Gyerektartás és láthatás


Helén42 # 2007.09.30. 10:45

Obudafan, köszönöm a választ! Végre valami jó hír is.

éva33 # 2007.09.30. 09:25

ObudaFan KÖSZÖNÖM !

ObudaFan # 2007.09.30. 09:14

Küldje el , ahogy tudja. Ha késik vele egy hónapot, addig úgysem indul el a végrehajtás. Ha meg hosszabb időre áll fenn ez az állapot, úgyis célszerű a tartás csökkentését kérni.

éva33 # 2007.09.30. 08:06

sziasztok! szeretném ha adnátok infot. az apa küéföldön dolgozik,rendes bejelentett munkahelyen, viszont ha beteg nem kap táppénzt,most pl nagyon beteg volt, 2 hétig nem tudott dolgozni, igy csak késni tud a gyermektartással, de haza jönni a biroságra sem tud vagy gyámügyre, vagy: szoval irországbol mit és hogyan tud intézni ? merthogy az anya elfogatási parancsal fenyegeti, amikor megkéri hogy részletben küldhesse el. TEHÁT AZ APA TENNI AKAR. DE MIT ? PÉNZT SZÜLNI MEGSEM TUD, CSAK TÖRLESZTVE KÜLDENI AZT AZ 500 EUT .

Encsi # 2007.09.29. 19:56

sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!!!!
20 éves anya vagyok,a kisfiam most 2 hónapos.(Magántanulóként folytatom a tanulmányaimat,és közben nevelem a picit)Az apával szétmentünk,és ő szeretné elvenni tőlem!(Jó egzisztenciájú családból származom,és egyedül látom el a gyermeket.)Folytonos fenyegetésben érzem magam!Engedem,h a gyermeket minden nap látogassa,naponta többször is(délután séta,este fürdetés,néha még délelőtt is..),ez kezd egyre terhesebb lenni számomra,hisz folyton ki-be mászkál az életembe.Semmit nem tudok csinálni.Mi az,amit biztosítanom kell számára a láthatásnál?Sajnos állandóan azt hangoztatja,h neki vannak jogai.Nem voltunk házasok,csak apaság nyilatkozat van.Folytonos téma,h a gyermeket vigyük át hozzájuk a szüleihez,ez a konfliktusok fő forrása.Mondtam,h szeretettel vároma szüleit,de ők alig jönnek,csak az a fontos mi menjünk,h a gyerek "oda szokjon"!Én nem szívesen hurcibálom,hisz még elég kicsi,ráadásul nem szívesen megyek.Fogalmam sincs mihez van joga,ő úgy tesz,mintha az apai jogok korlátlanok lennének.Már beadtam a gyermekelhelyezési kérvényt.Addig is viszont szeretném,ha leírnátok nekem mit követelhet az apuci.előre is köszönöm

ObudaFan # 2007.09.29. 08:43

Ennyit. Neki kellene bizonyítania, hogy nem engeded.

Helén42 # 2007.09.28. 19:24

Sziasztok!
Ismét én vagyok. Ahogy közeleg a tárgyalás napja, egyre furcsább lesz a helyzetünk. Szeptemberben a kisfiam apja "megtáltosodott" és a havi 1 látogatás helyett már kétszer is volt. (Szept. elején kaptuk meg a tárgyalás időpontját). Ezen kívül kétszer csinált olyat, hogy egyeztettünk időpontot, majd nem jött.
Teszi mindezt úgy, hogy valahányszor megkérdezi, mikor jöhet, én mindig leírom, hogy bármikor, csak szóljon előre.
Az utolsó láthatáskor, amikor valamivel több, mint 1 óráig bírt a fiával lenni úgy búcsúzott, hogy be fog jelenteni a gyámhatóságon, hogy nem engedem látni a gyereket. Ezt annyira képtelenségnek tartottam, hogy hirtelen nem is tudtam mit válaszolni. Aztán itthon elkezdtem gondolkozni: mi van, ha a bíróságon azt mondja majd, hogy ő jött volna, de én nem engedtem?
Természetesen megvan az összes e-mail, és néhány sms is, amikben leírom, hogy bármikor jöhet, de visszaolvasva tudom, hogy ez nem ér semmit.
Mit mondjak a bíróságon? Azon kívül, hogy elmondom, hányszor jött és akkor is milyen rövidke időkre.
Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2007.09.16. 18:23

Csak akkor leginkább nem az ex-el szúr ki hanem a saját gyerekével...

kalamalyka # 2007.09.16. 18:04

gyámügy kötelezheti az anyát arra, hogy "félútra" hozza be a gyerekeket, ahol aztán te át tudod venni őket. És a visszaadás is ekként. Fordulj a gyámügyesekhez.

  • hát. ez nem úgy tűnik mint egy kompromisszumon, merő jóindulaton alapuló megoldás. A "kötelezheti" szó nem ezt sugallja, és mellesleg hülyeség is. Ilyen nincs. Gondolod, hogy épp a gyermeket nevelő szülő pedig nem fogja önként ezt bevállalni.
monalisa1 # 2007.09.16. 17:46

Kalamalyka,
én egy reális- egyben kompromisszumos megoldást javasoltam, melyet véleményem szerint akár jóvá is hagyhat a gyámügy.

kalamalyka # 2007.09.16. 10:31

Monalisa!!!

Te honnan veszed ezt a "félutra hozza el dolgot???"
Már megint a rózsaszín felhők mögé bujsz!!!

Hallottál te valaha olyanról, hogy a nevelő szülőt kötelezim arra, hogy a kapcsolattartó szülőnek fél útra vigye el......????????????????

Ne kábítsd szegény kérdezőt!!!!!

Lisall # 2007.09.16. 07:25

köszönöm a vélemményed, monalisa1
a vállalkozás teljesen rendben volt és jól funkcionált, kettő évvel ezelőttig, amikor is előre láthatóan és tervezhetően megszűnt a tevékenység, ezt tudtuk, és akkor meg is beszéltük (levélváltás is van róla) hogy megszünteti. Azóta csak a pénzt viszi.
(magyarul: a bt egy nagyobb összegű határozott idejű havi bevétel leadminisztrálására kellett X hónapig, másra nem)
Volt könyvelő, akiben én nem bíztam, de az ex ragaszkodott hozzá, én ne szóljak bele, ez az ő bétéje.

Hát nem szüntette meg, most folynak a tárgyalások és eléggé idióta módon. Mivel két éve húzódik, felmerült bennem hogy azért csinálja, azért húzza az időt hogy az arra az idószakra elmaradt tartásdíjat már ne követelhessem mert "elévült", ő viszont követelhesse a "felvett" pánzeket.

Azért gáz hogy korábban normálisnak éreztem magam és kezdek paranoiddá válni ;)

Elismerem hogy én is hülye vagyok, de (akkor) nem néztem honnan jön a tartásdíj, örültem hogy egyáltalán fizet, ha nem is annyit amennyi járt.

monalisa1 # 2007.09.15. 22:38

Nagy a valószínűsége hogy egy rakás szabálytalanság történt a kifizetés/utalás körül. Hát nem volt könyvelőtők??

Majd hozzáértő megválaszolja mi a teendő hogy minél kisebb "hátránnyal" jöjjetek ki a dologból.

Persze ez csak a jogi/pénzügyi/adóügyi oldala a dolognak, mert a t.díj fizetés kötelezettség az továbbra is fennt áll.

Tudod - és ezt már nem személy szerint neked címzem - az a legnagyobb baj a gombamód szaporodó - és úgyszintén jelentős százalékban csődbe is menő - kis vállalkozásokkal, hogy nincs türelműk kivárni azt a néhány kezdeti évet amig mindent pénzt vissza kell forgatni a vállalkozásba, és közben keményen dolgozni és próbálni megkapaszkodni, szóval egyből futnak az autókereskedésbe és "pecsétre" vesznek apucinak meg anyucinak is egy-egy autót = lizingelik. És pár hónap alatt bukják is a dolgot: autót is, a céget is, meg azt a kis előzőekről meglévő vagyonkájukat is.

Hogy a csudából lehetett "kasszából" fizetni és elfogadni a t.díjat...
Fizetheted majd vissza az egészet.

Lisall # 2007.09.15. 22:14

Nekem is tud valaki tanácsot adni?

"a valas kapcsan a közös bt-nket is megszuntetnenk, ebben egyezik az akaratunk. (ö a beltag en a kultag)
Viszont ö annak idejen (2005-ben) a bt szamlajarol utalta a tartasdijat honapokig, amit most felhanytorgat es valamilyen modon szerinte a bt-nek követelese van velem szemben. (ne kerdezzetek pontosan mi egyikunk sem ert hozza, tebe vagy ado vagy ilyesmi)
en akkor azt a penzt gyerektartaskent fogadtam el es fogtam fel

lehet-e nekem ebböl hatranyom, illetve van-e teendöm?
ha az a vallalkozasbol szarmazo penz, akkor viszont nem fizetett tartasdijat, nemde?"

monalisa1 # 2007.09.15. 18:58

A körülmények megváltozás miatt - melyek az ő kiköltözésével jöttek létre - a gyámügy kötelezheti az anyát arra, hogy "félútra" hozza be a gyerekeket, ahol aztán te át tudod venni őket. És a visszaadás is ekként. Fordulj a gyámügyesekhez.

Ami a t.díj dolgát illeti, ha a megállapodás óta a körülményeidben pl. a saját jövedelem csökkenése vagy esetleg újabb saját gyermek születése, kérheted a bíróságot a t.díj felülvizsgálatára.

Laca42 # 2007.09.15. 18:15

A témához kapcsolódó kérdés. 3 éve váltunk, közös megegyezéssel. Gyermekek anyánál laknak, de közös szülői felügyelet van.

A válás során sok kompromisszumba belementem, és igen sok extra pénzt fizettem anyának azért, hogy a láthatás a törvény által előírtnál lényegesen több legyen. A szokásos, minden 2. hétvége mellett pl. minden héten hétköznap is egyszer én megyek a gyerekekért, és nálam alszanak. Eddig, mivel szomszédos kerületben laktunk, a dolog rendben működött is.

Most azonban anya a gyerekekkel kiköltözik a barátja házába, az agglomerációba, a város túlsó végére. Ezzel gyakorlatilag a hétköznapi láthatás lehetetlenné válik, mert nem tudok olyan korán eljönni a munkahelyemről, hogy időben odaérjek a gyerekekért. Anya szerint persze ez csak az én gondom, oldjam meg, ahogy akarom, vagy ha nem tudom, hát kimarad a hétköznap.

Mit lehet ebben az esetben tenni? Kérhetem-e pl., hogy ő hozza be a gyerekeket? Vagy kezdeményezhetem-e a rendkívül magas gyerektartás csökkentését, amibe a válás során az extra láthatás fejében egyeztem bele (erről egész levelezésem van)?

kini # 2007.09.15. 17:26

kapcsolattartás akadályozása

juniusba az apának itélte a másodfokú biróság a gyerekeket,de az apa akadályozza a kapcsolattartást,úgy mint láthatás és telefonos.Mivel még csak most volt a másodfok,mikor indithato újra gyermekeéhelyezési pert,mivel a fiam már testileg,értelmileg és erkölcsileg sérült erre tanúk is vannak

kini

kini # 2007.09.15. 10:35

és mikor indithatok újra gyermekelhelyezési pert,mivel a másodfok most volt júniusba.
és az apa teljesen ellenem forditja a gyerekeket,nem is hivhatom őket telefonon se,pedig érzelmileg nagyon kötödünk egymáshoz.Tegnap este pl:rendör kellett,mert nem adta ide őket,de sajna nem voltak otthon,A fiam testileg,erkölcsileg sérült.

ObudaFan # 2007.09.15. 10:29

Akkor a gyámhatósághoz fordulhatsz.

kini # 2007.09.15. 09:54

Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni!ha elmaradt a most hétvégi kapcsolattartás az apa hibájából,(ugyanis neki itélték a gyerekeket)amire péntek 17-órátol jogosult vagyok,akkor az a következöhétvégén be kell pótolnia?
És mi van akkor ha megint nem adja őket ide?

Kini

ObudaFan # 2007.09.15. 08:57

Nem fogják azt gondolni, hanem a kérelmet fogják elbírálni.

amatőr # 2007.09.14. 21:30

A szavaidból úgy vettem ki, Te vagy a felperes.

Először azt fogják tisztázni, hogy konkrétan mi a kereseti kérelmed illetőleg hogy amit előzőleg írásban már benyújtottál, fenntartod-e.

Aztán megkérdezik az apát, mi az ő nyilatkozata a kereseti kérelmeddel kapcsolatban (egyetért, ellenzi, stb.).

Majd pedig rögzítik a személyi adatokat és sor kerül a részletes személyes meghallgatásra, melynek során el lehet mondani az üggyel összefüggő körülményeket. De csak azokat.

Helén42 # 2007.09.14. 20:45

Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon rendesek vagytok!

ZGy: A gyámhivatali nő azt mondta, hogy ha már folyamatban van a bíróságon az ügy, akkor a gyámhatóság nem tehet semmit, mert a bíróság fölötte van a hierarchiában. Azért is furcsa, mert mint írtam eggyel előtte, az apa biztosan elhúzza minimum 2008-ig a tárgyalásokat a jövedelme miatt. Addig meg csak üljek, és találgassam, vajon mikor jelenik meg, vagy ha beígérte, akkor vajon tényleg jön-e.
Egyébként bocsánat, de nem tiszta, hogy melyik papírt csatoljam a Bíróságnak? Amit én adok be, hogy kötelezzék, vagy a határozatot (?) amit erre hoznak?

amatőr: Köszi, akkor ezek szerint nem lesz ügyvéd mellettem. Ilyenkor mi a menet? Megkérdezik, hogy szeretnék-e valamit hozzászólni, és akkor elmondhatom, hogy nem volt jellemzően kapcsolattartás, csak ekkor és ekkor, havonta 1x, utoljára pl. a kirakatokat nézegette, miközben a kisfia épp megtanult motorozni? És hogy eddig valahogy nem gondolta úgy, hogy az anyagiakban részt vállaljon?

Obudafan: Ha a bíróságtól ilyet kérek, nem fogják azt gondolni, hogy fölöslegesen rabolom az idejüket, és egy izgága kellemetlenség vagyok?
(Mondjuk ők akkor még nem tudják, hogy az apa minimum 2x el fogja napoltatni a tárgyalást...)

Zoltán György # 2007.09.14. 18:48

Helén!

Jelentsd csak be a Gyámhivatalnál és kérd, hogy kötelezzék az apukát a kapcsolattartásra!

Ezt a papír, mint Jolly Joker csatolásra kerül a Bíróság részére a tárgyalás előtt 2(!!!) nappal.
NYERTÉL, bármit is kérsz!:-)))))))))

ObudaFan # 2007.09.14. 15:45

A bíróságtól kérd a kapcsolattartás rendezését ideiglenes intézkedésben. Amíg végrehajtható határozat nincs róla, nem fog a gyámhatóság mozdulni.