közalkalmazotti bértábla


Lyonee # 2007.09.14. 15:34

Issy
A jövő évre szóló költségvetésben már tervethetik neked a magasabb illetnményt.
Amíg a közoktatási tv.-ben nem jelent meg pedagógus szakvizsga miatti osztályba sorolás, a munkáltatókban fel sem merült, hogy ne a következő hónaptól soroljanak át magasabb végzettséget szerzett közalkalmazottat. A gyakorlat az volt, és most is az, hogy a köv. hónaptól.
Csak mindig akadnak olyanok, akik hülyének is nézik a tájékozatlan dolgozókat.

fanry # 2007.09.14. 16:19

A köztisztviselő feleségem NSH-s minisztériumi besorolása főelőadó (II-es besorolási osztály 9-es fokozat).
Az lenne a kérdésem, hogy ha "csak" mint közalkalmazott (adminisztrátorként az új lakhelyünk közelében lévő középiskolában) tud elhelyezkedni, a 9 év köztisztviselői jogviszony beleszámít-e a közalkalmazotti béröszegébe, azaz milyen besorolást kap?
Esetleg 0-ról kezdi a közalkalmazotti bértáblát, a legalacsonyabb besorolással? Ez esetben nem számít a 9 év közszférában eltöltött idő?
Előre is köszönöm annak aki tud válaszolni!!
Kicsit sürget minket az idő, mert hétfőn már menne dolgozni.

Köszi!

Lyonee # 2007.09.14. 17:33

kjt
87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

  1. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

Nem csak a fizetési fokozotnál veszik figyelembe, hanem közalkalmazotti jogviszonynak számít a felmentési időnél, jubileumi jutalomnál.

Lyonee # 2007.09.14. 18:07

A fizetési fokozatánál az összes jogviszonyt figyelembe kell venni, munkav. közalk., köztisuztv. jogviszonyt. A polgári jogviszonyokat nem veszik figyelembe.
"(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

  1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
  4. az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt."
fanry # 2007.09.14. 18:35

Köszönöm szépen gyors és pontos válaszotokat! Lenne még egy kérdésem az állás elfogadásával kapcsolatban. Feleségem 1999-től az ISM-ben dolgozott, jelenleg GYED-en van, még két hétig, utána kezdődik a GYES...Tatabányán közalkalmazottként tudna elhelyezkedni mint iskolatitkár...viszont az ISM jogutódja ÖTM azt a levelet írta a kismamáknak (erről a tévében is volt hozzászólás, felháborodás), feleségemnek is, hogy amint a kisfiam betölti a 3. évét, megszűnik a munkaviszonya, megkapja a végkielégítést, kivetetnek vele az 58 szabadságából 30 fizetett szabadságot, a maradék 28 napot és a végkielégítést a 9 évre (2008. szeptember 24-én lesz 3 éves a kisfiam)kifizetik, tehát GYES után számoljon le) Egyébként még azt tanácsolták, hogy GYES mellett el mehet dolgozni bárhová, attól még tart a munkaviszonya az ÖTM-nél és nem veszíti el a végkielégítést sem. Igaz ez???

Lyonee # 2007.09.15. 12:11

Sok víz lefolyik még addig a Dunán.
Fizetés nélküli szabadságot kapott a feleséged, a gyermek otthoni gondozására. Jelentse be a munkáltatójánál, hogy vissza fog menni dolgozni a Gyes alatt. Mivel ezt nem szeretné a munkáltatója, ezért azt fogja mondani, hogy menjen máshova. Csakhogy a munkáltató nem azért adta a fizetés nélküli szabit, hogy máshol dolgozzon a kismama, hanem a gyermeke otthoni gondozására, ezért később ez megfelelő indok lehet a GYES után a rendkívüli felmondásra, ha nem a munkáltató engedélyével történt.. És ennek vannak anyagi következményei.
Éppen ezért írásos nyilatkozatot kérjetek, hogy mivel az ÖTM nem tud munkát biztosítani a GYES alatt, ezért hozzájárul, hogy a kismama máshol dolgozzon, vagyis tovább biztosítja a fizetés nélküli szabadságot. (Tulajdonképpen fizetés nélküli szabadságot biztosít a máshol történő munkavégzésre, hiszen nem a gyermek otthoni gondozása miatt van igénybe véve.) Mivel GYES-en van a kismama, ezért felmondási védelmet élvez.
Ha az ÖTM-nél dolgozna a kismama, akkor a fizetés nélküli szabadságot meg kéne szüntetni, de a GYES miatt mindenképpen védelmet élvezne.
A munkáltatók sokszor szemet hunynak a máshol történő munkavégzés miatt, mert bonyodalmat okozna a kismama munkába állása. De egy ilyen munkáltatónál mindenképpen írásos nyilatkozattal biztosítsátok be magatokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.15. 12:53

[Hevesen bólogat]

issy # 2007.09.15. 14:05

Köszönöm Lyonee és mindenkinek aki hozzászólt a kérdésemhez.
Meg fogom kérni a munkaügyist a munkahelyen hogy mutassa meg hol van ez leírva a KJT-ben hogy csak következő év januárjától lehet átsorolni.
Persze úgyis azt csinálnak amit akarnak, legfeljebb majd nem hosszabbítják meg a szerződésemet ha erősködök :-( nagyon durva, hogy milyen világban élünk. Nem akarok én semmi mást csak azt hogy ami jár azt adják meg!

fanry # 2007.09.20. 08:57

Köszönöm szépen a válaszaitokat sokat segítettetek!!

De sajnos a hazai jogrendszer igencsak megnehezíti, hogy az anya munkába állhasson!
A legújabb akadály melyet ismét elénk gördítettek a következő:

Az egyik fiam 2 éves, most kezdte a bölcsit, a másik 3,5 ő meg az ovit. Természetesen ilyenkor minden betegséget összeszednek amit csak lehet. Tulajdonképpen az első fél egy év úgy néz ki, hogy 1 hét ovi/bölcsi - 2 hét otthon.
Tehát az első héten (ahogy elkapták az első vírust és levittük az doktornőhöz), rögtön megkérdeztem töle, hogy a feleségem új munkahelye miatt milyen papírokkal és feltételekkel mehetek a gyerekekkel táppénzre Én az asszony helyett (hogy ne rúgják ki már az első hónapban amiért a beteg gyerkőcöket istápolja otthon).

Teljes döbbenetemre azt válaszolták, hogy gyes mellett (hiába dolgozik az asszony 8 órában) nem vehetnek táppénzre a gyerekek miatt egyikőnket sem!!!

Magyarán a kormány azt mondja, hogy menjen dolgozni a nő ha akar és tud a gyes ideje alatt, aztán meggondolja magát és az mondja: Áááááá inkább mégse menjen.

Egyszerüen felháborító!

Ui: A doktornő megemlítette, hogy egy szülő úgy járt akit így táppénzre vettek, hogy vissza kellett fizetnie a táppénzes pénzét, + még egy ejnyebejnye levelet is kapott a TB-től, hogy hogyan képzeli, hogy kétfajta ellátást akar igénybe venni (gyes és táppénz)!!

Kérdem én, melyik az a munkáltató, aki az igazolatlan távolmaradást (akár csak rövid időre is) elnézi a szülőnek?

Ez most tényleg így van? Egyszerüen nem tudom elhinni!!

Kérem aki tud rá megoldást és szakértője ezeknek a dolgoknak válaszoljon nekem!

Előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 09:52

Azért valamit félreértettél. Nem lesz igazolatlan, ha az anya a gyermek betegsége miatt otthon marad.
Ha az első felháborodásod elmúlik, akkor talán azt is be fogod látni, hogy valóban nem lenne méltányos ugyanabból a kasszából, ugyazanon okból (gyermekgondozás) kétféle ellátást igénybe venni.

fanry # 2007.09.20. 10:29

Most akkor nem értem..
Kérlek magyarázzátok el!
Nem az anya akar otthon maradni, hanem az apa.
Ha a gyerekek betegek valakinek otthon kell maradnia velük GYÁP-on.
Az anyának új a munkahelye. Hogyan is mehetne, hiszen mindjárt a munkakezdés után pár hetet otthonmaradni..
szerintem egyből kirúgnák. Hiszen nem azért vették fel!

Akkor hogyan?

Vagy a betegségre (GYÁP-ra) eső napokra nem szabad igénylni a GYES-t?

Mert ezt még elfogadnám.

Részletesen el tudná mondani mi ennek a jogi háttere és milyen a lehetőségeink vannak? A szeméylügyi osztályokon nem tudtak egyértelmű választ adni a kérdésemre... és én ezt is nagyon elkeserítőnek találom!

Tényleg nagyon köszönöm a fáradozásotokat!

fanry # 2007.09.20. 10:44

Kovács_Béla_Sándor
Persze nem lesz igazolatlan...
csak éppen 1 hónap múlva megköszönik a munkáját és mehet is Isten hírével..
Ez lenne a segítségnyújtás az állam részéről? Álljon munkába, de a kereteket nem biztosítják?

Pl.: Mondom, az még elfogadható lenne az ember számára, hogy amíg az apa (én ) otthon van, addig (azokra a napokra) nem jár a gyes.
Ez mind rendben lene.

De valahogy biztosítsák már az apának, hogy otthon maradhasson a gyerekkel ápolni őket! Tehát, hogy a fizetése x százalékát megkapja, és az anya ne legyen fenyegettetve a kirúgástól!

Szerintem ez egy álszent dolog, hogy azt mondják nyugodtan dolgozz csak anya 8 órában, ha a gyerek beteg persze ne maradj otthon velük, mert mindenki tudja, hogy kirúgnak.... na de mi az "elméleti esélyt" megadtuk neked, hogy dolgozz a gyes mellett!

Ez komoly?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 10:45

Nem lehet felmondani a gyes alatt.

fanry # 2007.09.20. 10:52

Ne haragudj, de nem értünk egyet abban sem, hogy "ugyanazon okból gyermekgondozás":

Ha az állam segítve az anyát: 1. anyagilag (a gyes összege inkább könyöradomány = anyagi ellehetetlenülés) + 2. a munkába állást már előbb elkezdheti = segíteni a visszailleszkedésben, akkor ha 8 órás állásra ösztökéli, hogyan várhatja el, a "gondozást"?
Már elnézést, de 8 órai munkáról beszélünk: magyarán nincs otthon az anya, nem tud gondozni!!

Ha viszont nem ez a megítélés akkor árulja már el nekem valaki milyen konkrét, ÉLETSZERÛ helyzetre találták ki ezt a törvényt (vagyis a gyes melletti munkát)!

Megköszönöm mindenféle hozzászólásotokat, bármilyen legyen is mert tényleg nagyon érdekel a dolog!

fanry # 2007.09.20. 10:56

Ááááá ez a megoldás mindenre?

Akkor erre viszont valószínüleg rájöttek a munkáltatók is... ezért nehéz a felvétele a feleségemnek!!
Most már minden világos: szar a rendszer.

Hagyjuk.
Köszi mindent. Ismét csalódtam.

monalisa1 # 2007.09.20. 11:14

A gyes melletti munka engedélyezése az egy lehetőség, aztán valaki vagy tud élni vele vagy nem - ne az államot szidd.

lewho # 2007.09.20. 11:39

fanry!

A megoldás - szvsz - a következő:

egy házastárs pl. anya kapja a gyest.
a másik pedig táppénzen van.
Cst.
27. § (1) Nem jár gyermekgondozási támogatás annak a személynek, aki

  1. az Szt. 4. §-a (1) bekezdésének i) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátás valamelyikében részesül, ide nem értve:

aa)a gyermekgondozási támogatást, valamint a gyermekgondozási támogatás folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá az Szt. 43/A. §-a szerinti - az Szt. 44. §-ának (2) bekezdésében meghatározott összegű - ápolási díjat,

vagyis, ha nem a gyesben részesülő megy táppénzre nincs kavarás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 14:20

Tévedsz. Épp ezen háborog. A gyermek betegsége miatt nem mehet táppénzre a másik - gyesben nem részesülő -szülő.
Azt meg valószínűleg nem tudja, hogy a gyesen lévő szülő viszont elmehet.

lewho # 2007.09.20. 14:34

a gyesen lévő szülő elmehet. 1et értünk, a cst. 27. kivétele miatt.

A másik szülő miért nem mehet?

/itt ugye apa menne táppénzre, anya meg kapná a gyest, jól vágom?/

fanry # 2007.09.21. 00:51

Írtam egy hosszú választ de nem ment valamiért át..
Nem vagyok valami nagy gépíró... ezért egy későbbi időpontban kifejtem bővebben.

De a lényeg, hogy én szeretnék táppénzre menni, hogy a feleségem nyugodtan dolgozhasson. De nem tudtuk, hogy ezt nem lehet. Azt sem, hogy mivel a Gyeses nő ilyeténképp komplikált eset.. (nem lehet kirúgni, ha egyszer már fel van véve, hiába "lóg" a munkából a gyerek betegsége miatt.
A megoldás, hogy inkább már fel sem veszik.
Na ezért tapasztaltuk valószínüleg azt, hogy a tutira lebeszélt munkahelyek (felvételiztetés leállítva az asszony miatt, "ez lesz az asztalod", stb.) visszamondják az állást az utolsó utáni pillanatban amikor megtudják, hogy gyesről menne dolgozni.
Nem tudtuk (eddig), hogy ez ennyire lényeges momentuma a munkába állásnak...

Szóval a rendszer nincs letesztelve.. nem igazán életszerű néhány esetben... mint pl. ez is.

Ezért vagyok csalódott.

A lényeg vagy a munkáltató rúghassa ki a számára nem megfelelő munkaerőt (most mindegy milyen okból nem megfelelő.... miért, lehetne link, nemdolgozó nagyszájú gyeses alkalmazott is... akkor is meg kell tűrnie? Nagyon életszerű...) Ez a munkáltató számára megfelelő garancia lenne és nem félnének felvenni a gyesest,
vagy ne járjon az "Apai" GYÁP-os napok után GYes az asszonynak (arányosan), így megint csak biztos lehetne a munkáltató, hogy valaki a gyesesen kívül még el tud menni GYÁP-ra a gyerekeket ápolni.

Szóval ennyit a kiforrott törvényi keretekről...

Az ÖTM (az asszon innen jött el gyesre) pedig azt tanácsolja várjuk ki a gyes végét, mert különben ha kilép az asszony lesheti a többszázezer FT.-os végkielégítést!

Megköszönöm a hozzászólásaitokat!

Üdv!

Egy Apa

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.21. 05:58

Azért ezt nem első sorban arra találták ki, hogy a szülő (lehet az apa is) egy új munkahelyet találjon a gyes alatt. Inkább az volt a jogalkotó célja, hogy az eredeti munkahelyén vegye fel hamarabb a munkát újra.

Az, hogy vegyék el a felmondási védelmet a gyes mellett dolgozóktól, nagyon rossz ötlet. Nagyon, nagyon rossz. A ti esetetekben például ez azzal járna, hogy az ÖTM hagyná visszatérni a nejedet - és másnap felmondana neki.

fanry # 2007.09.21. 10:33

Nem arra gondoltam, hogy a régi helyen (ÖTM), hanem az új munkahelyen.
Tudom és értem, hogy "mire" találták ki. Pont ez a bajom, hogy egy kicsit tovább kell ötletelni mielőtt elfogadják a törvényjavaslatot..
Mert előfordulhat olyan eset is amikor különböző indokok miatt nem tud visszamenni az előző munkahelyére:
pld. nem biztos, hogy a kismama a férj miatt egy másik városba költözik, stb. és csak helyben tudná megoldani a munkavállalást, vagy mint a miesetünkben, előre megmondják neki, hogy létszámfeletti, és nem mehet vissza dolgozni a gyes alatt.
Akkor mit csináljon? Haljon éhen, csak azért, mert a törvényhozók csak a tiszta alapesetet vették figyelembe?

Amúgy monalista1-nek üzenem, hogy a kényszer nagy úr!
Ha nincs pénzed kénytelen vagy dolgozni, de ha ezt nem szabályozzák le rendesen, akkor mit ér a lehetőség!

Az asszonynak mindenképp dolgoznia kell, csak az a kérdés mi módon...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.21. 10:40

Nyitott kapukat döngetsz. Az új munkáltató kiköthet próbaidőt, ami alatt nincs felmondási védelem.

fanry # 2007.09.21. 21:23

Csak informálódom.:)
Tehát azt mondjátok, hogy a gyeses anyukának az első munkahelye (ahonnan gyesre ment, és akivel fennáll a munkaviszonya) az nem küldheti el.
De a 2. munkahely (ahová felvételizne), az szabhat 3 hónap próbaidőt, és az alatt már kirúghatják.
Nos ez akkor előrelépés, mert akkor érdemes az asszonynak ragaszkodnia a próbaidőhöz, és felhívni a munkáltató figyelmét, hogy kiteheti ha úgy látja, hogy sokat van távol a munkájától.

Jól értem?

Előre is köszi minden hozzászólást és segítséget!

Üdv!

Zolikaaa # 2007.09.23. 07:31

hozzászólás törölve