Földjáradék


Lyonee # 2013.02.03. 08:58

Menj át és regisztrálj az Agroinformon.
http://www.agroinform.com/forum.php
ott sokat tapasztalt gazdák, falugazdászok segíthetnek.
"Honnan tudhatom meg, hogy erdő művelési ágú 0,37 ak+ 0,23 ak földterület mennyi is igazán"
Úgy, hogy előveszed a Földhivataltól kapott ingatlanokra vonatkozó összefoglaló határozatot, amit a hagyatéki és az illeték befizetése után kaptál. Azon megtalálod, hogy mekkora részarányt örököltél, hány hektár és hány AK az egész tábla, amelyben a földed van. Az arányszám ismeretében ki tudod számítani, hogy a tiéd hány HA, az AK-t meg úgy is tudod, de ezt is ugyanúgy kiszámíthatod ellenőrzésképpen.
Valószínűleg 2 helyrajzi számról van szó, ezt a számítást mindkettőre végezd el. Ha az erdőnek írott terület tényleg erdő, akár még 1 ha is lehet a nagysága, mert az erdő AK/HA értéke a termőföldhöz képest jóval kisebb. Erdőt butaság bérbe adni, de az agroinfón kiokosítanak.
Az AK értéke területenként változó az országban. Osztatlan közösben egy tulajdonos nem nagyon tud mit csinálni, ha a többieknek megfelel a szerződés. Művelheted magad is, hiszen nem hosszabbítottad meg a szerződést. A 800Ft/AK szerintem is nagyon kevés, a kétszerese lenne elfogadható, ha nem ilyen apró területről lenne szó. Mert az is sokat számít.
Amíg nem számolsz utána, hogy mennyi HA-ban a területed, az agrón sem tudnak sokkal többet mondani.

minami # 2013.02.03. 06:04

minami

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Három kérdésem lenne, íme.

Édesapám elhunyt. 81 éves volt, nyugdíjas.
Bejegyzett élettársi viszonyban élt öt éve - édesanyám halála után - egy hölggyel.
Gyermek nem született. Kaphat-e a hölgy özvegyi nyugdíjat? Ha jól tudom, csak 10 év együttélés után.... jár.

Másik.
Az ingatlan, ahol a fiammal együtt hármasban éltek, törvényileg a fiam tulajdonában van.
A felét édesanyám halála után én örököltem, s a fiamra írattam, majd kis idő elteltével édesapám is lemondott az unoka javára, haszonélvezet nélkül.
Örökölhet-e valamit a hölgy, ingóság... egyebek?
Közös szerzemény nincs. Jelent-e az valamit, hogy a hölgy ugyan már elköltözött, de még az ingatlan a bejelentetett állandó lakcíme.

Harmadik.
Édesapám földjáradékot kapott, anno, az államnak eladott föld után.
Én a lánya vagyok. Örökölhető-e a földjáradék? S a fentiek ismeretében én örökölhetem-e?

Megtisztelő válaszukat köszönöm.
Papp Erika
e-mail: zazira13@gmail.com

szabadföld # 2011.02.07. 10:11

Kérdésem: édesapám után örököltem földterületet melyen a TSz átalakítása után több kft is különböző tevékeynséget végez (zöldség, szarvasmarha, erdő). Én egy vagyok a több kárpótolt örökösök közül. Honnan tudhatom meg, hogy erdő művelési ágú 0,37 ak+ 0,23 ak földterület mennyi is igazán, és mennyi az értéke. Valamint a használó kft nyövénytermesztést, tejtermelést folytat minek alapján állapítja meg számomra és mások számára is az évi 800Ft/ak bérleti díjat. Ha erdő a terület akkor hogyan tartanak állatokat, termesztenek hüvelyeseket. Az öt évre szóló szerződést már tavaly sem írtam alá, az egyoldalú bérleti díj meghatározás meddig tartható, hol győződhetek meg arról mit neveznek tisztességes bérleti összegnek. A válaszlevelem mely tértivevényes is, többe kerül mint az általuk felajánlatott évi bérleti díj.

Köszönettel.
szabadföld

Anti # 2006.02.19. 20:11

Tisztelt Bovari!

Nagyon szépen köszönöm a kielégítő válaszát!

Minden jót kívánok: Anti.

Bovary # 2006.02.19. 16:32

Kedves Anti!
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogosult arra,hogy az 55. életévét betöltött, saját jogon nyugellátásban részesülő tulajdonostól, továbbá a 62. év feletti tulajdonostól a termőföldet megvásárolja életjáradék fizetése mellett a Magyar Állam javára.
Részleteit a 210/2004. hatályos Korm. rendelet tartalmazza:

  • legalább 1 hektár, max. 20 hektár külterületi termőföld esetén, pályázat alapján vásárol termőföldet, amelyért legfeljebb 3 millió forintot értékben, hogy annak ellenértékeként fizet életjáradékot.

(Életjáradéki szerződést köt.)
Az életjáradék mértéke függ a jogosult életkorától.
A jogosult halála után az életjáradék nem örökölhető, hagyaték tárgyát nem képezi.

Az aranykorona:
A föld minőségi osztályozását (kataszteri tiszta jövedelmét) jelentő egység . Azaz aranykoronában határozzák meg a föld terméshozamát a minősége alapján. Pl. ha 1 aranykorona értékű a föld terméshozama, akkor rossz minőségű a föld, átlagos a föld terméshozama ha 8-12 aranykorona értékű, jó minőségű az adott föld terméshozama, ha ettől több, stb.

Anti # 2006.02.18. 22:09

Üdvözlök mindenkit!

A következő volna a kérdésem:
Anyukám rendelkezik 10800 m2 födterülettel és ezt úgy hallota, hogy be lehet váltani élete végéig kiterjedő nyugdíjra. Tud-e segíteni valaki abban, hogy milyen útja van ennek az eljárásnak, illetve életben van-e ez e lehetőség? Még ha lehet, szeretném megtudni, hogy mennyit ér 1 aranykorona.

Segítségeteket előre is köszönöm: Anti