közalkalmazotti bértábla


Korall54 # 2010.02.13. 16:04

Kedves Illa!

A képesítésedet igenis hasznosítod, ha középiskolai tanár vagy. Szerintem a ti ped.programotokban is van fejezet az egészségnevelésről, mert úgy tudom, kötelező, hogy legyen. Továbbá van benne egy fejezet a gyermekvédelemről is, márpedig ehhez szorosan kapcsolódik a mentálhigiéné! Ha meggondoljuk, valamennyi pedagógusnak rendelkeznie kellene ilyen képesítéssel! Nézd meg a ped. p-ot, és hivatkozz rá!
(Én is középisk-ban tanítok és gyiv-felelős vagyok.)

Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2010.02.13. 15:53

Kedves Illa!
Az én történetem már régi, de hátha tudok segíteni.Én 2004-ben végeztem el a mentálhigiénés szakirányt a Debreceni Egyetemen.Ez 2 év volt, a végén szakdolgozattal, záróvizsgával és oklevéllel. A rá következő évben pedig megszereztem a pedagógus szakvizsgát.Ez így már könnyebb volt, mert csak az általános tárgyakat kellett tanulni. A végén záróvizsga volt. A mentálhigiénés oklevélbe kaptam erről egy betétlapot. A DE-n akkoriban megcsinálhattam volna 2 év alatt együtt a kettőt, de én ezt az említett módon két lépcsőben végeztem. Amikor a szakirányt elvégeztem, épp letelt a hétéves ciklus 2004-ben, 2006-ban léptem volna sorosan, s ez előrejött 2005-re. Majd 2005-ben letettem a szakvizsgát és 2006-ban átsoroltak az i-be.Tehát végül jól jártam a hosszabb idejű tanulással.
Nézz utána, hogy a DE vagy más intézmény nem indít-e egyéves szakvizsga kurzust megfejelésképpen a már megszerzett szakirányodhoz.

Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

illa # 2010.02.13. 07:03

Lyonee, köszönöm a választ. Igen, tudom, bizonyos helyeken ki lehetett egészíteni pedagógus szakvizsgához a tanulmányokat. (Itt épp nem.) De futok még pár kört, utánajárok, mert nem lenne mindegy a fizetésnél.

Márton, neked is köszönöm, azt az oldalt már néztem, meg kattingattam is mindenfelé, de csak nem tudtam zöldágra vergődni. Annyiszor változtatgattak. Ha más nem, felhívom az OM-et, ott hátha tudják biztosan, mert ha ők nem...
Szép hétvégét!

Lyonee # 2010.02.12. 20:11

Nem egyenértékű vele.
Szakmai szorzónál figyelembe venni nem lehet, mert nem hasznosítod 10 %-ban, és ha nem pedagógus szakvizsga, nem lehet az I-be sorolni. Az oklevélbe be lenne írva, hogy szakvizsgázott pedagógusi végzettséget is szereztél. Érdeklődj az egyetemnél, ahol a szakvizsgát szerezted, lehetőség van-e megszerezni még. Érdemes még áldozni rá, mert akkor kötelező lesz az I fizetési osztályba szakvizsgázott pedagógus munkakörbe átsorolni téged.
A 91 utáni képzéseknél + 2 fél éves képzéssel ugyanis meg lehetett szerezni a továbbképzéssel együtt. Ma már megváltozott a jogszabály is, a 41/1999 OM rend már nem hatályos.
OM közlemény
"2. Továbbra is teljesíthető a pedagógus-szakvizsga követelménye a felsőoktatási intézményekben indított alábbi szakirányú továbbképzésekben:

  • a közoktatási vezető szakirányú továbbképzési szak [(8/1997. (II. 18.) MKM rendelet],
  • a tanügyigazgatási szakértő szakirányú továbbképzési szak [(11/1.997. (II. 18.) MKM rendelet],
  • a vezető óvodapedagógus szakirányú továbbképzési szak [(13/1997. (II. 18.) MKM rendelet],
  • a pedagógiai értékélési szakirányú továbbképzési szak [(12/1999. (III. 8.) OM rendelet],
  • a tantervfejlesztési szakirányú továbbképzési szak [(12/1999. (III. 8.) OM rendelet],
  • a gyakorlatvezetői tanítói szakirányú továbbképzési szak [(28/1999. (VII. 6.) OM rendelet],
  • az óvodai szakértő szakirányú továbbképzési szak [(29/1999. (VII. 6.) OM rendelet],

továbbá a kormányrendeletben szabályozott klinikai és pedagógiai szakpszichológusi szakvizsga, amelyet a 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet ismert el munkakör betöltése szempontjából pedagógus-szakvizsgával egyenértékű képesítésnek. "
"
Ezt a közleményt elküldöm neked, bár már ez sem hatályos , hisz a 41/1999-hez készült. Lehet, hogy még szerveznek az egyetemek ilyen 2 féléves képzéseket. Érdeklődj!

Sz.Márton # 2010.02.12. 19:21

Katt ide:

http://www.edu.u-szeged.hu/pesz/?…

A többi adat már szintén csak internet kattingatással kikereshető pár pillanat alatt.

illa # 2010.02.12. 19:06

Egyetemen,-egész pontosan a SOTE ETK-n-kétéves képzés volt, végén záróvizsgával, oklevél van róla. Azért is gondoltam, hogy egyenértékű lehet a ped. szakvizsgával. De hol találom azt, hogy mely szakirányú továbbképzések egyenértékűek?
Válaszodat előre is köszönöm.
illa

Lyonee # 2010.02.12. 17:39

Ezt az egészségfejlesztő mentálhigiénikus szakirányú továbbképzést milyen szinten végezted? Okj-s felsőfokú, (54, 55-ös kezdetű szakmai szám) vagy főiskolán, egyetemen 2 éves, diplomát adó képzés keretében?

illa # 2010.02.12. 15:57

Üdvözletem!

Közalkalmazotti besorolással kapcsolatban lenne kérdésem. Egyetemi diplomákkal tanítok egy középiskolában, ezidáig a H közalkalmazotti osztályba voltam besorolva. Két éve elvégeztem egy egészségfejlesztő mentálhigiénikus szakirányú továbbképzést.
Az átsorolásnál csökkentették a várakozási időmet egy évvel. Viszont elbizonytalanodtam, hogy nem kerülhetnék -e I kategóriába. Ez a továbbképzés nem egyenértékű a pedagógus szakvizsgával esetleg? A munkahelyemen arra hivatkoztak, hogy nem hasznosítom ezt a szakképzettséget, ezért nem tudják figyelembe venni.
Hogy is van ez?

Válaszukat köszönöm!
illa

S.Gábor # 2008.11.27. 19:38

Egy kérdésre szeretnék választ kapni!
A párom óvónő főiskolai végzettséggel és jelenleg Gyed-en van.Az óvoda vezetője,ahol dolgozott,megkereste,mert szeretne bölcsődei csoportot létrehozni és szeretné,ha visszamenne dolgozni januártól.Bölcsődében sajnos nem jó az óvodai főiskolai végzettség,ezért a párom elvégzett egy két éves felsőfokú okj-s tanfolyamot csecsemőgondozó szakon.(Szerencsére államilag finanszírozott lett.)A vezetőnő elmondása szerint a páromat lehet,hogy nem a legmagasabb végzettsége(F kategória),hanem a beosztása szerint(óvodapedagógus-gondozó)(E kategória)lesz besorolva.Jogszerűen járnak-e el,ha pusztán a "GAZDASÁGI VÁLSÁGRA" hivatkozva az alacsonyabb kategóriába sorolják,ami közel 40000 ft. különbség.A kormány tudomásom szerint a 13. havi fizetéshez akar hozzányúlni és a béremeléshez.Kérdésünk,hogy bértárgyalás során mire lehet hivatkozni?

Válaszát előre is köszönöm:S.Gábor és Kata

S.Gábor # 2008.11.27. 19:13

s

fanry # 2007.12.12. 18:19

Tanácsotokat szeretném kérni az alábbiakban:

1999-től az ISM-nél (most ÖTM) vagyok állományban. Jelenleg gyes-en vagyok, és dolgozni szeretnék. Az ÖTM-nél jelenleg létszámfelettiként vagyok nyilvántartva, tehát nem várható hogy gyes után visszavesznek és nem is mennék vissza, viszont gyes után jár nekem a 9 év utáni végkielégítés ami kb. 250.000 ezer forint lenne, amit havonta fizetnének ki, kb. 8 hónap alatt...legutóbbi beszélgetésemnél a személyügyes hölgynél kiderült, hogy addig két választásom van.

1.) megvárom a végkielégítést, ami 2008. szeptember 25-én jár le, de addig nem helyezkedhetek el mint köztisztviselő, közalkalmazott (sajnos már lenne állásom az ügyészségen, vagy egy gimnáziumban), tehát addig is "csak" kft-nél találhatok munkát, ahol majd fel kell mondanom szeptemberben hogy a minisztérium egy hónap fizetett szabadságra visszavegyen és utána utalja a végkielégítést havonta, s amíg jár a végkielégítés, addig sem lehetek köztisztviselő, közalkalmazott, tehát ha jól értem és tényleg így van, akkor kb. 2 évet kell arra várnom hogy ismét köztisztviselő, közalkalmazott legyek...

2.) ha most elvállalom az ügyészségi, vagy gimnáziumi titkári állást gyes mellett, (ők kikérnek engem az ÖTM-ből, folytatódik a munka vagy jogviszonyom) de akkor elveszítem a végkielégítést... Illetve ha így megyek át, akkor halmozódik az éveim száma, és ha később esetlegesen az "ügyészségtől tennének ki akkor megkapom a teljes végkielégítést? (Ezzel ellentétben, ha próbaidővel vennének fel az ügyészséghez akkor nem folytatólagos a munkaviszonyom... és ha ilyenkor, a próbaidő alatt tennének ki akkor se végkielégítés se állás?)

Az érdekelne hogy tényleg így van-e... ( jól értem-e a dolgot) és hogy szerintetek melyik választás a helyes, ha hagyom elveszni a végkielégítésemet, vagy addig "lógok a levegőben" egy kft-nél és utána próbálkozom köztisztviselőként, közalkalmazottként elhelyezkedni de kapok végkielégítést...

Köszönöm szántok rám időt.

Várom tanácsotokat, válaszotokat.

Üdv!
Fanry
Tatabánya

ibike77 # 2007.10.05. 11:47

A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Előző iskolai munkahelyemen besoroltak h2 kategóriába, holott a korábbi picivel több mint 3 év munkaviszonyom nem közalkalmazotti volt. Most egy új helyen kezdek, megtehetik, hogy visszasorolnak, mondván, hogy az előző helyen tévesen soroltak be?

Lyonee # 2007.09.23. 12:33

Egy korábbi topicban részletesen leírtam mindent.
Egy esetben lehet visszasorolni, ha a kiváló munkád miatt 1 évvel csökkentették a várakozási időt, ezt az új helyen nem kötelesek elfogadni. Ha a 120 órás továbbképzés teljesítése miatt csökkent a várakozási idő, azt mindenhol el kell ismerni. A besorolás leírára az említett topicban.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/9286

ViktorBp # 2007.09.23. 11:20

Az előbbi kérdés speciel engem is érdekelne, de nagyon.
köszi, ViktorBp

Zolikaaa # 2007.09.23. 07:31

hozzászólás törölve

fanry # 2007.09.21. 21:23

Csak informálódom.:)
Tehát azt mondjátok, hogy a gyeses anyukának az első munkahelye (ahonnan gyesre ment, és akivel fennáll a munkaviszonya) az nem küldheti el.
De a 2. munkahely (ahová felvételizne), az szabhat 3 hónap próbaidőt, és az alatt már kirúghatják.
Nos ez akkor előrelépés, mert akkor érdemes az asszonynak ragaszkodnia a próbaidőhöz, és felhívni a munkáltató figyelmét, hogy kiteheti ha úgy látja, hogy sokat van távol a munkájától.

Jól értem?

Előre is köszi minden hozzászólást és segítséget!

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.21. 10:40

Nyitott kapukat döngetsz. Az új munkáltató kiköthet próbaidőt, ami alatt nincs felmondási védelem.

fanry # 2007.09.21. 10:33

Nem arra gondoltam, hogy a régi helyen (ÖTM), hanem az új munkahelyen.
Tudom és értem, hogy "mire" találták ki. Pont ez a bajom, hogy egy kicsit tovább kell ötletelni mielőtt elfogadják a törvényjavaslatot..
Mert előfordulhat olyan eset is amikor különböző indokok miatt nem tud visszamenni az előző munkahelyére:
pld. nem biztos, hogy a kismama a férj miatt egy másik városba költözik, stb. és csak helyben tudná megoldani a munkavállalást, vagy mint a miesetünkben, előre megmondják neki, hogy létszámfeletti, és nem mehet vissza dolgozni a gyes alatt.
Akkor mit csináljon? Haljon éhen, csak azért, mert a törvényhozók csak a tiszta alapesetet vették figyelembe?

Amúgy monalista1-nek üzenem, hogy a kényszer nagy úr!
Ha nincs pénzed kénytelen vagy dolgozni, de ha ezt nem szabályozzák le rendesen, akkor mit ér a lehetőség!

Az asszonynak mindenképp dolgoznia kell, csak az a kérdés mi módon...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.21. 05:58

Azért ezt nem első sorban arra találták ki, hogy a szülő (lehet az apa is) egy új munkahelyet találjon a gyes alatt. Inkább az volt a jogalkotó célja, hogy az eredeti munkahelyén vegye fel hamarabb a munkát újra.

Az, hogy vegyék el a felmondási védelmet a gyes mellett dolgozóktól, nagyon rossz ötlet. Nagyon, nagyon rossz. A ti esetetekben például ez azzal járna, hogy az ÖTM hagyná visszatérni a nejedet - és másnap felmondana neki.

fanry # 2007.09.21. 00:51

Írtam egy hosszú választ de nem ment valamiért át..
Nem vagyok valami nagy gépíró... ezért egy későbbi időpontban kifejtem bővebben.

De a lényeg, hogy én szeretnék táppénzre menni, hogy a feleségem nyugodtan dolgozhasson. De nem tudtuk, hogy ezt nem lehet. Azt sem, hogy mivel a Gyeses nő ilyeténképp komplikált eset.. (nem lehet kirúgni, ha egyszer már fel van véve, hiába "lóg" a munkából a gyerek betegsége miatt.
A megoldás, hogy inkább már fel sem veszik.
Na ezért tapasztaltuk valószínüleg azt, hogy a tutira lebeszélt munkahelyek (felvételiztetés leállítva az asszony miatt, "ez lesz az asztalod", stb.) visszamondják az állást az utolsó utáni pillanatban amikor megtudják, hogy gyesről menne dolgozni.
Nem tudtuk (eddig), hogy ez ennyire lényeges momentuma a munkába állásnak...

Szóval a rendszer nincs letesztelve.. nem igazán életszerű néhány esetben... mint pl. ez is.

Ezért vagyok csalódott.

A lényeg vagy a munkáltató rúghassa ki a számára nem megfelelő munkaerőt (most mindegy milyen okból nem megfelelő.... miért, lehetne link, nemdolgozó nagyszájú gyeses alkalmazott is... akkor is meg kell tűrnie? Nagyon életszerű...) Ez a munkáltató számára megfelelő garancia lenne és nem félnének felvenni a gyesest,
vagy ne járjon az "Apai" GYÁP-os napok után GYes az asszonynak (arányosan), így megint csak biztos lehetne a munkáltató, hogy valaki a gyesesen kívül még el tud menni GYÁP-ra a gyerekeket ápolni.

Szóval ennyit a kiforrott törvényi keretekről...

Az ÖTM (az asszon innen jött el gyesre) pedig azt tanácsolja várjuk ki a gyes végét, mert különben ha kilép az asszony lesheti a többszázezer FT.-os végkielégítést!

Megköszönöm a hozzászólásaitokat!

Üdv!

Egy Apa

lewho # 2007.09.20. 14:34

a gyesen lévő szülő elmehet. 1et értünk, a cst. 27. kivétele miatt.

A másik szülő miért nem mehet?

/itt ugye apa menne táppénzre, anya meg kapná a gyest, jól vágom?/

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 14:20

Tévedsz. Épp ezen háborog. A gyermek betegsége miatt nem mehet táppénzre a másik - gyesben nem részesülő -szülő.
Azt meg valószínűleg nem tudja, hogy a gyesen lévő szülő viszont elmehet.

lewho # 2007.09.20. 11:39

fanry!

A megoldás - szvsz - a következő:

egy házastárs pl. anya kapja a gyest.
a másik pedig táppénzen van.
Cst.
27. § (1) Nem jár gyermekgondozási támogatás annak a személynek, aki

  1. az Szt. 4. §-a (1) bekezdésének i) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátás valamelyikében részesül, ide nem értve:

aa)a gyermekgondozási támogatást, valamint a gyermekgondozási támogatás folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá az Szt. 43/A. §-a szerinti - az Szt. 44. §-ának (2) bekezdésében meghatározott összegű - ápolási díjat,

vagyis, ha nem a gyesben részesülő megy táppénzre nincs kavarás

monalisa1 # 2007.09.20. 11:14

A gyes melletti munka engedélyezése az egy lehetőség, aztán valaki vagy tud élni vele vagy nem - ne az államot szidd.

fanry # 2007.09.20. 10:56

Ááááá ez a megoldás mindenre?

Akkor erre viszont valószínüleg rájöttek a munkáltatók is... ezért nehéz a felvétele a feleségemnek!!
Most már minden világos: szar a rendszer.

Hagyjuk.
Köszi mindent. Ismét csalódtam.