közalkalmazotti bértábla


fanry # 2007.09.20. 10:52

Ne haragudj, de nem értünk egyet abban sem, hogy "ugyanazon okból gyermekgondozás":

Ha az állam segítve az anyát: 1. anyagilag (a gyes összege inkább könyöradomány = anyagi ellehetetlenülés) + 2. a munkába állást már előbb elkezdheti = segíteni a visszailleszkedésben, akkor ha 8 órás állásra ösztökéli, hogyan várhatja el, a "gondozást"?
Már elnézést, de 8 órai munkáról beszélünk: magyarán nincs otthon az anya, nem tud gondozni!!

Ha viszont nem ez a megítélés akkor árulja már el nekem valaki milyen konkrét, ÉLETSZERÛ helyzetre találták ki ezt a törvényt (vagyis a gyes melletti munkát)!

Megköszönöm mindenféle hozzászólásotokat, bármilyen legyen is mert tényleg nagyon érdekel a dolog!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 10:45

Nem lehet felmondani a gyes alatt.

fanry # 2007.09.20. 10:44

Kovács_Béla_Sándor
Persze nem lesz igazolatlan...
csak éppen 1 hónap múlva megköszönik a munkáját és mehet is Isten hírével..
Ez lenne a segítségnyújtás az állam részéről? Álljon munkába, de a kereteket nem biztosítják?

Pl.: Mondom, az még elfogadható lenne az ember számára, hogy amíg az apa (én ) otthon van, addig (azokra a napokra) nem jár a gyes.
Ez mind rendben lene.

De valahogy biztosítsák már az apának, hogy otthon maradhasson a gyerekkel ápolni őket! Tehát, hogy a fizetése x százalékát megkapja, és az anya ne legyen fenyegettetve a kirúgástól!

Szerintem ez egy álszent dolog, hogy azt mondják nyugodtan dolgozz csak anya 8 órában, ha a gyerek beteg persze ne maradj otthon velük, mert mindenki tudja, hogy kirúgnak.... na de mi az "elméleti esélyt" megadtuk neked, hogy dolgozz a gyes mellett!

Ez komoly?

fanry # 2007.09.20. 10:29

Most akkor nem értem..
Kérlek magyarázzátok el!
Nem az anya akar otthon maradni, hanem az apa.
Ha a gyerekek betegek valakinek otthon kell maradnia velük GYÁP-on.
Az anyának új a munkahelye. Hogyan is mehetne, hiszen mindjárt a munkakezdés után pár hetet otthonmaradni..
szerintem egyből kirúgnák. Hiszen nem azért vették fel!

Akkor hogyan?

Vagy a betegségre (GYÁP-ra) eső napokra nem szabad igénylni a GYES-t?

Mert ezt még elfogadnám.

Részletesen el tudná mondani mi ennek a jogi háttere és milyen a lehetőségeink vannak? A szeméylügyi osztályokon nem tudtak egyértelmű választ adni a kérdésemre... és én ezt is nagyon elkeserítőnek találom!

Tényleg nagyon köszönöm a fáradozásotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 09:52

Azért valamit félreértettél. Nem lesz igazolatlan, ha az anya a gyermek betegsége miatt otthon marad.
Ha az első felháborodásod elmúlik, akkor talán azt is be fogod látni, hogy valóban nem lenne méltányos ugyanabból a kasszából, ugyazanon okból (gyermekgondozás) kétféle ellátást igénybe venni.

fanry # 2007.09.20. 08:57

Köszönöm szépen a válaszaitokat sokat segítettetek!!

De sajnos a hazai jogrendszer igencsak megnehezíti, hogy az anya munkába állhasson!
A legújabb akadály melyet ismét elénk gördítettek a következő:

Az egyik fiam 2 éves, most kezdte a bölcsit, a másik 3,5 ő meg az ovit. Természetesen ilyenkor minden betegséget összeszednek amit csak lehet. Tulajdonképpen az első fél egy év úgy néz ki, hogy 1 hét ovi/bölcsi - 2 hét otthon.
Tehát az első héten (ahogy elkapták az első vírust és levittük az doktornőhöz), rögtön megkérdeztem töle, hogy a feleségem új munkahelye miatt milyen papírokkal és feltételekkel mehetek a gyerekekkel táppénzre Én az asszony helyett (hogy ne rúgják ki már az első hónapban amiért a beteg gyerkőcöket istápolja otthon).

Teljes döbbenetemre azt válaszolták, hogy gyes mellett (hiába dolgozik az asszony 8 órában) nem vehetnek táppénzre a gyerekek miatt egyikőnket sem!!!

Magyarán a kormány azt mondja, hogy menjen dolgozni a nő ha akar és tud a gyes ideje alatt, aztán meggondolja magát és az mondja: Áááááá inkább mégse menjen.

Egyszerüen felháborító!

Ui: A doktornő megemlítette, hogy egy szülő úgy járt akit így táppénzre vettek, hogy vissza kellett fizetnie a táppénzes pénzét, + még egy ejnyebejnye levelet is kapott a TB-től, hogy hogyan képzeli, hogy kétfajta ellátást akar igénybe venni (gyes és táppénz)!!

Kérdem én, melyik az a munkáltató, aki az igazolatlan távolmaradást (akár csak rövid időre is) elnézi a szülőnek?

Ez most tényleg így van? Egyszerüen nem tudom elhinni!!

Kérem aki tud rá megoldást és szakértője ezeknek a dolgoknak válaszoljon nekem!

Előre is nagyon köszönöm!

issy # 2007.09.15. 14:05

Köszönöm Lyonee és mindenkinek aki hozzászólt a kérdésemhez.
Meg fogom kérni a munkaügyist a munkahelyen hogy mutassa meg hol van ez leírva a KJT-ben hogy csak következő év januárjától lehet átsorolni.
Persze úgyis azt csinálnak amit akarnak, legfeljebb majd nem hosszabbítják meg a szerződésemet ha erősködök :-( nagyon durva, hogy milyen világban élünk. Nem akarok én semmi mást csak azt hogy ami jár azt adják meg!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.15. 12:53

[Hevesen bólogat]

Lyonee # 2007.09.15. 12:11

Sok víz lefolyik még addig a Dunán.
Fizetés nélküli szabadságot kapott a feleséged, a gyermek otthoni gondozására. Jelentse be a munkáltatójánál, hogy vissza fog menni dolgozni a Gyes alatt. Mivel ezt nem szeretné a munkáltatója, ezért azt fogja mondani, hogy menjen máshova. Csakhogy a munkáltató nem azért adta a fizetés nélküli szabit, hogy máshol dolgozzon a kismama, hanem a gyermeke otthoni gondozására, ezért később ez megfelelő indok lehet a GYES után a rendkívüli felmondásra, ha nem a munkáltató engedélyével történt.. És ennek vannak anyagi következményei.
Éppen ezért írásos nyilatkozatot kérjetek, hogy mivel az ÖTM nem tud munkát biztosítani a GYES alatt, ezért hozzájárul, hogy a kismama máshol dolgozzon, vagyis tovább biztosítja a fizetés nélküli szabadságot. (Tulajdonképpen fizetés nélküli szabadságot biztosít a máshol történő munkavégzésre, hiszen nem a gyermek otthoni gondozása miatt van igénybe véve.) Mivel GYES-en van a kismama, ezért felmondási védelmet élvez.
Ha az ÖTM-nél dolgozna a kismama, akkor a fizetés nélküli szabadságot meg kéne szüntetni, de a GYES miatt mindenképpen védelmet élvezne.
A munkáltatók sokszor szemet hunynak a máshol történő munkavégzés miatt, mert bonyodalmat okozna a kismama munkába állása. De egy ilyen munkáltatónál mindenképpen írásos nyilatkozattal biztosítsátok be magatokat.

fanry # 2007.09.14. 18:35

Köszönöm szépen gyors és pontos válaszotokat! Lenne még egy kérdésem az állás elfogadásával kapcsolatban. Feleségem 1999-től az ISM-ben dolgozott, jelenleg GYED-en van, még két hétig, utána kezdődik a GYES...Tatabányán közalkalmazottként tudna elhelyezkedni mint iskolatitkár...viszont az ISM jogutódja ÖTM azt a levelet írta a kismamáknak (erről a tévében is volt hozzászólás, felháborodás), feleségemnek is, hogy amint a kisfiam betölti a 3. évét, megszűnik a munkaviszonya, megkapja a végkielégítést, kivetetnek vele az 58 szabadságából 30 fizetett szabadságot, a maradék 28 napot és a végkielégítést a 9 évre (2008. szeptember 24-én lesz 3 éves a kisfiam)kifizetik, tehát GYES után számoljon le) Egyébként még azt tanácsolták, hogy GYES mellett el mehet dolgozni bárhová, attól még tart a munkaviszonya az ÖTM-nél és nem veszíti el a végkielégítést sem. Igaz ez???

Lyonee # 2007.09.14. 18:07

A fizetési fokozatánál az összes jogviszonyt figyelembe kell venni, munkav. közalk., köztisuztv. jogviszonyt. A polgári jogviszonyokat nem veszik figyelembe.
"(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

  1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá
  3. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint
  4. az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt."
Lyonee # 2007.09.14. 17:33

kjt
87/A. § (1) E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

  1. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

Nem csak a fizetési fokozotnál veszik figyelembe, hanem közalkalmazotti jogviszonynak számít a felmentési időnél, jubileumi jutalomnál.

fanry # 2007.09.14. 16:19

A köztisztviselő feleségem NSH-s minisztériumi besorolása főelőadó (II-es besorolási osztály 9-es fokozat).
Az lenne a kérdésem, hogy ha "csak" mint közalkalmazott (adminisztrátorként az új lakhelyünk közelében lévő középiskolában) tud elhelyezkedni, a 9 év köztisztviselői jogviszony beleszámít-e a közalkalmazotti béröszegébe, azaz milyen besorolást kap?
Esetleg 0-ról kezdi a közalkalmazotti bértáblát, a legalacsonyabb besorolással? Ez esetben nem számít a 9 év közszférában eltöltött idő?
Előre is köszönöm annak aki tud válaszolni!!
Kicsit sürget minket az idő, mert hétfőn már menne dolgozni.

Köszi!

Lyonee # 2007.09.14. 15:34

Issy
A jövő évre szóló költségvetésben már tervethetik neked a magasabb illetnményt.
Amíg a közoktatási tv.-ben nem jelent meg pedagógus szakvizsga miatti osztályba sorolás, a munkáltatókban fel sem merült, hogy ne a következő hónaptól soroljanak át magasabb végzettséget szerzett közalkalmazottat. A gyakorlat az volt, és most is az, hogy a köv. hónaptól.
Csak mindig akadnak olyanok, akik hülyének is nézik a tájékozatlan dolgozókat.

Lyonee # 2007.09.14. 14:55

közoktatási tv. 128.§
"(8) Azt a közalkalmazott pedagógust, akinek nincs pedagógus-szakvizsgája, az iskolai végzettsége és szakképzettsége alapján kell besorolni. Azt a közalkalmazott pedagógust pedig, aki pedagógus szakvizsgával rendelkezik, az ezt igazoló oklevél bemutatását követő év első munkanapjától kezdődően a pedagógus-szakvizsga alapján kell besorolni. A pedagógus-szakvizsgával egyenértékű a munkakör ellátásához szükséges végzettség és szakképzettség mellett az egyetemi vagy főiskolai szakirányú továbbképzésben szerzett - jogszabályban meghatározott - szakképzettség. A pedagógus-szakvizsgával egyenértékű, továbbá a munkakör ellátásához szükséges végzettséghez és szakképzettséghez kapcsolódó szakterületen szerzett tudományos fokozat, valamint a doktori cselekmény alapján szerzett doktori cím."
A közalkalmazottak besorolásához a garantált illetménytábla a kjt. 1. mellékletében , a felsőoktatásban dolgozó tudományos kutatók ill. táblázata a 2. sz mellékletben található.

Lyonee # 2007.09.14. 14:27

Kérd meg, hogy mutassa meg neked!

issy # 2007.09.14. 14:12

Ma megkérdeztem újra a munkahelyemen hogy mikor sorolnak át, ha mondjuk 2008 júniusában végzek. Azt mondta a munkaügyis hölgy, hogy csak a következő év januárban. Állatóleg az benne van a KJT-ben is.
Mivel előre lekérik a következő évre a bértömeget vagy mit, tehát idén még nem kérhetik úgy a költésgvetést, hogy én jövőre tuti végzek és eszerint....
Mindenesetre megnézném hogy valóban benne van e ez a KJT-ben.....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.14. 09:50

1. A besorolásnál egybe számítják az összes közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt (sőt, a '92 előtti más jogviszonyokat is).
2-3. Ha valaki két helyen dolgozik, lehet eltérő bére egyik és másik helyen. Sőt, általában ez a helyzet. Mi ezzel a probléma?

Bulletproof # 2007.09.14. 08:26

Sajnos erősen ellentmondó válaszokat látok itt arra nézve, hogy mikor is kell az embert magasabb fizetési kategóriába sorolni, ha megszerezte az ahhoz előírt képesítést. Én MTA alkalmazásban vagyok, és ott is azt a választ adták, hogy január 1-től lehetséges az előresorolás. Jó lenne tudnom, hogy ez vajon törvényes-e így, merthogy elég nagy a pénzbeli különbség a két kategória között, a hónapok meg csak telnek (ez év januárjában(!) kaptam meg a fokozatomat). Köszönöm.

Zolikaaa # 2007.09.14. 07:57

hozzászólás törölve

issy # 2007.09.13. 19:36

Köszönöm a válaszokat!
Időközben más helyen is utánaolvastam fórumokban, és kezdek reménykedni, hogy valóban a főnököm tévedett-vagy szándékosan mondják ezt-,most már az a kérdés , hogy ha odakerül a sor vajon hivatkozhatok e erre vagy sem.....
Sajnos a mai világban ha ki merünk állni az igazunk mellett, akkor esetleg másnap már nem kell bejönni... :-(
Mindenesetre jó azért tisztában lenni azzal, hogy mi is az igazság ezen a téren, mert nem mindegy hogy eseteg diplomával a kezében az ember még várhat fél évet hogy megkapja azt a fizetési fokozatot ami illeti!

Lyonee # 2007.09.13. 16:37

Ezt a kjt, sem más jogszabály nem szabályozza. A gyakorlat az, hogy a diplomát bemutató hónaptól sorolnak át magasabb fizetési osztályba, ha szükséges a végzettség a munkavégzéshez.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 16:37

Félreért. Én éppen azt mondtam, hogy a főnöke téved.

issy # 2007.09.13. 15:07

kbs: Köszönöm a hozzászólsát! Igen a pedagógus szakvizsgával kapcsolatban olvastam ilyesmit,de a saját esetemben én nem értem miért csak következő év januárban lehet átsorolni F kategóriába.(jelenleg E kategóriában vagyok és jövő júniusban szerezném meg a diplomát)
Sajnos nem találok erről kézzelfogható leírást,törényt nem bírok mit felmutatni.
Akkor tehát simán át lehet tenni elvileg "bármikor" F-be ha megvan a diplomám??

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 13:55

Téved. Valószínűleg összekeveri a pedagógus szakvizsgával, vagy mivel.