Gyerektartás és láthatás


habostorta # 2007.05.03. 09:56

Kérdésem lenne az" érdemtelenséggel" kapcsolatban? Mivel kell ill. lehet azt bizonyítani a bíróságon, hogy a felnőtt lányom érdemtelen arra, hogy fizessek utána
gyerektartást?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.03. 09:40

Felháborító, hogy a volt nejem és a lányom szemében én csak egy fejőstehén vagyok!!
Fedezőménnek lenni kétségkívül kellemesebb...

habostorta # 2007.05.03. 09:23

A fizetős apukák táborához tartozom én is! Az én lányom 20 éves lesz, de a szakközépiskolát még be se fejezte. Megbukott elsőben, újrakezte. Megbukott az idén félévkor, úgy áll a dolog, hogy most is bukta lesz matekból!Érettségi? Hát arra kíváncsi vagyok! Ezek szerint nekünk kötelességünk fizetni, még akkor is, ha bukdácsol a gyerek? Arra nem is merek gondolni, hogy miért! A nejem tett észrevétel ez ügyben, lehet, hogy igaza lesz? Az rendben van, hogy a gyerekem, bár az elmúlt 6 évben 3-szor "látogatott" meg: konfirmáláskor, ált.sulis ballagáskor és egy hete, mert ballag. Felháborító, hogy a volt nejem és a lányom szemében én csak egy fejőstehén vagyok!!

Zoltán György # 2007.05.02. 16:49

Kérd a tartásdíj csökkentését! Kérj soronkívűliséget!

Jupiter # 2007.05.02. 15:13

Függetlenül attól, hogy megértelek, de azért a számok, csak számok maradnak. Te keresel 91000,- Ft-ot, a GYES az 24500,- a családi pótlék 11.000,- (ezek alanyi jogon járnak). Ettől még nem kevés persze az a 19000,- Ft.

vzoli # 2007.05.02. 14:14

Én a magam részéről úgy látom, hogy a tartásdíjfizetés megszüntetésére semmi esélyed, mert valamennyit mindig fizetned kell egészen addig, amíg a gyereked kiskorú, illetve kiskorúként megkezdett középiskolai tanulmányait végzi. (Sőt, ha továbbtanul, és az érdemtelenségre hivatkozás nem áll meg: utána is.)

Tartásdíjfizetés csökkentése az, ami iránt esetleg pert indíthatsz. Szerintem ennek a kimenetét jogászok sem igazán tudják neked megjósolni. Ha egyáltalán érdemes ilyent indítani. Nyilván a vagyoni-jövedelmi viszonyokat és eltartottak számát vizsgálják itt és ott; gondolom, itt (nálad) inkább mint ott (az exednél), s hogy mindehhez arányában és összegszerűen hogyan viszonyul a jelenlegi tartási kötelezettséged. De - véleményem szerint - ha lesz (ill. lenne) is változás lefelé: semmiképpen sem egy drasztikus változás, legfeljebb enyhe korrekció.

Mindenesetre jogászok nyilatkozhatnának, hogy a tények ismerete és a gyakorlat fényében - akárcsak nagy vonalakban is - mi az, amire számítani lehet. Ha bármit is lehet valószínűsíteni.

P.Marcsi # 2007.05.02. 13:49

Köszönöm a választ. De ebből a 91.000.-Ft-ból 3-an élünk, a volt élettársamék pedig 397.000.-Ft-ból élnek (házaspár+1 eltartott ,full extrás családiházban. Ennyit igazoltak a bíróság előtt). Tulajdonképpen 73.000.-Ft-ból éljek meg egy lakótelepi lakásban, amiből már szinte mindent eladtam internetezni is a barátoktól szoktam, TV-m már nincs, mert az is el kellett adnom, hogy ne hajtsanak végre.
Egyszóval apa csak azért van, hogy fizessen, akár beledöglik, akár nem. Ja és egyébként 4 hónapja várok arra, hogy a bíróság újratárgyalja az ügyet.

vzoli # 2007.05.02. 13:42

...

Még valami, amit elfelejtettem említeni. Én - bár nem ismerem a konkrét helyzetet - azért nem törnék lándzsát elhamarkodottan egyszer s mindenkorra a 17 éves gyerekem feje felett. Most nem tartásdíjról, kitagadásról meg hasonlókról beszélek, hanem arról, hogy szerintem jelenleg az a legfontosabb, hogy a nagykorúságáig hátralévő egy évet arra kell fordítani, hogy az ember minden erejével megpróbálja felvenni a gyerekével a kapcsolatot. Ha száztízszer kirúgják, akkor száztizenegyedszer is. És a nagykorúságának is legalább az első néhány hónapjában próbálkozni kell. Hogy az ember utána - amikor már nem is próbálkozik - : egyenes tekintettel tudjon tükörbe nézni. Értem én, hogy mindenki csak véges mértékű türelemmel rendelkezik, és nyelni is csak addig lehet, amíg az ember torka tele nem lesz. De én magam - ettől függetlenül - mindig csodálkozom, amikor kiskorú gyereknél az érdemtelenség kérdését feszegetik. Egy 17 éves emberke legfeljebb csak egy nagyra nőtt gyerek. Aki még nem tudja az érzéseit azok megfelelő helyén kezelni. Pláne az elvált szülők gyereke, akinek valakit utálnia mindig muszáj; hiszen úgy érzi, hogy a múltban sérelem érte. Hogy milyen sérelem és kitől: azt nem tudja pontosan megfogalmazni magának; erre lehet, hogy majd csak 5-10 év múlva lesz képes, amikor csodálkozva állapítja majd meg, hogy milyen buta indulatok dúltak benne egykoron. A jelenben viszont csak utálni tud. És a távollevőt mindig könnyebb utálni, mert nem kell szembesülni a jó tulajdonságaival, amelyek ezt az egyoldalú képet jelentősen árnyalnák. Pláne könnyű utálni fiúnak a távollevő apját, lánynak a távollevő anyját. Véleményem szerint nagyon bután cselekszik az, aki felnőtt ember felnőtt érzelmeiként és cselekedeteiként kezeli és értékeli serdülőkorban lévő emberkék hullámzó lelkivilágát és ezek külvilági megnyilvánulásait. Mert ez lehet a jelenben egy jó hivatkozási alap valamihez, amit az ember el akar érni; viszont könnyen lehet, hogy az illető mindezt megbánja majd a jövőben, amikor az egykoron elérni kívánt cél esetleg már csak egy igen nagy butaságnak tűnik. Méghozzá nagyon megbánhatja.

vzoli # 2007.05.02. 13:05

P.Marcsi!

Nem jogászként írom, ezt vedd figyelembe, de szerintem addig, amíg a gyereked kiskorú - illetve amíg a kiskorúként megkezdett középiskolai tanulmányait folytatja - : addig nem sok mindent csinálhatsz. Érdemtelenségre nem nagyon hivatkozhatsz, mert egy kiskorú a kiskorú állapotánál fogva nem nagyon lehet érdemtelen a tartásra. A kiskorút el kell tartani, punktum; akkor is, ha mondjuk az apja feje tetejére csinál. És megmondom őszintén: ezt - mármint a szabályt; bár nem érzem tökéletesnek - abszolút el tudom fogadni. Mert lehet bármilyen utálatos egy kiskorú gyerek: a kiskorú állapotánál fogva csak kiszolgáltatott. Tehát el kell tartani.

Azt nem tudom, hogy a "lemondás" alatt mit értesz. Gondolom, első körben a tartási kötelezettségtől szabadulást. Ha ez ilyen egyszerű lenne kiskorú gyerek esetén: a Lemondó Hivatal előtt 300 km hosszú tömött sorokban állnának az elvált apák.

Ha meg az öröklésből szeretnéd kitagadni: azt csak - igen szigorú - kitagadási okok alapján lehet. Az, hogy nem akarja veled tartani a kapcsolatot: az igen kevés, és nem kitagadási ok.

Én neked azt tanácsolnám, hogy várj, amíg a gyereked nagykorú lesz, illetve amíg befejezi a kiskorúként elkezdett középiskolai tanulmányait. Addig nyelni kell. Utána viszont két eset lehetséges:

  1. A gyerek nem tanul tovább. Ekkor a nagykorú gyerek után neked már nem áll fenn tartási kötelezettséged.
  2. A gyerek továbbtanul. Ekkor viszont a nagykorú gyereknél egyrészt elvárható, hogy saját maga is hozzájáruljon a tartásához; másrészt pedig elvárható tőle, hogy a tartásáról akár részben is gondoskodó szülőjével szemben ennek megfelelő magatartást tanúsítson. Tehát itt már megjelenhet a tartásra érdemtelenség mint hivatkozási alap az eltartó részéről, amely - ha bíróság előtt megállja a helyét - a tartási kötelezettség megszűntét eredményezheti. Abban biztos vagyok, hogy egy, az eltartó személyével szembeni - minden alapot nélkülöző - folyamatos, nyílt, agresszív, támadó magatartás okot adhat az érdemtelenség megállapítására. Hogy egy passzív, a kapcsolattartás elhanyagolásában jelentkező magatartás a bíróság előtt hogyan minősülhet: atekintetben jogászok tudnának neked tanácsot adni. Biztos vagyok benne, hogy ekkor is több körülményt mérlegelnek. Pl. hogy az eltartó szülő részéről történt-e olyan magatartás, amely hivatkozási alapot jelenthet a kapcsolattartást elhanyagoló gyerek számára. De egy biztos: semmi esetre sem te döntöd el, hogy érdemtelen-e a gyerek a tartásra, és onnantól nem fizetsz; hanem ehelyett tartási kötelezettség megszüntetése iránti pert indítasz (indíthatsz) érdemtelenségre hivatkozással az illetékes bíróságon.

(Egyébként - lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de - azt a 19 ezer Ft-os tartásdíjat én a magam részéről 91 ezer Ft-os munkabér mellett nem érzem olyan felháborítóan soknak, meg kegyetlennek. Szerintem összegét tekintve nagyjából megfelel az általános gyakorlatnak. Az egyéb körülményeket is figyelembevéve. Lehet, hogy kicsivel magasabb a szokásos 20%-nál, de a "kegyetlen" kifejezés azért túlzás. Pl. akinek minimálbéres fizetés után van 4 eltartottja: na, az a "kegyetlen". Ami nálad van: az - legalábbis ehhez képest - csak "kellemetlen". )

P.Marcsi # 2007.05.02. 12:25

Szép napot mindenkinek!
Én egy "fizetős apuka" vagyok. A gyerek rám nem kiváncsi, nem jön, nem ér rá, éppen tanul stb. Teljesen megszakadt a kapcsolatunk. Egy évben kétszer a születésnapján és karácsonykor megjelenik, és várja az ajándékokat. Elegem lett. Mit tudok tenni? Szívem, szerint lemondanék a gyerekről, hiszen szinte nem is ismerjük egymást. Teljesen eltávolodtunk egymástól.
Tudom ez nagyon szomorú dolog, de ő egy más világban él. Arra az elhatározásra jutottam, hogy lemondok róla. Nehéz volt ezt a döntést meghozni, de értelmetlen dolognak tartom egy olyan emberkéért fizetni aki nem is kiváncsi az apjára. Próbálom hívni, telefonon, levélben, de közölte, őt igazán nem érdekli hogy ki az apja. Hiába a bírósági végzés, hogy kéthetente jöhet a gyermek, (17 éves) finoman szólva nem érdekli, jobb programja van. Ráadásul a bíróság is kissé "kegyetlen" gyermektartást határozott meg, mert 19.000.-Ft-ot fizetek, a nem láthatásért, és keresek 91.ooo Ft-ot, a feleségem gyesen és 1 eltartottam is van. Mit tudok tenni, van-e kiút ebből a lehetetlen helyzetből? Köszönöm.

P.Marcsi # 2007.05.02. 12:25

Szép napot mindenkinek!
Én egy "fizetős apuka" vagyok. A gyerek rám nem kiváncsi, nem jön, nem ér rá, éppen tanul stb. Teljesen megszakadt a kapcsolatunk. Egy évben kétszer a születésnapján és karácsonykor megjelenik, és várja az ajándékokat. Elegem lett. Mit tudok tenni? Szívem, szerint lemondanék a gyerekről, hiszen szinte nem is ismerjük egymást. Teljesen eltávolodtunk egymástól.
Tudom ez nagyon szomorú dolog, de ő egy más világban él. Arra az elhatározásra jutottam, hogy lemondok róla. Nehéz volt ezt a döntést meghozni, de értelmetlen dolognak tartom egy olyan emberkéért fizetni aki nem is kiváncsi az apjára. Próbálom hívni, telefonon, levélben, de közölte, őt igazán nem érdekli hogy ki az apja. Hiába a bírósági végzés, hogy kéthetente jöhet a gyermek, (17 éves) finoman szólva nem érdekli, jobb programja van. Ráadásul a bíróság is kissé "kegyetlen" gyermektartást határozott meg, mert 19.000.-Ft-ot fizetek, a nem láthatásért, és keresek 91.ooo Ft-ot, a feleségem gyesen és 1 eltartottam is van. Mit tudok tenni, van-e kiút ebből a lehetetlen helyzetből? Köszönöm.

ficánka # 2007.05.02. 12:21

Sziasztok!
Megköszönném, ha vki tudna abban segíteni, hogy a gyorskocsi u-ban milyen jellegű teszteket kell kitölteni gyámhivatali megkeresésre?


Sziasztok!
Megköszönném, ha vki tudna segíteni abban, hogy a gyorskocsi u.-ban milyen jellegû teszteket alkalmaznak gyámhivatali kezdeményezésre?

ObudaFan # 2007.05.02. 07:00

Nyilván a gyermek már el van helyezve, ez egyszerű kapcsolattartási kérdés, és valóban a gyámhatóságra tartozik. A gyámhatóság majd bírságol, de nagy eredményt nem kell ettől sem várni.

T r a v e n # 2007.05.02. 05:57

Kedves Maryke!

Ilyen esetben a gyermekkorút semmilyen indokolással nem hallgatja meg a bíróság...

Zoltán György # 2007.05.02. 05:08

Ezek szerint bejelentetted, hogy elvitte a gyermeked és nem hozta vissza.
Erre a rendőrség nem tett semmit?
Bíróság (GYERMEKELHELYEZÉS) mit mondott???

Maryke2 # 2007.05.01. 20:15

Sziasztok!
Tanácsot, tapasztalatokat szeretnék kérni.

A volt férjem 5 évig nem látogatta közös gyermekünket /3-8éves koráig/ mígnem tavaly agusztusban előkerült és rögtön 1 hétre követelte a lányát. Mivel én nemet mondtam így megfenyegetett, hogy a gyereket ellopja engem pedig megöl.
Elmentem a gyámhatóságra ahol a láthatást
kéthetenkénti 1 napra korlátozták, de az apa nem tartja be a határozatot. Nem hozza haza a kislányt csak vasárnap és most csak 3.nap után hozta haza. Nem telefonált és semmilyen módon nem jelentette szándékát.
Én vas. este 9-kor felhívtam a rendőrséget, hogy ilyenkor mit kell csinálni????????
Állítólag szerdáig semmit sem tehetek és szerdán is a gyámhatóságon panaszkodhatok......
Valóban a magyar jogrendszer ilyen?????????
Nekem kötelességem odaadni, sőt felkészíteni lelkileg a találkozásra, de az apának nincs kötelessége?????????

Én agusztusban feljelentést tettem veszélyes fenyegetés címszóval holnap után lesz az első tárgyalás...............de túl sokat nem várok, mert a kislányomat szeretném kihagyni, márpedig a fenyegetésekben Õ lehetne a "koronatanú" csakhogy neki lelke is van..........és nem szeretném mégjobban tönkretenni szegényt........

Zoltán György # 2007.05.01. 09:41

Nincs mit elmondani, hisz elsőre is értettem.

PÉLDÁT szerettem volna hallani, de ilyet TE sem tudtál mondani...

Nem kell értetlenkedni és mellébeszélni.

Nem vagyok jogász, ezért megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy korrekt és egyértelmű legyek!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.01. 04:06

Kész... Juszt se mondom el negyedszer. Ha nem érted, hát nem érted.

Zoltán György # 2007.04.30. 21:03

Olyat nem, amikor hozzájárult az örökbefogadáshoz és utána fizet.
Olyat igen, hisz a szomszédomban is lelépett az anyuka, a két kislány pedig otthagyta az apjukra. Olyat igen. Ne keverd.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.29. 20:35

Nem hallottál még olyat, hogy az anya fizeti a gyerektartást?

Zoltán György # 2007.04.29. 20:22

Ne bosszankodj! Az zavarja az igazságérzetem, hogy fordított esetről még nem hallottam... Ennyi és nem több!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.29. 19:04

Az ég szerelmére! Mi a fene sérti az igazságérzetedet? Hiszen az anya - ha a gyermeket az apánál helyezték el - ugyanúgy nem tud megszabadulni egy nyilatkozattal a gyerektartástól, ahogyan az apa sem.
Na tessék, mégis elmondtam harmadszor is...

Zoltán György # 2007.04.29. 18:40

Nem kell elmondanod, csak nem értek egyett veled.

Kíváncsi lennék egy olyan esetre, ahol az anyuka hozzájárult a gyermek örökbefogadásához. Apuka neveli a gyereket és az anyukának fizetnie kell.

Egyszerűen az igazságérzetemet is sérti a dolog, de ebbe ne menjünk bele...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.29. 12:34

Most mondjam el harmadszor is?

Zoltán György # 2007.04.29. 12:07

Tahát az a helyes, hogy az anyuka lemondhat a gyerekéről következmények nélkül, az apuka meg nem???

Azért áljon meg a menet KBS! Ezt te sem gondolhatod komolyan???

Ez a jogegyenlőség??? .... és a GYEREK???