Megbízási szerződés felbontása


nasztaszja # 2010.05.15. 18:01

Én még nem találtam meg a saját példányomat, valamelyik dossziéba becsusztattam, még keresem. A munkaügyön azt mondták, hogy 90 nap, illetve annak a hónapnak a vége, amikor a 90 nap letelik. Ez eléggé furcsa nekem és esetemben ez azt jelentené, hogy augusztus 31. És nem 90 nap, hanem majdnem 120, mivel május 5-én kértem a mellékállású vállalkozói szerződésem felbontását május 5-vel. Eléggé furcsa, hogy egy vállalkozónak ilyet írnak elő, mikor adót, járulékot stb. kell fizetni. Ha nem tudok dolgozni, akkor ezt a cég fizeti meg helyettem, mivel a PSZÁF felé én nem jelenthetem le, csak a cég. Valahol azt olvastam, hogy ha valaki egy céggel áll munkakapcsolatban, akár megbizási szerződéssel is, az szinte olyan mintha alkalmazott lenne, csak az adót és járulékot nem a cég fizeti meg az államnak, hanem a vállalkozó. Valami ilyesmit olvastam a munkatörvénykönyvében is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.13. 10:01

Mi van a szerződésedben?

nasztaszja # 2010.05.12. 21:11

Kérdésem lenne, mellékállású határozatlan idejű megbízási szerződéssel dolgoztam egy biztosítónak. A megbízási szerződés azonnal megszüntetését kértem május 5-én. A területi igazgató azt írta rá, hogy a felmondási idő betartásával rendben. Kérdésem az, hogy egy megbízási szerződés esetén főleg ha mellékállású, jogos-e a felmondási idő és annak mennyi lehet az időtartama. Nekem azt mondták a munkaügyön, hogy 90 nap és annak a hónap végére, melyben a 90 nap letelik. Ez azt jelentené, hogy augusztus végéig nem tudok munkát vállalni máshol, mert addig a PSZÁF regisztrációt sem hajlandó a biztosító lejelenteni, így hiába vizsgáztam le független bizt. közvetitőként gyakorlatilag 4 hónapig nem dolgozhatom. Lehetséges az törvényesen, hogy egy emberrel ilyen módon kiszúrjanak és ellehetetlenítsék anyagilag? Ha ez törvénytelen akkor pedig mit lehet tenni??? S.O.S szeretnék választ kapni, mert nagyon égető a probléma. Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 13:39

:O)

Egyjogász # 2008.11.20. 12:48

Hát mondjuk én is jót szórakoztam rajta...

(Még egy preambulum rész hiányzott pl. ezzel a szöveggel: "Felek az adó- és illetékjogszabályok kijátszása érdekében az alábbiakban állapodnak meg:")

Alapvetően nem a tény lepett meg, mert azt mindnyájan tudjuk, hogy elő-előfordul, a vevő nem pont annyit fizet, mint ami a szerződésben szerepel, de erről általában hallgatni szoktak, nem szépen okiratba foglalni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 09:44

OFF
Köszönöm, Egyjogász! Ekkorát már régen röhögtem. Vidáman megyek tárgyalásra. Csak nehogy eszembe jusson közben, mert akkor magyarázkodhatok, min derülök.
ON

Egyjogász # 2008.11.20. 08:46

Ennek speciel semmi köze a munkahelyemhez, egy ismerős mutatta meg, hogy mit szólók hozzá.

Tekintve, hogy már alá volt írva inkább nem szóltam semmit.

Az is tapasztalati tény, hogy általában az olyan szerződéseket, amelyekkel valami gond van először aláírják, és aztán mutatják meg egy ismerős jogásznak, sosem értem, hogy ekkor meg már minek.

Kacsa1111 # 2008.11.20. 08:23

Kedves Egyjogász,

rádöbbentettél, hogy a te munkahelyed sokkal izgalmasabb, mint az enyém...:(((

:)


Kacsa11

Egyjogász # 2008.11.20. 08:14

Ennél láttam cifrábbat is. Egy szép szabályos ingatlan adás-vételi szerződés mellé oda volt téve egy másik, hogy a felek rögzítik, hogy az adás-vételi szerződésben ugyan 20 mFt a vételár, de ténylegesen 25 mFt, és az 5 mFt-ot a külön szerződés alapján fizeti meg a vevő.

De a legszebb a záró mondat volt, kb. ez:
A felek rögzítik, hogy ez a szerződés az ingatlan adás-vételi szerződéssel együtt értelmezendő, de annak nem része, egyébként meg a felek elismerik, hogy ez a külön szerződés semmis, ill. kötelezettséget vállalnak, hogy az ingatlan birtokba adásakor meggyújtás útján (sic.) közösen megsemmisítik minden példányát.

Nem vicc, egy ügyvédnő írta, szép szabályosan, szárazbélyegzővel, mindennel....

Hát ha lényleg megsemmisítik, nincs gond, de úgy egyébként egy ilyet nem fél kiadni a kezéből az ügyvéd?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 07:24

OFF
:)
Az külön szép, hogy nem szégyelli magát, hanem még neki áll feljebb.

Mindamellett sokszor szeretik az ilyen ügyvédet az ügyfelek - remekül el tudja adni magát, és ha baj van, akkor is képes elhitetni, hogy arról a csaló ellenérdekelt fél, a korrupt (vagy hülye) bíró, esetleg egyszerűen a rendszer tehet.
ON

Kacsa1111 # 2008.11.20. 06:49

Kedves Egyjogász,

arra az ügyvédre a kutyámat nem bíznám, hogy sétáltassa...:)))


Kacsa11

Egyjogász # 2008.11.19. 22:58

Tapasztalataim szerint a felmondás/felbontás kifejezéseket sok kolléga is szinte szinonimaként használja. (A laikusok meg nem is értik, mi a különbség.)

A legutolsó "élményem" ezzel kapcsolatban, hogy hétfőn kaptunk egy ügyvéd által készített megbízási szerződés tervezetet, melyben a kolléga a felmondás helyett következetesen felbontást írt. Mailen véleményeztük a szerződést, erre ma kapom a választ az ügyvédtől, amelynek az volt a lényege, hogy mit szőrözök ilyen jelentéktelen dolgokon.....(de ha nagyon akarom kijavítja, bár szerinte fölösleges).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 11:23

A megbízási szerződést jellegéből adódóan nem igen lehetséges felbontani. Objektíve nem.
Fel lehet viszont mondani, aminek van "mintaszövege". Úgy szól:
"a megbízási szerződést felmondom".

Meki # 2008.11.19. 11:20

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen "minta" szöveg a megbízási szerződés felbontására? Nincs túl nagy tapasztalatom hivatalos szövegek írásában.. Köszi előre is!

Kála # 2007.11.26. 06:19

Nézd meg, hogy a szerződésed milyen szabályokat tartalmaz a felmondásra - ha ilyenek nincsenek, akkor az általáno (Ptk. szerinti) szabályok az iráynadóak.
A saját maga védelme érdekében az írásos forma erősen javasolt. A felmondásba kérd, hogy a járandóságaidat és az igazolásokat x napon belül, de legkésőbb a felmondási idő lejártakor fizessék/adják ki neked.

Nyünyü # 2007.11.25. 19:40

Sziasztok! Laikusként a segítségeteket szeretném kérni! Határozatlan idejű megbízásos jogviszonnyal dolgozom egy cégnek, amit fel szeretnék bontani. A "főnököm", vagyis a Megbízóm szerint elég, ha ezt írásban, emailen keresztül benyújtom neki. Valóban elegendő-e ez, illetve mire ügyeljek, mit tartalmazzon mindenképpen ez a "felmondás" ? Természetesen szeretném, hogy az utolsó hónapra szóló megbízási díjamat kifizessék és hogy a különböző igazolásokat számomra kiállítsák. Van erre esetleg valami minta szöveg? Segítségeteket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2006.03.06. 19:57

Valószínűleg színlelt munkaszerződésről van szó, éppen azért, hogy a közterheket némiképp leszorítsák, egészen az első APEH-vizsgálatig.

humana # 2006.03.05. 13:56

Mit takar a megbízási szerződés? Mitől megbízási dí j?
Segítséget szeretnék kérni. Ha a munkavállaló kereskedelmi ügyintéző, de emellett minden hónapban ugyanazt a feladatot teljesíti pl. tb . számszaki felülvizsgáló is a cégnél ,/erre van külön megbízási szerződése/ ezért megbízási díjat kell hogy kapjon? Nem lehet a fizetésébe beleépíteni, vagy bérpótlékot adni ? Az a gondom, hogy nem egészen értem, eddig miért megbízási díjat kapott érte. Évek óta, minden hónapban, ugyanazért az összegért végzi el a felülvizsgálatot, cégen belül. Ebből a megbízási díjból csak 10% SzJA-t vonnak, helyes ez így? humana

péterapó # 2006.03.01. 10:12

Kedves Jenner!

A.közelmúltbannéhány "megbízási"szerződést sikerült munkaviszonnyá minősíttetnünk.
Amennyiben még aktuális tudok az ügyben segíteni.

Egyébként az OMMF megyei ,Fővárosi Felügyelőségénél kell kezdeni.
Amennyiben a tevékenységről kimutatható,hogy szinlelt megbízási szerződés-pillanatokon belül határozatban megállapítják visszamenőlegesen a munkaviszonyt.
Ennek következményeként három évre visszamenőleg az illetékes Munkaügyi Bíróságtól kérheted az elmaradt munkabér, szabadság, különböző-munkaviszonyhoz kaocsolódó pótlékok kifizetését.

Addig is sok sikert

Üdv.


Polgár légy, ne alattvaló!

monalisa1 # 2006.02.17. 14:44

Július 1-től akinek nincs érvényes TAJ kártyája, az igénybe vett egészségügyi szolgáltatásért utólag fizetnie kell.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár addigra igyekszik megoldani a háziorvosi rendelőkben-, a szakorvosi rendelőkben- és a kórházakban - ahogy a bankkártya leolvasók is működnek -, hogy egy pillanat alatt ellenőrizni lehessen a TAJ kártya érvényessége.

Néhány ár izelítőül egy megyei szintű kórházban: az első orvosi vizsgálat 6.900 Ft, bőrgyógyászati vizsgálat 6.900 Ft, vérvétel 2.400 Ft-ért, speciális vizsgálat 4.700-tól akár 46.500 Ft-ig. Röntgen 4.500-tól 69.900 Ft-it.

Sima ágy többférőhelyes kórteremben 14.000 Ft/nap/fő. Egy ágyas VIP szoba saját tusolóval, tévével és extra szolgáltatásokkal 35.800 Ft/fő/nap.

Ambuláns kisebb műtét 46.000 Ft, míg egy speciális műtét 228.000 Ft + a felhasznált eszközök ára.

Szóval arról van szó, hogy az állam (= OEP) rövid időn belül kíszűri a TB jogosultságot nem fizetők százezreit..., és bár megtagadni senkitől sem fogják az orvosi ellátást, de utóbb keményen bevasalják az egészségügynek okozott költségeket.

Tehát az, hogy egy "Megbízási Szerződés" mögött nincs TB jogosultság, nagy bajt okozhat külön is majd még...

monalisa1 # 2006.02.17. 13:41

A megbizási szerződés kontra munkaviszonynak való hallgatólagos elismeréséhez nincs mit hozzáfűznöm., szólhat egy megbízást rövid pár hónapra és akár évről évre ismételve- jónéhány éve is.

A járulékfizetés dolgában azonban évedésben vagy. Mert ha az illető az önkétes járulékfizetéssel nem fedezi le magát, akkor egy esetleges betegség, baleset - mit ne mondjak megrokkanás - esetleges bekövetkezésekor O Ft/hó táppénzzel ill. alig rokk. nyugdíjjal fog rendelkezni.

Én nem szívesen lennék a helyében, így utóbb...

Ez közes hasonló mint oly sokan szerte az országban: minimálbéres jövedelembevallás, hurrá, és működik is tán a dolog, amíg esetleg aztán BAJ nem adódik!

Lehet, hogy valakinek fogalma sincs, hogy a csupán megbízási szerződéssel védtelen a háta!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.02.17. 12:37

Monalisa! Mint tudjuk, a jogalkalmazó - nem csak a bíróság, hanem az apeh is - a szerződéseket a tartalmuk és nem a címük szerint ítéli meg. Nézz utána, mit tartanak ők a munkaszerződés ismérveinek és egy-két, az utóbbi időben simán munkaviszonyként értékelt "megbízásnak".

Az, hogy a járulékokat nem a megbízó fizeti, édeskeveset számít.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.02.17. 12:33

Szvsz igen, de a téma szempontjából ez mellékes. 1-2 hónapos határidóvel nyugodtan felmondhatod a szerződést. Megint csak szvsz.

monalisa1 # 2006.02.17. 12:32

A megbízási szerződés SEMMIFÉLE munkaviszonyi jogosítványokkal nem biztosít, tehát nincs szolgálati idő, szabadság, TB jogosultság stb.

Valamivel megbízták ill. valamit elvállalt, a megállapodott pénzt megkapja. Ennyi.

A szerződött a pénzből maga válthat meg különféle társadalombiztosítási szolgáltatásokat.

A szja fizetési kötelezettség minden jövedelem után automatikusan értendő.

Ha rossszul tudom elnézést kérek.

jenner # 2006.02.17. 11:48

Konkrétan egy kis községben a könyvtár üzemeltetését, könyvtárossági feladatokat látom el megbízási díjjal.
Ez munkaviszonyt leplez ?