névváltoztatás


b.brigi # 2009.12.02. 17:32

Csináltunk egy dns vizsgálatot,amely kimutatta,hogy nem az az apa (volt élettárs) aki a gyermek születési anyakönyvi kivonatában van.Ha megakarjuk változtatni a gyermek vezetéknevét,hogy hivatalosan ne ő legyen az apa,ilyenkor mit kell csinálni???

anetta # 2009.11.30. 09:02

Csipikeeeee!

A lakóhelyed szerinti polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője előtt kell a kérelemnyomtatványt kitölteni, 10000 Ft az illeték. Különösebb indokolás nem kell hozzá. 60 nap az ügyintézési határidő.

monalisa1 # 2009.11.26. 14:18

Holnap estétől hétfőig a hívatkozott honlap karbantartás miatt nem lesz elérhető, tehát a kereséssel-olvasással igyekezz!

monalisa1 # 2009.11.26. 14:16

http://www.magyarorszag.hu honlapon a "névviselés, névváltoztatás" címszót beírni az oldal bal felső részén található keresőablakba - minden szükséges tudnivaló megtalálható.

Azzal egészíteném ki, hogy az anyakönyvi hivatal is készséggel tájékoztat, egyben a kérelmet is oda kell beadni. (Vélhetően pár ezer forintnál nem fog többe kerülni.)

Üdv.

"Mona"
laikus hozzászóló

Csipikeeee # 2009.11.26. 08:25

Szép jó napot!

Nekem a következő kérdésem,illetve problémám lenne :
Én egy 20 éves nő vagyok,és a szüleim épp válófélben vannak!Szeretném levenni apukám vezetéknevét,és felvenni anyukámét!Nyomós okom van erre a lépésre!Szeretném megkérdezni hogy mi ennek a folyamata,hol kezdjem,illetve milyen összeggel bír ez az egész!
Választ előre is köszönöm !!!!

Klaudia

melan # 2009.11.25. 19:20

Köszönöm a válszt

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.25. 11:12

lehet e kérni azt, hogy a volt feleség a volt férj vezetéknevét semmilyen formában ne használhassa?
Kérni lehet. De nem fogják teljesíteni.

melan # 2009.11.25. 10:26

Tisztelt Hozzáértők!
Kéredésem a következő lenne.
Bátyám és felesége immár 10 éve elváltak, a volt feleség a bátyám nevét viseli - Kiss István Zsoltné -legjobb tudomásunk szerint, azonban mindenhol a Kiss Andrea nevet használja -tehát a bátyám vezeték- és saját keresztnevét. Jelenleg Svédországban él a közös fiukkal, akinek a kettős állampolgárságot szeretnék megkérni. Az erre irányuló kérelmet a volt feleség az általa -nem hivatalosan használt néven akarja benyújtani, amely gondolom, így semmis. Sajnos a kapcsolat nem túl jó, szeretnénk tudni, hogy utólag, Bíróságon lehet e kérni azt, hogy a volt feleség a volt férj vezetéknevét semmilyen formában ne használhassa?
Válaszukat megköszönöm! Melinda

monalisa1 # 2009.11.16. 18:07

A történetbeli anyukára vonatkoztatva írtam, hogy a véleményem megvan róla...

Az hogy a történet valós vagy fiktív, a beírás/kérdezés szempontjából érdektelen., kérdeztél valamit melyre én a laikus hozzászóló válaszoltam.

Üdv.

karell # 2009.11.16. 18:01

Kedves Monalisa!
Köszönöm a segítségét, viszont az anyukára azt mond amit akar, ugyanis, ha figyelmesen elolvassa ez egy házi feladat, tehát logikusan kilehet következtetni, hogy a személyek és az eset kitalált! :))

Üdv.: karell

monalisa1 # 2009.11.16. 16:51

http://www.magyarorszag.hu névviselés, névváltoztatás címszó, - tessék rákeresni, le van ott írva mi lehet és mi nem.

monalisa1 # 2009.11.16. 16:47

Ez nem "rákényszerítés" valamire ami szándéka ellen való hanem egyszerűen nincs joga a továbbiakban xy nevét viselni - nem a gyermeke!

A kedves anyukáról hadd ne mondjak valamit...

karell # 2009.11.16. 16:30

Na de a gyermek továbbra is az apa "F.Gy." nevét akarja viselni!
Itt az a kérdés, hogy rákényszeríthető-e a 14 éves fiúra a névváltoztatás, hogyha az anya nem akarja a névváltoztatást csak az id. F.Gy., aki nem a biológiai apa!?
Ugye a "szülők" házasok nem voltak, csak élettársi viszonyban voltak!
Továbbra is a kérdésem az, hogy rá lehet e a 14 éves fiút kényszeríteni a névváltoztatásra!

Köszönettel: Karell

monalisa1 # 2009.11.16. 15:55

Mível a bíróság jogerősen megállapította, hogy nem F.Gy. az édesapád, így jogosan sérelmezi, hogy a továbbiakban ne viseld a nevét.

Lehetőségek: anyai vezetéknév, biológiai apa vezetékneve, illetve tetszőleg választott név felvétele - de az nem lehet F.Gy.

Az összes létező igazolványt ki kell majd cseréltetni.

"Mona"
laikus hozzászóló

karell # 2009.11.16. 08:14

Üdvözletem!

Jogi házifeladatom elkészítéséhez kérnék segítséget, mert nem igazán találtam ilyen ügyre precedenst! (Nem jog hallgató vagyok, tehát kérem ne nézzenek hülyének) :)) Az évszámok a "múltat" tükrözik, ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert akkoriban még lehet, hogy mások voltak az erre vonatkozó jogi szabályok!

Az eset és kérdés:

György 14 évvel ezelőtt, 1982-ben született, anyja P.M. Az anya a gyermek fogamzási idejében élettársi kapcsolatban élt F.Gy.-vel, a férfi a gyermeket teljes hatályú elismerő nyilatkozatával magáénak ismerte el.
Később az apaság vélelmének megdöntése iránt per indult. Az apaság vélelmének megdöntése eredménye alapján meghozott jogerős ítéletével megállapította, hogy a gyermek apja nem F.Gy. A kiskorú gyermek neve egyébként szintén F.Gy.

Egy másik peres eljárásban a kiskorú F.Gy. - törvényes képviselője útján- azt kérte, hogy a bíróság az apaságot megdöntő ítéleti rendelkezés ellenére jogosítsa fel őt a korábbi, F. családi név viselésére. Az alperes, id. F.Gy. a kereset teljesítését ellenezte.

A kérdés: El lehet-e venni a nevet, rákényszerítve, hogy mostantól már másképpen hívjanak?

Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Karell

Agapimu # 2009.10.29. 13:36

Kedves Anetta!

Köszönöm válaszod,de a pert még így is vállalnám.Mivel grúz az apuka és Cipruson él,ezért valóban kicsit macerás,de mivel ott nagyon kemények a családjogi törvények talán nem lesz oly nehéz.Mivel a gyámhatóságon vannak a papírok nem lesz nehéz megdönteni az apaság vélelmét,és van DNS teszt is,ami mindenképp pozitív lesz.Az apuka elismeri a gyerkőcöt,csak "nem meri"aláírni a papírt,mert akkor vállalnia kell a "következményeket".De nekem elég,ha fiktív apaként szereplhetne a neve.

Sz.Márton # 2009.10.29. 12:22

Ezt az 1982. évi 17. tvr. szerint idézett részt pedig a hivatalos néváltoztatás során, a polgármesteri hivatalban történő ügyyintézéshez kell konkrétan figyelembe venni, minden érintettnek:

A születési név megváltoztatása

28. § (1) Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását - kérelmére - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti.

(2) Kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását törvényes képviselője kérheti.

(3) Cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személy kérelmét a gondnok terjesztheti elő.

Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló személy - amennyiben a korlátozás a névváltoztatás jogát is érinti - csak gondnokának hozzájárulásával kérheti születési nevének megváltoztatását.

(4) A szülő családi nevének megváltoztatása - ha a szülő ennek ellenkezőjét kifejezetten nem kéri - kiterjed családi nevét viselő kiskorú gyermek családi nevére is.

(5) Ha a nevet változtató házastárs nevét a másik házastárs valamilyen formában viseli, a névváltoztatás rá is kiterjed.

(6) A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével - nem lehet engedélyezni.

(7) Amennyiben a névváltoztatással érintett anyakönyvi esemény külföldön történt, a névváltoztatás engedélyezésének feltétele a hazai anyakönyvezés.

28/A. § (1) A név megváltoztatása iránti kérelmet személyesen kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél, külföldön élő magyar állampolgár esetében az illetékes konzuli tisztviselőnél.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

  1. a kérelmező személyi adatait (születési családi és utónevét, házassági nevét, születési helyét, anyja születési nevét), személyi azonosítóját, annak hiányában születési idejét, továbbá családi állapotát, házasságkötésének helyét, idejét, lakóhelyét, annak hiányában tartózkodási helyét, értesítési címét, személyazonosságát és magyar állampolgárságát igazoló okiratának számát és érvényességi idejét;
  2. amennyiben a kérelmező családi állapota házas, a névváltoztatással érintett házastársa személyi adatait (születési családi és utónevét, házassági nevét, születési helyét, anyja születési nevét), személyi azonosítóját, annak hiányában születési idejét;
  3. a kérelmező kiskorú gyermeke(i) személyi adatait (születési családi és utónevét, születési helyét, anyja születési nevét) személyi azonosítóját annak hiányában születési idejét;
  4. a kérelem indokolását;
  5. nyilatkozatot arról, hogy a kérelmező - születési vagy házassági - nevét az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter korábban megváltoztatta-e.

(3) Születési név megváltoztatására irányuló kérelemben meg kell jelölni azt a családi, illetve utónevet, melyet a kérelmező új névként kíván viselni.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező, valamint azon személyek anyakönyvi kivonatát, akiknek anyakönyvi bejegyzését a névváltozás érinti.

(5) Névváltoztatásról az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter okiratot állít ki. A névváltoztatási iratok nem selejtezhetők, őrzésükről és nyilvántartásukról az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter gondoskodik.

(6) Akinek a névváltoztatását az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezte, az új nevet az okirat kézhezvételétől jogosult és köteles viselni.

(7) A névváltoztatás anyakönyvi bejegyzését az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter rendeli el.

(8) A születési név megváltoztatására irányuló eljárás ügyintézési határideje - ha törvény eltérően nem rendelkezik - 60 nap.

(9) Amennyiben a kérelem hiányosan érkezik, a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül kell kibocsátani.

szevi # 2009.10.29. 12:19

Az egyszerűség kedvéért választottam ezeket a neveket, illetve azért, mert a valódi nevünket nem akartam leírni.

Köszönöm szépen a válaszát.

Sz.Márton # 2009.10.29. 12:09

Kedves Szevi!

A családjogi törvény elviekben engedi, csak ilyen egyedien hangzó értelmében, ellentétre utaló variációban, érdemes a gyerek jövőjére is gondolni, vajon nem fogja ez zavarni a késöbbiekben őt? (Nagy-Kiss)

/Idézet a törvényből:/

"42. § (1) A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.

(2) Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték. Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során bejelentheti, hogy a gyermeke továbbra is az ő családi nevét viseli.

(3) A gyermek utónevét a szülők határozzák meg.

(4)"

szevi # 2009.10.29. 12:02

Köszönöm a gyors válaszokat!

Sz. Mártontól kérdeznék:
azt írja, ha a házas nevünk nem Nagy-Kiss (az igazi nevünk nem ez), akkor a gyerek se legyen az – Miért? Ennek törvényi akadálya van, vagy ne legyünk hárman háromféle néven?
Azért gondoltunk erre, hogy a gyereknek hátha így egyszerűbb lesz „átszokni” az új nevére, hogy a régiből is marad valami.

A gyereknek rendezett a családi jogállása, az édesapjával – aki a születésekor az apasági elismerő nyilatkozatot megtette - szeretnénk összeházasodni.

Szerencsére nem veszünk részt a tanúvédelmi programban.

Sz.Márton # 2009.10.29. 10:36

Tisztelt Szevi!

A gyerek névváltoztatással, már gond lesz, ha a házas nevük nem Nagy-Kiss, akkor a gyerek se legyen az!!!

Javaslom tanulmányozzák az 1982. évi 17. tvr-t, ami alapján, többek között a családjogi törvényt is figyelembe véve elvégzik a névváltoztatás technikai lebonyolítását az illetékes önkormányzatnál.

Gondolom, nem vesznek részt a tanúvédelmi programban és a 2001. évi LXXXV. törvény 23.§ miatt lehetne esetleg így a névváltoztatást megtenni.

anetta # 2009.10.29. 10:31

Kedves Agapimu!

Egy kicsit bonyolultan írtad le a kérdésed. Ha jól értem a gyerek vér szerinti apja nem kiváncsi a gyerekre, és egy másik férfi van a gyerek apjaként anyakönyvezve (az ő családi nevét viseli a gyerek is). Ebben az esetben az apát csak úgy lehetne töröltetni az anyakönyvből, ha az apaság vélelmét bíróság megdöntené (elég macerás eljárás). A gyerek családi nevét névváltoztatási eljárásban lehetne megváltoztatni (de az apa marad az aki most be van jegyezve). Ha a vér szerinti apa megtudja, hogy az ő családi nevére lett megváltoztatva a gyerek neve, könnyen beperelhet téged miatta.

anetta # 2009.10.29. 10:21

Kedves Szevi!

Lehetséges a névváltoztatás abban a formában ahogyan szeretnéd. Apa+Anya hozzájárulása is kell (anyakönyvvezetőnél kell aláírni a nyomtatványon). Ügyintézési határidő 60 nap, szerintem minél előbb be kellene adni a kérelmet, az esküvőt sem kell megvárni vele.

szevi # 2009.10.29. 09:49

Tisztelt Fórumozók!

Remélem, valaki tud nekem segíteni!
A kisfiam születésekor az én családi nevemet kapta. Édesapja nem élt velünk, apasági nyilatkozatot tett. Rendszeresen járt hozzánk, a gyerek apjaként ismerte, szerette. 2,5 éves volt a fiunk, amikor úgy döntöttünk, hogy összeköltözünk. Azóta eltelt néhány év, szeretnénk összeházasodni, és szeretnénk a gyerek nevét is megváltoztatni.

1. A következő formában lehetséges-e?
Párom: Kiss Péter, az ő neve nem változna.
Én: Nagy Katalin, házasságkötés után: Kissné Nagy Katalin
Gyerek: Nagy Péter, névváltoztatás után: Nagy-Kiss Péter.
2. Mennyi idő, amíg jóváhagyják a gyerek névváltoztatását? Szeptemberben iskolába megy, és szeretnénk, ha addigra megszokná az „új” nevét.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Szevi

Agapimu # 2009.10.29. 09:29

Üdvözlök mindenkit!

Nekem olyan kérdésem lenne,hogy ha meg szeretném változtatni a gyermekem nevét(most nem a vérszerinti apa nevét viseli),és fiktív apaként szeretném megjelölni a vérszerinti apát,h a gyerek legalább a nevét viselhesse(mert tartásdíjat nem kapok úgysem), az lehetséges-e?Akinek a nevén van annak nincs is ellenére,h levettesem a nevéről.
Aki tud kérem segítsen.