Gyerektartás és láthatás


Füsi # 2005.11.15. 13:57

Hello

Jövő héten szerdán a gyermekvédelemnél találkozom a lányommal, akkor kisütünk valamit, remélem velük zökkenőmentes lesz a Gyámhivatal felé történő intézkedés. "Szülői ház elhagyási kérelem" valamint a párom kötelezése a további tartásra.
Lányom 2006 februárban lesz 18.
Ha van még jó ötlet szivesen várom, üdv: Füsi

fblade # 2005.11.15. 11:19

Köszönöm Derill sokat segítettél!

derill # 2005.11.15. 10:49

Rintintin: én azt gondolom, hogy ha nincs más választás, marad a bölcsi. Márpedig nem nagyon van más választás szerintem, hacsak nem a pumpolás irányában. Én sok gyereket ismerek, aki egy éves korától bölcsibe ment, szerintem a gyerekek többsége ment akkor, amikor még egy év volt a GYED, mint ahogy most két évesen megy, merthogy 2 év a GYED. Azt is gondolom, hogy a GYED és a valós fizetés közt nincs olyan nagymértékü eltérés, hogy ezért meg kelljen szakitani a GYED-et, hiszen ne felejtsük el, hogy ha valaki munkába jár, az kiadásokkal is jár (utazási költség, külön étkezés, bölcsödei kiadások), tehát összességében lehet, hogy olcsóbb, ha GYED-en maradsz, ettől viszont nem biztos, hogy asszonytartásra szorulsz. Kérdés mennyi a GYED-ed összege.

Fblade: azt hiszem azokat a gyermekvédelmiseket kellene kiemelni a gyermekvédelem köréből, ha ilyeneket mondanak. Márcsak azért is, mert a gyámhivatalnak is van lehetősége az ideiglenes elhelyezésre ha a gyermek veszélyeztetve van. A gyermekvédelem rendszere egy igen jól felépitett rendszer, sajnos tele hozzánemértőkkel, akik nem mernek intézkedni, mert képtelenek értelmezni a szabályokat. Ha a gyermek idáig nálad volt, és anyuka netán „ellopja”, Te meg ennek kapcsán "visszalopod", a gyámhivatal is köteles azonnal ideiglenes intézkedést hozni a gyermek elhelyezéséről, hogy a gyeermek összevisszalopkodása ne történjen meg, mert ez tényleg veszélyezteti a gyereket. Ilyen esetben azonban annál a szülőnél kell elhelyezniük, aki jobban képes biztositani a gyermek egészséges fejlődését, figyelembe véve azt is, hogy kinél volt a gyermek, és ott a szülők közös döntése alapján volt, vagy valamelyik önhatalmu lépése folytán. A gyermekvédelem alapelve miatt viszont nem lehet a gyermeket kiemelni a családból mindaddig, amig van a gyermek nevelésére alkalmas személy.

Egyébként szerintem csak blöfföltek, meg akartak ijeszteni titeket - nem mintha ez segitene a helyzeten, mert az ilyen ijesztgetés a jogkövető szülőt ijeszti csak meg, a jogsértő sokszor azt mondja, jó, akkor inkább menjen intézetbe, minthogy a másik szülő nevelje, ha ő már ugysem nevelheti.

A saját lakásodra viszont meg ő nem köteles bemenni, tehát nem jó ez igy. A gyermekjóléti szolgálatnál biztosithatod a láthatást. Egyébként ez a kikapja a kezemből egyébként sem müködik, mivel eleve remélhetőleg az ölébe veheti a gyermekét, tehát nála van a kapcsolattartás alatt.

A gyermekjóléti szolgálatnál a Te és esetleg egy családgondozó felügyelete mellett próbáld neki biztositani azzal, hogy a gyereket nem viheti el tőled. Jelezd a gyámhivatal felé, hogy amennyiben ezt tudják számodra biztositani, természetesen biztositod a kapcsolattartást, ha nem, akkor megvárod amig a biróság dönt a kérdésben, mivel nem látod biztositva másképp azt, hogy az anya nem viszi el tőled a gyermeket. Ezt ird le, és irásban nyujtsd be, hogy bizonyitható legyen.

Hány éves a lányod? Ha elmult 18, inditson eljárást tartás iránt a párod ellen, Te pedig indits eljárást, hogy a tartásdijat a továbbiakban ne a párod felé, hanem a lányod felé fizethesd. Ha nem mult el 18, de 16 igen, akkor forduljon a gyámhivatalhoz, kérje a szülői ház elhagyását, továbbá azt, hogy kötelezzék a párodat arra, hogy a tartásáról továbbra is megfelelően gondoskodjon, szükség esetén inditsanak pert ennek érdekében, vagy indits gyermekelhelyezési pert azért, hogy Nálad helyezzék el, és állapitsák meg a pároddal szemben a tartásdijat, a Te tartási kötelezettségedet pedig szüntessék meg.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Füsi # 2005.11.15. 09:54

Hello

Segitség kellene a lányommal kapcsolatban.
Tanuló, az idén érettségizik, a volt párommal élt ideáig, de két hónapja a barátjához költözött. A közös lakásból kizárták ( zárcsere stb. ) ami a lányomat nem zavarja, mert megromlott a viszonyuk.
Viszont a tartásdijat nem akarja számára átadni, valamint az egyedülállóként ( pedig élettársa van akivel a lányom kiutálták a lakásból ) kapott családi pótlékot sem.
Hogy segithetek lányomnak, hogy ezekhez a pénzösszegekhez hozzájusson?

Segitsetek, üdv: Füsi

fblade # 2005.11.15. 09:35

Az ideiglenes gyerekelhelyezést már több mint egy hónapja elindítottam, még semmi.
A gyermekvédelmisek mondták hogy védelembevételi pert indítanak és ha nem tudnak a szülők megeggyezni kinél legyen a gyermek a bírósági döntés végéig, kiemelik a gyermeket a jelenlegi családból és máshol helyezik el ideiglenesen.
Én természetesen nem tagadom meg az anya láthatását de csak a saját lakásomban ahonnan nem tudja elvinni. Jó ez így? A gyámügyhöz nem merem elvinni láthatásra mert félek hogy kikapja a kezemből és elviszi a kislányt. Derill szerinted mit csináljak? Köszi

kiábrándult # 2005.11.15. 06:13

Derill,
Azért adták egy évig a gyedet, mert ennyi pénzt tudtak rászánni, és mert nem az állam kötelessége felnevelni a gyerekeket. Az az egy év is sokal több volt, mint amit a Föld legtöbb (fejlett és fejletlen) országában adtak. A 4 év nem (csak) magánvélemény, hanem gyerekekkel foglalkozó szakembereké is, pl. a közismertek közül Vekerdy Tamásé.
Rintintin:
És mindenképpen el kell válnotok? Nem kéne adnod még egy esélyt a házasságotoknak legalább azzal, hogy a végső döntéssel vársz egy kicsit, amíg a friss fájdalom, megbántottság, harag kicsit "érik"? Ebből a fórumból egyértelműen kiolvashatod, hogy a válás általában nem megoldás, legalábbis nem szünteti meg a gondokat.

Rintintin # 2005.11.14. 20:22

derill,
Nem tudom, szerintem meg az nem veletlen, hogy most mar 2 eves korig van GyED... En ertem, hogy akkoriban egy evig volt csak, es ezert bolcsibe adtad a fiadat, azt is ertem, hogy sokan ma is kenytelenek ezt tenni, de ha van mas megoldas, akkor en hadd ne. A gyereknek biztos, hogy nem ez a jo.

Abban biztos vagy, hogy a gyerekek tobbsege egy evesen bolcsibe megy? En nem sok ilyen gyereket ismerek, most igyekszem vegiggondolni, es talan egyet sem.

En a nagyobbikomat egy evesen meg boven szoptattam, emlekeim szerint reggel, este es nap kozben is egyszer. El sem tudom kepzelni, hogy a 10 honapos gyerkocot 2 honap mulva egesz napra leadjam valahova. Ha valaki mas kezeben van, keredzkedik hozzam, meg egyaltalan, annyira pici es vedtelen meg.

A tul magas gyerektartas es a kisebb munkakedv osszefuggeseben egyre inkabb egyetertek.

Tanacsaidat meg egyszer koszonom.

derill # 2005.11.14. 17:21

Kiábrándult: én is a fiam egy éves korától dolgozom, és nem véletlen, hogy akkoriban 1 éves korig adták a GYED-et.

Rintintin: én nem a házra gondoltam, az anyagi ellehetetlenitésen. Számoltam ugy 60-70 ezer forintos tartásdijat, az két gyerekre 120-140 ezer. Ezen felül kéthetente a gyerekek nála vannak, nyilván költenie kell rájuk, ez megint ugy 20-30 ezer egy hónapban. A fennmaradó pénzből kell neki megélnie, új életet kezdenie. Ebből akartál Te még asszonytartást is. Itt sem rezsit, sem házat, sem egyéb kiadást nem sz ámoltam. Gondolkozz az ő fejével. Ha nem éri meg, akkor inkább nem dolgozik annyit, és persze tartásdijat sem kapsz annyit. Nem azt mondtam, hogy mondj le arról, amit a biróság tartásdijként megállapitana, hanem azt, hogy én nem kérnék olyat, ami már pumpolás lehet, mert rosszul járhatok.

A gyerekeit egyébként biztos, hogy támogatni fogja, de ennek az a feltétele, hogy megmaradjon köztük (vagy kialakuljon, ha eddig nem volt) egy szeretetteljes jó kapcsolat. Ennek pedig az a feltétele, hogy eleget találkozhasson a gyerekeivel, mivel senki sem azért szereti a gyerekét, mert az az övé, hanem azért, mert megismeri a jó és rossz tulajdonságait az együttlétek során.

Obsitossal egyetértek.

Fblade: magyarországon élünk, nem svédországban, igy itt nem az a szabály, hogy harmadik személynél helyezik el a gyereket.
Az aggodalmad helytálló. Ha nem volt még gyermekelhelyezési per, illetve ideiglenes intézkedés sem a gyermekelhelyezés kérdésében, akkor haladéktalanul inditsd meg, és kérd, hogy erre a helyzetre tekintettel ideiglenes határozattal nálad helyezzék el a gyermeket, mivel amig e kérdésben nincs döntés, félő, hogy az anya magával viszi a gyermeket. Ezt jelezd a gyámhivatalnál is, és igazold, hogy a gyermekelhelyezési pert meginditottad. Nagyon ügyelj, mert ha anyuka el tudja vinni a gyereket, akkor tuti nála helyezik el. Jelezd a biróság felé azt is, hogy nem kivánod a gyermekedet az anyától elszakitani, de az életmódja miatt kéred, hogy ne aludjon nála a gyermek, továbbá a jegyzői gyámhatóság győződjön meg arról, hogy az anya megfelelő körülmények közt él-e, van-e hova vinnie a gyermeket, van-e jövedelme, tud-e róla gondoskodni stb.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

fblade # 2005.11.14. 15:07

Sikerült a kislányomat magamnál tartani mivel az anyuka a megbeszélt időben nem jött a gyermekért, sőt még mondta is hogy ha vissza merem vinni vasárnap a kislányt, összepakol és elutazik vele vidékre hogy nem is találom meg őket.
Ezzel szemben képes volt a gyámhivatalhoz fordulni hogy én nem akarom visszaadni neki a kislányt. Többször volt nálunk meglátogatni a gyermeket amit abban merített ki hogy kiabált az utcán és életveszélyesen fenyegetőzött. Én természetesen nem fogom visszaadni neki csak a bírósági tárgyalás után, mivel veszélyeztetve látom a kislányom.( kétszeri infúziós kezelés, rendszertelen élet,gyerekkel való csavargás,nagyon csúnyán beszél a még csak 17 hónapos kislánnyal)
A gyámhivatal elindított egy gyermek védelembevételi eljárást, mivel az anyuka azt mondja hogy nem engedem hogy láthassa a gyereket, ami persze nem igaz.
A gyámhivatal mondott egy lehetőséget miszerint egy semleges helyen biztosítanák a gyermek láthatását de én nagyon tartok tőle hogy felkapja a gyermeket és elrohan vele. Nem akarok egy olyan szituációt hogy egymás kezéből rángatjuk a gyermeket.
Ilyen esetekben ha a két szülő nem tud megeggyezni állítólag egy harmadik személynél helyezik el a gyereket, amit végképp nem akarok. Szerintetek mik a lehetőségeim?

obsitos # 2005.11.14. 14:52

Pl. azért ne költözz ki időelőtt a házból, mert a bíróság - elsősorban a gyerekekre való tekintettel - akár neked itélheti a teljes lakáshasználati jogot.

És gondolom egy ilyen helyzetben már az apukának lesz sürgős a ház mielőbbi eladása...

Rintintin # 2005.11.14. 14:44

Koszi a tanacsokat. Beszelgetnunk mindenkepp kell majd. En mar korabban is javasoltam, hogy el kene adni a hazat, de o ezt semmikeppen sem akarja. Majd ujra szoba hozom, hatha.

A lathatast es kapcsolattartast nem szandekozom megakadalyozni, bar egyelore nem szeretnem, ha a gyerekek talakoznanak a baratnovel. Nagyon nem. Ezen elobb-utobb valtoztatnom kell, tudom, csak meg annyira friss ez az egesz. Meg fajna nagyon, ha pl. az olebe venne oket. Es a gyerekeket sem szeretnem osszezavarni, ki tudja, mennyire lesz tartos a kapcsolatuk. Ezekkel egyelore a ferjem is egyetertett, aztan ahogy telik az ido, majd csak feldolgozom ezt az egeszet en is.

Elkoltozni nem szandekozom, de nem tiszta ez nekem, hogy miert ne? Azzal lemondanek a jogomrol, hogy itt lakjak, vagy valami hasonlo?

obsitos # 2005.11.14. 14:12

Nézd, ülj le a férjeddel ismét: átbeszélgetni a kettőtök helyzetét. (Nyugodtan, kulturáltan, előremutatóan.)

Meg kell értedten vele, hogy a kialakult helyzetben az a legjobb megoldás: a házat eladjátok és a kölcsönt rendezitek, ami vagyoni érték marad azon meg osztozkodtok.

Aztán hadd élje tovább az életét ahogy tudja, akarja.

És hogy ÉDESAPAKÉNT segítse továbbra is a gyermekei nevelését. És ezt itt nemcsak az anyagiakra értem, hanem hogy a gyerekeknek az apjukra továbbra is szükségük van/lesz. Tehát a láthatás/kapcsolattartás részedről ne legyen akadályozva!

A barátnőjével pedig próbálj normális kapcsolatot kialakítani, hosszú távon ez megtérűl számodra.

És még annyit: a válóper befejezéséig, illetőleg a ház eladásáig a házból SEMMIKÉPPEN ne költözz el!

Rintintin # 2005.11.14. 11:56

Kozben meg valami eszembe jutott. A gyerekeket egyutt vallaltuk, ismerve a kozos anyagi lehetosegeinket. Most ugy all a dolog, hogy en fogom felnevelni oket. En ugyan diplomas vagyok, de szerintem nem kell hosszasan magyaraznom, hogy egyedulallo anyakent ket pici gyerekkel kb. milyen allasokra es milyen fizetesekre szamithatok. Nem azt varom el tole, hogy engem eltartson, de a gyerekekre neki egyelore (amig nem lesz uj gyereke az uj csaladjaban) tobb felhasznalhato anyagi forrasa lesz, mint nekem. Ugy gondolom, hogy eppen ezert elvarhato, hogy a lehetosegeihez kepest maximalisan tamogassa a gyerekeit. Es ebbe beletartozik az is, hogy ne a gyerektartas altalaban elfogadott also hatarat fizesse, hanem ennel magasabbat, ha nem is a fizetese alapjan kiszabhato legmagasabbat. Es ha emellett nem telik a hiteltorlesztesre, akkor adjuk el a hazat, az legalabb egy tiszta ugy lenne minden szempontbol.

Rintintin # 2005.11.14. 07:19

Sziasztok!

derill,
Koszi.
Ujbol leirom, en nem szeretnek tobbet, mint ami torvenyesen jar. Ha asszonytartas nem jar, akkor nem fogom kerni, feltetelezem, hiaba is tennem. Az auto is az ove, es szerintem azt nem fogja nekem meghagyni, venni meg egyelore nem fogok tudni, az biztos. A gyerektartasra pedig Te is azt irtad, hogy bar az 50e sem keves, valszeg 60-70e-t is kaphatnek. A pumpolasrol irtakkal igy kicsit atgondolva egyre jobban egyetertek, ugyhogy a felso hatarhoz semmikepp sem fogok ragaszkodni. Megprobalok 55-60-ban kiegyezni vele, hatha nem utasitja el elbol.

Anyagi ellehetetlenites. Az ne az en problemam legyen, mar bocsanat, hogy o ragaszkodik a hazhoz. En el fogok menni a ket gyerekkel innen a szuleim 56 m2-es lakasaba, vagy ha sikerul a szocpolt atvinni, akkor veszek egy pindurka uj lakast, o pedig itt marad egyedul a szazegynehany m2-en. Nem kotelezo itt maradnia neki sem. Ha eladnank, es kifizetnenk a hitelt, az o reszebol tudna venni egy kisebb lakast, es akkor haza ugyan nem lenne, de nem kene a hiteltorlesztest sem fizetnie, es mindjart nem mndanatok azt Ti sem, hogy el van lehetetlenitve anyagilag. En ugy gondolom, hogy a gyerekek es en sem vagyunk kotelesek feladni semmit (ami torvenyesen jar) csak azert, mert o csaladi hazban szeretne elni, nem pedig lakasban.

Udvozlettel:

Rintintin

kiábrándult # 2005.11.14. 06:20

A gyerekek többsége 4 éves korban elég érett arra, hogy az egész napot közösségben, a családtól távol töltse. A bölcsöde és a kiscsoport pusztán szükséges rossz. Arról nem is beszélve, hogy ez a korcsoport a legbetegesebb, kevés munkahelyen fogadják el, ha a munkavállaló 2-3 hetente gyermekápolási táppénzre megy. Úgyhogy ez a menj el dolgozni ügy nem olyan egyszerű. Az viszont igaz, hogy autó nélkül is lehet létezni, és havi 120 ezerből vígan el lehet lenni, csak szervezés és akarat kérdése.

derill # 2005.11.14. 01:58

Az email-cimére kattintasz, és irsz neki egy emailt.

A gyerekek zöme egy éves kortól jár bölcsibe. Mire a biróság megállapitja a tartásdijat, már lesz egy éves a gyerek. Hogy helyes-e vagy sem, ez jó kérdés, azonban az sem helyes, ha a gyerekek apját ellehetetlenited anyagilag.

De tegye fel a kezet az, aki egy ilyen helyzetben nem hozzam hasonloan reagalna!
Én biztosan nem ugy reagálnék, mint ahogy Te tetted. Azt irod nem akarod kicsinálni, de ezen felül amit irsz, arról szól, hogy anyagilag teljesen el akarod lehetetleniteni. Esélye nincs arra, hogy új életet kezdjen, ha mindazt kifizeti, amit Te szeretnél. Nyilvánvaló, hogy a tulzott igény (a Te eltartásod és az autó) nem tesz jót majd a pasi fizetési kedvének, és a pasik elég találékonyak tudnak lenni ilyenkor, ezért érdemes átgondolni.

Hogy mi jár törvényesen, az az, amit leirtam. A gyerektartás, átlagban 20 százalékkal számolva. Ilyen magas jövedelemnél az sem kevés, havi kb. 120 ezer. De ezen felül véleményem szerint felesleges többet követelni, mivel saját magad alatt vágod ez esetben a fát.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rintintin # 2005.11.13. 22:05

derill,
Zoltan Gyorgyhoz milyen modon fordulhatok? Tobb temaban lattam irasait, de olyat igazan nem talaltam, ahol csakis o valaszolna.

Rintintin

Rintintin # 2005.11.13. 21:11

Sziasztok!

Koszi szepen a valaszokat.

Amit az esetleges tulzott pumpolasrol es az arany kozeprol irtatok, eszembe vesem, es atgondolom.

A gyermekek korat felfele kerekitettem az egyszeruseg kedveert, es mert gondoltam, mire tenylegesen a valashoz erunk, eltelik meg par honap. A kisebbikem 10 honapos, a nagyobbik pedig ket es fel eves mult. En nem hinnem, hogy egy 10 honapos (tudom, en egy evest irtam), vagy akar egy masfel eves gyereket helyes dolog bolcsibe adni, ha van mas megoldas. En semmikeppen sem szeretnem a kozeljovoben bolcsibe adni a picit, es lehetoleg ket eves koraig szeretnek itthon maradni vele. Es ennek nemigen van koze ahhoz, hogy en inkabb itthon akarom mereszteni a seggem. Egesz egyszeruen egy ilyen pici gyereknek az anyja mellett van a helye. Egyebkent ket hettel ezelott meg napi kb. 5 alkalommal szoptattam is, csak sajna a tortentek hatasara nemigen maradt tejem. A legutobbi beszelgetesunkkor a ferjem is egyetertett azzal, hogy ne adjam bolcsibe a picit meg kb. egy evig.

Es jojjon a szemelyesebb resze. A gyermekeinket kozosen vallaltuk a ferjemmel. O legalabb ugyanannyira szerette volna a picit is, mint en. Az, hogy neki most elborult az agya, es fel eve engem napi rendszeresseggel atvag, nozik, bulizik ezerrel, es most ket hete biliborulas volt, az egesz csalad eletet megvaltoztatja. Ugy tunik, meggondolta magat, es engem mar nem szeret, masfajta eletet szeretne. Biztos en is hibas vagyok, mert egy kapcsolat elrontasahoz ketten kellenek, jonehany dolgot ma mar maskepp csinalnek, ha lehetne, de ezt semmikepp sem igy kellett volna elintezni. Lehet olyanokat mondani, hogy ha otthon minden rendben lett volna, stb, es ezek biztosan igazak is. De tegye fel a kezet az, aki egy ilyen helyzetben nem hozzam hasonloan reagalna! En nem akarom kicsinalni, kiforgatni a penzebol, de azt igenis elvarom tole, hogy ebben a helyzetben tamogasson minket amennyire csak lehet. Nem akarok en tobbet egy fillerrel sem, mint amennyi torvenyesen jar. De kevesebbet sem. En nem ilyen eletet akartam magamnak, es a gyerekeimnek sem, de most ez van, es en ebbol ki szeretnem hozni a maximumot. En ertem, es tudom, hogy szerencses vagyok a szuleim miatt, meg hogy rengeteg anyuka ennek a tartasdijnak a toredekebol neveli a gyermekeit, meg hogy nem kotelezo autoval jarni, de ne kelljen mar onkent lemondanom sem nekem, sem a gyerekeknek olyan dolgokrol, amik torvenyesen jarnak.

Varom a megkovezest, tessek csak hajigalni batran!:) Udvozlettel:

Rintintin

kissember # 2005.11.13. 19:49

Képzeljétek megvolt az első hétvégi láthatásom:) Feleség persze telefonba közölte, hogy "áááááá Õ eddig sem korlátozta". Óriási... és még küldött is egy SMS-t, hogy hozzak nagyobb gyerekülést:)))

derill # 2005.11.13. 15:39

Bármiben is állapodtok meg, az élethelyzet változásával kérheti ő is, hogy esetleg ezt csökkentse a biróság, hiszen nem képes teljesiteni. Emiatt érdemes olyan összeget kérni tőle, amit még ő is hajlandó megfizetni, és nem "kényszerül" arra, hogy kibuvókat keressen, mert ez esetben rosszabbul jársz. Bár a biróság figyelembe veheti az életkörülményeit is, és ez is befolyásolhatja a tartásdij megállapitásában, azonban amennyiben tényleg ugy dönt, hogy "nem éri meg" azért gürizni, hogy csak egyre több pénzt vonjanak le a jövedelméből (és ez érthető is részéről), akkor lehet, hogy nagyon rosszul jársz. Jobb, ha az arany középuton maradsz, ami még nektek is elég, és amit még ő is hajlandó kifizetni.

Annak tényleg nincs jelentősége, hogy ő lépett le, hiszen nyilvánvalóan oka van. Ha otthon minden annyira rendben lett volna, bizonyára nem lép le.

Az asszonytartásnál amit olvastál, az arra vonatkozik, ha valaki azért van GYED-en vagy GYES-en, mert ténylegesen nem tud elhelyezkedni, ugyanis a gyerek tartós betegsége miatt muszáj őt otthon gondoznia, és nem arra vonatkozik, hogy tulajdonképpen a gyerek már mehetne bölcsibe, oviba, csak anyukának még nincs kedve dolgozni.

Nyilvánvaló, hogy nem lehet egy pasit sem a végletekig terhelni, hiszen nem arra esküdött, hogy téged is eltart élete végéig. A legkisebb gyermeked is már egy éves, és ahogy kivettem nem tartós beteg (tehát nem fogyatékos, mozgássérült, vak stb.). Ez azt jelenti, hogy egy évesen már nyugodtan mehet bölcsibe, a másik pedig oviba, Te pedig el tudsz helyezkedni, tehát nem szorulsz tartásra.

obsitos irásán is érdemes elgondolkodni, hiszen tényleg előfordulhat, hogy apuka megelégeli a pumpolást, és lelép a nagyvilágba - főleg, ha beszél nyelveket is. Ez esetben igen kicsi lesz az esélyed arra, hogy bármilyen összeget behajts rajta, ezen felül az is előfordulhat, hogy az uj kapcsolata törekedni fog arra, hogy mielőbb legyen neki is gyermeke tőle, ez esetben az 50 százalék már 3-4 felé megy, mig ha a normális határokon belül maradsz, ez a törekvés nem válik kényszerré számukra, tehát több jut a gyermekeidnek.

Néha a kevesebb sokkal több, mint a sok. Hiába jár neked havi 150 ezer, ha nincs akin behajtsd.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

obsitos # 2005.11.13. 10:06

Nekem nagyon úgy jön ki az írásodból, hogy - a gyerekekre való hívatkozással - leginkább neked lennének igényeid: asszonytartás, autóval való járás stb.

Jelen idő szerint a 100 eFt/hó két pici gyerek tartásdíjára nem kis pénz, sok anyuka valószínüleg ennyit sem kap, ha egyáltalán lát-e valamennyit is...

És, apuka, akár tényleg lemehet minimálbérre is!...

Bizonyos értelemben még szerencsésnek mondhatod magad, mert vannak szüleid, és akik több-kevesebb segítséged tudnak nyújtani.

És az ex-ednek ha az új kapcsolatában is lesz gyermeke, a jövedelme osztódik tovább...

Tény, nem könnyű a jelen helyzeted, de próbálj mielőbb munkába állni, hogy némileg több- és biztos pénzed legyen.

Rintintin # 2005.11.13. 08:32

Derill,
Nagyon szepen koszonom, nem is remeltem, hogy ennyire hamar valaszt kapok!

Ugy gondolom, hogy a rendkivuli kiadasokhoz a ferjem nem jarulna hozza, a dolgokhoz valo hozzaallasa az elmult ket hetben is mar rengeteget valtozott, szamunkra nem eppen kedvezo iranyba. (Pedig nem en leptem le egy msik novel a pici gyerekek mellol, hanem o. De tudom, ez semmit nem befolyasol.) Ugyhogy igyekszem majd ragaszkodni a 60-70e ft-os tartasdijhoz, aztan meglatjuk.

Ha kesobb minimalberre jelenteti be magat, vagy netan vallalkozokent szamlara kezd el dolgozni, akkor tenyleg nem tehetek semmit, semmikepp nem vonnak majd le tobbet tole, mint a minimalber fele? Akkor sem, ha megallapodunk egy minimum osszegben? Ezt sem lesz koteles kifizetni?

A gyerekek igenyeibe nem szamit bele az, hogy a lakhatasukat (akar alberletbol is) biztositanom kell? Ha a ferjem arra hivatkozik, hogy a gyerekek nem igenyelnek tobbet havi 50e-nel, akkor en nem ervelhetek ezzel a birosagon?

Az asszonytartassal kapcsolatban ezt talaltam a magyarorszag.hu-n, es ezert gondoltam (es a ferjem is), hogy jogosult vagyok ra: "Ugyanakkor a munkaképességre különféle mértékben kiható betegség, esetenként az életkor, vagy a gyermekek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság (gyed, gyes) már megalapozhatja az önhibán kívüli rászorultságot." Akkor ez megsem igy van?

Szocpollal kapcsolatban megkerdezem az emlitett urat, koszi szepen.

Nagyon koszonom valaszodat, udvozlettel:

Rintintin

derill # 2005.11.13. 03:54

A biróság nemcsak a jövedelmet, hanem a gyerekek szükségleteit is figyelembe veszi. Egy 1 és egy 3 éves gyereknek nemigen vannak komoly szükségletei, ily módon elvileg az 50 ezer/gyerek elegendő lehet a tartásukra. Azonban a biróság szerintem ennél azért kicsit többet állapitana meg ilyen magas nettó jövedelem alapján, mivel többet is el lehet azért költeni anélkül, hogy az még luxusnak minősülne. Szerintem ugy 60-70 ezer körül gyerekenként. Ha viszont a rendkivüli kiadásokhoz is hozzájárul, akkor lehet, hogy jobban jársz az ötvennel, mert effektive többet kapsz, ha időnként egy-egy nagyobb összeget kifizet plusz kiadásokra. Viszont az a biztos, amit a biróság megállapit.

Ha a férjed később minimálbérre jelenteti be magát, teljesen lényegtelen, hogy mennyi minimál összeget állapíttatsz meg, mert egyrészt ő azonnal kérheti a minimum összeg minimálbérhez igazitását, másrészt a minimálbér felénél többet semmiképp sem vonhatnak le a fizetéséből. Az tényleg nem fog senkit sem érdekelni, hogy Te szeretnél autót is fenntartani.

Az asszonytartás csak akkor jár, ha rászorulsz. Márpedig a GYED alatt biztos, hogy nem szorulsz rá, mert elég normális jövedelmet biztosit a GYED, GYES-re meg nem vagy köteles menni (ha nem tudsz megélni, ekkor már dolgozni is tudsz, mert a gyerekek elég nagyok), csak ha tartós beteg valamelyik gyermeked, hiszen vannak bölcsödék. Eléggé kizártnak tartom, hogy asszonytartást is megállapitson a biróság.

Lakásszocpolban nem vagyok jó, Zoltán Györgyöt kérdezd, ő képben van, mert ő is vett fel.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Rintintin # 2005.11.12. 23:42

Sziasztok!

Ugy tunik, hogy valas elott allunk mi is, es nehany kerdesben szeretnem hozzaertok segitseget kerni. A ferjem szeretne, ha a koltsegek csokkentese erdekeben kozos megegyezessel valnank, en viszont tudni szeretnem, hogy az altala ajanlottak elfogadasaval nem jarok-e rosszul.

Ket pici gyermekunk van, 1 es 3 evesek. En jelenleg GyEDen vagyok itthon veluk. A gyermekek nalam maradnak.

Van egy 50-50%-ban kozos ingatlanunk, amelyet masfel eve vettunk, hitel es szocpol igenybevetelevel. En nem ragaszkodom magahoz a hazhoz, a ferjem viszont igen, ezert ki szeretne fizetni a reszemet, es a valas utan o maradna a hazban, es fizetne tovabb a hitel torlesztest.

A ferjem brutto 550.000 ft-ot keres, ebbol allitasa szerint kb. 295e ft-ot kap kezhez. Ebbol kellene neki a hitel torlesztest (eleg jelentos osszeg) es a tartasdijat is fizetnie. (Feltetelezem, hogy a tartasdijat a teljes fizetesebol szamitjak majd, nem pedig a(z akkorra mar) sajat haza hiteltorlesztesenek levonasa utani osszegbol.) O azt ajanlotta, hogy gyerekenkent 50.000 ft-ot fizet, azaz havi 100.000 ft-ot. Ez azonban a szokasos 15-25%-nak igencsak az aljahoz kozelit, es bar o azt allitja, hogy ezen felul is hozzajarul majd az extra kiadasokhoz, en ezzel nem szeretnek megelegedni, mert ki tudja, hogy ez valoban igy lesz-e (gyanitom, nem). O arra hivatkozik, hogy magasabb fizetesnel nem szoktak a 25%-ot megitelni, de velemenyem szerint ez azert _annyira_ nem magas fizetes. Ekkora fizetes mellett mi szamit realis keresnek? Van eselyem arra, hogy ha nem egyezek bele a kozos megegyezeses valasba es ezzel egyutt a havi 100.000 ft-os tartasdijba, akkor a birosag magasabb tartasdijat allapit meg? Es ha attol felek, hogy esetleg kesobb olyan allasa lesz, ahol minimalberre lesz bejelentve, akkor kb. mekkora fix osszeget erdemes megallapitani minimumnak, hogy ez a szamara se legyen kedvezotlen, ha kesobb valamiert rosszabbul fizeto allasa lesz?

A ferjem arra is hivatkozik a tartasdij osszegere vonatkozoan, hogy figyelembe veszik a gyermekek valos igenyeit is, es hogy fejenkent 50.000 ft-nal tobbet ugysem kell rajuk kolteni. En ezt nem igy gondolom, mert igaz ugyan, hogy az elelmiszerek, pelenka, ruha kijon ennyi penzbol, de mindig vannak nagyobb extra kiadasok (autosulestol kezdve a gyogykezelesig) es szerintem lehetoleg a rezsi rajuk eso reszet is fedeznie kell a tartasdijnak (mar ha eleg magas a ferj fizetese). Sot, mivel a kozos hazunkban a reszem kifizetese utan o marad, nekem a gyerekek lakhatasarol is gondoskodnom kell. Nekem nincs mas ingatlanom, sem annyi penzem, hogy a reszemre kifizetett penzt annyira ki tudjam potolni, hogy normalis lakast vehessek magunknak. Ugyhogy maradna az alberlet, bar ez csak "papiron" lenne igy. A szuleimnek van egy jelenleg uresen allo lakasa, ahova mehetunk majd, vagy az is lehet, hogy adnak majd nekem kolcson, hogy lakast vehessek. De ugy gondolom, hogy ehhez a ferjemnek nincsen koze. (Felreertes ne essek, a szuleim nem kogazdagok, es nem akarok tulsagosan kibabralni sem a ferjemmel, csak ne varja mar el, hogy a gyerekek felnevelesehez a segitseget a szuleimtol kapom majd es nem tole. De sajnos elvarja...) A ket pici gyerekre valo tekintettel lehet-e igenyem arra, hogy a tartasdij amiatt is legyen minel magasabb, mert nekem celszeru lenne autot fenntartanom, hogy mozogni tudjak veluk? Vagy ez mar tulzas, es senkit nem fog erdekelni, mert lehet busszal is utazni?

Ugy tudom, hogy amig GyEDen vagyok, asszonytartast is kerhetek a ferjemtol. Ez a GyES idoszakara is ervenyes? Mekkora osszeg lenne realis a mi esetunkben? A minimum GyEDet kapom (vagy annal talan egy hangyanyival magasabbat).

Amint mar irtam, a hazra szocpolt is felvettunk. Ha elvalunk, es a hazat el kell adnunk (erre is van azert esely szerintem, mert akarmennyire is szeretne a ferjem megtartani a hazat, nem tudom elkepzelni, hogy engem kifizessen, fizesse a tartasdijat, es a hiteltorlesztest is, de ez az o dolga, hogy meg tudja-e oldani), akkor nyilvan vissza kell fizetni a szocpolt kamatostul. Ha elvalunk, de a hazat megtartja a ferjem, es en a gyerekekkel egyutt elkoltozom, akkor is vissza kell fizetni, ha jol tudom. Ez igy van? Es ha a valas utan nekem (szuloi segitseggel) sikerulne egy pici uj epitesu lakast vennem, akkor a szocpol "atviheto" lenne erre a lakasra? Ebben a(z akkorra mar) volt ferjemnek nyilvan nem lenne tulajdonresze, tehat a tulajdonviszonyok elternenek a korabbi hazunketol, amire a szocpolt kaptuk. Es az ingatlan erteke is kisebb lenne a korabbienal, bar nem tudom, hogy ez szamit-e. Ha vissza kell fizetnunk a szocpolt, akkor van mod arra, hogy kesobb ujra felvegyem, ha lakast veszek?

Elnezest, ha tul sokat kerdeztem egyszerre. Valaszodat elore is nagyon-nagyon koszonom.
Udvozlettel:

Rintintin

derill # 2005.11.10. 21:41

Egyáltalán nem lehet, épp azért, amit irtam. Levelező mellett lehet dolgozni, tehát igen csekély az esélye annak, hogy a biróság megállapitja a rászorultságot. Ha valaki tartós beteg, akkor persze előfordulhat, de akkor nem a suli miatt, hanem azért, mert anélkül nem tudna adott esetben állást vállalni (mondjuk mozgássérült, és épp azért jár fősuliba, hogy el tudjon helyezkedni, azonban a mindennapos bejárás nappali tagozaton számára lehetetlen lenne). Tehát végül is mindig egyedileg kell vizsgálni, és a biróság pont ezt teszi.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu