SZABADSÁG KIADÁSA GYES UTÁN


benko laszlo # 2006.03.16. 16:47

Sziasztok !

Mi várható ha a feleségem 6 év után (2 gyerekkel otthon) viszamegy a munkahelyére dolgozni, és rögtön az 1. nap kéri a felgyüllemlett szabadságait? Jár neki törvényesen egyáltalán?
Ha jól számolok akkor az 6 x 23 nap = 138 munkanap = 27,6 hét. Mit fog erre szólni a munkáltató ?

Ki fizeti az erre az időre járó munkabért ? (Nyilván a 6 évvel ezelőtti bér marad, mert a munkáltató sajnos nem köteles emelni !)

Válaszokat előre is köszönöm.

Viktor


viktor

ObudaFan # 2006.03.16. 19:02

Csak az első évére jár a rendes szabadság. Azt viszont a munkáltató köteles kiadni.

the big cat # 2006.03.16. 20:38

Két gyerek esetén kétszer van 1 év, mert mind a két gyerek után jár a fizetetlen szabadság, és biztosan meg is szakadt a második terhesség kezdetén, gondolom akkro is volt táppénz és TGYÁS.

A szabadságot ilyen esetben nem kell kérni, csak be kell jelenteni mikortól kíván visszamenni, a munkáltatónak pedig jeleznie kell, hogy attól a naptól kedve kiadja eddig felgyülemlett szabadságait, ami ugye az ami eredetileg bennmaradt, aztán az első és második táppénzed időszak valamint TGYÁS idejére járó szabadság (ami együtt valószínűleg megint csak több lesz mint egy év, 48 hét+....) és aztán a kétszer egy év. Szóval itt azért van vagy 3-4 évre való szabadság.

benko laszlo # 2006.03.17. 11:57

Szia !

Igen két gyerek van, közöttük egész pontosan 2 év és 5 hónap van.
Az első gyerek 2. életévétől a második gyerek megszületéséig eltelt 5 hónap amikor is a feleségem Gyest kapott (kb. 20 ezer Ft)
Majd a második gyerek születésekor ,,növekedett" 65 ezerre havonta amit GYÁS nak hívtak megint.

Azt hiszem független a szabadságos napok száma a gyás, gyed, gyes összegétől.

Mit jelent ez a T betű a GYÁS előtt ??
Hogy lehet kiszámítani pontosan a törvényesen járó napokat?

Hányévet kell venni a munkáltatónak feleségem visszatérésekor?
Miért csak kettő évet Nagy Macska ?? Nem értem ezt.....

Köszönöm a választ

Viktor


viktor

ObudaFan # 2006.03.19. 09:05

tgyás: terhességi gyermekágyi segély.
Azért csak 2 év jár, mert az Mt. szerint a gyermek gondozása, nevelése céljából kivett fizetés nélküli szabadságnak csak az első éve után lehet szabadságot kivenni.

kilenc # 2006.03.19. 22:43

Kedves Viktor!

A szabadság napjainak a kiszámítása elég összetett feladat. Természetesen nem függ a gyed/tgyás, vagy bármi összegtől. Az is egyértelmű, hogy a munkáltató fizeti. Viszont a munkáltató köteles (lenne) emelni a bért. Ha minimálbér, akkor nincs kérdés, azt köteles emelni. Egyébként a hasonló munkaörökben történt béremelést köteles megadni. Persze ha nincs ilyen, akkor nem nagyon van mihez hasonlítani ...

No szóval: szabadság a szülési szabadság idejére, valamint a fizetésnélküli első évére jár. A szülési szabadság 168 nap, ami a gyerek születésekor, vagy a szülés várható időpontja előtt 4 héttel kezdődhet. (Nő döntése alapján.) Mostanság (ha a nő nem kéri) az a szokás, hogy a szülés napjától adják. (Orvos akkor írja ki.) Ez tehát nem biztos...

Rövidre fogva, a konkrét esetedre válaszolva (talán kicsit érthetőbben:) minkét gyerek esetén a gyerek 1 év + 168 napos koráig jár a szabadság.
Az első gyerek esetében kérdés, hogy a gyerek születése előtt menyi szabit vett ki a nejed, ez alapján tudod számolni. Itt akár lehet "maradék" szabi is (általában ez van), de akár az akkor teljes évit is kivehette, akkor most már nem jár.
A második gyerek esetében azt írtad, hogy a születése előtt a nejed GYES-en volt, így csak a gyerek születése napjától jár a szabi (1 év + 168 napos koráig)

Persze mindegyik évben attól függ, hogy a nejed éppen hány éves, ez alapján jár a szabi, természetesen időarányosan a fenti dátumokhoz képest. Ha Te nem vetted ki a gyerekekre járó pótszabadságot, akkor természetesen azzal is kell számolni.

Láthatod, hogy sok összetevője van a számolásnak, de azért a 4 évnyit nemigen érheti ez el. Durván számolva mintegy a fele lehet annak, amit Te számoltál ...

kasurka # 2007.05.24. 21:54

2004.június 3-án szültem 2. gyermekemet. A GYES 2007.június 3-án fog lejárni. A szülési szabadságom 2004.június 1-én kezdődött. A 2004.évben 10 napot vettem ki. 1971-ben születtem
Érdeklődnék hogyan kell kiszámítani az erre az időszakra vonatkozó szabadságot vagyis hányadikán kellene munkába állnom?
Köszönettel Kasurka

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.25. 07:26

Majd megmondja a munkáltató. Helyette akarsz dolgozni?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.05.25. 07:42

beszéld meg a munkáltatóddal mivel 30 napon belül kellene kiadnia a szabadságodat
ezért beszéld meg vele hogy rögtön adja ki az első évre járó valamint még fennáló szabadságaidat úgy hogy kvázi később fogsz kezdeni

mikkamakka88 # 2008.08.08. 12:54

Sziasztok!

Gyes után munkába álló dolgozónak ha nincs rá lehetőség hogy letöltse a szabadságát, megváltáskánt kifizetem?!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.08. 13:03

Hogy értsük azt, hogy "nincs rá lehetőség"?

mikkamakka88 # 2008.08.09. 04:05

Úgy hogy nem tudjuk nélkülözni a dolgozót 35 napig. Szükség van rá hogy dolgozzon.

nandy # 2008.08.09. 14:55

Mt.
(3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. A munkáltató

  1. kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig,
  2. a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül

adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. A b) pontban szereplő rendelkezéstől érvényesen eltérni nem lehet.

Tehát ki kell adni!!

Szabadságmegváltásra egyébként is csak a munkaviszony megszüntetése esetén kerülhet sor! Ha a munkaviszony fennáll, a dolgozó kifejezett kérésére sem lehet pénzben megváltani!

efi99 # 2008.08.09. 18:50

Egyébként elég érdekes, hogy valaki GYES-en is van egyszerre meg szabadságon is (amit utólag adnak ki). Ugyanazon napért egyszerre fizet állam bácsi meg a munkáltató is, szép. Az ember azt gondolná, hogy a szabadság azért van, hogy a munkát kipihenje az, aki dolgozik, nem pedig azért, hogy valaki "visszajöjjön" dolgozni és akkor 30-50 nap elmaradt (?) szabival nyit, meghosszabbítva az előző 1000-et.

nandy # 2008.08.10. 09:39

Efi:

Nem tudom, mi bajod van, de neked sem ártana pihenni...

efi99 # 2008.08.10. 10:47

Az, hogy a GYES éveiben huszonvalahány napján egyszerre van fizetés nélküli szabin azon a napon, meg egyidejűleg elspájzolódik fizetett szabinak is. Én is szívesen kivennék 1 napért 2* szabit. Lehet rajta ironizálni, meg sajnálni a kismamákat, attól még igazságtalan.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.10. 16:20

Nem tiltja jogszabály neked sem, hogy gyesre menj.

nandy # 2008.08.10. 18:33

Nem kell itt a kesergés és az irigykedés.

Szülj egy babát, aztán majd meglátod: még azt is kevésnek fogod találni, amit a törvény számodra biztosít...

J.Anna # 2008.08.10. 20:02

Efi99!

Az a szabi, amit annyira sajnálsz a kismamáktól, az pontosan arra elég, hogy a gyereket beszoktasd a bölcsödébe!

Én úgy gondolom, hogy legfőképpen a gyereknek kedveznek ezzel.

Én is vissza mentem dolgozni Gyes mellett dolgozni és letöltöttem a szabimat és közben kaptam a fizut is meg a Gyest is. Ez arra volt elég, hogy egy kicsit a gyermekem megszokja 2 év után, hogy nem velem van egész nap.
Aztán szegény gyerekek, amikor az anyukák elkezdenek dolgozni több időt töltenek el a bölcsikben (ovikban), mint mi a munkahelyen. Szóval nem hiszem, hogy sajnálnod kellene bárkitől is azt a pár napot!!! Főleg hangsúlyozom nem a gyerekektől.

mikkamakka88 # 2008.08.11. 10:17

Kedves Hozzászóló!

Meglepdőve olvastam a negatív hozzászólást a témához. csatlakozva az előttem írókhoz, a gyes utáni szabadságot azért találták ki, hogy a gyermeket az óvodába a szülő nyugodt körülmények között tudja beszokatni. 5 x ennyi szabadság is kevés lenne, ahhoz hogy a szülő nyugodt szívvel elengedje a gyermekét. De mivel a semmiből nehéz megélni, ezért szoktak visszamenni dolgozni, de nem sok munkahely van ahol eltűrik azt, hogy munkába állás után, 1 héttel beteget jelentessz, mert a gyermeked beteg lett. Sajnos ezen mindenki át esik akinek gyermeke van. a másik nagyon fontos dolog, a törvényeket, jogszabályokat nem mi írjuk. Ha pedig, jár akkor jár, ki az a hülye aki nem veszi igénybe? Az általam emlitett esetben az apuka lesz aki beszokatj a kislányt, mivel ő most munkanélküli, az anyuka ezért tud menni dolgozni.

efi99 # 2008.08.11. 12:08

Ezek nagyon logikus hozzászólások, nem mondom. Mennyiben befolyásolja a szoktatást az, hogy valaki január 15-én, vagy március 7-én kezd dolgozni? A január 15-ből esetleg nem lehet levonni matematikailag az 5 hetet?? Úgyhogy ez méretes matematikai csúsztatás.
Sajnálom a szabijukat? Kb ugyanilyen következetességgel mondhatnám én is rátok, hogy sajnáljátok tőlük további 50 nap szabit, hiszen senki sem mondja, hogy adjunk nekik még 50-et. Aki pedig nem követeli, majd elkezdem szidni, hogy akkor sajnálja tőlük ??
Amiről én írtam, az csupán annak megállapítása, hogy egyszer mindenképpen vissza kell menni, azt illene ott meghúzni, mint mindenki másnak. Nem csak a kismamák, hanem az is nagyon el tud fáradni, aki naponta 8 órát dolgozik, az meg mégjobban, aki dolgozik és nincs GYES-en, mégse adnak egyik csoportnak sem extra szabikat. Jogi oldalról meg, akárhogy csűrjük-csavarjuk, aranyos állam bácsi címen akkor is extra osztogatja a szabikat, mivel azokat a tárgyévben fizetettként kéne kiadni.
Érdekes külföldön 1-2 év után mindenki vissza tud és akar menni dolgozni (sőt kell is) és a gyerekeknek sem lesz semmi bajuk és igen kíváncsi vagyok, hogy ott is dívik-e szabifelhalmozás. Csak nálunk van ilyen szemlélet, hogy minden JÁR évtizedek óta, ne piszkáljuk, aki pedig más véleményen van az biztos gyerekellenes.

J.Anna # 2008.08.11. 18:42

A beszoktatáshoz annyi köze van a szabadságnak, hogy pl. a bölcsödébe addig nem veszik be a gyereket amíg nem hozol munkáltatói igazplást arról, hogy Te dolgozol. A munkáltató pedig addig nem ad ki igazolást amíg nem szünteted meg a fizetés nélküli szabidat. Tehát ha nem lenne szabadság akkor a bölcsödébe egyik napról a másikra bedugnánk a gyerkőcöt reggel fél 8-kor és jó esetben 5-kor kivennénk. (úgy hogy a lábam szakad ki rohanok érte).

Külfölddel meg én nem hasonlítanám a mi rendszerünket, mivel ott sok minden másképpen működik. Nálunk van családi példa, ott sem szívesen mennek vissza olyan hamar, csak nincs más választás, hacsak nem keresnek baromira jól. És ott is az anyuka nagyon nehezen tudja megoldani a gyerek elhelyezését.

Én nem mondanám gyerekellenesnek azt aki másképp gondolja, inkább olyan érzésem van, hogy nem érintett a témában.

efi99 # 2008.08.11. 19:45

Hát szerintem 3 év után óvodáról van inkább szó, oda meg nem hinném, hogy nem járhat az, ahol az anyuka GYES-en van. A bölcsödére nem tudom van-e ilyen előírás (gondolom, van ha írod). Mindenesetre az némileg elgondolkodtatott, hogy nem egy anyukát ismerek, aki kezét-lábát töri, hogy csemetéjét protekcióval az akármelyik óvodába beírassa (mert nincs hely), utána a gyerek meg nagyvonalúan hónapokat otthon van. Az már nem zavarja, hogy foglalja a helyet ezzel más elől, aztán persze jönnek az igazolás kéréses szabályok a munkaviszonyról.

J.Anna # 2008.08.11. 20:57

Akkor pontosítsunk, ezt írtad: "Egyébként elég érdekes, hogy valaki GYES-en is van egyszerre meg szabadságon is (amit utólag adnak ki). Ugyanazon napért egyszerre fizet állam bácsi meg a munkáltató is, szép." - Ez csak akkor lehetséges, ha gyerkőc elmúlt 1 éves és még nem töltötte be a 3-t. Akkor pedig bölcsisnek kell lennie. :)
A bölcsibe pedig már az első héten vinni kellett a munkáltatói igazolást különben fel sem vették volna.

Hamár oviba megy akkor nem jár a Gyes. (kivéve ikrek esetén)

Szóval nekem annyira volt elég a szabi, hogy 2 hét beszoktatás után még volt két hét amikor alvás után (3-kor) el tudtam hozni és nem kellett olyan sokáig ott lennie. Aztán pedig már örültem, ha 5-re érte tudtam menni. Ami nagyon elfárasztotta.

Azzal kapcsolatban pedig egyetértek, hogy vannak akik fals igazolást gyértanak és így teszik be gyerkőcüket, de azért ez elenyésző. A többség becsületes és nem szabad általánosítani. SAjnos minden téren vannak akik kihasználnak mindent és nem törődnek mással.
Kevés férőhely van a bölcsikbe, én is egy évvel hamarabb már felíratkoztam a gyermekemmel, hogy legyen helye. De a mi csoportunkban minden anyuka dolgozott.

kaali # 2008.08.11. 22:08

Bölcsis csak úgy lehet egy gyerek, hogy az anyukája visz munkáltatói igazolást, hogy dolgozik. Ha Gyes mellett, az nem számít. Egyébként a bölcsibe megkövetelik a 2 hét beszoktatási időt. Az első gyerekemnél (4 van) 3 nap állt a beszoktatásra a bölcsi nyári nyitvatartása miatt, mert utána a saját csoportomat kellett beszoktatnom(óvónő vagyok), hát nem örültek neki. A gyerek olyan volt, hogy sikerült. A többi kettőnél kellett a 2 hét, a negyedik meg most fog kiderülni. De elmondások alapján, legalább 2 hónap kéne a tuti beszoktatásra. De ennyi szabija nincs a visszatérő dolgozónak, még ha ebben az évszázadban már Gyeden volt. Talán egy mindenkinek megfelelő új szabályozás lenne a megoldás.