Gyerektartás és láthatás


vzoli # 2007.05.07. 12:16

Megpróbálom Kereső1 kérdését konkretizálni a jogászok számára, mert engem is érdekelne a válasz.

Tehát van egy apa, aki a bíróság által megállapított tartásdíjat nem fizeti. Tudott róla, hogy fizetnie kell, hiszen egy darabig vonták a fizetéséből. Amíg el lehetett érni, amíg volt bejelentett munkahelye. Aztán egyszerre hagyja el a munkahelyét, és változtatja meg a lakóhelyét. Igen nagy valószínűséggel azért, hogy ne lehessen elérni, hogy ne kelljen fizetnie, hogy kötelezettségektől mentesen vígan élhesse világát.

Mindez nem alapozza meg a tartás elmulasztása bűncselekményének alapos gyanúját, büntetőeljárás indításának lehetőségét?

Hiszen a történtekből sokkal inkább lehet következtetni a szándékos elkövetésre: a tartásdíj szándékos nem-fizetésében jelentkező mulasztásra, ennek felróhatóságára; mintsem arra, hogy a férfi valahol a nagyvilágban egy folyamatos önhiba- és felróhatóság-mentes állapotban leledzik a híd alatt, imára kulcsolt kezekkel, glóriával a feje körül, mert bár nap mint nap harcba indul munkát keresve, hogy tartásdíjfizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja, de ez valahogy önhibáján kívül nem sikerül neki. (Utóbbi eset azért tűnik számomra valószínűtlennek, mert az ilyen típusú emberek nem tűnnek el, mint szürke szamár a ködben.)

Plusz a férfi tartozik az anyának, ... vagy ha neki kikényszeríthető módon esetleg már nem is: az államnak biztosan a tartásdíj előlegezése miatt.

Ilyenkor mi történik?

Azon körülmények együttese, hogy az állami tartásdíj-előlegezés, és a férfi nem-elérhetősége - és ezzel együtt helyzetének, a felróhatóságával kapcsolatos körülményeknek a tisztázatlansága - nyilvánvaló tény; plusz a gyerek megélhetési körülményeinek rendezetlensége, meg az állam felé fennálló (és a tartásdíj-előlegezéssel egyre növekvő mértékű) tartozás léte nem ad okot arra, hogy akár hivatalból, akár az anya kezdeményezésére eljárás induljon - ha első körben nem is tartás elmulasztása bűncselekményének alapos gyanújával, de legalábbis - a bizonytalan helyzet felszámolása érdekében a férfi (ill. lakóhelye) felkutatására?

Azzal tisztában vagyok, hogy az eltűnt gépkocsikat is csak kb. úgy körözik, hogy nyilvántartásba veszik, és ha a nyilvántartás adatai alapján véletlenül rábukkannak: akkor a tulajnak szerencséje volt; ha meg nem: akkor nem volt.

De legalább ezen a szinten beindul valamiféle eljárás az eltűnésével igen nagy valószínűséggel a tartásdíjfizetési kötelezettsége alól kibújni igyekvő férfi ellen?

ObudaFan # 2007.05.07. 11:54

Az a helyzet a külföldi munkabérrel, hogy ebben az esetben ha a fix minimumot a bíróság arra alapozva állapítja meg, akkor ha hazajön a delikvens, a tartásdíj módosításáig piszok sokat kellene fizetnie. Ezért megállapítja a bíróság a százalékos marasztalást, ami mindaddig szép pénz, amíg külföldön keres az illető, és természetesen ha a %-os több a fixnél, a %-os végrehajtható.

Kereső1 # 2007.05.07. 10:44

Ami azt illet, életvezetési tanácsokra is rá leszek szorulva, hiszen esetünkre valószínüleg az 1. pont érvényes, de most konkrétan "csak" a jogi oldala érdekel a dolognak. Ennyire könnyű ma kibújni a kötelezettségek teljesítése alól? Ezeknek a gyerekeknek innentől kezdve már semmi lehetőségük megtalálni az apjukat?

T r a v e n # 2007.05.07. 10:16

Kedves Kereső1!

Azért hallgatnak a jogász kollegák, mert ez már nem a jogi tanácsadás keretébe tartozna, hanem a szociális és életvezetési tanácsok körébe...

De néhány variáció álljon itt, legalább témaindításnak:

1. Amennyiben a volt házastársak nincs legálisan foglalkoztatva, hanem "feketén" dolgozik, semmit nem tudsz vele tenni...
2.Amennyiben változtatja a munkahelyét, akkor célszerű lenne az új Munkáltatóját megtalálni, hogy a végrehajtót erről értesítsd.
3. Amennyiben van saját nevén ingatlanja, nagy értékű ingósága, akkor arra vonatkozóan a végrehajtó fogja megtalálni és érvényesíteni az igényedet.

Kereső1 # 2007.05.07. 09:58

Belátom, a problémám nem közérdekű, mindazonáltal számunkra igen fontos lenne a megoldása. Ha érdemi tanácsot nem is akar senki adni, azért jó lenne, ha legalább tippeket kaphatnék. ( 2007.05.04.) Köszönöm!

vzoli # 2007.05.07. 06:08

Nekem az tűnne logikusnak, hogy ugyan a belföldi munkaviszonyra megállapított munkabér jelenkezik a tartásdíj megállapításának alapjaként, viszont a külföldi munkavégzéssel kapcsolatos juttatásra - az "euro-ellátmány"-ra - tekintettel százalékos arányát tekintve egy magasabb összegű tartásdíjat állapítanak meg a a belföldi munkaviszonnyal kapcsolatos munkabér - a "100.000 Ft" - terhére, hiszen amikor a férfi Magyarországon tartózkodik: nem csak kizárólag az a bizonyos 100.000 Ft szolgál megélhetése alapjául, hanem a külföldön keresett összeg is. Vagyis így a külföldi munkavállalással kapcsolatos keresetrész a tartásdíj tekintetében - feltehetően - egy nagyobb megállapított tartásdíj-százaléklábat eredményez a belföldi munkaviszonyra tekintettel fennálló keresetrész vonatkozásában, mint ahogy ez egyébként külföldi keresetrész létezése nélkül történnék. Persze, lehet, hogy egy hatalmasat tévedek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.07. 04:52

Fölösleges. A panasznapon egy titkárral vagy fogalmazóval találkoznál, ő sem értené jobban ezt a passzust, mint mi. Viszont a bíróság az ítéletében majd megmondja hogyan kell érteni.

fenyőfa # 2007.05.06. 21:59

Köszönöm a válaszodat! Amit itt olvasok, abból egyértelműen nekem nem derül ki, mi is itt a harci helyzet.
"Belföldi munkaviszonyára megállapított munkabér".Ugye erről lenne szó.
Tehát nem éppen világos, de arra gondoltam,a heti egy bírósági panasznapra akkor elmegyek, és érdeklődöm.
Hátha megkapom a választ, mi a szokásos eljárás ilyenkor, mert nem ez az első ilyen eset.
Mert, ha több jár, akkor nem hagyom annyiban, ha nem jár több, fölöslegesen nem vitázom a férjemmel ezen is...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.06. 08:20

(5) Tartós külföldi szolgálatot teljesítő, külföldön magyar hatósági engedéllyel munkát vállaló, valamint ösztöndíjasként külföldön tartózkodó kötelezett esetében a tartásdíj alapja a kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabér és juttatás, ennek hiányában a nem munkaviszonyból származó jövedelem. A (3) bekezdést ebben az esetben is megfelelően alkalmazni kell.

No, most elbizonytalanodtam.
De csak egy kicsit.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.06. 07:18

Jó esetben rosszul tudja, rosszabb esetben át akar vágni. A gyerektartás alapja - ha százalékosan állapítják meg - valamennyi jövedelem. A külföldö megszerzett is. A németországban szerzettet simán le is tiltják.
Nem szoktam senkit uszítani, de szerintem a hozzáállása miatt ragaszkodj a letiltáshoz, ne bízd rá a fizetést.

fenyőfa # 2007.05.05. 23:02

Szeretném a segítségeteket kérni tartásdíjjal kapcsolatban.Közös megegyezéssel készülünk válni,a férjem Német o.-ban dolgozik.Magyar munkáltatótól van kiküldetésben, és a jövedelme egy részét itthon utalják a bankszámlára .Ez kb. 100.000 ft.A fizetés nagyobb részét azonban kint, euró-ban kapja meg,ami természetesen szerepel az adóbevallásában is.De ez az "ellátmány"(nem tudom a pontos megnevezését)nem szolgálhat a gyerektartás alapjául, szerinte.
Tehát,a 100.000 ft kb. 40%.-át lenne hajlandó "papíron" rögzíteni, mint gyerektartásdíjat.Ezen felül is adna pénzt, hiszen tudja ő is, hogy 2 nagy gyerek ellátására több pénzzel kell, hogy hozzájáruljon.De az csak szóbeli ígéret, ami, tudjuk, mit ér....
Előre is köszönöm a hozzászólásotokat!

Maryke2 # 2007.05.05. 21:36

Sziasztok!
Gondoltam írok vmi pozitívat.............
Csütörtökön volt a veszélyes fenyegetésben a tárgyalásunk és ítélet is született!!!!!!
/a gyermeket valóban nem idézik be/
Bűnösnek találták a volt férjemet, de ami számomra megnyugtatóbb, hogy egy olyan bíróval találkoztam aki indoklásképpen végre jól beolvasott neki!
Felhívta a figyelmét, hogy büntetlenül nem teheti tönkre egy 9 éves gyerek életét!!!!!! és nekem ez mindennél többet számít!
Talán végre valahára kicsit magába száll és hátha befejezi a lelki terrort.........
Ami sztem bizonyíték erejű volt, hogy nálam volt a pszichológus véleménye, plusz a gyámhatósági jegyzőkönyvek.
Ha v.ki hazudik előbb utóbb belebukik és nyomokat, hagy maga után........így hiába tagadott a papírok beszéltek!
Pl. azt állította, hogy soha semmit nem mond rólam a gyereknek ezzel szemben a gyámhatósági jegyzőkönyvben benne van, hogy egyszer véletlenül elszólta magát a gyerek előtt, hogy meg fog ölni.........
Csak azért írtam ezt le, mert kicsit visszanyertem a bizalmamat az igazságszolgáltatással kapcsolatban.......

Ami negatív, hogyha nem hozza vissza időre a rendőrség tényleg nem tesz semmit, és a gyámügytől is csak ejnye-bejnyét kap.....
de ha halmozottan előfordul és mindig bejelentjük a végeredmény lehet eltíltás,
de én ezt nem tartom jó megoldásnak......
a legnagyobb baj, hogy a szülők csatározása közben elvész a gyerek érdeke.........
/bocsi, hogy sok voltam/

habostorta # 2007.05.05. 18:04

Köszi a bíztatást!

Kereső1 # 2007.05.04. 15:16

Új hozzászóló vagyok ezen a fórumon. Három kislányomat nevelem egyedül (8,9 és 12 évesek). 8 éve váltunk el, az apjuk egy darabig, ha rendszertelenül is, de látogatta őket és valamennyi gyerektartást is fizetett. Kb. 3 éve kiderült, hogy a fizetése jóval több, mint amit elismert nekünk. A gyermektartásdíj felemelését kértem a bíróságtól, meg is ítélték nekünk, mégpedig egy évre viszamenőleg, mivel a munkahelye igazolta a magasabb fizetést (50%-ot kellett volna fizetnie). A volt férjem közben válaszul otthagyta a munkahelyét, elköltözött, de nem jelentkezett be sehová, így a bíróság és a végrehajtó sem találta meg. A gyermektartást az állam fizeti helyette még néhány hónapig, de aztán nem tudom, mi lesz velünk. A legkisebb lányom súlyosan, halmozottan fogyatékos, vele vagyok GYES-en, ebből nem fogunk tudni megélni. Mit tehetünk?

ObudaFan # 2007.05.04. 13:44

Azért én nem látom az esélyeket rossznak. Ha nagykorú, és többszöri évismétlésre szorul, akkor megszüntetési pert lehet indítani akár azonnal. Jogászkodni meg egy laikusnak felesleges, a keresetlevélben elég leírni a tényeket, és azt, hogy megszüntetést kérsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.04. 11:12

Tanulásra való alkalmatlanság címén. Már ha továbbtanul. És sok esélyed akkor sincs.

habostorta # 2007.05.04. 09:02

ObudaFan!
Mit javasolsz? Mert feltett szándékom, hogy pert indítok.Milyen címszó alatt kérhetek megszüntetést , vagy ha ez nem lehetséges,tartásdíj csökkentést?
Megköszönném a tanácsot!

ObudaFan # 2007.05.04. 07:49

Mondom, hogy nem. Annyiban tévedsz, hogy az érdemtelenségnél keresed a megoldást. A joggyakorlat nem az érdemtelenség címszó alatt helyezi el a nem tanulást, de ettől függetlenül a nem tanulás következménye is az nagykorú gyermeknél, hogy a bíróság megszüntetheti a tartásdíjfizetési kötelezettségét a szülőnek.

habostorta # 2007.05.03. 16:27

Én nem azzal kívántam a bíróságra menni, hogy nem beszél velem a 20 éves lányom. A probléma ettől szerintem súlyosabb: nem tanul és csavarog. És ezt nem róhatom fel? Egy szó, mint száz, hagyjam a fenébe és fizessek amíg el nem végzi a szakközépiskolát?

ObudaFan # 2007.05.03. 15:40

A véleményed lehet, de a joggyakorlat nem ez. Ez nem az érdemtelenség kategória ugyanis.

Ennek ellenére ebben az esetben lehet kérni a tartásdíj megszüntetését. Ha bizonyítási kérdés merül fel, akkor nyilván érdemes kérni azt, hogy a bíróság keresse meg a felsőoktatási intézetet.

habostorta # 2007.05.03. 15:33

ObudaFan!
Nekem az a véleményem, hogy ha egy "gyerek" nem végzi el az iskoláit egy megadott életkorig, és ez arra vezethető vissza, hogy nem tanul, akkor az érdemtelenség a részéről! Egyszeri bukta, oké, megértő apuka vagyok,de 5! tantárgyból egyszerre! Aztán meg hogy állja a sarat az érettségin az, aki az utolsó évfolyam végén is elvérzik?
Ez nem nemtudás, hanem érdemtelenség.Nem érdekli mi lesz, mert ha nem sikerül, legfeljebb újra kezdi az osztályt. Az anyjának meg de jól jön még egy-két év "pluszpénz".

ObudaFan # 2007.05.03. 15:00

pigin!

Ha az első elmaradásától kezdve még 30 nap nem telt el, ügyelj arra, hogy ettől 30 napon belül jelezd a gyámhatóságnak azt, hogy nem tartja a kapcsolatot a gyermekkel, és ez után is mindig jelezd.

ObudaFan # 2007.05.03. 14:58

habostorta!
Egy kérdés, hogy mi számít érdemtelenségnek, másik, hogy mivel lehet bizonyítani. A bírói gyakorlat szerint csak igen súlyos magatartás vezethet érdemtelenségre. Az - általam nem feltétlenül támogatott - gyakorlat nem fogadja el csak azt, ha rád csapja a telefont, vagy nem áll veled szóba.

Nyilván a bizonyíítás maga ahhoz igazodik, milyen magatartást szeretnél bizonyítani. A jellemző a tanúbizonyítás.

ficánka # 2007.05.03. 11:20

Persze, hogy kiharcolta a láthatást, de nem most fog vele élni, hanem mikor a gyerek már nagy lesz és lehet vele villogni.A gyámhivatalhoz kell szerintem elsőként fordulni, tapasztalatom szerint segítőkészek. Próbáld meg a láthatást a legminimálisabbra csökkentettni.


Sziasztok!
Megköszönném, ha vki tudna segíteni abban, hogy a gyorskocsi u.-ban milyen jellegû teszteket alkalmaznak gyámhivatali kezdeményezésre?

piginapoke # 2007.05.03. 10:48

Sziasztok,
tanácsot kérnék.
A volt férjem kiharcolta magának a hetenként 2×-i láthatást; 1,5 éves a kislányunk. De nem jön. Még egyszer sem jelentkezett immáron 4hónapja. Nem is értettem, hogy minek akarta ezt?!
Fellebbezhetek-e a bíróságon, kérve max.a 2hetenként 1×-i láthatást?
vagy mi ilyenkor a teendő? Mert várni már nem várom, hogy jöjjön, de azért szeretném, hogy történjen valami lépés ez ügyben. Mert így nem lehet élni, hogy majd gondol egyet, és akkor jön, vagy ha nincs kedve (és eddig nem volt) akkor eltünik... A lányom lelki fejlődésének sem tesz jót, sem most, sem a későbbiekben, ha ilyen kiszámíthatalan az apja.
Meg kell jegyeznem, hogy kts vétsége miatt(ellenem) elítélték 1évre, 2évre felfüggesztve.
Kérlek segítsetek, hogy mit tehetek a láthatás újraszabályozásában!.
Köszönöm!