Gyerektartás és láthatás


sünmama # 2007.04.22. 19:52

Köszi a választ!De kérdeznék még,hogy ez kb. meddig húzódhat el,hogy a tartásdíjat végre levonják tőle,illetve a kiesett időszakra jutó gytdíj az elveszik,vagy behajtható?

amatőr # 2007.04.22. 19:35

sünmama!

A váláskor megállapított gytdíj (min. 8500 Ft) munkáltató általi letiltásához nem kell új kereset, elég végrehajtás elrendelését kérni, ami alapján a bíróság a megfelelő végrehajtható okiratot (letiltó végzést, ha ismert a munkáltató, vagy végrehajtási lapot, ha nem ismert a munkáltató) ki fogja állítani.

A végrehajtás elrendelése iránti kérelem beadásához, én is azt javaslom, menj be a bíróságra.

Ha nem tudod volt férjed munkáltatóját, az sem gond, majd a végrehajtó kinyomozza - feltéve, hogy hivatalos, bejelentett az a munkahely.

Új keresetet csak akkor kell beadnod, ha a gytdíj felemelését szeretnéd kérni.

sünmama # 2007.04.22. 19:26

Nagyon köszömöm a segítségedet!

tomas64 # 2007.04.22. 18:57

Az baj!

Alperes nélkül nem fog menni.

Kérd ki az adatait a népességnyilvántartásból (polgármesteri hivatal) ha nem adják ki, kérd a bíróságot a perhez szükséges adat megszerzésére.

A keresetben pedíg add meg utolsó általad ismert lakóhelyét, így az eljárás megindulhat.

sünmama # 2007.04.22. 18:52

Köszönöm a választ!De lenne még egy...Mit tudok tenni,ha nem tudom megadni a keresetevélben a volt férj lakcímét,illetve munkahelyét sem ismerem,mert eltitkolja előlem.

tomas64 # 2007.04.22. 18:42

Akkor jár el a legjobban, ha annál a bíróságnál, ahol az eredeti ítéletet hozták az ún. panasznapon jegyzőkönyvbe mondja a tartásdíj megállapítása iránti keresetét. Az pénzbe nem kerül, és szakszerűen meg lesz fogalmazva, minden benne lesz, ami szükséges!

A törvényen alapuló tartási perek tárgyi illetékmentességgel bírnak.

sünmama # 2007.04.22. 18:37

Üdvözlöm!6 éve váltam el,én nevelem a gyermekemet,a bíróság a volt férjemet kötelezte a tart.díj fizetésére,de mindezt önkéntesen,ami azt jelenti,hogy nem a fizetéséből vonják,hanem annyit ad,amennyit akar(min.8500Ft),akkor amikor van pénze.Az elmúlt fél évben már nem,vagy alig adott tartásdíjat és minimum összeget,melyeket csekken adott fel.Nagyon szeretném,ha végre a mindenkori munkahelyi fizetéséből utalnák a gy.tartást.Hol kell ezt elindítanom?Mi kell,hogy a keresetlevélben benne legyen?Kell-e illetéket fizetnem(közalkalm.vagyok,2 élünk a házt.-ban).Ha a volt férj eltitkolja a munkahelyét,akadályozza-e ez a végrehajtásban az ügyet?

ObudaFan # 2007.04.17. 13:46

A helyi bíróságon panasznapon segítenek a keresetlevél megfogalmazásában.

hagyma # 2007.04.17. 12:38

Szivesen:)

Nyanyikó # 2007.04.17. 11:34

Köszönöm a segítséget!

Üdv. :)

hagyma # 2007.04.17. 11:20

Nincs formanyomtatvány, de valahol a neten biztos találsz rá mintát.
Tartalmaznia kell a felek és a gyerek nevét, cimét , a konkrét kérelmet, a felek jövedelmi viszonyaira vonatkozó adatokat, azt, hogy mikortól és mennyi tartásdijat kérsz, továbbá csatolni kell a gyerek születési anyakönyvi kivonatát.
Tényleg a legegyszerübb, ha bemész a legközelebbi biróságra, és ott elmondod, hogy mit akarsz, ingyenesen megcsinálják neked a keresetlevelet.
Ha te csainálod, lehet hogy hiányos lesz, és akkor húzódik az eljárás, amig nem pótolod a hiányosságokat.

Nyanyikó # 2007.04.17. 10:51

Köszönöm, kedves Hagyma!
Kérdeznék még....
Eme keresetlevelet hogyan lehet benyújtani? Van valami formanyomtatvány, vagy van, ahol meg van határozva, hogy mi legyen benne?

hagyma # 2007.04.17. 10:40

Nyújts be egy keresetlevelet a biróságon gyermekelhelyezés és gyermektartásdij megállapitása iránt. Erre illetéket nem kell leróni, ha merül fel költséged, az esetleg az ügyvéd munkadija, de ha te nyered a pert, akkor annak megfizetésére is a másik fél lesz köteles.
A keresetlevelet a biróságon panasznapon is jegyzőkönyvbe mondhatod.
Mivel a gyerek már 4 éve nálad van, nem is kell szerintem különösebb bizonyitás arra nézve, hogy alkalmas vagy a nevelésére.
Ha az apa ezt vitatja, ráérsz akkor a bizonyitáson gondolkodni.
Ne félj érvényesiteni a jogaidat, a gyermektartásdij igenis megillet téged.

Nyanyikó # 2007.04.17. 09:52

Sziasztok!

Örülnék, ha segítséget kaphatnék a gondomra... A helyzet a következő: élettársi kapcsolatból léptem ki 2003-ban egy szem, most 7 éves fiammal. Az apjával nincs semmilyen hivatalos megállapodásunk a fiam elhelyezéséről, szóban állapodtunk meg annak idején. Õ eleinte fizetett egy összeget (15e Ft-ot), amit ő kitalált, és én gondoltam, hogy ez jó így (az apa saját céggel rendelkezik), béke-nyugalom, és kész. Az elmúlt lassan két évben nem fizeti már a gyt.-t, és ha rákérdek, oltári vita keveredik belle, mert azt mondja, ha arra a pénzre szükségem van, akkor elviszi tőlem a fiam, mert úgy látszik, nincs rá pénzem... Ez eléggé faramuci helyzet, mert azért nem vagyok annyira eleresztve pénzügyileg, hogy belemenjek egy pereskedésbe, ügyvédre nincs pénzem. A rossz, hogy nincs egy irat a kezemben, hogy a fiam nálam van elhelyezve hivatalosan, és az apa nem megy bele önszántából semmi olyan papír aláírásába, ami jogilag is az én felügyeletem alá vonja a gyerekem. Van valami lehetőség arra, hogy elindítsak egy ilyen elhelyezési procedúrát, anélkül, hogy anyagilag csődbe mennénk?
Kérlek Titeket, ha tudtok valami megoldást, akkor segítetek... Annyira nem értek ezekhez a jogi micsodákhoz...
Előre is köszönet!

monalisa1 # 2007.04.16. 20:26

Lehet, de...

A dolog eddig működött: a kislány eddig két hetenként teljes hetet lehetett az apjáéknál, most meg hogy az ex megbeszélte az ő párjával (...) csak két hetente hosszú hétvégét lehet náluk. Szerintem a pasi az aki beleszólt a volt szűlők dolgába.

bootmaker # 2007.04.16. 20:13

Jaj Lisa hogy te milyen naiv vagy........

B

monalisa1 # 2007.04.16. 20:01

Ötletgazda: javaslom üljetek le ti felnöttek mind a négyen és beszéljétek meg a dolgot. Ebben az esetben a későbbiekben újabb vita nem valószínű.

Lex89 # 2007.04.16. 19:36

Nyusz66 és ObudaFan !
Köszönöm szépen, tehát a lényeg hogy kötelezhető az apa a gyerektartás fizetésére?
Ez nem von maga után kötelező láthatást?

Ötletgazda # 2007.04.16. 19:31

Kedves Mindenki!

El vagyok keseredve. Segítsen valaki, mit lehet ilyenkor tenni?

Nagyon-nagyon röviden:
A volt feleségemmel az elmúlt 4-5 évben - olykor kisebb-nagyobb szócsatákkal - de mindig meg tudtuk beszélni hogy a 8 éves lányommal mikor és mennyi időt lehetünk együtt. A csúcs az volt amikor a téli időszakon kívül minden második hetet velünk - velem és a párommal - töltött, amire vágyott és vágyik is a mai napig. Ma viszont - miután egy beszélgetést kértem tőle - kijelentette, hogy a párjával megbeszélte a dolgot és a jövőben csak minden második hétvégén - csütörtöktől hétfő reggelig - lehetünk a lányommal - persze a nyáron ez lehet kicsit máshogy is. Megőrülök a gondolattól ha nem lehetünk együtt minden második héten ahogy azelőtt! ...és ez még csak a jéghegy csúcsa!
Mit tehetek? Milyen lehetőségeim vannak? Ki tud nekem segíteni?

ObudaFan # 2007.04.16. 16:29

Azért a pernyertesség-pervesztesség arányában a bíróság megoszthatja ezt a költséget, vagyis olyan rendelkezést hozhat, hogy az ügyvédi munkadíj egy részét meg kell téríteni.

Pezsoka # 2007.04.16. 15:32

ObudaFan, köszönöm a reagálást.
Még csak az "alap" per folyik, a 2. (békítő) tárgyalásra állt elő ezzel az alperes. Az első tárgyaláson még közös ügyvédjük volt, majd másodjára sajáttal jelent meg. Tényleg igényelheti, hogy a felperes fizesse meg az ügyvédjét??? Ha igen, mi alapján? Hisz itt nem az egyik, vagy másik fél javára fog eldőlni a kapcsolattartás.

ObudaFan # 2007.04.16. 14:21

tekingi!

A bírói gyakorlat teljesen kusza, mert van olyan eseti döntés, ami arról szól, hogy ilyen eszközöket fel lehet használni, legfeljebb a másik fél egy másik polgári perben aztán kérheti, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a felvételek elkészítése és felhasználása jogsértő, de ezzel ellentétes döntés is van.

ObudaFan # 2007.04.16. 14:19

Lex89!

A felsorolt körülményeknek gyermektartási perben jelentőségük nincs, de gyermekelhelyezés megváltoztatása ügyében már van. Azzal kellene próbálkozni, nem a tartásdíj ügyével.

ObudaFan # 2007.04.16. 14:17

Tekintettel arra, hogy a kapcsolattartás kérdésében költségmentes pert lehet indítani, az esetleges ügyvédi munkadíjon kívül szerintem semmit.

Pezsoka # 2007.04.16. 10:05

Sziasztok!
Kérdésem a következő: egy válóperben, ahol a gyermekkel való kapcsolattartásban nem jutnak egyezségre a szülők (minden egyéb rendezett), milyen perköltség igénye lehet az alperesnek (feleség)? Az édesapa gyakoribb láthatást szeretne, mint az édesanya.
Előre is köszönöm segítségeteket!