Gyerektartás és láthatás


ObudaFan # 2007.07.18. 09:42

Nyilván lehet végrehajtást kérni a munkáltató és az apa ellen is, amelyiktől könnyebben behajtható a tartozás. Na ez valószínűleg tényleg a munkáltató.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 20:34

Kérj végrehajtást a munkáltató ellen. Kezesként felel a le nem volt gyerektartásért.

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:22

Kedves monalisa1!

Korábban tettem itt fel kérdést a gyermektartásdíj fizetésével kapcs.
Azt javasoltad - mivel a munkáltató nem vonta a gytd.-t - hogy írásban tértivel írjam meg neki, hogy a jövőben tőle várom a tiltást - úgy, ahogy az ítéletben szerepel.
Na. Ezt meg is tettem. Beszéltem is az ügyvezető igazgatóval a cégnél. Azt mondta, hogy hülyeség, amit a bíróság írt, azt ő nem tudja betartani, mármint hogy előre esedékes minden hónap 15. napjáig az adott hó díja. Ami elmaradt 1 hónap, azt nem hajlandó letiltani. Azt mondja hajtsam be az apukán. Az apuka nem hajlandó fizetni egy forintot sem, mert ő meg törlesztgeti a visszamenőlegesen megállapított összeget is - részletfizetést kapott az ítéletben. Most akkor kitől kérjem az elmaradt havi gytd.-t? Mit kellene tennem, hogy hozzájussak? Kezdődik az iskola stb.
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.07.16. 11:51

Nincs mit.

lolka1 # 2007.07.16. 11:47

Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2007.07.16. 11:14

Első körben tanúkat, és azokkal együtt a gyámhatóságra kellene menni.

lolka1 # 2007.07.16. 07:23

Elvált apuka vagyok, a láthatást állandóan felrúgja ez exem. Apukás hétvégén elmegyek a gyerekekért és egyszerűen nem adja ki őket. Mit tudok tenni? Hívjak rendőrséget?

spyro # 2007.07.15. 20:41

Köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.15. 18:02

Ott ahol a gyermek lakik - ha már nem tudnak megegyezni.

spyro # 2007.07.15. 17:29

Szép estét mindenkinek! Kérdezni szeretnék.Ha a birósági itéletben csak az van leirva,hogy mikortól-meddig látja az elvált szülő a gyermekét,de hogy hol "veheti át " (nagyon ronda fogalmazás) az nincs megfogalmazva ,akkor az mégis mit jelent?..

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 20:45

Az elvitelt jellemzően megadják már egy-két éves kortól, az ott alvást azonban csak 2-3 éves kortól. De ez nem szabály, lehetnek, vannak kivételek.

Helén42 # 2007.07.10. 20:39

Nagyon köszönöm a gyors válaszokat!

Az ünnepnapos+szünidős elvitel vonatkozik a 3 éves kor alatti gyerekre is?
Ilyenkor esténként becsöngetnek az anyukák az apukákhoz, hogy "bocs, szoptatni jöttem", aztán hazamennek?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 20:24

Nem muszáj beleírni az egyezségbe olyat, ami valójában nem része. Nincs ügyvédkényszer az ilyen ügyekben. Ha azonban megbízást adtál egy kollégának, akkor csak dolgozzon.

tomas64 # 2007.07.10. 20:23

A kapcsolattartást a gyermek jogaira tekintettel kell szabályozni, egyébként a közös megállapodás tartalmáról a szülők döntenek, azonban, ha az sérti a gyermek jogait, a bíróság nem hagyja jóvá.
Az ünnepnapokat, ha hatóság vagy bíróság szabályozza a kapcsolattartást, feltétlan rendezni fogja, mert azt a vonatkozó jogszabály rendkívüli kapcsolattartás címen szabályozza. Ehez a formához - vélhetően - a különélő szülő is ragaszkodik.
Polgárjogi beadványhoz nem kell ügyvéd, csak a Pp-ben előírt esetekben, ez az ügy azonban nem tartozik azok közé.

Helén42 # 2007.07.10. 20:10

Sziasztok!
Ismét jogi tanácsot szeretnék kérni Tőletek.

Rövid kórtörténet: 1 éves kisfiú, szülők nem házasok, 2,5 hónapja külön élnek, Anyukánál (azaz nálam) a gyerek.
Folyamatban van egy beadvány elkészítése, melyet ügyvéd ír. A gyermek láthatásánál az apával úgy állapodtunk meg (egyelőre csak szóban, folyamatban van az írásbeli megállap.), hogy 2 hetente jön és nézegeti a tönkretett csonkacsaládját. Az ünnepekről nem esik szó a megállapodásban. Az ügyvédem azt mondja, hogy neki MUSZÁJ beleírnia, hogy az ünnepek felére+szünidő felére jár az Apának a láthatás.
Kérdésem, hogy ez valóban így van? Úgy tudom, ezt nem szabályozza a csjt, ezért nem úgy van, hogy a bíróság örül, ha a felek megállapodtak valamiben és azt foglalja ítéletbe?
A másik kérdésem is ehhez kapcsolódik. Az ügyvédem azt mondta, hogy ő elkészíti a beadványt, de nekem kell benyújtanom. Van erre valamilyen rendelet, vagy szabály, hogy gyermekelhelyezés+gyerektartás+láthatás megállapítását ügyvédnek kell beadnia? Vagy beadhatja földi halandó is?
Előre is köszönöm a választ!

kalamalyka # 2007.07.06. 08:01

nem beszélve arról, hogy érdekes dolog , hogy az ország szinte minden megyéjében teljesen normális dolog, hogy ha a különélő szülő többet keres jobban támogatja a gyerekét. Itt Hb-ban pedig az a válasz, hogy a plafon 30 000 Ft.

Hát nem ugyanabban az országban élnek ők is??? Nem annyiba kerül a gyerek felnevelése mit a többi megyében???

Igazságtalanságnak vélem.

Lisall # 2007.07.05. 21:18

bizony van ilyen.

én GYED-ről GYES- re váltottam épp amikor az exnek hirtelen nem akarózott fizetni. Semmit.
némi jogi fenyegetésre saját maga által megállapított 70 ezreket kezdett küldözgetni, a korábbi 150 ezer helyett. Tette ezt a kb 800 ezres legális fizetéséből, három gyerek után.

A szüleim adtak kölcsön, hogy azért jusson a rezsin kívül másra is. Igen tudom hogy mások megélnek négyen 110-120 ezer Ft-ból, még lakáshitel mellett is, de azért mindennek van határa....

kalamalyka # 2007.07.05. 08:46

Igen, belátom.

Azért egy rövidke történetete hozzáfűznék:
Van egy ismerősöm, aki elvált a feleségétől. Két gyerekük a feleségnél lett elhelyezve, aki azóta ujra férjhez ment. GYES-en van a harmadik gyerekével. 4 órában dolgozik mellette a régi munkahelyén, amit úgy old meg, hogy éjszaka végzi munkáját, ne szenvedjeék meg a gyerekek az ő hiányát nappal. És csak hab a tortán, kutyákat tenyészt.
Mindezt teszi azért, mert egy 17 éves, és egy 12 éves gyereknek igen nagy az igénye.
A volt férj, ismerősöm havi félmilliónál többet keres, és 25 000 Ft-ot fizet a gyerekek után fejenként. Félelelmbe tartja az egész családot, hogy meg ne próbálják emelteteni.

Nem is akarja. Azt mondja, vállalta a gyerekeket, vállalta őket az uj férj is, így neki és elsősorban neki kötelessége felnevelni őket! A gyerekek pedig döntsék el maguk, hogy melyik szülő hogyan vette ki a részét az ők nevelésükben.

Mondanom sem kell.... tisztelik gyerekei ezért .

Félő, nehogy a Ti esetetekben is a gyerekben kialakuljon egyfajta vélemény...

Ja!!! Hab a tortán:, és csak érdekesség. A gyreketartás hét éve lett megállapítva. Ez idő alatt felnőttek a gyerekek. Megkérdezett egy ügyvédet a hölgy, hogy ha továbbtanulnának, ami ugye kemény pénz. Tényleg csak érdeklődött, hiszen fedezni tudja a gyerekek költségeit...
A válasz az volt, hogy HB megyében ez a 25000 Ft is rengeteg, ettől többet nem állapít meg a bíróság, ne is próbálkozzon.

Nem akart :)

Hát csak hogy összehasonlítási alapod legyen, azért írtam.. És vonja le mindenki belőlle azt amit lát...

symbolon # 2007.07.04. 12:06

Kedves monalisa1 köszönöm a tanácsot!

Kedves kalamalyka!
Nem szándékozom a végletekig növelni a tartásdíjat, de azt te is beláthatod, hogy egy pedagógusi fizetésből nem tudnám a gyerekeimet úgy nevelni, és olyan feltételekkel, ahogy azt ők megszokták. Hidd el, az előző életünkhöz képest sokat adtunk le az igényekből.

nyusz66 # 2007.07.04. 11:19

A volt feleség mindaddig jogosan követeli az egyezségbe foglalt százalékos tartásdíjat - és letiltást is kérhet a bíróságtól - amíg újabb, jogerős ítélet nem születik, a tartásdíj csökkentéséről.

Tehát, ha jelenlegi helyzetetekben indokolni tudjátok, akkor a férjednek be kell adnia a csökkentés iránti keresetet.

A kapcsolattartás akadályozását minden áldott alkalommal be kell jelenteni a gyámhatóságnál. Először figyelmeztetni fogják, majd bírságolni, végül - kitart a hülyesége mellett - eséllyel indíthat a férjed elhelyezés megváltoztatása iránt pert. Akkor hozzátok kerülne a fiú, nem nevelhetné az apja ellen az anya, és az anya fizetné a tartásdíjat utána. De ehhez először az kell, hogy MEGPRÓBÁLJÁTOK a kapcsolattartást. Ha el sem mentek a gyerekért, akkor a férjed az, aki nem tartja a kapcsolatot a fiával - legalábbis hivatalos szemszögből nézve.

szeged # 2007.07.04. 10:07

Tisztelt Fórum! Segítségeteket szeretnénk kérni! Párom bontóperének folyamatában még tavaly megegyezett volt feleségével 10 éves gyermekük 25 ezer forintos tartásdíjában. A végzésben ezen összeg azonban minimálként szerepel, a tartásdíjat 20 %-ban határozták meg, ez kb. 10-15 ezerrel több lenne. A nő ezen összeget követeli, bírósággal fenyegetőzve. Azonban több százezer a jövedelme vállalkozóként (minimálbérre bejelentve...), műköröm, fodrász stb. Miközben nem főz, nem vezet háztartást, a gyerek a tévé és számítógép előtt tölti szabadidejét. Nem tudunk neki többet fizetni, hiszen tele vagyunk kölcsöntörlesztésekkel és gyermeket várunk. Fiúk rendszeresen járt hozzánk hétvégente, szeretett nálunk lenni, közös társasjáték, foci apával és persze mindig meleg étel. Mióta azonban megtudta az anyja, hogy összeházasodtunk, azóta a végzésben rögzített kéthetenkénti láthatás ellenére a gyerek egyszer sem jöhetett hozzánk, azzal az indokkal,hogy nem akar, hiszen lelkileg nem tudja feldolgozni... Nyilvánvalóan hazug, primitív bosszú, és annyira ostoba, hogy nem fogja fel, hogy sérült felnőttet alakít a fiából, hiszen rajongott az apjáért. A gyerek persze úgy viselkedik ahogy az anyja alakítja, hiszen neki akar megfelelni, őt hallja nap mint nap. A nő pedig ért a ráhatáshoz, ez az egyik szakmája... Ismeri a volt férjét, jól tudja, hogy - hiába fáj neki - nem akarja kitenni fiát egy jogi herce-hurcának, sőt engem sem hiszen 9. hónapban vagyok.
Kérdésünk: ha minden hónapban határidőre teljesítjjük a minimális 25 ezer forintot, letiltathatja-e a párom fizetéséből a többit?
Hogyan bizonyíthatjuk hogy a nő nem teljesíti a meghatározott láthatásokat, ha nem megyünk el a kisfiúért? Ugyanis ezt felelte a páromnak: kieszközölheted a láthatást, de abban nem lesz köszönet...

monalisa1 # 2007.07.03. 18:33

Köszönöm a kijavítást, és elnézést... Tehát akkor mindenképpen küldje tovább a családi pótlékot, valamint a körülmények lényeges változását haladéktalanul jelentse a folyósító szervnek.

ObudaFan # 2007.07.03. 18:23

Rosszul vélelmezed. A változás a házastársi együttélés befejeződése, ez pedig megtörtént.

monalisa1 # 2007.07.03. 14:38

Még nem váltak el, csak különmentek., akár még ki is békülhetnek...

Vélelmezem ameddig nincs jogerős bírói itélet a válásról, addig a családi pótlék folyósításában változás IGAZÁBÓL még nem állt be. Ettől függetlenül a cs.pótlékot addig is minden hónapban postán adja fel a felesége címére.

amatőr # 2007.07.03. 14:31

Igen, tudtommal a családok támogatásáról szóló törvény előírja, hogy a családi pótlék folyósítása szempontjából lényeges feltételekben bekövetkezett változást be kell jelenteni.