nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő


bodorkati # 2007.08.03. 12:54

Lyonee! A kapott válasz sajnálatosan nem kedvező rám nézve, de köszönöm a tanácsot!

Lyonee # 2007.08.03. 07:58

bodorkati!
Mivel nem kimondottan közalkalmazotti jogviszonyt tilt a kjt a költségvetési szervnél, hanem jogviszonyt, ami szerintem, lehet közalkalmazotti, köztisztviselői, munkaviszony, vállalkozási, megbízási jogviszony is, ezért nem javaslom az óraadói megbízásos jogviszony létesítését. E tekintetben a kjt. nem tesz különbséget nyugdíjas és nem nyugdíjas között.

bodorkati # 2007.08.02. 20:07

A következő kérdésben szeretnék segítéget kapni: szeptemberben
előrehozott öregségi nyugdíjba vonulok, de már a felmentési idő alatt is módom lenne néhány órában megbízási díjért munkát vállalni. Közalk. vagyok, és költségvetési szerv alkalmazna...Elveszítem-e ezzel a felmentési időre járó javadalmazásom, vagy a nyudíjas esetében nem érvényes ez a szigorítás?

ObudaFan # 2007.08.02. 19:21

pintyő!
A törvényi szabály szerint 90 nap a felmondási idő, ha a szerződésed mást nem ír, és ha te mondasz fel, akkor nem kötelező a fele alól mentesíteni sem, vagyis a munkáltató az egésznek a ledolgozását előírhatja.

ObudaFan # 2007.08.02. 19:18

vanda!
Lehetséges, és kinevezhetnek.

pintyő1 # 2007.08.01. 19:33

1951 jan,14-én születtem és szeretnék 57 évem betöltésekor előrehozott öregségi nyugdijba menni.Cégem szerint fel kell mondanom nekik.Õk 93 nap felmondási időt kötnek ki amiből 37 napot kell ledolgoznom a többi idő alól felmentenek.Kérdésem az lenne hogy reális e ez az idő 39 és fél év után ,vagy esetleg lehet valamit tenni hogy kedvezőbb legyen rám nézve.
Mikor kell elkezdenem a nyugdij intézését hogy jan 14-re rendeződjön.A szolgálati idő elbirálása már megtörtént. Válaszát előre is köszönöm.pintyő1

vanda24 # 2007.06.29. 14:02

Sziasztok!

Idén júliustól 60 éves köztisztviselő férfi szeretne nyugdíjba menni.
Arra van lehetőség ,hogy dec.31-től lenne nyugdíjas, tehát még 2007-ben, de a 6 hónap felmentési idejét jan.1-től kezdené letölteni?
Tehát már nyugdíjasként töltené a felmentési idejét, amiből 3 hónapot kellene ledolgoznia.

Ehhez kapcsolódoan még egy kérdés:
Ha valaki a felmentési idejét tölti(annak .azt a részét amikor már nem kell dolgoznia,nevezhetnek ki helyére mást??vagy csak megbízott..nem kinevezett)
Pl.aljegyző, -aki mondjuk nélkülözhetetlen 3 hónapig

Lyonee # 2007.06.24. 14:53

Kösz gittus!
Automatikusan ez jön be, mivel www.onyf.hu a webcímük, és ONYF a logojuk. Regionális igazgatóságai csak a nyugdíjbiztosítónak vannak, remélem a kérdező is ráértette.

gittus # 2007.06.24. 05:39

a nyugdíjbiztosítónál...

Lyonee # 2007.06.22. 17:36

Tisztelt Béla48!
Az előrehozott nyugdíj kezdő időpontjáig keel kötni a megállapodást. Gyakorlatilag 2007. dec. 28.-2008. febr.18. közötti 52 napról van szó. Célszerű dec 27-31 közöttiv időponttől kérni, a 41 év szolgálati idő miatt.
Egyösszegben kell befizetni, az Ön esetében nincs csökkentő tényező.
Mivel több levélváltás is történik majd ez ügyben, a regionális nyugdíjfolyósítónál érdeklődjőn a részleteket illetően. Az elsó lépés a jogosultság, a szolgálati idő megállapítása, de ez már megvan, illetve kiderül belőle a jogosultság. De majd megmondják nyufignál.

Béla48 # 2007.06.22. 09:11

Tisztelt Lyonee

Szeretnék Öntől információs segítséget kérni.

1948 február 18-án született férfi vagyok.
2006.december 26-ig 40 év Nyugdíjfolyósító szerv által megállapított szolgálati évem van.

Szeretnék még ez év (2007) decemberében nyugdíjba vonulni.

A munkáltatóm hajlandónak látszik támogatni a korengedményes nyugdíjba vonulásom.

Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni:

Milyen időtartamra kell a munkáltatómnak előre kifizetnie a korengedményes nyugdíjamat, és milyen gyakorisággal? Egyszerre az egész összeget előre?
Milyen időtartamra kell a kfiizetendő összeget fizetni, az öregségi, vagy az előrehozott öregségi korhatár eléréséig?
Van-e valamilyen csökkentő tényező a nyugdíj kiszámításánál a korengedmény miatt?
A korengedményes nyugdíj összegén és a postázási költségeken felül kell-e még a munkáltatómnak fizetnie bármit (járulékok, stb.)?
Kb.mennyi idővel kell megindítani az eljárást, hogy az még december 28-ig realizálódjon.
Mit kell tenni majd, amikor már jogosult leszek társadalombiztosítási nyugdíjra? Az ONYF automatikusan átsorol?

Elnézést a sok kérdésért, de nem tudok más helyről megbízható információt kapni.

Előre is köszönöm válaszukat.

kilenc # 2007.06.17. 21:56

Kedves Lyonee!

> Te azért elég sokszor hozzászólsz a fórumhoz, és azok közé
> tartozol, akinek kételkedés nélkül el is fogadom a válaszait.

Hát mostanában pedig nem nagyon hallattam a szavam :-(
Mindenesetre olyan kérdésre szoktam válaszolni, amihez (nagyjából) értek. Ezért is mondtam, hogy a közalkalmazotti tövényhez nem értek...

De ezek szerint azért abban lényeges különbség nincs az Mt. és a Kjt. között, hogy ha "hivatalosan" a dolgozó mond fel, akkor olyan sokminden nem jár neki. Legfeljebb mivel a munkáltató személye és a munkáltatói jogokat gyakorló személy gazdaságilag igencsak "független" egymástól, így meg lehet "fordítani" a felmondás folyamatát ...

Köszi mégegyszer!

gittus # 2007.06.16. 20:51

bocs félre olvastam és írtam

Lyonee # 2007.06.16. 15:03

Kedves Gittus!
A kjt mai napon hatályos változatában és a szeptemberben életbe lépő tervezetben sincs arról szó, hogy a közalkalmazottnak, amennyiben kérelmezi nyugdíjának megállapítását, fel kell mondani. Honnan veszed? Ilyen jogsértést még elképzelni sem tudok. Az más kérdés, hogy leépítések esetén, ha lehetséges, akkor először a nyugdíjasokat küldik el.

gittus # 2007.06.16. 11:03

javítanám: nem válik jogosulttá, hanem kérelmezi annak megállapítását

gittus # 2007.06.16. 11:02

valóban nem 41-től

Lyonee # 2007.06.16. 09:51

Az első nem igaz, a nőknél egybeesik az a korengedményes és az előrehozott kezdő időpontja még.

gittus # 2007.06.16. 08:19

Lyonee

2007.január 41.-től hatályos módosítás szerint tudtommal a közalkalmazotti valamint köztisztviselői jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni amennyiben a munkavállaló előrehozott öregségi nyd.-ra válik jogosulttá.

A korengedményes nyd. ezen a módon szerintem csak férfiak esetében működik, ugyanis jelenlegi szabály szerint legfeljebb 5 évvel a korhatár betöltését megelőzően köthető megállapodás. Nők ebben az időpontban már előrehozott öregségi nyd korhatáron vannak, és ennél korábban megköthető megállapodásokat konkrétan felsorolja a kormányrendelet.

Lyonee # 2007.06.15. 21:48

Tisztelt batya!
A közös megegyezést az Ön esetében nem ajánlom.
Akkor szokták elsősorban alkalmazni, ha a munkáltató és munkavállaló nagyon gyorsan meg akarnak egymástól válni. Munkavégzés nélküli felmentési idő és végkielégítés nem adható.
"A közalkalmazotti jogviszonyt a munkáltató és a közalkalmazott közös akarattal megszüntetheti, amennyiben a megszüntetés feltételeiben meg tudnak egyezni. Ebben az esetben a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel szűnik meg [Kjt. 25. § (2) a)]. A felek nyilatkozatai és magatartása alapján állapítható meg a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére irányuló megállapodás létrejötte. E megállapodásból félreérthetetlenül ki kell tűnnie mind a munkáltató, mind a közalkalmazott azon szándékának, hogy a munkaviszonyt minden egyéb feltételtől függetlenül meg kívánják szüntetni. Közös megegyezésre olyan esetekben is sor kerülhet, amelyek egyébként felmentésre is okot adhatnának (pl. nyugdíjazás).
A közös megegyezéssel történő megszüntetés történhet azonnali hatállyal, illetve egy későbbi időpont kijelölésével. Ha a jogviszony megszűnésének időpontja eltér a megállapodás időpontjától a közalkalmazott - illetményfizetése mellett - a munkavégzés alól nem menthető fel.
A közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén a közalkalmazott felmentési időre járó illetményre, végkielégítésre nem tarthat igényt.
Annak ellenére, hogy a közös megegyezés, mint jogviszony megszüntetési forma, a legegyszerűbb formulának számít, azt minden esetben írásba kell foglalni.
A közös megegyezést nem válthatja ki tévedés, fenyegetés, vagy megtévesztés. Amennyiben valamelyik fél kétségbe vonja nyilatkozatának érvényességét, akkor a tényállás teljes körű tisztázásával az érintett félnek kell bizonyítania tényállásának valódiságát. Az ítélkezési gyakorlat szerint nem tartozik a munkáltató általi fenyegetések közé az az eset, ha a munkáltató vétkes cselekmény elkövetése esetén a fegyelmi eljárás megindítása helyett felajánlja a dolgozónak a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezés útján történő megszüntetésének lehetőségét. Természetesen ez felveti azt a kérdést is, hogy a fegyelmi eljárás kötelező megindítása miként értelmezhető e bírósági gyakorlattal összefüggésben. A közalkalmazott tévedés, megtévesztés vagy fenyegetés esetén az érvényességre vonatkozó általános szabályoknak megfelelően támadhatja meg nyilatkozatát."
A korengedményes nyugdíjra kössenenek megállapodást, mert csak akkor tud 2007-ben nyugdíjba menni. Mivel 2008 januárjában betölti a 60 évet, csak addig az időpontig kell a megállapodást megkötni arra hogy a munkáltató finanszírozza a nyugdíjat. Akár 2007 dec 1-től, vagy attól az időponttól, hogy 1 hónapra szóljon a nyugdíj. 41 év tanítás, iskolavezetés után ennyit megtehetnek egy közalkalmazottnak. A részletek miatt érdemes lenne a területileg illetékes Nyugdíjfolyósítótól információt kérni. Szerintem nem kell megszüntetni a munkaviszonyt, nyugdíjasként nyugodtan dolgozhat tovább, ha szükség van a munkájára. A nyugdíj melletti munkavégzés is kedvezőbb, ha 2007-ben megy nyugdíjba, mert 2010-ig nincs korlátozva a nyugdíj melletti kereset.

batya # 2007.06.15. 20:47

Tisztelt Lyonne!
Válaszában szerepelt a közös megegyezés. Tartalmában mit jelent ez? Létezik ennek kötött formátuma, vagy esetleges? Ha igen mit tanácsol, mit tartalmazzon?Középvezető műszaki pedagógus vagyok, az igazgatóm nem akar "megválni" tőlem. Engem kérdezett, hogy mit jelent ez a megegyezés! Az önkormányzattól függ, hogy közel 42 év munka után kedvezőbben mehessek nyugdíjba? Mikorra kellene időzíteni a korengedményes nyugdíjat (48. jan.-ban születtem), hogy ne járjak rosszúl?
Elnézését kérem a sok kérdésért!
Köszönöm a válaszát!

Lyonee # 2007.06.14. 20:25

A dolgozó felmondását, vagyis a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondást, nem kell indokolni és a munkáltató köteles elfogadni. Anyukád kérje a felmentést a munkavégzés alól.
A KSZ inkább a munkáltatói felmentés bizonyos eseteinél ad valami plussz juttatást, pl. étkezési utalvány a munkavégzés nélküli időre.

Lyonee # 2007.06.14. 20:07

Kedves Tudor!
Édesanyád addig nem kérheti 2008-ban a nyugdíjazását, amíg a közalkalmazotti jogviszonya fen áll. Jól látod a jogviszony megszüntetésének 3 módját. A munkáltatónak alaposan indokolnia kell a felmentést, mert státusmegszűnést jelentene a kjt alá tartozó munkáltatónál, ezért csak ebben az esetben teszik meg (létszámleépítés, munkakör megszűnés, stb). Ráadásul emelt összegű 8+4 végkielégítés is járna, 6 hónap felmentési idő, fele idejére munkavégzés nélkül. stb.
A másik a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondás, itt 2 hónap a felmentési idő. A munkáltató fel is mentheti a munkavégzés alól, de le is dolgoztathatja. Úgy számoljátok ki a lemondás kezdetét, ha lehet, hogy egész évre jöjjön ki a szolgálati idő. Persze, ha már nem bírja a munkát, lemondhat a közalkalmazotti jogviszonyáról április közepén, a 2 hónap felmentési idő lejárta után kérheti nyugdíjazását a szülinapjától.
A harmadik a közös megegyezés.

tudor # 2007.06.14. 07:32

Kedves Lyonne !

Azt elfelejtettem megírni, hogy határozatlan idejű munkaszerződésük van. Ahogy össze olvasgattam már mindent ezzel kapcsolatban úgy tűnik csak közös megegyezéssel lehetne ebből a felmentési időből valami.
A munkáltató eddigi hozzáállását tekintve most úgy tűnik ebből nem lesz semmi.
Dolgozniuk kell 57. éves korukig aztán mehetnek, ha akarnak nyugdíjba.
Ha mégis van rá törvényi lehetőség, a kollektív szerződés nem zavarhat bele ?

tudor # 2007.06.14. 05:45

Kedves Lyonne !

Édesanyám 2008. június közepén tölti majd be az 57. életévét. Az előzetes szolgálati idő elismerés szerint idén május közepén 39. év szolgálati idővel rendelkezett. Szeretne jövőre előrehozott nyugdíjba vonulni. (Előbb is elmenne, ha lenne rá lehetősége, mert nem igazán jó az egészsége : magas vérnyomás, végtagfájdalmak stb. Világ életében fizikai munkát végzett.) Idén augusztusban 21. éves közalkalmazotti munkaviszonya lesz. Kérdéseim a felmentési idővel kapcsolatosak.
A munkáltató köteles-e felmenteni legalább a törvény által előírt felmentési idő felére ? Ha igen, mikortól kérje a felmentését ? Úgy tudom a felmentési idővel végkielégítés is jár. (Gondolom, ha ő kéri a felmentését akkor nem.) Bár nem annyira a pénzen van a hangsúly, hanem a MUNKA alóli felmentésen.
Megtagadhatja a munkáltató a felmentést pl. pénzhiányra, vagy egyéb más indokra
hivatkozva ?
Édesanyám munkatársa is hasonló cipőben jár, ő viszont már idén augusztus 01-én elmegy csökkentett előrehozott nyugdíjba.
Sajnos nem látnak tisztán ebben a dologban.

Mielőbbi válaszodat várom !

Lyonee # 2007.06.12. 21:46

Kedves kilenc!
Te azért elég sokszor hozzászólsz a fórumhoz, és azok közé tartozol, akinek kételkedés nélkül el is fogadom a válaszait.
Munkáltató rendes felmondása-közalkalmazott felmentése :

  • szolgálati időtől függő felmentési idő- az összes közalkalmazotti jogviszonyt figyelembe kell venni, fele időre felmentés a munkavégzés alól kötelezően,
  • végkielégítés az utolsó munkahelyre vonatkozóan, áthelyezésre odafigyelni, ha volt,
  • védett kor miatt emelt összegű végkielégítés jár +4 hónap

munkavállaló rendes felmondása - lemondás a közalkalmazotti jogviszonyról :

  • 2 hónap felmentési idő, le kell dolgozni, de fel is menthetik a teljes időre vagy egy részére, -végkielégítés nem jár)

A 13. havi juttatás időarányos része legalább 3 havi közalkalmazotti jogviszony esetében időarányosan megjár minden esetben.
A felmentést alaposan indokolni is kellene a védett kor miatt, de nyugdíjas esetén már nem kell.
Menjen nyugdíjba, és szóban kérje, hogy mentsék fel, (mondjanak fel) akkor megkapja a szolgálati idejétől függő felmentési időt, amelynek a fele idejére felmentik a munkavégzés alól. Ha nyugdíjasként mentik fel, és legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonya van, akkor 5 havi jubileumi jutalom is jár. 13. havi szintén.