Gyerektartás és láthatás


Zoltán György # 2007.05.16. 10:07

der Alte!

Ideiglenes intézkedést csak hoztak az első tárgyaláson!?!?! Abban mi van???

Gyámhivatal, minden egyes alkalommal...

Csak az ünnepnapokra eső láthatást nem kell pótolni... sajnos Karásony felejtő...

Zoltán György # 2007.05.16. 10:04

Ebből azért már ne fizess!!!
Gyermektartást önként teljesíted, vagy vonják???

SadBoy # 2007.05.16. 08:44

Tanácsot szeretnék kérni tartásdíj ügyben.
Tavaly novemberben váltunk el. 2 kiskorú gyermekem után azóta fizetem a megállapított tartásdíjat. Állami cégnél dogozom, volt olyan hónap, hogy az alapösszeget sem érte el a fizetésem 40%-a, annyira keveset kapok. Jelenleg nagyon nehéz igy megélnem, 40-45.000 marad nekem havonta. Volt feleségem a gyerektartással és a 2 gyermek után járó családi pótlékkal tobb mint 200.000 nettót kap havonta.
A cég, ahol dolgozom, évek óta nem fizette ki a munkánk után járó bérpótlékot, és a túlóráinkat. Nemrég a szakszervezetünk per útján elérte, hogy több évre visszamenőleg kifizessék ezt az összeget a dolgozóknak.
Kérdesem: Ezt a pénzt, amit most ki fognak fizetni, még válásunk előtt kerestem. A válási határozatban az áll, hogy a válás napjától kezdődően kell fizetnem a jövedelmem után a gyerektartást. Lehetséges-e elérni, akár bírósági úton, hogy ebből az utólagos kifizetésből ne vonjanak tartásdijat? Mire hivatkozhatok? 1.A cégem jogtalanul nem fizetett nekem a válásunk előtti munkámért, ez a pénz tulajdonképpen egy régi jövedelem. 2. Volt feleségem és a saját anyagi helyzetem közti jelentős kölünbségre.
Olvastam a csjt-t, erre nem találtam törvényt. Mivel ez egy egyedi eset, érdemes pereskednem?

der Alte # 2007.05.16. 07:39

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit lehet tenni, ha a gyerekek betegsége (influenza, bárányhimlő, kötőhártyagyulladás, stb.) miatt a láthatás meghiusul.

Kell-e a rajtam kívül álló okok miatt elmaradt láthatást pótolni, vagy sry, elbuktam? Az ex arra hivatkozik, hogy a betegség rajta kívül álló ok, amiért nem felelős. Mivel dolgozik, ezért elküldi a srácokat a szüleihez vidékre. Így meghiusul a hétközbeni láthatásom, és persze néhányszor a hétvégi is. Én szeretném, ha részben v. egészben pótolni tudnánk ezt, mivel én sem érzem magam felelősnek.

Esetünkben még nincs bírói ítélet, épp a 2. tárgyalásra várunk, ahol remélhetőleg elválasztanak minket. Megegyezés ugyan van köztünk a láthatásban, de mivel az anyagiakban nincs, ezért azt hiszem, hogy jogi szempontból ez mellékes.

Zoltán György # 2007.05.14. 18:18

Ha ki is fizeted a férjed, miből is fogtok megélni???
Magadon kívűl kikre számíthatsz? Kölcsönt tudsz felvenni egyáltalán??? Mi kilátásod van?
Feljogosíthatnak a lakás kizárólagos használatára.

macsek29 # 2007.05.12. 17:31

Kedves nyusz66! Köszönöm a tanácsot, kicsit nehéz, én járok terápiára (mivel egyedül, ez természetesen nem párterápia), de a férjemet ilyenre azt hiszem egyelőre nem tudnám rávenni. De majd meglátom...

Obudafan, köszönöm!

Zoltán György, igen, a hozzászólásod első felével teljesen egyetértek, ezen vagyok, kérdés, hogy ez mennyire megy, ha akkor kell esetleg "kifizetned" a férjedet, és ezzel kisöpörni a padlást, amikor rövid időn belül kiesik a fizetésed, és ahogy te is mondod, csak magadra számíthatsz. Vagy te hogy érted?
Brüsszel??? Ezt is nekem akartad írni? Nem értem, természetesen nem ott fogant, mezei magyar baba... Remélem ezzel nem romlik a helyzet jogi megítélése...

Zoltán György # 2007.05.12. 15:08

Macsek!
Próbálj a saját lábadra állni és megtanulni, hogyaz életben elsődlegesen magadra kell számítanod.
Brüsszelben fogant a baba??? Jártál ott???

ObudaFan # 2007.05.12. 14:53

A tartásdíj összegét egyáltalán nem érinti, hogy elváltok-e születés előtt, vagy sem. A te jövedelmed változása viszont mindenképpen érinti a tartásdíj mértékét.

nyusz66 # 2007.05.12. 11:41

A jogi részleteket majd a jogértők kielemzik, laikusként annyit, hogy úgy tudom, ha a gyerek a házasság fennállása idején fogant, akkor az apaságot még csak nem is vizsgálják, és a tartásdíjat az apa kívánsága nem befolyásolja - ugyanis, ha annyira tutkóra nem akart gyereket, akkor gumit használt volna...

Ami a magán részét illeti, ha belekotyoghatok: én a helyedben alkut kötnék a férjeddel, hogy belemész a közös megegyezéses válásba HA végigcsinál veled egy házzasságterápiát, és még azután is ezt akarja. Aztán hajrá - teljes erővel dolgozni azon, hogy sikerüljön megmenteni a házasságot. Nagyon együttérzek veled, és drukkolok, hogy sikerüljön!

macsek29 # 2007.05.12. 10:24

Kedves szakértők!
Nagyon nehéz élethelyzetben vagyok, aminek jogi "hátterével", következményeivel szeretnék tisztába jönni. Év eleje óta tartó házassági válságomban (hullámvölgyünkben?) másodszor vagyok terhes, most járok a 2. hónapban. Békülések ellenére a férjem per pillanat (vagy ismét) ott tart, hogy válni akar, és azt akarja, hogy vetessem el a gyereket.
Én szeretnék a férjemmel boldogan élni, és természetesen megtartani a gyermeket. Ezzel viszont kockáztatom azt a lehetőséget, hogy egyedül kell majd esetleg felnevelnem a babát. Kérdéseim a következők lennének:

  1. befolyásolja a tartásdíj "jogosultságot", ha a születéskor esetleg már elváltunk, illetve az, hogy a férjem nem szeretné megtartani a gyereket
  2. olvastam a tartásdíj összegének meghatározásával kapcsolatban, hogy ott nem csak a férjem, hanem az én jövedelmemet is figyelembe veszik (előző évit). Hogyan befolyásolja ezt az a tény, hogy én bár per pillanat rendkívül jól keresek, ha megszülöm a babát, rövid időn belül kvázi nem lesz jövedelmem.
  3. férjem is jól keres, jóval a bruttó 1 m fölött, ilyen körülmények között mire számíthatok?

Bár a férjem állandóan a válást emlegeti, meg hogy fizessem ki (miből?), ne is lássuk egymást, de a válókeresetet (hála Istennek) még nem adta be...
Előre is nagyon köszönöm a segítő hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.11. 17:31

Az attól függ, mit mondtál. :)

május # 2007.05.11. 05:58

Köszönöm a válaszokat, ezek szerint nekem volt igazam a "vitában"!

ObudaFan # 2007.05.10. 11:24

május!

Kicsit olvass vissza.
Szerintem csak én csak ebben a topicban már többször írtam részletes kifejtését annak, amit az előttem szóló - helyesen - megállapított.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.10. 06:18

A szülő ekkor már nem köteles saját tartása terhére fizetni a díjat, és figyelemmel kell lenni a nagykorú gyermek saját jövedelmére, vagyoni helyzetére is. És persze, csak akkor jár a díj, ha tanul.

Viszont a megállapított díjat csak a bíróság csökkentheti vagy szüntetheti meg. Amíg ilyen döntés nincs, addig a szülő köteles fizetni.

május # 2007.05.10. 06:02

Gyerektartás ügyben kérnék segítséget. A napokban vitába kerültem egy baráti összejövetelen, mert a csajszi túl okosnak képzelte magát. Mindenesetre szeretnék tisztán látni ebben az ügyben, mert hasonló probléma előtt állok én is. Adott egy apa, aki fizeti a gy.tartást, immáron 17 éve. Az anyánál van a gyerek, aki betöltötte a 19 évét. Most fejezi be a szakközépiskolát. A kérdés meddig köteles az apa a gyermek után fizetni? Ha betöltötte a 18-at, akkor milyen jogszabályok vonatkoznak a nagykorú után fizetett gy.tartás összegére?
Köszönöm a segítséget!

május # 2007.05.09. 17:57

Nagyon érdekes dolgot lehet megtudni a hozzászólásokból! Klassz ez az oldal!

ObudaFan # 2007.05.09. 16:42

Indíthatsz keresetet te is gyermektartás iránt - az élettársaddal szemben, akkor is, ha még együtt éltek. Itt valószínűleg az exfeleség perbevonására is szükség lesz, mert kettőtök követelése együtt meghaladja élettársad keresetének 50%-át. Így tehát tulajdonképpen elképzelhető, hogy valamelyest el tudod érni magad is, hogy faragjon le valamit a bíróság a jövőre nézve az élettársad által fizetendő díjból.

tynus # 2007.05.09. 11:29

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Kicsit bonyolult az ügy. Párommal élettársi kapcsolatban élünk, van egy közös gyerekünk, aki 5hónapos. Páromnak az előző házasságából van egy gyereke, most a volt neje beadta a gyerektartás emelését, a bíróság elfogadta, bár nem tudom, milyen alapon. Minimálbére van, 57.000 valahányszáz ft a nettója. Ebből vonnak 15-öt, de most 8hónapig 20-at, mert fél évre visszamenőleg kérte az ex. Az az igazság, hogy ezt mi nem tudjuk kifizetni. Én eddig tgyáson voltam, kaptam 86.000-t de most lejárt, és kb. 12-15-tel fogok kevesebbet kapni. Ebből itt van még a közös gyerek, a lakáshitel, a rezsi, nem fog maradni semmi pénzünk. Fellebbezni nem lehet, mert a párom a bíróságon elfogadta az összeget, mondván, hogy nem tud mindig bíróságra járni...(ezt inkább nem kommentálom, hogy erről a hozzáállásról mit gondolok:))Mit lehet ilyenkor tenni? Beadhatom énis a gyerektartást a picire, hivatkozva az élettársi vagyonközösség megszüntetésére?Mert ha nekem is 15-öt hazaad, akkor marad 22000 Ft-ja a fizetéséből, ami semmire nem elég. Tud valaki segíteni nekem?

ObudaFan # 2007.05.08. 17:58

Sőt, lehet, hogy egy APEH-vizsgálat lehetőségének felvetése is elég lesz a megegyezéshez.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.08. 09:31

Pesca: lehet azt bizonyítani. Az APEH éppenséggel mostanában mutatja meg, hogy nagyon is lehet. Kérd a tartásdíj felemelését! Persze, keress egy jó ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.08. 09:28

Igen. Hat hónap.

fati # 2007.05.08. 04:44

Érdeklődni szeretnék mit tehetnék, a lánypm fél éves volt mikor az édesapjával külön mentünk,most a lányom 9éves.Évekig felénk se nézett,3évvel ezelőtt az én kérésemre találkozott a lányunkkal.Ígérte,hogy fizett gyerektartást,de ez a 9év alatt,3szor 5000ft volt ami semmire nem elég.A lányom nem akar találkozni,vagy elmenni az apjával,ettől függetlenül perelhetem a gyerektartásért?Vissza menőleg mennyi időre lehet kérni agyerektartást?

Pesca # 2007.05.08. 03:26

Tanácsot szeretnék kérni tartásdíjjal kapcsolatban. Pár hete zárult a válóperem. A volt férjem a válóper kezdetéig mindig jólfizetett felsővezető volt multi cégeknél. Konkrétan ez 1 millión túli bruttó bért jelentett. A perünk folyamán kirúgatta magát az utolsó munkahelyéről és egy barátja cégénél helyezkedett el minimálbérrel.
A többi jövedelmét úgy szerzi meg, hogy egy másik barátja leszámláz a munkáltatónak egy nagyobb összeget és a volt férjemmel egymás között elszámolnak zsebbe. A tartásdíj összege a bejelentett minimál bér alapján került megállapításra.A bírónő komolyan aggódott, hogy ebből hogy fizet havonta 20.000 Ft-ot. Mivel bizonyítani sehogy nem tudom, a bíróságon nem tettem szóvá a volt férjem valódi jövedelmét. Simán letegadja a barátaival együtt. Mit tehetek ebben a helyzetben?

fenyőfa # 2007.05.07. 22:07

Azért is próbálok érdeklődni, hogy mi is az alapja ténylegesen a tartásdíjnak, mert közös megegyezéssel szeretnénk válni.Tehát nekünk kellene megállapodni a tartásdíj összegéről is.Ezért sem akarom, hogy a bíróság állapítsa meg, az már nem közös megegyezés,bár, ha tudnám,hogy érdemes, nem hagynám annyiban.
Ha viszont nem lehet alapja a tartásdíjnak az euro, akkor kár ebben is vitába bonyolódnom a férjemmel,meg sem említem a dolgot.
Ha viszont van esély, nem hagyom annyiban, a két gyerek miatt ,több évig tanulnak még,nagyon nem mindegy...
Tudom, hogy a panasznapon fogalmazó, vagy titkár van,nála nyújtottuk be a válókeresetet is, én laikus vagyok ugyan,de ahogy ott kérdezte a férjemet a keresetéről, nagyon profinak tűnt.Illetve olyannak, aki jól érti a dolgát.
Pedig a férjem már ahhoz is ragaszkodott volna, hogy csak a 100.000 ft.-ot vegyék jegyzőkönyvbe,mint keresetet, hiszen a többi, az "ellátmány".
De 2-3 jól irányzott kérdés, és máris a pontos összeg(euro.-stul:)) volt a jegyzőkönyvben,szóval, nem először találkozott ilyen esettel.

ObudaFan # 2007.05.07. 12:20

Abban teljesen igazad van, hogy a tartás elmulasztása megalapozott gyanúja fennáll. Más kérdés, hogy ilyen esetben többe kerülne a leves, mint a hús, vagyis szerintem elég ritkán mozgósít óriási erőket a magyar álam, hogy az ismeretlen helyen tartózkodó elkövetőt megtalálja, tekintettel a bűncselekmény tárgyi súlyára (súlytalanságára) is.