Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


munkaköri leírás módosítása

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.11.19. 16:28

Ez nem egy kérdés, hanem kettő. (Legalább.)

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, abba új feladatokat betehet, meglévőket abból kivehet. Ezt egészen addig teheti amíg "a mennyiség át nem csap minőségbe" - vagyis amíg a szerződésben megállapodott munkakör határait nem lépi át.

A munkavégzés összes költségét (berendezés, energia, szállítás, anyag stb.) a munkáltató viseli, azokat a munkavállalóra terhelni nem szabad. (Pláne egyoldalúan.)

A munkábajárás költsége más dolog, de az már tényleg a harmadik kérdés.

www.kbs-ugyved.hu

beki444 # e-mail 2008.11.19. 14:58

Kedves KBS!

Kötelezhető-e a munkavállaló arra, hogy olyan feladatokat lásson el, amely korábban nem volt benne a munkaköri leírásában, úgy, hogy mindez plusz költséget (pl utazási költség) jelent a számára, amelyet semmilyen formában nem térítenek meg neki?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.11.18. 08:42

Ezzel azt is igazolták, hogy elfogadják?
Nem. De nem is szükséges elfogadniuk, érvényes az anélkül is. (Amit nem lehet egyoldalúan módosítani, az a munkaszerződés.)

www.kbs-ugyved.hu

Rob1 # e-mail 2008.11.18. 00:02

Sziasztok!
Egy cég az átalakulása (beolvadás) után több mint egy évvel végre kiadta az alkalmazottak részére a módosított munkaköri leírásokat. Az átadásnál a dolgozók csak egy "dokumentum elosztási ívet" írtak alá, igazolva, hogy átvették a munkaköri leírást. Ezzel azt is igazolták, hogy elfogadják?
Szabályos-e, illetve érvényes-e, ha a munkaköri leírást csak a munkáltató részéről írják alá, a munkavállaló nem, mivel nincs is kijelölt hely az aláírásra.
Bizonyos munkakörökre egységes szövegű leírást adtak ki azzal a megjegyzéssel, hogy a munkavállalóra vonatkozó részt (terméket) a közvetlen felettes jelöli. A cég profiljába többfajta termék gyártása, kereskedelme tartozik, de a különböző termékekkel más-más alkalmazott foglalkozik. A felettes nem jelölte meg a leírásokban az akalmazottakra vonatkozó terméket. Ebben az esetben a teljes leírás vonatkozik mindegyik munkakörre vagy hiányosnak tekinthető a munkaszerződés? Befolyásolja-e ez az érvényességét? Számonkérhet-e a munkáltató a gyakorlat, illetve a régi (beolvadás előtti) munkaköri leírás alapján az "A" termékkel foglalkozó dolgozótól a "B" termékkel kapcsolatos dolgokat?

rozika4 #   2007.11.06. 08:43

Munkaköri leírással kapcsolatos lenne a kérdésem. Mi van akkor, ha valakivel olyan munkaköri leírást akarnak aláírattatni, ami tele van olyan feladatokkal, amihez a 9/1995. (II.3.) Korm. rendelet szerint a végzettsége nem megfelelő? A korm.rendelet szerint kiemelt munkaköri feladatok, úgyhogy mindenképp kell hozzá a végzettség. (Egyébként épp a munkahelyén dörgölték az orra alá néhány hónapja a jogszabályt és arra hivatkozva vettek el tőle feladatokat.)

Kála #   2007.11.06. 08:11

Írásban jelezheted, hogy a megjelölt feladatok mindeddig nem tartoztak a munkaköri feladataid közé, így szerinted ehhez munkaszerződés módosítás lenne szükséges (aztán ezt vagy megteszik, vagy nem, esetleg megpróbálhatsz béremelés kérni a plusz feladatokért). Mondjuk ennek előfeltétele, hogy az új feladatok ne csak kis mértékű módosítást jelentsenek, hanem jelentőset.

Az idézett szöveg egy "gumi" szabály nem igazán szabályos, ellenben meglehetősen gyakori. A stb. viszont finoman szólva is vicces.

eric # e-mail 2007.11.05. 14:04

Sziasztok!

Én a munkakköröm mellé anno(4 éve) nem kaptam munkakköri leírást. Most irt egyet a vezetőség és olyan feladatok is vannak benne melyek eddig extra munkának minősültek.
Kötelességem elfogadni ha eddig nem kaptam? Mit tud tenni a munkaadóm ha nem fogadom el? Elbocsájthat?

Törvényes az ilyen sor a munkakköri leírásban?
"A munkakör betöltője köteles felettese utasítása alapján további olyan feladatokat is teljesíteni, melyek jellegüknél fogva a tevékenységi körükbe tartoznak, vagy ismeretei alapján szükségszerűségből rá kell, bízzák."

Helpdeskes vagyok egy IT-n és munkaköröm nagyon sokrétű ezáltal. Igy szinte minden lehet a tevékenységi körömhöz hasonló.

Felsorolásnál írhatja a munkáltató, hogy stb?

Bogie # e-mail 2006.01.10. 21:00

Köszi szépen!

Karika # e-mail 2006.01.10. 19:34
Bogie # e-mail 2006.01.10. 17:30

Ha már a hatályos Mt. szóbakerült, van valakinek kéznél egy link a neten, ahol éppen megtalálható?

the big cat # e-mail 2006.01.10. 15:55

Vagy elfogadja az új munakört, és akkor minden okés, vagy nem. Ebben az esetben amunkáltatónál van a labda, aki vagy rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát, munkaerőfeleslegre hivatkozva, vagy azt küldi el, aki helyettesítette, de a választás a munkáltatóé, és nem kell indokolnia a választását.

suzye # e-mail 2006.01.10. 15:34

sziasztok!

A következő kérdésem lenne: Ha valaki 9 hónapig betegállományban van, és ezalatt más tölti be a munkakörét, (akit ki is akarnak nevezni a helyére), emellett neki másik munkakört kínálnak fel (más terület, de a juttatások nem változnak), amit nem akar elfogadni, akkor milyen lépésekre számíthat a munkáltatótól? Köteles a munkáltató visszavenni a régi munkakörébe?
Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Köszönöm a segítséget előre is!

blacky # e-mail 2006.01.06. 14:07

Kála értelek,nincs semmi gond!!:)))))

Lacca # e-mail 2006.01.06. 03:46

...köszönöm a segítséget! Örök hála! Ha bármi fejlemény lenne, ismét segítségeteket kérem!

Kála #   2006.01.05. 18:42

Lacca, olyan, hogy áthelyezés (ami alatt végleges új munkakört, vagy végleges új munkahelyet értek), olyan a munkajogban nincs. Olyan van, hogy munkaszerződés módosítás, ehhez viszont nyilván két ember kell, a munkáltató és a munkavállaló - magyarán, ha aláírod a szerződésed. Igaza van blackynek, egy kivétel van, ha jelenleg a munkahelyed változó munkahelyként van megjelölve a szerződésedben.

Blacky egy deka rossz szándékom nem volt, csak nem te vagy az első, aki nem hatályos Mt.-ből dolgozik - gondoltam, szólok, hogy a kiküldetéses rendelkezés nem egészen úgy van, ahogy írtad.

blacky # e-mail 2006.01.05. 17:14

ja és..Kála ,Lacca leírta hogy a tôle kért munkára miszerint buszt vezessen, megvan a képesítése,amit nyilván a munkáltató is tudott, és ezért nem a jogosítvány nélküli másik kollégát utasította más munkára.

blacky # e-mail 2006.01.05. 17:10

persze az egész storno, ha a munkaszerzôdésben a munkavégzés helye eleve változóként van bejegyezve, vagy egy címen lévô több kis objektumból álló helyen pakolják át a munkavállalót a legrosszabb helyre..

blacky # e-mail 2006.01.05. 17:08

én nem írtam azt hogy ez módosítás, csak annyit hogy köteles a munkavállaló különlegesen indokolt esetben más munkát is elvégezni,max a Mt számot írtam szarul, viszont az ídézet szó szerint volt.sôt azt is gondoltam hogy ezért nem fogja kirúgni a munkavállalót, és láss csodát úgy fest áthelyezés lesz .Áthelyezés ami viszont mivel a munkavégzés helye nem csak 5 percre fog változni,ha igazán berágott a munkáltató,a munkavégzés helye (ami ugye a szerzôdés kötelezô tartalmi eleme) Már nagy valószínìséggel szerzôdésmódosítással kell hogy járjon,mivel egy munkaügyi revizor akár ebbe bele is köthet...

Lacca # e-mail 2006.01.05. 12:11

...Még egy pár kérdésem van. Ha a munkáltató, ezvégett hogy nem válaltam el neki a másik állást amire megkért, (akkor úgymond kicseszésből) áthelyezhet-e engem más részlegre. (tehát maradnék vagyonőr, csak nem ott, ahol eddig dolgoztam 3 évet, hanem egy másik helyen.) Köteles vagyok-e azt elválalni, és kérhetek-e tőle írásbeli indoklást, az áthelyezésemről? Köszönöm előre is a segítséget!

Lacca # e-mail 2006.01.05. 11:52

...Nagyon szépen köszönöm a segítséget, aki válaszolt panaszomra!

Kála #   2006.01.05. 08:48

Hm, kis pontosítás, szóba jöhet a kiküldetés is, mivel a munkavégzés helye is változik, ennek alapján: "A munkáltató gazdasági érdekből ideiglenesen, a szokásos munkavégzési helyenb kívüli munkavégzésre is kötelezheti a munkavállalót." De itt is érvényes minden egyéb, amit lent írtam: aránytalanul sérelmes nem lehet, ugyanaz az időbeli korlát és persze itt is kérheted írásban rögzíteni az utasítást.

Kála #   2006.01.05. 08:45

Blacky, szerintem valami zavar van az Mt.-dben. A 105.§-ban valami egészen más van, egészen pontosan a kiküldetés szabályai. Lacca esetében a 83/A§-t kell megnézni, ez szól ugyanis az átirányításról:
"Nem minősül munkaszerződés módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján eredeti munkaköre helyett, vagy mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el."
Ez azonban nem járhat a munkavállalóra nézve aránytalan sérelemmel, és egyértelműen nem végezhet olyan munkát a munkavállaló, amihez a szükséges képesítése nincs meg.
Ha a munkáltató át akar irányítani, akkor közölnie kell a munkakört, a várható időtartamot (ami kollektív szerződés hiányában az évi 44 munkanapot nem haladhatja meg).
Ha az átirányítás jogszerű, akkor azt nyilván nem lehet megtagadni, de ha gond van vele, akkor egyrészt kérni kell, hogy írják le, másrészt ott már szóba jöhet az utasítás megtagadása - de szerintem első körben annak jogszabályba ütközése miatt.
Az írásba foglalást egyébként is jogod van kérni az Mt. 6.§ (1) alapján.
Jogszerű utasítás megtagadás miatt értelemszerűen nem lehet felmondani. Ha felmondanak, akkor pedig munkaügyi pert indíthatsz a munkaügyi bíróság előtt.

blacky # e-mail 2006.01.04. 18:17

MTK.1995 éviLV52§3 bek módosított szöv 105§ "A munkavállaló, különösen indokolt esetben a munkakörébe Nem tartozó munkát is köteles elvégezni,illetve állandó munkahelyén kívüli munkavégzésre is kötelezhetô"STB..
Ha ezért esetleg felmondanak ,a felmondás indokának világosan ki kell tìnnie.Azt hogy hová lehet jogorvoslatért fordulni szintén le kell hogy írják a felmondásban.Ha ezért mondanak fel, talán támadható azzal, hogy MTK 1992 évi XXll.tv 104§ 3.bek:"A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését ha annak végrehajtása más személy életét, testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné" Ha van ugyan jogosítvány buszra,de évek óta nem vezetett, és nem érzi hogy biztonsággal teljesíteni tudná a feladatot,és a gyakorlásra pedig nem adtak lehetôséget.
Ha a munkaviszonyt más indokkal szüntetnék meg ,az is támadható amennyiben a munkáltató nem tudja hitelt érdemlôen bizonyítani annak valósságát.A munkaviszony megszüntetésének menete ha a munkaadó rendes felmondással él :" a munkavállalót egyszer szóban, majd írásban is figyelmeztetni kell a mulasztásra,hibára,és csak útána lehet jogszerìen felmondani" Az írásos figyelmeztetést a munkavállaló aláírásával kell igazolni hogy tudomásul vette..stb..stb..stb

Lacca # e-mail 2006.01.04. 15:39

Jónapot kívánok, minden Fórum olvasónak! Egy kissebb gondba ütköztem, és kérem aki tud kérdésemre választ adni, kérem segítsen!

Nos, hogy is kezdjem! Remélem jó helyre írtam be, de ezt találtam a példák alapján a legmegfelelőbbnek! A KÖRÜLMÉNYEK: Már több mint 3 éve dolgozom, egy vagyonvédelmi cég alkalmazottjaként. Vagyonőri munkakörben. Munkaszerződésem, egy objektum területére vonatkozik. Ez az objektum, a nagyságát tekintve több, egymástól független örzött, felügyelt területet, több kisebb objektumot foglal magában. Ez egy Kft, ami egy komoly, (volt) állami tulajdonban lévő Rt.-nek ad szolgáltatást. A munkaszerződésemben a foglalkoztatási kör megnevezése: Vagyonőr. És én ezen objektum, egyik kissebb területén dolgozom. A PROBLÉMÁM: Nemrégiben felkerestek engem szolgálat közben, a cég vezetőségéből telefonon, hogy segítségemet kérnék, egy másik (ő általuk ideiglenes) munkakör betöltésére! Buszsöfőr állás betöltésére. De mindezt, egyik napról a másikra kellett volna végrehajtani. Én kértem tőlük, hogy beszéljük meg ezt bent az irodában, vessük papírra. Hiszen ez személyszállítás, és nem vagyonvédelem, és az nem játék! Kértem, hogy legalább mutassák be a telephelyet, a gépparkot, és kapjak legalább valami oktatást, mielőtt vezetném a buszt! Írjunk ideiglenes szerződést, ami tartalmazná a munkaköri leírást, feladatomat, az órabéremet, stb. /Hozzáteszem, hivatásos buszvezetői jogosítványom van./ De ők csak kitértek, ígérték hogy majd időközben átvesz más alválalkozó, stb... Egyszó mint száz, nem eggyeztem bele, mert féltem egy esetleges munkahelyi baleset bekövetkezésétől, és féltem a felelősségvonástól! Úgyhogy elutasítottam a vezetőség felkérését! Mire "ők" azt válaszolták, ha nem vállalom, akkor AZ LESSZ A KÖVETKEZMÉNYE, HOGY A JÖVÕBEN NEM TARTANAK IGÉNYT A MUNKÁMRA! Kérdem én öntől, hogy ezt vehettem megfenyegetésnek is?! Jogszerűen mondana fel nekem a cég, hogy nem vállaltam el egy olyan állás betöltését, ami nem szerepel a munkaszerződésemben, és a munkaköri leírásomban? Egyátalán válallhat egy vagyonvédelemmel foglalkozó Kft. személyszállítást is? Ha mégis bekövetkezne, hogy felmondanak nekem, feljelentéssel élhetek? És ha igen kinél, és hol? Mire számolhatnék egy esetleges feljelentés esetén? Aki tud, kérem segítsen! Előre is köszönöm! Várom válaszát!

habcsok #   2005.11.15. 11:46

Köszönöm a válaszokat.

1. Információra volt szükségem, még nem tervezek, nem kérek semmit. Mit lehet kérni egyébként? Mi van akkor, ha a munkáltató arra hivatkozva mond fel, hogy nem teljesítettem? Sem hatáskört, sem erőforrást nem biztosított. A mostani helyzet az, hogy a munkakörömbe pályázatírás van, nyertem egyet, a régi vezetővel egyeztetve, aki aláírta, akivel beadtam, az új pedig mindenféle indokot keres, de azt nagyon, hogy rámondhassa nem kell, nem lehet megvalósítani! A pályázattal kapcsolatban fejem felett dönt, nem von be abba, amit most csinál és nem biztosít/ott erőforrásokat (emberit, anyagit) sem. Mellékesen olyan emberi bánásmódban részesít, hogy lejárat, meghazudtol, kétségbe vonja a szavamat, megaláz, tiszteletlen stb. Ez már sok mindenre elég lenne, csak bizonyítani nehéz, mert kétszemközt teszi. Ezzel mit lehet kezdeni?