munkaköri leírás módosítása


Meli3 # 2005.11.04. 14:11

Sziasztok! A problémám a következő:
Idén augusztusban történt egy szervezeti változás a cégünknél. Ezt megelőzően egy bizonyos munkakört úgy láttam el egyedül, hogy a főnököm 2 asszisztensének segítségére bármikor számíthattam. Voltak időszakok, amikor mindhárman napi 12 órában az én "feladataimat" láttuk el, de lanyhább időszakban sem tudtam egyedül végezni a munkával, mindig szükség volt valamelyik asszisztens segítségére. Augusztusban főnökömet elküldték, a három kollégát szétreptették. Teljesen egyedül maradtam a feladataimmal. Hiába próbálom elmondani, hogy nem tudom egyedül ellátni, nem értik meg.
Ehhez hozzájárul az is, hogy raktárkezelési feladatokat is ellátok már évek óta úgy, hogy az a munkaköri leírásomban nincs benne és nem írtam alá soha olyan nyilatkozatot, hogy én a raktárért anyagi felelősséget vállalok. A napokban lezajlott belső ellenőri jelentés szerint a fenti hiányosságokat pótolni kell.
Én viszont nem akarom még ezt a feladatot is ellátni, főleg úgy, hogy tudom, lesznek olyan időszakok, amikor fizikailag képtelen leszek rá. S ennek súlyos anyagi következményei is lehetnek.

A kérdésem a következő: ha módosítani kívánják a munkaköri leírásomat, hogyan tagadhatom meg annak aláírását jogszerűen?

ObudaFan # 2005.11.04. 15:51

Magát a munkaköri leírást a munkáltatói jogok gyakorlója egyoldalúan is módosíthatja a munkaszerződés keretein belül. Ebben az esetben véleményem szerint töltsd majd ki a munkaidődet, végezz el annyi munkát, amennyi a munkaidődben reálisan elvégezhető. Ebben az esetben a munkáltató semmilyen formában nem tud fellépni ellened, mert irreális követelményeket nem támaszthat. Arra azért vigyázz, hogy dokumentálható legyen, hogy tényleg dolgoztál.

Law1 # 2005.11.04. 16:49

Azért ez nem egészen így van. A munkakört a munkaszerződésben kell meghatározni, és ebből kifolyólag annak módosítása kizárólag a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges. Tudom, sokszor nem a munkaszerződésbe foglalják a munkaköri leírást, hanem azt egyoldalú munkáltatói nyilatkozat formájában ismertetik a munkavállalóval. Függetlenül attól, hogy adott esetben a munkaköri leírás nem részre a munkaszerződésnek a bírói gyakorlat nem engedi, hogy ebbe a munkáltató egyoldalúan mélyen belenyúljon, mivel a munkaköri leírás gyakorlatilag tartalommal tölti ki a munkaszerződésben meghatározott munkakört. Kb. 1000 BH-t fogsz arra találni, hogy nem jogszerű, hogy ha a munkáltató egyoldalúan belenyúl a munkaköri leírásban olyan mértékben, hogy ezáltal megváltozik a munkakör jellege. Gondolok itt arra, hogy pl. egy titkárnő munkaköri leírását módosíthatom egyoldalúan, hogy a levélírás, gépelés, stb. mellé felveszem plusz tevékenységként a levelek postázását – ez így OK,hisz ezek klasszikus titkárnői feladatok. Az azonban nem fog működni, hogy beleírom azt egy titkárnő munkaköri leírásába, hogy ezentúl a titkárnői teendők mellett köteles ablakot pucolni, kartonokat cipelni és villanykörtét cserélni. Ezt egy esetleges per keretében 100% el fogja bukni a munkáltató, mondom 1000 BH van erre.

ObudaFan # 2005.11.04. 17:02

Law 1, ez igaz, csak ez nem ellentétes azzal, amit írtam (hiszen azt írtam, hogy a szerződés keretei között lehet módosítani - tehát nem igazán értem a helyreigazítást), másrészt a Meli által írt esetben gyakorlatilag ugyanazt a munkakört fogja végezni mint eddig, csak segítők nélkül.

Más kérdés a leltárfelelősség kérdése, mert azt vagy vállalja vagy nem , de ráerőltetni nem lehet.

habcsok # 2005.11.15. 09:55

Több kérdésem van.

  1. A munkaköri leírásom idegen nyelven van. Én értem a tartalmát, ezzel nincs probléma. Semmi nincs benne azzal kapcsolatban, hogy a munkáltató mit biztosít ennek teljesítéséhez, az igazság az, hogy ezt elmulasztottam kérni annak idején. (nem vagyunk erre kitanítva!) Persze nem is biztosít semmit. Megalapozott lenne-e bíróságra vinni?
  2. Ha a munkakörileírást módosítani akarja a munkáltató akkor hogyan kell erre reagálni?
  3. Ha a munkáltató fel akar mondani és van egy megkezdett ügy, ami biztosíthatott volna továbbfoglalkoztatást, de a munkáltató mondvacsinált okokra hivatkozva nem akarja folytatni, lehet-e erre hivatkozva kompenzálást kérni az egyezség folyamán?köszi
the big cat # 2005.11.15. 10:26
  1. Lehet idegen nyelvű a munkaköri leírás. Az ott írt feladatok teljesítéséhez szükséges hatásköröket és erőforrásokat a munkáltató köteles biztosítani, vita esetén ő bizonyít. Mit akarsz a bíróságtól kérni?
  2. El lehet fogadni, el lehet utasítani, és lehet egyéb módosítást javasolni.
  3. A munkáltató hatásköre, hogy üzleti kockázatait mérlegelje, a foglalkoztatás fenntartása érdekében nem kötelezhető arra, hogy bármiféle tevékenységet folytasson, ha úgy ítéli meg, azt nem akarja. A felmondás indoka tekintetében azonban érdemes a helyzetet megvizsgálni, hiszen az indok esetleg lehet valótlan.
habcsok # 2005.11.15. 10:46

Köszönöm a válaszokat.

1. Információra volt szükségem, még nem tervezek, nem kérek semmit. Mit lehet kérni egyébként? Mi van akkor, ha a munkáltató arra hivatkozva mond fel, hogy nem teljesítettem? Sem hatáskört, sem erőforrást nem biztosított. A mostani helyzet az, hogy a munkakörömbe pályázatírás van, nyertem egyet, a régi vezetővel egyeztetve, aki aláírta, akivel beadtam, az új pedig mindenféle indokot keres, de azt nagyon, hogy rámondhassa nem kell, nem lehet megvalósítani! A pályázattal kapcsolatban fejem felett dönt, nem von be abba, amit most csinál és nem biztosít/ott erőforrásokat (emberit, anyagit) sem. Mellékesen olyan emberi bánásmódban részesít, hogy lejárat, meghazudtol, kétségbe vonja a szavamat, megaláz, tiszteletlen stb. Ez már sok mindenre elég lenne, csak bizonyítani nehéz, mert kétszemközt teszi. Ezzel mit lehet kezdeni?

Lacca # 2006.01.04. 14:39

Jónapot kívánok, minden Fórum olvasónak! Egy kissebb gondba ütköztem, és kérem aki tud kérdésemre választ adni, kérem segítsen!

Nos, hogy is kezdjem! Remélem jó helyre írtam be, de ezt találtam a példák alapján a legmegfelelőbbnek! A KÖRÜLMÉNYEK: Már több mint 3 éve dolgozom, egy vagyonvédelmi cég alkalmazottjaként. Vagyonőri munkakörben. Munkaszerződésem, egy objektum területére vonatkozik. Ez az objektum, a nagyságát tekintve több, egymástól független örzött, felügyelt területet, több kisebb objektumot foglal magában. Ez egy Kft, ami egy komoly, (volt) állami tulajdonban lévő Rt.-nek ad szolgáltatást. A munkaszerződésemben a foglalkoztatási kör megnevezése: Vagyonőr. És én ezen objektum, egyik kissebb területén dolgozom. A PROBLÉMÁM: Nemrégiben felkerestek engem szolgálat közben, a cég vezetőségéből telefonon, hogy segítségemet kérnék, egy másik (ő általuk ideiglenes) munkakör betöltésére! Buszsöfőr állás betöltésére. De mindezt, egyik napról a másikra kellett volna végrehajtani. Én kértem tőlük, hogy beszéljük meg ezt bent az irodában, vessük papírra. Hiszen ez személyszállítás, és nem vagyonvédelem, és az nem játék! Kértem, hogy legalább mutassák be a telephelyet, a gépparkot, és kapjak legalább valami oktatást, mielőtt vezetném a buszt! Írjunk ideiglenes szerződést, ami tartalmazná a munkaköri leírást, feladatomat, az órabéremet, stb. /Hozzáteszem, hivatásos buszvezetői jogosítványom van./ De ők csak kitértek, ígérték hogy majd időközben átvesz más alválalkozó, stb... Egyszó mint száz, nem eggyeztem bele, mert féltem egy esetleges munkahelyi baleset bekövetkezésétől, és féltem a felelősségvonástól! Úgyhogy elutasítottam a vezetőség felkérését! Mire "ők" azt válaszolták, ha nem vállalom, akkor AZ LESSZ A KÖVETKEZMÉNYE, HOGY A JÖVÕBEN NEM TARTANAK IGÉNYT A MUNKÁMRA! Kérdem én öntől, hogy ezt vehettem megfenyegetésnek is?! Jogszerűen mondana fel nekem a cég, hogy nem vállaltam el egy olyan állás betöltését, ami nem szerepel a munkaszerződésemben, és a munkaköri leírásomban? Egyátalán válallhat egy vagyonvédelemmel foglalkozó Kft. személyszállítást is? Ha mégis bekövetkezne, hogy felmondanak nekem, feljelentéssel élhetek? És ha igen kinél, és hol? Mire számolhatnék egy esetleges feljelentés esetén? Aki tud, kérem segítsen! Előre is köszönöm! Várom válaszát!

blacky # 2006.01.04. 17:17

MTK.1995 éviLV52§3 bek módosított szöv 105§ "A munkavállaló, különösen indokolt esetben a munkakörébe Nem tartozó munkát is köteles elvégezni,illetve állandó munkahelyén kívüli munkavégzésre is kötelezhetô"STB..
Ha ezért esetleg felmondanak ,a felmondás indokának világosan ki kell tìnnie.Azt hogy hová lehet jogorvoslatért fordulni szintén le kell hogy írják a felmondásban.Ha ezért mondanak fel, talán támadható azzal, hogy MTK 1992 évi XXll.tv 104§ 3.bek:"A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését ha annak végrehajtása más személy életét, testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné" Ha van ugyan jogosítvány buszra,de évek óta nem vezetett, és nem érzi hogy biztonsággal teljesíteni tudná a feladatot,és a gyakorlásra pedig nem adtak lehetôséget.
Ha a munkaviszonyt más indokkal szüntetnék meg ,az is támadható amennyiben a munkáltató nem tudja hitelt érdemlôen bizonyítani annak valósságát.A munkaviszony megszüntetésének menete ha a munkaadó rendes felmondással él :" a munkavállalót egyszer szóban, majd írásban is figyelmeztetni kell a mulasztásra,hibára,és csak útána lehet jogszerìen felmondani" Az írásos figyelmeztetést a munkavállaló aláírásával kell igazolni hogy tudomásul vette..stb..stb..stb

Kála # 2006.01.05. 07:45

Blacky, szerintem valami zavar van az Mt.-dben. A 105.§-ban valami egészen más van, egészen pontosan a kiküldetés szabályai. Lacca esetében a 83/A§-t kell megnézni, ez szól ugyanis az átirányításról:
"Nem minősül munkaszerződés módosításnak, ha a munkavállaló - a munkáltató működésével összefüggő okból, ideiglenesen - a munkáltató utasítása alapján eredeti munkaköre helyett, vagy mellett más munkakörbe tartozó feladatokat lát el."
Ez azonban nem járhat a munkavállalóra nézve aránytalan sérelemmel, és egyértelműen nem végezhet olyan munkát a munkavállaló, amihez a szükséges képesítése nincs meg.
Ha a munkáltató át akar irányítani, akkor közölnie kell a munkakört, a várható időtartamot (ami kollektív szerződés hiányában az évi 44 munkanapot nem haladhatja meg).
Ha az átirányítás jogszerű, akkor azt nyilván nem lehet megtagadni, de ha gond van vele, akkor egyrészt kérni kell, hogy írják le, másrészt ott már szóba jöhet az utasítás megtagadása - de szerintem első körben annak jogszabályba ütközése miatt.
Az írásba foglalást egyébként is jogod van kérni az Mt. 6.§ (1) alapján.
Jogszerű utasítás megtagadás miatt értelemszerűen nem lehet felmondani. Ha felmondanak, akkor pedig munkaügyi pert indíthatsz a munkaügyi bíróság előtt.

Kála # 2006.01.05. 07:48

Hm, kis pontosítás, szóba jöhet a kiküldetés is, mivel a munkavégzés helye is változik, ennek alapján: "A munkáltató gazdasági érdekből ideiglenesen, a szokásos munkavégzési helyenb kívüli munkavégzésre is kötelezheti a munkavállalót." De itt is érvényes minden egyéb, amit lent írtam: aránytalanul sérelmes nem lehet, ugyanaz az időbeli korlát és persze itt is kérheted írásban rögzíteni az utasítást.

Lacca # 2006.01.05. 10:52

...Nagyon szépen köszönöm a segítséget, aki válaszolt panaszomra!

Lacca # 2006.01.05. 11:11

...Még egy pár kérdésem van. Ha a munkáltató, ezvégett hogy nem válaltam el neki a másik állást amire megkért, (akkor úgymond kicseszésből) áthelyezhet-e engem más részlegre. (tehát maradnék vagyonőr, csak nem ott, ahol eddig dolgoztam 3 évet, hanem egy másik helyen.) Köteles vagyok-e azt elválalni, és kérhetek-e tőle írásbeli indoklást, az áthelyezésemről? Köszönöm előre is a segítséget!

blacky # 2006.01.05. 16:08

én nem írtam azt hogy ez módosítás, csak annyit hogy köteles a munkavállaló különlegesen indokolt esetben más munkát is elvégezni,max a Mt számot írtam szarul, viszont az ídézet szó szerint volt.sôt azt is gondoltam hogy ezért nem fogja kirúgni a munkavállalót, és láss csodát úgy fest áthelyezés lesz .Áthelyezés ami viszont mivel a munkavégzés helye nem csak 5 percre fog változni,ha igazán berágott a munkáltató,a munkavégzés helye (ami ugye a szerzôdés kötelezô tartalmi eleme) Már nagy valószínìséggel szerzôdésmódosítással kell hogy járjon,mivel egy munkaügyi revizor akár ebbe bele is köthet...

blacky # 2006.01.05. 16:10

persze az egész storno, ha a munkaszerzôdésben a munkavégzés helye eleve változóként van bejegyezve, vagy egy címen lévô több kis objektumból álló helyen pakolják át a munkavállalót a legrosszabb helyre..

blacky # 2006.01.05. 16:14

ja és..Kála ,Lacca leírta hogy a tôle kért munkára miszerint buszt vezessen, megvan a képesítése,amit nyilván a munkáltató is tudott, és ezért nem a jogosítvány nélküli másik kollégát utasította más munkára.

Kála # 2006.01.05. 17:42

Lacca, olyan, hogy áthelyezés (ami alatt végleges új munkakört, vagy végleges új munkahelyet értek), olyan a munkajogban nincs. Olyan van, hogy munkaszerződés módosítás, ehhez viszont nyilván két ember kell, a munkáltató és a munkavállaló - magyarán, ha aláírod a szerződésed. Igaza van blackynek, egy kivétel van, ha jelenleg a munkahelyed változó munkahelyként van megjelölve a szerződésedben.

Blacky egy deka rossz szándékom nem volt, csak nem te vagy az első, aki nem hatályos Mt.-ből dolgozik - gondoltam, szólok, hogy a kiküldetéses rendelkezés nem egészen úgy van, ahogy írtad.

Lacca # 2006.01.06. 02:46

...köszönöm a segítséget! Örök hála! Ha bármi fejlemény lenne, ismét segítségeteket kérem!

blacky # 2006.01.06. 13:07

Kála értelek,nincs semmi gond!!:)))))

suzye # 2006.01.10. 14:34

sziasztok!

A következő kérdésem lenne: Ha valaki 9 hónapig betegállományban van, és ezalatt más tölti be a munkakörét, (akit ki is akarnak nevezni a helyére), emellett neki másik munkakört kínálnak fel (más terület, de a juttatások nem változnak), amit nem akar elfogadni, akkor milyen lépésekre számíthat a munkáltatótól? Köteles a munkáltató visszavenni a régi munkakörébe?
Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Köszönöm a segítséget előre is!

the big cat # 2006.01.10. 14:55

Vagy elfogadja az új munakört, és akkor minden okés, vagy nem. Ebben az esetben amunkáltatónál van a labda, aki vagy rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát, munkaerőfeleslegre hivatkozva, vagy azt küldi el, aki helyettesítette, de a választás a munkáltatóé, és nem kell indokolnia a választását.

Bogie # 2006.01.10. 16:30

Ha már a hatályos Mt. szóbakerült, van valakinek kéznél egy link a neten, ahol éppen megtalálható?

Karika # 2006.01.10. 18:34
Bogie # 2006.01.10. 20:00

Köszi szépen!

eric # 2007.11.05. 13:04

Sziasztok!

Én a munkakköröm mellé anno(4 éve) nem kaptam munkakköri leírást. Most irt egyet a vezetőség és olyan feladatok is vannak benne melyek eddig extra munkának minősültek.
Kötelességem elfogadni ha eddig nem kaptam? Mit tud tenni a munkaadóm ha nem fogadom el? Elbocsájthat?

Törvényes az ilyen sor a munkakköri leírásban?
"A munkakör betöltője köteles felettese utasítása alapján további olyan feladatokat is teljesíteni, melyek jellegüknél fogva a tevékenységi körükbe tartoznak, vagy ismeretei alapján szükségszerűségből rá kell, bízzák."

Helpdeskes vagyok egy IT-n és munkaköröm nagyon sokrétű ezáltal. Igy szinte minden lehet a tevékenységi körömhöz hasonló.

Felsorolásnál írhatja a munkáltató, hogy stb?