A munkáltatónak mindent lehet?!!


Ka--ti58 # 2017.11.07. 18:59

Tisztelt Jogi Fórum! A vendéglátásban dolgozom konyhai kisegitő vagyok. Sokszor kell ünnepnapon is dolgozni. A munkáltató azt mondta, hogy nem jár a + 100% bér az ünnepen végzett munkáért a vendéglátóiparban, és benzinkutasoknál.
Szerintem a fizetett ünnepnapon végzett munkáért + 100%-os bér jár mindenkinek. Vagy nem jól tudom?

nonolet # 2017.11.06. 21:52

Mit tehetsz?

Hát ne dolgozz ott!!! annyiért.
Vagy ne maradj csak napi 8 órát...

Rajtad múlik, hisz te vagy.. aki marad ingyen.

Más ezen nem tud változtatni csak te magad.

K.é.r.d.e.z.ő # 2017.11.06. 19:44

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy napi bejelentésben dolgoztam és napi 12-13 órákat,8óra helyett...ez túlórának mondta a főnök de nem tudom ez engedélyezett napi bejelentésnél?persze ki nem fizette csak a 8órát,ugyanis azt mondta hogy napra fizet,de hát napi pénz az a 8órára vonatkozna nem?micsináljak ha szeretném hogy kifizessék a ledolgozott plusz órákat?alkalmi munkánál ugye nem kaptam szerződést

Tamás2016 # 2017.09.20. 13:32

Minden ami megillet ebben az esetben. Visszamenni ezek után nem igazán szeretnék. Alap esetben -ha munkaügyi bíróság nélkül sikerül megegyezni- akkor amennyiben jár, a 30napos felmondási idő alatti munkabért, a ki nem fizetett szabadságot. Hogyha pereskedni kell, akkor mindent amit tudok, akár kártérítést is, amennyiben jogosult leszek rá.

Rexor # 2017.09.20. 13:24

A Munkaügyi Bíróság nem büntet, hanem biztosítja neked, hogy hozzájuss ahhoz ami jár. El kell döntened, hogy mit akarsz (pl. hogy visszahelyezzenk az eredeti munkakörödbe, elmaradt munkabér, kártérítés, stb.).

Tamás2016 # 2017.09.20. 13:15

Igy lesz, ha nem tudunk megegyezni. Az a nem világos, hogy mi az amit jogszerűen igényelhetek, nem szeretnék olyan juttatást számon kérni, ami törvényileg sem jár. Nagyon szépen köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Nem az a cél, hogy munkaügyi bíróság megbüntesse őket (igaz, megérdemelné), de ha peren kívül le tudjuk zárni, akkor nem futnék plusz köröket.

Rexor # 2017.09.20. 13:04

Ez így ebben a formában majdnem biztos, hogy jogszabályellenes. Fordulj Munkaügyi Bírósághoz.

Tamás2016 # 2017.09.20. 12:58

'A munkáltatónak ez esetben a döntését írásban indokolni kell, amelynek valósnak, világosnak és okszerűnek kell lennie."

  • ez nem történt meg. Ügyfélkapun vettem meglepődve észre, hogy visszamenőlegesen kijelentett. Másnap, előző napra.
Tamás2016 # 2017.09.20. 12:53

Ha lett volna ok, akkor nem írtam volna be ezt a kérdést. Nem volt túl jó a hangulat, de semmi nem indokolta az azonnali felmondást. Aznap még szöveges üzenetben is jeleztem, hogy ne számítsanak rám, mert így a korrekt, amire visszaírt hogy ok, várja az igazolást. Amit aznap be is mutattam. Ez lett a válaszlépés.

Jereván # 2017.09.20. 12:20

Tamás2016 2017.09.20. 13:36
Sziasztok,
Nagy vonalakban a történet: Keddi napon nem mentem be dolgozni rosszullét miatt, és jeleztem aznap reggel. Aznap bevittem a beutalómat, és mondtam hogy kiírtak táppénzre. Azóta nem beszéltünk, meglepődve vettem észre, hogy másnaptól azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyomat. 2 hónapos felmondási idő volt a munkaszerződésben, illetve volt néhány ki nem vett szabadnap. Ha nem tévedek, táppénz alatt nem lehet azonnali felmondással elbocsájtani. Ilyenkor ki a teendő, illetve mi az amit követelhet a munkavállaló?
Üdvözlettel:
Tamás

  • De téved!
  • A keresőképtelenség sem a rendes, sem a rendkívüli (azonnali hatályú) felmondástól nem véd azzal, hogy előbbi esetében a felmondási idő legkorábban a keresőképtelenség megszűnését követő napon kezdődik.
  • Próbaidő alatt bármelyik fél, indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. Ennek az sem akadálya, ha a munkavállaló keresőképtelen.
  • Próbaidőn túl [78. § (1)] a munkáltató a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással akkor szüntetheti meg, ha a másik fél
  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

A munkáltatónak ez esetben a döntését írásban indokolni kell, amelynek valósnak, világosnak és okszerűnek kell lennie.

  • Ha a munkáltatói intézkedés ennek nem felel meg bírósághoz fordulhat.

Lásd még:

65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.

(2) A felek megállapodása esetén – legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig – a munkaviszony felmondással nem szüntethető meg.

(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

  1. a várandósság,
  2. a szülési szabadság,
  3. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
  4. a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
  5. a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap

tartama alatt.

(Látható, hogy táppénzről szó sincs...)

Mt. 68. § (1) A felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik.

(2) A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,

Mt. 285. § (1) A munkavállaló és a munkáltató a munkaviszonyból vagy az e törvényből származó, a szakszervezet, az üzemi tanács az e törvényből vagy kollektív szerződésből, vagy üzemi megállapodásból származó igényét bíróság előtt érvényesítheti.

44. A munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezménye

82. § (1) A munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott kárt.

(2) A munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén igényelt kártérítés nem haladhatja meg a munkavállaló tizenkéthavi távolléti díjának összegét.

(3) A munkavállaló az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően jogosult a végkielégítés összegére, ha munkaviszonya

  1. jogellenesen nem felmondással szűnt meg, vagy
  2. munkaviszonya megszűnésekor a 77. § (5) bekezdés b) pontja alapján nem részesült végkielégítésben.

(4) A munkavállaló az (1)–(2) bekezdésben foglaltak helyett követelheti a munkáltatói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget.

83. § (1) A munkavállaló kérelmére a bíróság a munkaviszonyt helyreállítja, ha

  1. a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód követelményébe,
  2. a 65. § (3) bekezdésébe,
  3. a 273. § (1) bekezdésébe ütközött,
  4. a munkavállaló a munkaviszony megszüntetésekor munkavállalói képviselő volt,
  5. a munkavállaló a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését vagy erre irányuló saját jognyilatkozatát sikerrel támadta meg.

(2) A munkaviszony helyreállítását követően keletkezett, a munkaviszonyban töltött időhöz kapcsolódó jogosultság tekintetében a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) és annak helyreállítása közötti tartamot munkaviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

(3) Meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét, egyéb járandóságát és ezt meghaladó kárát. Elmaradt munkabérként a munkavállaló távolléti díját kell figyelembe venni.

(4) Az elmaradt munkabér és egyéb járandóság összegének számításánál le kell vonni,

  1. amit a munkavállaló megkeresett, vagy az adott helyzetben elvárhatóan megkereshetett volna, továbbá
  2. a munkaviszony megszüntetésekor kifizetett végkielégítést.

84. § (1) A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.

(2) A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

(3) A munkáltató követelheti az (1) vagy (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

(4) A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályait kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló munkakörét nem az előírt rendben adja át.

80. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

(2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

[Tehát a ki nem vett szabadságot pénzben meg kell váltani, azt ki kell fizetni.]

Rexor # 2017.09.20. 12:00

Azonnali felmondást elég komoly okok kellenek, nem hiszem hogy a rosszulléted miatt történt ez. Tehát tulajdonképpen mi volt az ok?

Tamás2016 # 2017.09.20. 11:36

Sziasztok,

Nagy vonalakban a történet: Keddi napon nem mentem be dolgozni rosszullét miatt, és jeleztem aznap reggel. Aznap bevittem a beutalómat, és mondtam hogy kiírtak táppénzre. Azóta nem beszéltünk, meglepődve vettem észre, hogy másnaptól azonnali hatállyal megszüntették a munkaviszonyomat. 2 hónapos felmondási idő volt a munkaszerződésben, illetve volt néhány ki nem vett szabadnap. Ha nem tévedek, táppénz alatt nem lehet azonnali felmondással elbocsájtani. Ilyenkor ki a teendő, illetve mi az amit követelhet a munkavállaló?

Üdvözlettel:
Tamás

tanító2 # 2017.08.18. 09:22

Értem, és köszönöm szépen a válaszokat!

Egyjogász # 2017.08.18. 09:13

Ahogy az előttem szólók már megírták, nem kötelező semmilyen választ adniuk, és nincs milyen időt húzniuk, ahogy letelik a törvényi lemondási idő, majd megszűnik a jogviszonyod.

Ha a törvényitől eltérő feltételekkel akartad megszüntetni a jogviszonyt (pl. tekintsenek el a 60 naptól), a közös megegyezéses megszüntetést kellett volna kezdeményezned (de ebbe sem kötelesek belemenni).

Rexor # 2017.08.18. 09:11

Nem kell válaszolnia.

tanító2 # 2017.08.18. 08:50

Hát, erre nem gondoltam, sajnos. De a kérdésemre tehát az a válasz, hogy húzhatja az időt a munkáltatóm a válaszadással akár 60 napig is?

Rexor # 2017.08.18. 08:06

Az is jó, bár a tértivevény egy fokkal jobb lett volna.

tanító2 # 2017.08.18. 07:58

Pedagógus vagyok, a tankerület igazgatójának írtam a lemondásomat, és ajánlott levélben küldtem el. Nem kaptam semmit azóta.

Rexor # 2017.08.18. 07:24

Mivel lemondásról van szó és nem közös megegyezésről, így a jogszabályi határidők az irányadóak. Egyébként kaptál átvételi elismervényt a lemondás átvételéről?

tanító2 # 2017.08.18. 06:10

Hát, mondjuk jó lenne tudni, hogy mikortól enged el, rám számolja-e a 60-napos lemondási időt, vagy kérésemre elengedi legalább a felét, mert az új munkahelyen sem tudják így, hogy mikortól szerződtethetnek...

wers # 2017.08.17. 15:37

Ha beadtad, hát beadtad. Ketyeg az idő. Mit vársz tőlük?

tanító2 # 2017.08.17. 15:33

Augusztus 2-ai dátummal beadtam a lemondásomat a közalkalmazotti jogviszonyomról. A munkáltatóm a mai napig nem reagált erre. Meddig van joga húzni az időt?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.03. 07:06

Vitatkozott veled valaki?

efi99 # 2017.08.02. 20:40

nonolet
Az 24 foktól jön, nem 31-től, de minek is vitatkozom olyanokkal, akik a vonatkozó rendeletet sem ismerik.
kbs
Miért, nem raktár volt a kérdésben? Ja, hogy de. Jó reggelt.

nonolet # 2017.08.02. 18:46

31 foknál lehet melegebb... sok munkahelyen.
Csak onnantól jönnek a melóst védő előírások.

Gyakori pihenő, hűvös helyen.
Ásványvíz
stb.