mennyi a táppénz??) majd TGYás és GYED újra. (Nagymacska írt erről a módszerről)

  1. egy másik céghez bejelentenek 4 órában(rokonhoz, eredeti helyen nem mondok fel) és onnan megyek táppénzre, majd TGYás és GYED
  2. Ha időközben a gyermek elmúlik 2 éves, gyes alatt lennék terhes és onnan mennék vissza dolgozni, táppénz, TGYás majd GYED.

Azt tudom, hogy ha gyesről megyek vissza dolgozni és onnan táppénzre, akkor a táppénz alapja a minimálbér, a tgyás és a gyed alapja a minimálbér kétszerese.

Előre is nagyon köszönöm!!
Dorkuc

robina # 2007.09.07. 10:23

Sziasztok!
Szeretnék egy ki segítséget kérni, mert nem értek ezekhez a dolgokhoz és nem tudom kihez fordulhatnék. 2002. novemberében kezdtem dolgozni a cégnél. 2004. májusától táppénzen voltam terhességem miatt. A kisfiam 2004. augusztus 13.-án született. Azóta itthon voltam vele. Idén lejárt a gyesem augusztusban, akkor bementem a céghez, ahol 36 nap szülési szabadságot adtak ki. Így október 3.-án újra munkába kell állnom. Problémám az, hogy most derült ki, hogy egy hónapos terhes vagyok. Úgy tájékoztattak, hogy csak 180 nap munka után jár újra a gyes és gyed. 4 órás munkát kértem az eddigi 8 órás helyett. Nem tudom visszamenjek-e dolgozni, vagy az alanyi jogon járó gyest válasszam. Jelenleg a fizetésem bruttó 72 ezer forint a nyolc órás munkára. Megéri egyáltalán? Ha visszamegyek dolgozni, biztosított időnek számít, ha a 6 hónap alatt táppénzen vagyok is? Kérem aki tud válaszoljon!!
Előre is köszönöm a segítséget!

Vámpírok # 2007.09.06. 08:48

Sziasztok!

szeretném a segítségeteket kérni. Az előzmények:

Első gyermekem (andriska: 2004.09.28-án született) születése előtt átlagba 130e bruttóval voltam bejelentve, ami az alapbérből (minimál) plussz különböző jutalékokból tevődött össze. Andriskánál a Gyedemet ebből a 130ezer bruttóból számolták. (jelenleg gyes-en vagyok) Most október közepére (16-a)várjuk második gyermekünket. Úgy tudomsajnos csak a minimálbérből fogják számolni a második gyermekem után járó gyed-et mivel a fizetésem alapja a minimálbér volt. Tudom későn írok, de nincs valakinek valami ötlete, hogyan lehetne ezen emelni?
Válaszokat előre is köszönöm

the big cat # 2007.08.29. 14:54

És nem aGYES után szímtják a táppénzt.

smaro # 2007.08.29. 09:25

Igenis, Uram! Értettem! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 09:17

A fizetés nélküli szabadság megszűnése után a bért rendezni kell, tehát a felgyűlt szabadságokat eleve ezzel a bérrel számfejtve kell kiadni.
A terhes nő védve van a rendes felmondástól a terhesség első napjától.

Szóval ne cifrázd feleslegesen.

smaro # 2007.08.29. 09:12

Köszönöm a gyors választ! Ez még jobb, mint az én ötletem. Mindezt akkor kellene megtennem, amikor eltelt a terhesség első 90 napja, hogy ismét védett időszakban legyek, ugye?
Most hirtelen az jutott az eszembe, hogy ebben az esetben viszont a táppénzt is a Gyes összege után számítják, nem? Ha először a szabit venném ki, akkor magasabb lenne a táppénz és később a Gyed is.

the big cat # 2007.08.29. 09:00

Ne szólj ahogy visszamennél, hanem közöld velük, hogy visszamész, ne vedd ki a szabijaidat, hanem az első naptól legyél táppénzen, a szabik később többet fognak érni, mert majd magasabb bérrel számolják el.

Ha mégsem így döntesz, akkor kötelesek a szabit kiadni, ennek semmi köze a GYEShez, a fizetésnélkli szabadság végéhez van köze, olvassák már el az Mt-ben.

smaro # 2007.08.29. 08:41

Sziasztok!

A következő problémában kérném a segítségeteket: jelenleg Gyes-en vagyok, de most újra babát várok. Úgy tudom, hogy ha Gyes után igényelem majd a Gyed-et, akkor annak összegét a minimálbér után számítják ki. Mit tegyek? Arra gondoltam, hogy szólok a munkahelyemen, ahol most fiz. nélk. szab-on vagyok, hogy visszamennék dolgozni, de az előző évek alatt összegyűlt szabi letelte után rögtön táppénzre mennék, így meglenne a Gyed alapjául szolgáló megfelelő hosszúságú munkában eltöltött idő.
Egyébként nekem is azt mondták a munkahelyemen, hogy csak a Gyes letelte után vehetem ki a szabit, ill. addig "szüneteltetnénk" a Gyest. Én nem álltam le vitatkozni, egyszerűbbnek látom, ha a továbbiakban a férjem igényli a Gyest. Szerintem ez a későbbi táppénz miatt egyébként is így lenne célszerű. Mi a véleményetek?
Előre is köszönöm!