névváltoztatás


monalisa1 # 2010.07.17. 12:51

fésűkagyló, horváthb7

A lakhely szerinti városi anyakönyvi hivatalhoz lehet fordulni a névváltoztatással kapcsolatos kéréssel. Az eljárás illetéke 10.000 Ft lesz. (Egy nyomtatványt kell kitölteni melyet hivatalból felküldenek a Belügyminisztériumba, a kérelmről érdemben ott döntenek.)

Véleményem szerint különösebb akadálya nincs, hogy egy gyermek az anyja vezetéknevét is felvegye, illetve hogy egy felnőtt bizonyos ok miatt a vezetéknevét/keresztnevét megváltoztassa.

Az összes létező igazolványt ki kell majd cserélni, 1-2 hónap és 25-30e Ft költség várható.

"Mona"
laikus hozzászóló

horvathb7 # 2010.07.11. 18:28

Kedves Fórumozók!
Én Ausztriában élek, és Horváth Balázs nevem ott inkább hátrány mint előny, mivel nem ismerik ott ezt a nevet, és ki sem tudják mondani. A kérdésem az, hogy vehetek e fel olyan nevet, amely német hangzású, és a nevemben lehet e első a keresztnév és második a vezeték név osztrák mintának megfelelően.
Válaszotokat előre köszönöm.

Orange # 2010.06.21. 09:25

Az okmányirodába megmondják, hogy hogyan lehet felvenni a házastárs nevét. Én is úgy hallottam, hogy teljesen ki kell írni hivatalos okmányokon a nevet.

Orange # 2010.06.21. 09:24

Én is felvettem a férjem vezetéknevét + utónevem kb. 5 éve. El kell menni az okmányirodába, ott adnak egy papírt, ki kell tölteni, csekket adnak, postára menni feladni (5 éve ötezer forint volt), vissza csekkel az okmányirodába, és két hét múlva minden iratom az új nevemen kézhez kaptam. Nem bonyolult procedúra.

scanjet # 2010.06.21. 09:17

Ki tudja?

Röviden; 10 éve vagyunk házasok, most szeretném módosítani a vezetéknevem a feleségem vez.nevének felvételével.
pl. Tóth Péter (a Tóthból túl sok van stb..) feleségem Várhonyi..A neven szeretném T.Várkonyi Péterre vagy T-Várkonyi Péterre módosítani.Van aki szerint ez nem lehet csak ha ki is írom Tóth-ot..
Tud ebben valaki érdemi valós választ adni?
Előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.06.20. 21:01

A számok a személyt azonositják és nem a nevet, de mindegyiket ki kell cserélned a név- miatt.

Oggee # 2010.06.20. 20:13

Az eddigi válaszokat nagyon köszönöm!
Még egy utolsó kérdésem lenne!
A névváltoztatással természetesen együtt jár a személyes okmányok cseréje is ez egyértelmű számomra. Csak az nem világos, hogy ebben az esetben a személyi szám, a személyigazolvány szám, az adókártya száma és a TAJ kártya száma is megváltozik vagy az marad a régi és csak a név cserélődik ki a kártyákon? Mert ugye vinni kell magammal a születési anyakönyvi kivonatot is, amely bevonásra kerül. Tehát elviekben az a személy, aki eddig voltam megszűnik létezni és egy teljesen új személy kerül a "helyemre".
Ez sajnos nem teljesen világos számomra! :S

monalisa1 # 2010.06.18. 23:10

A kitöltendő nyomtatványon valószínűleg indokolni kell a névváltoztatás okát, de vélem nem különösebb részletezéssel. Mindig is tetszett a nagymamád vezetékneve és a választott keresztnév illik hozzá.

Ha csak valami nem extrém a választás vélhetően simán engedélyezik.

Az összes létező igazolványodat le kell majd cseréltetned: 1-2 hónap és ca. 30 ezer forint költség.

Oggee # 2010.06.18. 22:49

Kedves Mona,

Tényleg csak az emlékek és az együtt töltött 10 év miatt szeretném (szerettem volna) felvenni a nevét - amit egyébként a szülei nem elleneznek. De tényleg igazad van, nem lenne szerencsés egy elmúlt kapcsolat emlékeit egy életen át hordozni. És nem valószínű, hogy a jövőbeni partnerem örülne ennek! Szóval köszönöm a felvilágosítást! :)
Maradok egyszerűen Szabó Líviusz.

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy megfelelő indoknak tartják e majd azt, hogy nem vagyok jó viszonyban az vér szerinti apámmal és az ő szüleivel, rokonaival? Valamint, hogy a nevem miatt gyakran hátrányos helyzetben vagyok. Pl. munkahely keresésnél. Nem szeretném, hogy majd a születendő gyerekeimet is ilyen megkülönböztetések érjék. (óvoda, iskola, stb.)

monalisa1 # 2010.06.18. 21:49

Anno nekem is volt menyaszonyom és mindmáig szeretettel gondolok rá, de a nevét egy idő után nem biztos hogy viselni akarnám - több okból is.

monalisa1 # 2010.06.18. 21:46

A lakhely szerinti anyakönyvi hivatalban tájékoztatnak a konkrét lehetőségről., a kérelmi nyomtatványon 10.000 Ft illetéket kell majd leróni - de előre azért még ne vedd meg.

"Mona"
laikus hozzászóló

Oggee # 2010.06.18. 21:16

Kedves Fórumozók,

Mi mással, mit névváltoztatással kapcsolatban szeretnék én is érdeklődni. :)
Jelenlegi nevem Balogh Szabolcs.
Vér szerinti apámmal évek óta rossz viszonyban vagyunk, nem vagyok hajlandó a nevét viselni. Valamint köztudott, hogy a "Balogh" régi roma származású vezetéknév. Életem folyamán sajnos elég sok megkülönböztetésben volt részem a nevem miatt.
Szeretném a nevem Bösztöri-Szabó Líviuszra módosítani akár kötőjeles vagy kötőjel nélküli írásmóddal. Van e arra lehetőség, hogy 2 vezeték és 1 keresztnevem legyen?
Igazából nagymamám leánykori neve Szabó ezért esett erre a választás, a Bösztöri pedig az 1 éve elhunyt menyasszonyom vezetékneve.
A keresztnevem pedig a név hangzása miatt szeretném megváltoztatni. Nem tetszik a Bösztöri-Szabó Szabolcs.
Szóval szeretném megtudni, hogy van e lehetőség a Bösztöri-Szabó Líviusz névre módosításra, vagy csak Szabó Líviuszra módosíthatom? (a Bösztöri vezetéknevet csak az emlékek miatt szeretném felvenni)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: Oggee

monalisa1 # 2010.06.11. 15:06

Előbb ujra férjhez kell menned. Amúgy gyermekről nem lehet lemondani (...), legfeljebb gyámhatósági eljárással hozzájárulhat ahhoz hogy az új férjed örökbefogadja a gyermeket.

"Mona"
laikus hozzászóló

bodnarancsa # 2010.06.11. 14:56

Üdvözlök mindenkit!

Kérdésem a következő lenne: Ha a lányom vér szerinti apukája lemond a lányáról, (akitől már 2 éve elváltam) az új párom örökbe fogadhatja e anélkül, hogy mi még nem vagyunk összeházasodva? Vagy csak akkor lehet neki örökbe fogadni, ha már mi megházasodtunk? A válaszokat előre is köszönöm.

sziszi77 # 2010.06.09. 13:49

De én ugy tudom abban az esetben levesti a biróság ha bűncselekményt követél el,vagy prosti lett valaki.Ilyen esetben levetetheti a birósággal a volt férj nevét.Gondolom azért mert ezzel szégyenbe hozhatod ha a nevét viseled.

monalisa1 # 2010.06.09. 13:06

Akár életed végéig jogod van a volt férjed nevét használni - ha ez neked megfelel. Nem korlátozhat és nem kényszeríthet a névváltoztatásra, esetleges büntetésről meg eleve szó sincs.

Ha Kis Pista ötször nősült és mindegyik feleségétől el is vált akkor öt Kis Pistáné szaladgál az utcán, és ezt a volt férj kénytelen tűrni. (Ha nem hiszi kérdezze a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalt.)

Ha a későbbiekben esetleg mégis megváltoztatod a nevedet, saját döntésed lesz.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.05. 21:39

Az "A-Z" ábácé sorrendből az O (= okmányiroda) betűre bökj rá, a többi már menni fog.

monalisa1 # 2010.06.05. 21:34

Tudomásom szerint a még érvényes személyi igazolvány cseréje 1.500 Ft költséget jelent. (Fényképet helyben készítenek.)

A lakcímkártya, az útlevél, a jogosítvány, a TAJ kártya, a bankkártya, az adókártya, az utazási igazolvány stb. cseréje is mind kiadást jelent majd.

A házassági anyakönyvi kivonatot az anyakönyvi hivatal egyből kiadja - másnap kezdheted is járni az okmányirodát ahová az alábbi honlapon akár "innen" a sz.gép mellől is előre időpontot rendelhetsz magadnak.

http://www.magyarorszag.hu

honeybear45 # 2010.06.05. 21:24

Kedves Matu!
Nyugodj meg, az esküvőtől számítottan két három héten belül át is veheted az új nevedet tartalmazó személyazonosító igazolványod, nem lesz gond az iskolában emiatt és egyébként sem lenne probléma úgy gondolom.
Üdv. Honey

Matu # 2010.06.05. 21:09

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy mennyi időbe telik egy névváltoztatás?Mert lúlius31-én lesz az esküvőm,és szeptemberbe pedig új suliba kezdek.
Illetve,nem lehet előtte elkezdeni a papírok intézését?
Meg ,nagy gondom lesz a beiratkozásnál?(mert nem azon a néven jelentkeztem,mint ami lesz)
Előre is nagyon köszönöm!

Discipline # 2010.05.11. 09:39

Kedves Fórumosok!

A kérdésem a következő lenne: névváltoztatás után mennyi ideig érvényesek a születési névre kiállított dokumentumok?

Az USA-ba érvényes vízumom a születési nevemre kiállított útlevélben van. Mi történik akkor, ha most beadom a névváltoztatási kérelmet, de mire azt elbírálják (és tegyük fel elfogadják) már az USA-ban leszek. Módosítja ez a vízumom érvényességét?

Nagyon köszönöm előre is a választ!

kisokos # 2010.05.11. 06:54

A fiam óvodájába jár egy néger kislány. Elég jó barátok, sokszor játszanak együtt. Abszolút semmi kirekesztést nem érzek. Igaz, egyszer meg kellett neki magyarázni, hogy miért "barna" a kislány. Montuk, mert afrikai az apukája, tudod, ahol az oroszlánok és zsiráfok is élnek. Na innentől inkább felnézett rá, semmint le... Ilyen egyszerű.

Amit mondani akarok, hogy nem kell előre elkeseredni, hogy majd milyen nehéz lesz. Lesz ilyen is, olyan is, de alapvetően a szülőkön múlik, hogyan kezelik. Ha normálisan, akkor a társai simán el fogják fogadni.

Grád András # 2010.05.10. 15:09

Hogy azért valami bíztatót is írjak, a csúfolódásnak is van jól bevált ellenszere, úgy hívják: ju-jitsu. Magam is űztem ezt a sportot (Hm... sport? Valaha katonák találták ki katonáknak, és arról szólt, hogy két ember bemegy egy terembe, és egy jön ki élve...), tanúsíthatom, hogy igen alkalmas az önvédelemre. A fiam sem volt egy óriás soha, de kiskorától ezt tanulta, és amikor szükség volt rá, az iskola évismétlő "rosszfiúját", mint osztálytársát úgy helybenhagyta, hogy ott sírdogált az öltözőben. Szóval én a születendő gyermeket nemétől függetlenül és 5 éves korától sportoltatnám. Általában nem vagyok híve az erőszaknak, de az önvédelemnek annál inkább! :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.05.10. 14:49

>> De az oviban, suliban már ő is érteni fogja mért csúfolják majd fekának, niggernek stb.

A gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni egymáshoz, a kisfiaddal sokat fogtok sírni...

Már az is elég a cikizéshez ha valakinek elálló a füle stb.

"Lisa"
laikus hozzászóló

madar86 # 2010.05.10. 14:29

Tisztelt dr. Gábor András!

Köszönöm a válaszát és tanácsait. Elgondolkodtató amit mond. Végig fogom gondolni.

Valóban manapság sajnos hazánkban is elég egyértemű jelekben mutatkozik meg a rasszizmus. Azt hiszem amig a baba pici addig én fogom a megjegyzéseket kapni. De az oviban, suliban már ö is érteni fogja mért csúfolják majd fekának, niggernek stb.
Szegény csöppség. Talán el kellene vele költöznöm Angliába.

Mégegyszer köszönöm a segítséget.

Üdv.