Újabb változás a táppénz csed gyed területén


Dödölle1 # 2018.02.06. 14:04

T. Biztosítottak!

A Magyar Államkincstár honlapjára felkerült az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos, 2018. január 1-től hatályos változások 14 oldalas összefoglalója.

Címe: „2018/1. számú TÁJÉKOZTATÓ A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KIFIZETŐHELYEK RÉSZÉRE az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait, illetve a baleseti táppénzt, valamint az azokkal kapcsolatos eljárást érintő leglényegesebb új szabályokról és azok gyakorlati alkalmazásáról”

Elolvasható/letölthető itt:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…ekoztato.pdf

Dödölle1 # 2018.01.11. 08:50

„INFORMÁCIÓK ELSŐKÉZBŐL” VII.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jogutódjaként a Magyar Államkincstár továbbképzést tart a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére.

A továbbképzésen szakembereink tájékoztatást adnak a 2018. január 1-jétől hatályos változásokról. Ezen belül a gyermekgondozási ellátásokról és a pénzbeli ellátásokat érintő változásokról, továbbá a biztosítási kötelezettségről és járulékfizetésről, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságról és minden egyéb az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos munkáltatókat és kifizetőhelyeket érintő változásokról.
Időpont:

2018. január 30. 10-15 óráig (regisztráció 9 órától)

Helyszín:
Magyar Államkincstár (volt Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság épülete)
(cím: Budapest VIII. ker., Fiumei út 19/a., 5. emeleti Díszterem)

Tematika:

I. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény hatályos előírásai 2018. január 1-jétől, a pénzbeli ellátásokra való jogosultság és az ellátások összegének megállapítása szempontjából:

  • Biztosítottak és járulékfizetési kötelezettség
  • Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség

II. Pénzbeli ellátásokat érintő anyagi jogi változások:

  • A táppénzt érintő pontosító módosítások és azok gyakorlati alkalmazása
  • A keresőképtelenség visszamenőleges igazolása
  • A csecsemőgondozási díjat és gyermekgondozási díjat érintő pontosító módosítások és azok gyakorlati alkalmazása
  • A diplomás gyedre vonatkozó új szabályok
  • Gyed folyósítás ideje alatt munkáltató váltás esetén a gyed folyósítására vonatkozó új szabályok
  • Passzív jogú ellátások folyósítása
  • A „Jövedelemigazolás” mint szigorú számadású nyomtatvány kivezetése

III. Pénzbeli ellátásokat érintő eljárásjogi változások:

  • Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait érintő speciális eljárási szabályok a Ket. szabályait felváltó általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) hatálybalépésével összefüggésben.

Előadók:
Dr. Bogdán Zsuzsanna Főosztályvezető
Dr. Földi Barbara Főosztályvezető-helyettes
Részvételi díj: 7.874,-Ft + ÁFA (amely tartalmazza a frissítő és ételfogyasztás lehetőségét)
Részvételi szándékát a mellékelt – cégszerű aláírással ellátott – Jelentkezési lap megküldésével legkésőbb 2018. január 22-ig szíveskedjen a kepzes@allamkincstar.gov.hu e-mail címen jelezni!

A jelentkezéseket a jelentkezés sorrendjében tudjuk elfogadni. A jelentkezése elfogadásáról vagy elutasításáról e-mailben értesítést küldünk.
Fontos információ:

Amennyiben arról kap értesítést, hogy jelentkezése elfogadásra került, függetlenül a továbbképzésen való megjelenéstől — a korlátozott férőhelyre tekintettel — a részvételi díj megfizetése Önre nézve is kötelező.

Forrás:
http://www.allamkincstar.gov.hu/…/Friss%20hírek/Kifizetőhelyi%20továbbképzés%202018%20tematika.pdf

és

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

Dödölle1 # 2017.12.07. 12:01

Tisztelt Biztosítottak!

Mint ahogyan arról korábban már értesülhettek Magyarország jobban teljesít és a magyar reformok is működnek ezért –a jogbiztonság és a kiszámíthatóság követelményét is szem előtt tartva- az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaival kapcsolatban, 2017. december 01-vel további változások (reformok történtek).

A korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át.
A Magyar Államkincstár Központ Egészségbiztosítási Főosztálya ezen feladatai keretében többek között

  • közreműködik az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel összefüggésben az Egészségbiztosítási Alappal kapcsolatos tervezési, gazdálkodási, beszámolási és adatszolgáltatási feladatok ellátásában,
  • működteti és fejleszti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak, a baleseti táppénznek és az utazási költségtérítésnek a felügyeleti, költségvetési, szakmai ellenőrzési, belső ellenőrzési és központi nyilvántartási rendszerét,
  • közreműködik a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalok – az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, a baleseti táppénzzel, az utazási költségtérítéssel kapcsolatos – jogalkalmazói feladatellátásának támogatására szolgáló módszertani útmutatók, szakmai eljárásrendek, szabályzatok és körlevelek kiadásában.

Fontos tudni, hogy 2017. december 1-től új regisztrációs nyomtatvány kerül bevezetésre, mely időpontot követően a „Foglalkoztatói igazolás”, „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez”, és az „Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához” elnevezésű nyomtatványok elektronikus beküldéséhez szükséges regisztráció kizárólag a Magyar Államkincstár honlapján közzétett „Regisztrációs lap” benyújtásával lehetséges.

Az új „Regisztrációs lap” a Nyomtatványok menüpontból érhető el.

A Magyar Államkincstár Egészségbiztosítási Főosztálya a MÁK honlapján megjelent tájékoztatója szerint kéri, hogy 2017. december 1-től az új nyomtatványt szíveskedjenek használni.

További kérdéseiket az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldhetik, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Forrás:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/