nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő


kilenc # 2007.06.12. 20:56

Kedves Lyonee !

> Itt egy másik link, ha lusta lennél a tv.-ben keresgélni.

Azért nem hinném, hogy itt mindenki csak azért kérdez, mert lusta a törvényben keresgélni... :-(
Kétségtelen, hogy igen kevés időm van, de főleg arra, amit nagyon nem értek. Azt is csak most kezdem felfogni, hogy nem is felmondás, hanem lemondás van a Kjt-ben. Azt már nem is tudom, hogy ezek után felmondási vagy lemondási időről kell beszélni :-((

Azért megpróbálom mégegyszer megkérdezni:
Ha egy közalkalmazott (orvosnő) saját elhatározásából dönt úgy, hogy megszűnteti a jogviszonyát (mert nyugdíjba akar menni) akkor a részére jár valamilyen juttatás ? Végkielégítés, fel(le)mondási idő, vagy bármi ?

Most hallottam éppen a rádióban, hogy sok tűzoltó el akar menni nyugdíjba, és nem akarnak tovább dolgozni ...

No, az ilyen hírek aztán tisztára összekevernek:-( Nem akkor szokás nyugdíjba menni, amikor a feltételek megvannak, hanem akkor amikor eszébe jut ?

Lyonee # 2007.06.12. 19:22

Tisztelt batya!
A 2007. évi nyugdíjazás egyetlen lehetséges módja valóban a korengedményes nyugdíjazás. Ezt a 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet szabályozza.
Egy tájékoztató található a következő linken:
http://www.onyf.hu/index.php?…
Igazából csak egy hónapra kellene kötni, talán a munkáltató ebbe belemegy. Ha nem, akkor marad a 2008-as nyugdíjazás. Előbb meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt. Ennek 3 módja van.

  1. A munkáltató mond fel-nem érdeke, mert emelt összegű végkielégítést kellene fizetni, 8 hónap a felmentési idő, fele ideje alatt kötelező mentesítés a munkavégzés alól. Megfelelő indoknak kell lenni, mert a dolgozó utólag megtámadhatja. Létszámcsökkentés megfelelő indok lehet.
  2. A közalkalmazott lemond közalkalmazotti jogviszonyáról- a felmentési idő 2 hónap, amit le kell dolgozni, de részben vagy egészben akár mentesítés is adható a munkavégzés alól.
  3. Közös megegyezés-amiben a felek megegyeznek.

Kollektív szerződés még esetleg a közalkalmazott javára módosíthatja a fentieket.

batya # 2007.06.12. 18:02

Tisztelt Lyonne!
2008.januárjában leszek hatvan éves, 41 éve közalkalmazott (a jubi-t tavaly megkaptam). Az előrehozott öregségi nyugdíj kiszámítása tehát már a "reform" szerint, azaz jóval kedvezőtlenebbül történik, mint ezévben! Kérdésem: hogy mehetnék nyugdíjba még ezévben? (Korengedményes nyugdíj? - de hogyan?) Mivel járna ez ha sikerülne?
Ha marad a januári változat, ki kezdeményezi a köz.jogviszony megszüntetését? Mi a módja és mivel jár?
Köszönöm válaszát!

mamuska # 2007.06.10. 08:29

Köszönöm a gyors választ, sokat segítettél

Lyonee # 2007.06.09. 11:25

kilenc!
Itt egy másik link, ha lusta lennél a tv.-ben keresgélni.
http://www.pedagogusok.hu/…tato%203.pdf

Lyonee # 2007.06.09. 11:01

kilenc!
Ezt a linket elolvasva a doktornő is tisztában lesz a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésének lehetőségeivel. Igaz, hogy pedagógusoknak szól, de ő is a kjt. alá tartozik. Minden tudnivaló szépen ki van gyűjtve. A nyugdíjazás meg ugyanaz, mint bárkinél.
http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?…
A szolgálati időre járó felmentési idő és a végkielégítés nagyságában van eltérés MT és kjt között. Esetleg jubileumi jutalomra lehet jogosult.
A "1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról" tv. -ben pontosan utánna nézhetsz.

Lyonee # 2007.06.09. 09:54

Kedves mamuska!
A felmondásnak írásban kell megtörténnie. Csoportos leépítés esetén kell 1 hónappal előre közölni, de nálatok nem ez van. Nyugdíjas lévén a felmondást indokolni sem kell. A 8,5 % nyugdíjjárulék, áprilistól kötelező . Férjednek betegség esetén csak akkor jár táppénz, ha szüneteltette a nyugdíját, vagyis fizette nemcsak a természetbeni 4%-t, hanem a 3% TB-t is. (Üzemi baleset esetén járna csak táppénz, ha nem szüneteltette nyugdíját!) Szerintem a 15 nap betegszabadság, amit a munkáltató finanszíroz, betegség esetén a nyugdíjasnak is megjár.
Akár a következő naptól is felmondhatnak, azért az nem rossz, hogy 1 hónappal előre szóban közlik. A felmondási ideje 3 hónap, fele idejére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. Ha férjednek valóban július 1-től mondanak fel, és ezt írásban közlik, akkor szept. 30-ig áll munkaviszonyban és az évi szabadság 3/4 része jár. Ezt abban az időszakban nem lehet kiadni, amikor fel van mentve a munkavégzés alól. Erre vigyázzatok. Ha a szabadságot, vagy annak egy részét nem adják ki, akkor ki kell fizetni!

mamuska # 2007.06.09. 05:18

Kedves Lyonee!

Bocsánat a zavarásért, de ismét hozzád fordulok segítségért.A férjemnek tavaly decemberben állapították meg a nyugdíját,amit júliusig visszamenőleg megkapott.A vállalat december óta főállású tm nyugdíjasként foglalkoztatja, de úgy, hogy még eddig nem mondtak fel neki, mert nem volt helyette ember.Most viszont már van, ezért tegnap a főnöke bejelentette/szóban/, hogy július 1-től nem alkalmazzák tovább. Az egy dolog, hogy ez szerintünk egyáltalán nem humánus eljárás,mert addig is helyettesítőként folyamatosan dolgozik, csak azt nem tudjuk, hogy jogilag szabályos-e a dolog. Kérdéseim a következők:
Elég a szóbeli felmondás, vagy írásban is kell adni és ha igen, mennyi idővel előbb kell kézbesíteni a tényleges felmondás előtt?
A felmondási idő ebben az esetben jár-e, és ha igen mennyi a felmondási ideje /1986 óta dolgozik ezen a mhelyen/?
Felmentési idő jár-e és ha igen mennyi?
A szabadságot hogyan kell elszámolni, ugyanis július 1-15-ig szabadságon szeretett volna lenni, egyáltalán megkapja?
A másik, hogy ha megbetegszik kaphat-e táppénzt, ugyanis vonják a fizetéséből a 8,5%-ot, csak az nem kristálytiszta, hogy ez mire vonatkozik.

Köszönöm a segítségedet:mamuska

Lyonee # 2007.06.08. 19:20

noanoa!
A nappali tagozaton végzett főiskolai, egyetemi tanulmányok ideje is szolgálati időnek számít. Belesvettétek?

Lyonee # 2007.06.08. 19:16

noanoa!
2009. évtõl hatályos változások

  • Elõrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, aki 2012. december 31-ig az 59. életévét betölti és legalább 40 év szolgálati idõt szerzett, valamint a biztosítással járó jogviszonyát megszüntette.
  • Csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, aki 2012. december 31-ig 59.életévét betölti és rendelkezik 37-39 év szolgálati idõvel. A csökkentés mértéke a szolgálati idõtõl és az életkortól függ.
  • 2012. december 31-ét követõen elõrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, aki 60. életévét betöltötte és legalább 41 év szolgálati idõt szerzett, valamint a biztosítással járó jogviszonyát megszüntette.
  • 2012. december 31-ét követõen csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, akinek az elõírt 41 év szolgálati idõbõl legfeljebb 4 év hiányzik. Ebben az esetben is a csökkentés mértéke a szolgálati idõtõl és az életkortól függ.
  • Az elõrehozott és a csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjjogosultság elbírálása során megszûnik a gyermekkedvezmény.
Lyonee # 2007.06.08. 19:03

Kedves Dudus!
kjt 37.§ a mai napon is hatályos!
(7) A végkielégítés a (6) bekezdésben meghatározott mértéke négyhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra [37/B. § (1) bekezdés a) pont] vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a közalkalmazottat, ha valamelyik jogcímen korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.
A prémiumévek programba való belépésnek 3 feltétele van, ha ez teljesül, akkor határozott idejüvé kell alakítani a közalkalmazotti jogviszonyt, addig az időpontig, amíg előnyugdíjra jogosulttá válik. Természetesen a szerződés lejártakor nem kap végkielégítést mert határozott idejű jogviszonya szünik meg. És csak 2008 végéig lehet belépni, az 1953-as, vagy korábbiszületésűek tudnak már csak belépni.
Aki (nő) jelenleg 57. életévét betöltötte nem is léphet be a prémiumévek programba ha a szolgálati ideje is megvan, mert előnyugdíjra jogosulttá válik.
Persze nem kötelezö egy nőnek előnyugdíjba menni, csak azért. hogy nyugdíjasként könnyebben megszabaduljanak tőle. Nem kényszeríthetik. hogy leépítés miatt menjen nyugdíjba. Ha felmentik megfelelő indokkal, akkor emelt összegű végkielégítés jár. A felmentési idő utolsó napján megkapta a végkielégítést, a következő naptól már nyugdíjat is igényelhet.

noanoa # 2007.06.08. 15:13

1953-ban született tanárnő 34 év munkaviszonnyal mikor mehet el és milyen feltételekkel nyugdijba?

(Előrehozott? Csökkentett? Gyerekek beszámitanak a szolg. időbe?)

Dudus # 2007.06.08. 06:46

Kedves Lyonee!
Azt írtad, itt alább, hogy emelt összegű végkielégítés jár, nyugdíj előtt 5 évvel. Nekünk egy pedagógiai konferencián egy jogász azt mondta, hogy 2007-től ez megszűnt, mert kiváltotta a prémiumévek program.
Dudus

kilenc # 2007.06.06. 20:34

Egy doktornő kérdezett tőlem, de csak az Mt-hez értek valamelyest ... és a topikot elolvasva sem lettem okosabb :-(

58 éves, szolgálati ideje megvan. Szeretne nyugdíjba menni és azt kérdezte, mennyi a felmondási ideje, és a végkielégítése. Arról nem volt szó, hogy felmondanának neki. Közalkalmazottnak ekkor is jár ?

Egy rövid (összefoglaló) választ ha tudna valaki, főleg az Mt-től való eltérésre hegyezve!
(Esetleg jogszabályi hivatkozással, ha csak olvasni kell :-)

Köszi!

Bihariinci # 2007.06.06. 12:05

Sziasztok, Arra szeretnek valaszt kapni, hogy van-e lehetosegem a 4 evvel ezelott megitelt 67%-s rokkantnyugdijam felmondani es csereleni az oregsegi nyugdijra ?
Ugyanis kozben elertem a normal nyugdijkorhatart.
Koszonom.

Lyonee # 2007.06.02. 10:02

Nem kaptam olvasási visszaigazolást a levelelmről. Elolvastad egyáltalán?

Lyonee # 2007.05.29. 19:48

Írok levelet.

egrinej # 2007.05.29. 18:59

1969 óta ezen a helyen dolgozom. Érettségi után itt kezdtem képesítés nélküli nevelőként, aztán végeztem el a főiskolát és azóta is itt dolgozom.

Lyonee # 2007.05.29. 16:20

Még azt írd meg, hogy hány év a közalkalmazotti jogviszonyod, hány éve vagy a jelenlegi munkahelyeden?

egrinej # 2007.05.29. 16:07

Kedves Lyonee!
Mivel szeptembertől újra emelik az óraszámokat 2-vel, így nálunk 2 fő feleslegessé válik. Így akarja a főnök a létszámleépítést megoldani. Ezért szeptember 1-től felmondási időt töltök 4 hónapot. Én egyáltalán nem ismerem az idevonatkozó jogszabályokat, úgy ért a dolog, mint derült égből villámcsapás.
Ezek szerint dec. 12-től kellene a felmentési időt kezdenem? Akkor töltöm az 57-et.

Lyonee # 2007.05.29. 14:46

egrinej
Nem előrehozott öregségi nyugdíjra gondolsz? Addig nem kezdheted el a felmentési idő letöltését, amíg nem mentettek fel. Ha nem nyugdíjasnak mondanak fel, indokolni kell. Te csak decemberben mehetsz nyugdíjba! Mivel indokolják a felmondást?

egrinej # 2007.05.29. 11:26

Üdvözlet.
57. évemet töltöm decemberben és a főnököm el akar küldeni korengedményes nyugdíjba. Szeptember 1-től szerinte felmondási időt töltök. Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e decemberig dolgoznom és a felmentési időt ledolgozás helyett pénzben kapnom. Közalkalmazott vagyok. Van-e erre valami jogszabály. Köszönöm

Lyonee # 2007.05.21. 15:48

Azért ezt is vedd figyelembe!
"Amennyiben a nyugdíjas újabb biztosítással járó jogviszonyt létesít, nyugellátását szüneteltetni kell, ha keresõtevékenységébõl származó jövedelme az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét (éves keretösszeg), és nem töltötte be a 62. életévét. Ez a módosítás a 2008. január 1-jétõl, vagy azt követõ idõponttól megállapításra kerülõ nyugellátásokra vonatkozik. A korábban megállapított nyugdíjak esetében a kötelezõ szünetelésre vonatkozó új szabályt 2010-tõl kell alkalmazni"

Lyonee # 2007.05.21. 15:44

Szabogne51!
Mivel közalkalmazott vagy, ezért igen. Ez általános megfogalmazás, mindenkire értendő. De lehet egyszerre több biztosítással járó jogviszonya bárkinek. A lényeg: nem mehetsz addig előrehozott nyugdíjba, amíg dolgozol.
A 40 éves jubl.jut.-t csak akkor kaphatod meg, ha 2009. februárig dolgozol és utána szünteted meg a jogviszonyodat (esetleg a felmentési idő alatt lesz meg a 40 év) majd kéred a nyugdíjazásodat.
Vagy, ha most nyugdíjba mész és utána ismét közalkalmazottként elhelyezkedsz, rádolgozol még annyit, hogy meglegyen a 40 év. De mivel nyugdíjas vagy bármikor felmondhatnak, és nem biztos hogy 100%-osan tudnak alkalmazni, ezért kisebb lesz a jubi alapja.
Én azt javaslom, dolgozz tovább 2009-ig, és ha mégsem lesz rád szükség, majd felmentenek, akkor, pedig emelt összegű végkielégítés jár, ami 8+4=12 hónap, ami több mint az 5 havi jubi.

Szabogne51 # 2007.05.21. 08:09

Kedves Lyonee! Nem tudtam nagyon örülni a válaszodnak...
Mi a különbség a biztosítási jogviszony és az egyébként tényleges közalkalmazotti jogviszony között, ez nem egy? És nincs olyan eset (az én esetemben), hogy megkapnám a 40 éves julileumi jutalmat, ami egyébként 2009 februárban járna?
üdv. és köszönöm! Szabogne51