Apai jogokról lemondatni...


labina # 2006.01.24. 08:05

Csak nagyon megnehezíti az életet, ha minden miatt bíróságra kell rohangálni, mert vele nem lehet beszélni...
És mi van akkor, ha a gyerekelhelyezési per hallatára ő is indít egyet Németo-ban. Megteheti? A német bíróság hozhat döntést akármiről is? Hiszen a gyerek csak magyar állampolgár. És nem is született házasságban, sőt, még csak együtt sem éltek.
Lehet olyat, hogy lemond a jogairól, cserében nem kell fizetnie semmit? Lemondhat róla jogilag?

ObudaFan # 2006.01.23. 22:02

Ha nem jön el a tárgyalásra, akkor nem jön el. Ha nem fizeti a tartást, akkor végre kell hajtani. Ha nem járul hozzá a külföldre településhez, akkor bíróságtól kell kérni a hozzájárulást, nem peres eljárás keretében, az indokok ismertetésével.

labina # 2006.01.23. 19:50

Nem is kell elzárni, mert nem is akarja látni. Nem rólam van szó, hanem a testvéremről... Az apa Németországban él, német állampolgár. Ilyenkor mit lehet tenni a gyerekelhelyezési perben? Mi van, ha nem akar eljönni? És ha a megítélt gyerektartást sem akarja fizeti? Ha esetleg a nővérem külföldre szeretne menni dolgozni, akkor hogy tudja legálisan magával vinni a gyerekét, ha az apával semmit sem lehet megbeszélni?

ObudaFan # 2006.01.23. 19:44

Az elhelyezési per után sem dönthet egyedül az anya a név, iskola, tartózkodási hely kérdésében. Ha nincs megegyezés, ezekben az esetekben bíróság dönt. Ugyanakkor az elhelyezési perben gyermektartást is kérhetsz. Az apát aligha fogod tudni elzárni a gyerektől, de a tartást követelheted.

labina # 2006.01.23. 19:39

Az anyának... Az apát nem érdekli a gyereke, nem akarja látni, nem is fizet egy fillért se, pedig ő az apja. Az anya az ő aláírása nélkül nem kérhet útlevelet a gyereknek, nem dönthet egyedül róla, pedig egyedül neveli a gyereket, egyedül is tartja el. Az apának csak jogai vannak, kötelessége pedig semmi. Oda költözhet ahová akar, csinálhat még 20 gyereket, és senki nem csinál vele semmit. Az anya meg nem dönthet egyedül semmiben stb... Ez nem fair... Ezért szeretném tudni, hogy mit lehetne tenni hivatalosan, hogy ne legyenek jogai... Elég az elhelyezési per? Akkor dönthet egyedül csak az anya?

Zoltán György # 2006.01.23. 19:32

Az most kinek lesz jó???

labina # 2006.01.23. 19:29

Szép jó estét!
Az a kérdésem, hogy az apai jogokat hogyan veszítheti el az apa? Lemondhat róla? Esetleg bíróság elveheti tőle?
Konkrétabban, az apa német állampolgár az anya magyar. Van egy 15 hónapos kislányuk, aki itt született csak magyar állampolgár. A szülők soha nem éltek együtt, nem is voltak házasok, viszont van apai elismerő nyilatkozat. Az apa nem járul hozzá a gyereknevelés költségeihez, gyermekét nem is látogatja...Viszont jogai meg vannak. A gyerekelhelyezési per még nem volt meg, az anya elvileg egyedül nem dönthet a gyerekét érintő dolgokban, pedig az apának semmi köze nincs a gyerekhez... Mit lehet tenni, hogy az apa jogai megszűnjenek?