Gyerektartás és láthatás


Lisall # 2007.05.21. 06:27

Köszönöm ObudaFan!

a legutobbi targyalas majus elejen volt, ahol mar a felperes (apa) nyarra vonatkozo keresei is a birosag elött fekudtek. Ehhez kepest sincs azota sem semmi a bironötöl.

A legközelebbi targyalas majd valamikor összel lesz, tehat addig a nyarat valami modon le kell rendezni. Akkor ezt az igenyt megfogalmaztatom az ugyvedemmel, persze ez legjobb esetbe is csak a jövö nyarat könnyiti meg....

Ha en halogatosan vegeznem a sajat munkamat mint a magyar birosag, mar nem lenne munkam, rosszabb esetben börtönben ulnek :(

pesti31 # 2007.05.20. 18:06

Tisztelt Fórum!

Szeretnék tanácsot kérni. A párom gyermeke idén februárban töltötte be a 18. életévét. Még a szakközépiskola 3. osztályába jár, mivel egyszer megbukott. Jövőre fogja befejezni a sulit. A gyermek már a barátjánál lakik. Meddig kell a gyerektartást fizetni? Mivel nem az anyukájánál lakik, ezért lehet az iskola befejezéséig a gyereknek rokontartás címén fizetni?Ha lehet kérni kinek kell? Az anyukának be kell jelenteni a bíróságon az iskola végén ( most a 3. osztály végén), hogy gyermeke már betöltötte a 18. életévet?

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2007.05.20. 07:54

Lisall!
Ha még folyik a bontóper/gyermekelhelyezési per, akkor ezt lehet kérni. Ha előbb nem, a következő tárgyaláson valami határozat csak születik. Ha nem folyik, de 2 éven belül volt elhelyezve a gyermek, akkor megintcsak bíróságtól lehet ezt kérni. Ha régebben, akkor viszont a gyámhatóságtól.

ObudaFan # 2007.05.20. 07:52

habostorta!
TUlajdonképpen minden olyan tanulmány ide tartoyik, amiről elhihető, hogy azt valóban azért végzi az illető, mert arra a boldogulása érdekében szüksége lesz. Ez általában azt jelenti, hogy a már meglévő képesítésnél magasabb szintű képesítés. Azt is figyelembe kell venni továbbá, hogy ha hosszabb idő eltelt a korábbi tanulmányok óta az új tanulmányok megkezdéséig, akkor csak akkor jár további tartásdíj, ha nem volt indokolatlan ez a késlekedés.

Lisall # 2007.05.19. 17:39

Tisztelt Fórum!

Szeretném a tanácsotokat kérni gyermekek nyári elhelyezése témájában!
Konkrétan az érdekelne hogy milyen együttműködési kötelezettesége van a szülőtársnak.

történet dióhéjban: a nyári szünet előtt egy hónappal, ma, még nincs "megállapodás" arról hogy a gyerekek mikor hol kivel lesznek.
A bíróság szerint május 31-ig kell nyilatkoznia a -jeleleg még- férjemnek. Én kértem (februárban!) a nyári szünet megosztására bírói döntést, a mai napig nem született meg.

hogy lehet így tervezni? repülőjegyet, szállodát foglalni, szabadságot kivenni?
és ha nem kértünk volna bírósági döntést, de május 31-én sincs kompromisszum, akkor mi van?

lehet a bíróságtól kérni hogy előre, évekre meghatározza: a nyár első fele anyáé, második apáé , majd csere?
Közös megegyezéssel pedig lehetne egymás közt módosítani.

vagy naiv vagyok?

köszönöm
Lisell

habostorta # 2007.05.19. 15:34

T.Fórum!
Segítséget szeretnék kérni abban a témában,hogy mit foglal magában ez a fogalom: "életpályára előkészítő tanulmány"? Konkrétan,a technikusi képesítés megszerzése beletartozik? Vagy csak a felsőfokú tanulmányok megszerzése számít annak?

Buda # 2007.05.18. 09:10

Köszönöm szépen a segítséget!

Zoltán György # 2007.05.18. 07:55

Az egy hét az hét nap, nem lehet hozzáadni a hétvégét, hogy a szombat és vasárnap duplán számít!!!
Anyuka is elmehet nyaralni, akkor TE ne tedd tönkre az Õ egy hetét.

Buda # 2007.05.18. 07:27

Igen minden második hétvége a láthatás. Nyáron pedig 1x1 hét és 1x2 hét. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy nyáron elhozom 1 hétre pl. hétfőn, akkor vasárnap, vagy hétfőn kell visszavinni, mert hiába esik rám a hétvége nem adódnak össze a napok, a hétvége belolvad a nyári 1 hétbe? Ha időszakos kapcsolattartás van, akkor nincs folyamatos? Ez így nem annyira igazságos, mert a másik fél sokkal többet lehet a gyerekkel. Mi az időszakos kapcsolattartást követő időszak?
Bocsánat a sok "buta" kérdésért, de szeretném tisztázni.

Zoltán György # 2007.05.18. 05:48

Ha minden második hétvégén van kapcsolattartás, és a (nyári)szünet úgy van megosztva, hogy két, vagy négy hét egybefüggő kapcsolattartás az egyik és a másik szülővel is.
Azaz ne tudjátok egymás nyaralását "széttördelni", mert akkor végső soron a gyerek szív.
Mi az ami nem világos a mondatban???

Buda # 2007.05.18. 05:19

Kedves Fórumtagok!
Kérlek Benneteket, hogy segítsetek értelmezni a következő mondatot, amely egy szülői kapcsolattartást újraszabályzó határozatban szerepel kiemelve, vastag betűkkel: "Az időszakos kapcsolattartásokat követő időszakban az időszakos kapcsolattartás idejével megegyező időtartamban a kapcsolattartásra jogosult szülőt a folyamatos kapcsolattartás joga nem illeti meg." ill. "Az időszakos kapcsolattartás ideje alatt a folyamatos kapcsolattartásnak nincs helye."
Segítségeket köszönöm!

erzsokae # 2007.05.17. 15:10

Kedves SadBoy!

Bocsánat, hogy kéretlenül beleszólok, sajnos gyakorlati tapaztalatom van majdnem ugyanezen ügyről.

sajnos a munkaügy vonni fogja, mivel az ő kezében csak egy határozat van, ami valószínű, hogy úgy hangzik, hogy minden bérjellegű jövedelemből...... márpedig ez az.

Viszont!

Ha a bíróság úgy dönt, miután leírva kérelembe benyujtotta hozzá a kliens az alább leírtakat, felfüggesztheti ezen kifizetést arra az időre amíg nem születik végzés. Ha már késő, és nincs annyi idő, hogy az egyébként villámgyors bíróság a munkahelynek utasítást adjon, akkor is be érdemes nyújtani, és hivatkozni az alantabb leírtakra. Így azt teheti (!), hogy beszámítja a következő pár hónapi gyerektartásba, de vissza onnan már .... :))))) Nem is tudom hogy mondják......... talán annyi mint halottat a temetőből.

Mindensetre kérni kell, vagy így vagy úgy.

Szerintem.

És elnézést a hozzáértőktől. Valóban csak tapasztalat volt.
De reménykeltésnek és példának nem rossz.

Sok sikert!!!

Zoltán György # 2007.05.17. 14:50

Mivel az időszak korábbi, mint a bírói ítélet dátuma, ezért nem.
Visszamenőlegesen 6 hónapra lehet kérni gyermektartásdíjat.
Tegyük fel, hogy fizeted egy egész éve, de most két-három évre visszamenőleg kapsz kiegészítést.
Arra az időszakra is fizetsz,amikor még mondjuk együtt neveltétek a gyermeteket???
Mond meg, hogy ne vonják, csak ha külön bírósági HATÁROZAT, (Jogerős és végrehajtható) rendelkezik majd erre vonatkozóan is.

SadBoy # 2007.05.17. 13:24

Kedves Zoltán György!
Nekem irtad hogy ne fizessek abból?
Hogyan oldható meg, ha vonják a fizumból a gyerektartást, és a cégemnél a pénzügyesek is bizonytalanok a kérdésban, hogy ebből vonni kell-e?
Kérlek adjatok tanácsot, mert május 30ig al akarják utalni ezt az utólagos kifizetést!

Zoltán György # 2007.05.17. 13:04

Andy25!

Maximun 15-20 ezerre tudja feltornászni a gyerektartást....
Mi az hogy nem engedi látni a gyereket??? Minden egyes alkalmat be kell jelenteni a GYÁMHATÓSÁGON!!! Három évbe telt mire komolyan megtanultam....:((((((((

Kékszemű!

A másik szülő igényli, hisz az ő háztartásában van a gyermeke. Lehetőleg minimum ugyanannyit, mint amennyit eddig ő fizetett!
Figyelembe veszik az életszinvonalat...

kékszemű # 2007.05.17. 09:10

Segítséget szeretnék kérni tartásdíj ügyben. Nagykorú, felsőfokú tanulmányait folytató elvált szülők gyermekéről van szó,aki elköltözött attól a szülőtől,akinél eddig lakott,a másik szülőjéhez.Gyerektartást hogyan és ki igényelhet a bíróságon? A gyermek saját jogán,vagy a szülő,akinek a háztartásában él? Milyen jövedelem alapján álllapítja meg a bíróság a fix összegű gyt-t akkor, ha a kimutatható igazolt havi jövedelem kb.40.000.-Ft, viszont az életvitel,életszínvonal mást mutat és a havi kötelező kifizetések(közüzemi számlák,lakáskölcsön-törlesztő részletek,stb)meghaladják a 200.000.-Fto-ot.
Figyelembe veszi ezt a bíróság, hogy valahonnan mégis csak van más jövedelem is?
Köszönöm előre is,ha valakinek van használható ötlete.

andy25 # 2007.05.17. 08:25

Most házasodunk össze a párommal,albérletben lakunk.
Előző kapcsolataiból két gyermek született.
A kislány 10 éves,rendszeresen látjuk és fizetünk 9000,ft-ot,de emellett ruházkodás,iskoláztatást mi álljuk.A másik 5 éves kisfiút az édesanyja nem engedi látni.13,000 ft gyerektartást fizetünk.
A kislány édesanyja most a pénz nővelését akarja.
Mennyi az a maximális összeg amit kiharcolhat magának?
Párom 100,eft-ra van bejelentve.

Bron # 2007.05.16. 19:13

Az iker testvérem 21 év házzasság után elvált,ez év február 26.-án.Egy 18 és egy 14 éves lányai vannak,és úgy dönntöttek,hogy az apukánál maradnak.(pedig az alkohol véget váltak el.)A testvérem havonta fizet gyerektartást 20.000ft-ot.A Bíróság korlátlan mennyiségben és időben határozott úgy,hogy láthatja a gyerekeket.De a volt férj mindenfajta akadájokat gördít,hogy ne látogathatsa a gyerekeket.Sőt még ő telefonon meg személyesen inzúltálja,becsmérli a volt nejet.Kérem segítsen már valaki mit tehetne a testvérem?!

Zoltán György # 2007.05.16. 17:10

Az országúton 80-nal autózik a házaspár.
A férj vezet, a feleség megszólal:

  • Tudod, sokat gondolkoztam a dolgon, és rájöttem, hogy nem tudok veled élni. Szeretnék elválni tőled.

A férj nem szól semmit, de egy kicsit jobban kezdi nyomni a gázt. Már 90-nel mennek.

  • Találtam egy férfit, aki kedvesebb, mint te, jobb az ágyban és a gyerekeket is jobban szereti.

A férj ismét gyorsít, már 110-el mennek.

  • A gyerekek természetesen nálam maradnak, a házra is igényt tartok. A pénz fele az enyém lesz - folytatja a feleség.

A férj továbbra is csendben van, de már 130-at mutat a kilométeróra.

  • Miért vagy ilyen szótlan, neked semmi sem kell? - kérdi a feleség.
  • Nekem mindenem megvan, amire szükségem van - mondja a férj nyugodtan.
    • Igen, és mi az a minden?
  • Például a légzsák...
Zoltán György # 2007.05.16. 15:49

der Alte!

"megegyeztetek" Hol és ki előtt?!?!?! Csak és kizárólag a GYÁMHIVATALNÁL fogsz tudni elérni a későbbiekben a kapcsolattartást "kikényszeríteni".
Bíróság szarik rá, 99%-ban... Mondván, hogy a Gyámhivatal jogköre:):):)
Kérd az ideiglenes intézkedést mindenképp a tárgyalás előtt írásban.

Vagy vedd magadhoz a gyermekedet.- Menj értük az oviba iskolába, nagyszülőhöz!

Szülői Felügyeleti joga a két szülőnek van, nagyszülőnek nincs!!!!

der Alte # 2007.05.16. 14:49

A tárgyalásig már csak 3 hét van hátra, nem hiszem, hogy előbb lenne ideiglenes rendezés. Addig már kihúzom vhogy. Ráadásul már egyszer kértem soronkívüliséget, mivel az exem családja a saját házamban, a gyerekek előtt rendkívül durván, a tettlegességig fajulóan sértegetett. Persze tanúm nincs rá... :-(

Alapvetően elvi oldalról fontos nekem, hogy a betegség vajon elegendő indok-e, hogy meghiusuljon a láthatás és akkor pótolni sem kell. Ismerem a volt feleségem... okos nő... jól tudna egy ilyen jolly jokert használni.

amatőr # 2007.05.16. 14:14

Ha kéred, hogy hozzanak, és lesz is végzés, akkor a gyermeknél vagy a gondozó szülőnél felmerülő ok miatt (pl. betegség) elmaradt kapcsolattartás kötelező pótlása is minden bizonnyal benne lesz. De ha tényleg van ügyvéded - a szavaidból ez tűnik ki -, szólj neki, hogy kérje az ideiglenes intézkedés meghozatalát.

der Alte # 2007.05.16. 13:59

Nem kértem ideiglenes intézkedést, mivel a láthatás kérdésében megállapodtunk és a közelmúltig tartottuk is magunkat hozzá. Egyébként nem tudtam, hogy kell/lehet... az ügyvéd ilyet nem mondott, a bíró nem kérdezte... Ja lehet, hogy nem értem az eljárás menetét, de még nem is váltam korábban. A "ziziség" nem erre vonatkozott, hanem ahogy az 1. tárgyalásról felháborodva kidobott. Persze ez az ügyvéd hibája is.

Tehát jogilag az a helyzet, hogy határozat/intézkedés híján úgy lehet engem a láthatással szivatni, ahogy tetszik? Bármilyen indokkal, vagy anélkül megtagadható és ez ellen semmit nem lehet tenni. Jól értem?

És ha majd lesz végzés? Akkor a betegség miatt kimaradt láthatások kötelezően pótolandók, vagy elvesznek számomra?

amatőr # 2007.05.16. 13:29

Persze..... zizi a bírónő. Szerintem inkább Te nem érted az eljárás menetét. Ideiglenes intézkedést kértél a kapcsolattartás szabályozása vonatkozásában? Mert kellene/lehetne. Kérelem nélkül ugyanis nem dönthet a bíróság. Ha pedig dönt is, az csak a jövőre szól, vagyis ez eddig elmaradt és be nem pótolt kapcsolattartás pótlását nem fogja előírni - hacsak a nejed örömmel fel nem ajánlja.

der Alte # 2007.05.16. 10:21

Z.Gy!

Dehogy hoztak! Kicsit zizi a bírónő... Az első tárgyalást semmisnek nyilvánította, mivel azt mondtuk, hogy addigra megegyezünk, de nem tettük, így ő "nem tudta vizsgálni a tényállást". Következő alkalommal 1,5 órán át hallgatta, hogy hogyan romlott meg a házasság, noha mindketten kinyilvánítottuk, hogy válni akarunk. Aztán elnapolta. A 2. forduló most jön 3 hét múlva. Eddig a bíróság semmilyen intézkedést nem hozott.

A láthatásban egyébként megegyeztünk és tartottuk is magunkat hozzá a legutóbbi időkig, de aztán jöttek a betegségek. Ezért ugrott a tavaszi szünet rám eső része, a húsvét, a hétközi, délutáni láthatások és a kéthetenkénti hétvégék egy része is. Én legalább részleges pótlást kértem az exemtől, amit ő visszautasít.

Nem akarok rögtön a gyámhivatalhoz menni, most még talán hatékonyabb bepanaszolni a bírónál. Inkább csak azt szeretném tudni, hogy van-e ilyen esetekben jogom pótlást kérni.