névváltoztatás


anetta # 2009.10.26. 13:00

Kedves Sagit és Hozozazo!

A kiskorú gyermek névváltoztatásához szükséges az apa hozzájárulása is. Ha elváltatok akkor is kell az apa beleegyező nyilatkozata. Csak abban az esetben lehet eltekinteni ettől, ha a bíróság megszüntette az apa szülői felügyeleti jogát. Az nem lényeges, hogy a gyermeket nálatok helyezte el a bíróság a válás után, ha az apa szülői felügyeleti jogát nem vonták meg.

sagit # 2009.10.21. 04:02

Ha a gyermek még kiskorú és az apja nevét viseli akkor azt csak az apa tudtával és beleegezésével lehet megváltoztatni...

hozozazo # 2009.10.20. 19:38

Szeretném megkérdezni,hogy levetethetetem e a gyerekem nevét egyedül,ha elváltunk.Jelenleg X.y.z nek hívják,az y szeretném levetetni,megtehetem e?

Réki # 2009.10.19. 08:27

Kedves Anetta,

nagyon szepen koszonom a valaszat, nagyon sokat segített.
Remelem, hogy az anyakonyvezetovel is sikerul megbeszelnem, habar idaig lehetetlen volt.

Minden jot es millio koszi,
Reki

anetta # 2009.10.09. 11:02

Kedves Réki!

Először azt kellene tisztázni, hogy az állampolgárságod szerinti államban milyen névviselési formát fogadnak el. Pl.: Romániában nem ismerik a nálunk használatos -né toldatos formát /Kovácsné/ ezért ha román állampolgár nálunk így veszi fel a házassági nevét, a román hatóságok azt nem tudják majd elfogadni és ott fog problémát okozni az ügyintézés során (útlevél,igazolványok). Abban igaza volt az anyakönyvvezetőnek, hogy kevés lehetőség marad, de a döntés teljes mértékben rád van bízva.
Példák: Kiss Mária és Nagy István házasságakor: Kiss Mária, Nagy Mária, Kiss-Nagy Mária, Nagy-Kiss Mária
Ez egyébként nem névváltoztatás (mivel a születési neved nem változik), hanem házassági névviselés. Így házasságkötés után megmarad a születési neved és lesz egy házassági neved is.

Sz.Márton # 2009.10.07. 14:55

Idézet a 1982. évi 17. tvr-ből, az önkormányzat is ez alapján jegyzi be a névváltozást:

A házassági név

27/B. § (1) A házassági név az a név, amely az érintettet a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házasságot kötő személy a Csjt.-ben felsorolt házassági névviselési formák közül választhat házassági nevet.

(3)

(2) A házassági név családi nevekből képzett része egy vagy legfeljebb kéttagú lehet.

(3) Amennyiben az egyik vagy mindkét házastárs születési családi neve vagy előző házassági nevének a családi nevekből képzett része kéttagú, a házastársaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a Csjt.-ben ennek megfelelően meghatározott névviselési forma keretében melyik két családi nevet kívánják összekapcsolt házassági névként viselni.

(4) A házassági névviselési forma - a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnése után - a Csjt. szabályainak megfelelően az érintett kérelmére módosítható.

(5) A házassági név módosítására irányuló eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető az illetékes, de a kérelem a lakcím szerint illetékes anyakönyvvezetőnél is előterjeszthető.

(6) A házastársa nevét viselő személy házassági neve kérelemre megváltoztatható, ha

  1. a házasság megszűnt, és
  2. személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvánnyal vagy a személyiadat- és lakcímnyilvántartás alapiratával igazolható, hogy volt házastársa nevét a kért formában használta.

(7) Amennyiben a magyar állampolgár neve külföldön történt házasságkötés következtében a magyar névviselési szabályoktól eltérően megváltozik, a hazai anyakönyvezéskor a név bejegyzése során úgy kell eljárni, mintha a névváltoztatást az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezte volna, azzal a különbséggel, hogy a névváltozásról az anyakönyvi ügyekért felelős minisztert és a születést nyilvántartó anyakönyvvezetőt értesíteni kell.

(8) A (6) bekezdés szerinti névváltoztatásra a születési név megváltoztatására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, kivéve a 28. § (2) bekezdését, a 28. § (4)-(6) bekezdését és a 28/A. § (2) bekezdés c) pontját, valamint a 28/A. § (4) bekezdését.

Réki # 2009.10.07. 14:43

Kedves Fórumozó,

Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy külföldi allampolgarok eseteben milyen nevváltoztatasi lehetőségek vannak, ha egy magyar állampolgarhoz megy férjhez?
Nekem a polgari eskuvom novemberben lesz a IV-ik keruleti Onkormanyzatnal, ahol kozoltek velem, hogy ket lehetosegem van a nevvaltoztatast illetoen: Meghagyom a sajat nevem, vagy felveszem a ferjem nevet. En ugy szeretnem, ha az en nevem is megmaradna es a ferjem nevet is felvehetnem. Tud valaki valamit errol? En ugy gondolom, hogy csak az onkormanyzatnal dolgoznak torvenyt nem ismero, primitiv emberkek, mivel a 21-ik szazadban, nme hiszem, hogy ezzel kene szembeneznem... EU-s tagallambol szarmazom.

koszi es kellemes estet mindenkinek

anetta # 2009.10.05. 14:48

Magyarországon csak magyar állampolgársággal rendelkező személyeknek lehetséges a névváltoztatás. A megoldás az lenne, hogy vagy meg kell várni a magyar állampolgárságot, vagy abban az országban kell nevet válltoztatni amelyiknek jelenleg az állampolgára.

m_a_x_e_l_l # 2009.10.03. 13:40

Én arra lennék roppant kíváncsi, hogy meg tudom-e változtatni a nevemet annak ellenére, hogy állampolgárságom nem magyar, de szükséges iratokkal rendelkezem (személyi igazolvány, letelepedési engedély stb.)?
A nevemmel annyi a problémám, hogy mind a vezetéknévnek, mind a keresztnévnek van magyar megfelelője, de írásban másképp kell írnom.
Mivel állampolgárságot nem kapok (kitételeknek megfelelek, de folyamatosan elutasítanak), ezért ez fontos lenne.

Katakomba # 2009.09.11. 12:04

Mindig van egy első eset :-))))

fb.aliz # 2009.09.11. 10:05

Először is köszönöm a válaszokat. Bár most kicsit megkavarodtam. Katakomba és Kisokos válasza számomra ellentmondásosnak tűnik, de javítsatok ki ha tévedek.
Kisokos ezt írta:
Tudtommal, ha nincs a korábbi kapcsolatból másik gyermek, aki a volt férj vezetéknevét viseli, akkor lehet az anya leánykori nevére anyakönyvezni. Ehhez ugyan nem kell, de célszerű újra felvenni a leánykori nevet.
Katakomba pedig ezt:De most jut eszembe, azt írtad, hogy hamarosan visszakaphatod a lánykori nevedet, ergo a házasságban valamilyen formában felvetted a férjedét, tehát ez a megoldás is kilőve.
Egyébként egy kis községben lakom és szörnyű, hogy az anyakönyvi hivatalban mennyire tájékozatlanok :(
Mert itt még ilyen nem fordult elő :D

Katakomba # 2009.09.10. 13:00

Még valami: ha annak idején a házasságkötéskor úgy nyilatkoztatok, hogy a születendő gyermekek a te nevedet viseljék, abban az esetben kerülhet a te nevedre a most születő baba, természetesen apaként akkor is a volt férj lesz bejegyezve.
De most jut eszembe, azt írtad, hogy hamarosan visszakaphatod a lánykori nevedet, ergo a házasságban valamilyen formában felvetted a férjedét, tehát ez a megoldás is kilőve.

Katakomba # 2009.09.10. 12:58

Kedves Aliz!

Az anyakönyvi hivatal a népességnyilvántartóban utánanéz a családi állapotodnak. Ott feketén fehéren kiderül, hogy elváltál és az mikor emelkedett jogerőre. Onnan számolnak: ha a szülés a 300 napon belül (vagy a 300. napon) történt, a volt férj a vélelmezett apa és kész. (Családjogi törvény)

De valóban nagyon szomorú, ha az anyakönyvvezető nem tudta.

kisokos # 2009.09.10. 08:03

sajnos az anyakönyvi hivatalban nem tudnak válaszolni a kérdéseimre
Pedig kevés illetékesebb hely létezik...
Tudtommal, ha nincs a korábbi kapcsolaból másik gyermek, aki a volt férj vezetéknevét viseli, akkor lehet az anya leánykori nevére anyakönyvezni. Ehhez ugyan nem kell, de célszerű újra felvenni a leánykori nevet.

Ha én elváltként megyek és az én nevem diktálom be a kórházban, utánanéznek hogy mikor történt a válás? Azt mondok be amit akarok, nem? Vagy nem ilyen egyszerű?
Nem ilyen egyszerű. A kórház nyilván nem néz utána, de az anyakönyvi hivatalban kiderül a turpisság.

fb.aliz # 2009.09.10. 07:50

Kedves Katakomba! (Vagy bárki aki segíteni tud :)

Megint szeretnék egy kis tájékoztatást kérni. Nemrég leírtam, hogy épp válófélben vagyok és az új páromtól kisbabát várok. Közben megtörtént a tárgyalás és szerencsére azonnal kimondták a válást. Így hamarosan visszakaphatom a lánykori nevem. Azt értem már, hogy mindenképp szükség lesz a baba megszületése után egy tárgyalásra az apaság vélelmének megdöntésére. Csak az merült fel bennem, hogy esetleg ennek ellenére születéskor nem kaphatja mégis az én nevem? Attól még az exférjem lenne bejegyezve apaként, ami majd a tárgyalás után rendeződne. Egyébként is kérhetik a házasulandók, hogy a nő családnevét vigye tovább a majd születendő közös gyerek, ha a nő sem veszi fel a férj nevét. Vagy rosszul tudom? Akkor most mi az akadály ebben? Nem igazán értem...sajnos az anyakönyvi hivatalban nem tudnak válaszolni a kérdéseimre :S
Még egy kérdés? :P Ha én elváltként megyek és az én nevem diktálom be a kórházban, utánanéznek hogy mikor történt a válás? Azt mondok be amit akarok, nem? Vagy nem ilyen egyszerű? :P

Előre is köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.07. 09:02

Valami tévedés lesz itt. Ha azt a házasságot Magyarországon kötötték, és az egyik fél magyar állampolgár, akkor a bontásra van joghatósága a magyar bíróságnak.

Egyébként a gyermekek érdekében a gyámhatóság indíthat pert az apaság vélelmének a megdöntése iránt.

Buku # 2009.09.07. 08:43

Kedves Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem.
Szüleim 24 éve házasodtak össze Magyarországon. Apukám macedón származású külföldön is él. Néhány évig éltek együtt, majd anyukám hazaköltözött nővéremmel és velem. Válásuk kimondását anyukám azonban nem tudta elintézni,mert apukám nem jön el Mo.ra, hogy itt felbontsák azt.
Közben édesanyámnak egy másik párkapcsolatából született 2 gyermeke, de ők is az én apukám nevét viselik. Hiába vállalja nevelőapukám, hogy ő a gyermekek apja ezt nem fogadják el a névváltoztatás megkezdése érdekében, a válás nélkül. De mint ezt nem tudjuk elintézni,mert apukánk külföldön él- 1 éve nem tudjuk pontosan hol,nem is érjük el, családja sem- kilátástalan helyzetben vagyunk.
Mit tehetünk így??

fb.aliz # 2009.09.01. 09:35

Kedves Katakomba!

Először is nagyon köszönöm a gyors választ. Reménykedtem, hogy nem lesz ilyen bonyolult a dolog, de úgy látom, sajnos mégsem tudom elkerülni. Mindenesetre legalább már a menetével tisztában vagyok, mit hogyan és milyen sorrendben kell majd intézni.
Még egyszer köszönöm!

Katakomba # 2009.08.31. 20:29

Az előzőhöz még csak annyi, hogy ez nem annyira névváltoztatás, mint inkább a gyermek családi jogállásának rendezése.

Katakomba # 2009.08.31. 20:27

Kedves Aliz!

Ilyen a jog. A baba mindenképpen a férjed nevét fogja kapni, automatikusan anyakönyvezik az ő nevére. Az apasági vélelem ugyanis úgy néz ki, hogy a gyemek apjának mindig a férjet kell tekinteni, még a válás jogerőre emelkedését követő 300. napig. Ha tehát valami csoda folytán a kicsi megszületéséig jogerősen kimondják a válást és a pároddal a szülésig, akár előtte egy nappal is összeházasodtok, akkor viszont már ő lesz automatikusan az apa, hiszen a szüléskor ő a férj. Erre vajmi kevés az esély, ha még csak most lesz tárgyalás. Bár, ha a jelenlegi házasságodból nincs gyermek, és mindenben megegyeztek, még az is lehet.
De nézzük azt az esetet, hogy a volt férjed nevére anyakönyvezik a gyermeket. Innen a további eljárás, hogy vagy a volt férjed indít pert a gyermek ellen apaság vélelmének megdöntése iránt, vagy a gyámhivatalhoz mentek be édes hármasban (Te, a volt férj és a vér szerinti apa), ahol nyilatkoztok, és kéritek az eljárás megindítását. A gyámhivatal kirendel egy eseti gondnokot (ügyvédet) a kicsi részére, aki megindítja a gyermek nevében a pert a volt férjed ellen szintén apaság vélelmének megdöntése iránt. Ha a bíróság megdönti az ő apaságát, ekkor visszaanyakönyvezik a Te leánykori nevedre, majd a vér szerinti apa teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tehet, s ezzel kerül az ő nevére (de maradhat a tiéden is, de apaként ő lesz bejegyezve).

fb.aliz # 2009.08.31. 15:31

Üdv Mindenkinek!

Kicsit összetett a dolog, de hátha tud segíteni valaki. A lényeg, hogy épp válófélben vagyok a férjemtől. Most lesz a héten az első tárgyalás. De már több mint egy éve külön élünk. A jelenlegi páromtól pedig már kisbabát várok. Decemberben fog megszületni. A jelen törvények értelmében a baba automatikusan a férjem nevét fogja viselni,és ezt szeretnék mindenáron elkerülni. Annak már utánajártunk, hogy a baba születése után lehet peres úton az igazi apuka nevét felvenni. De jobb lenne ha már a kórházban nem az ex nevét viselné. Arra gondoltunk, hogy esetleg kaphatná addig az én nevem. De azt mondják ez sem lehetséges, mert házasságkötéskor felvettem a férjem nevét. Valóban nincs semmi megoldás ilyen esetben?? Válás előtt nem vehetem vissza a saját nevem és a gyerek se viselheti az enyém? Nem gondoltam volna hogy a mai világban ez ilyen bonyolult mikor bárki össze-vissza változtathatja a nevét. Egyébként totális az egyetértés. Ex nyilatkozna, hogy nem az övé, és az igazi apa is vállalja a gyereket. Akkor miért nehezítik ezt ennyire? Ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném.

üdv

anetta # 2009.08.27. 13:51

Kedves RAP7D!

Ahhoz, hogy Kiss V. Tamás legyen nem kell különösebb indokolás. Elég, hogy ez a névviselés a környezetében élők személyiségi jogát és jogos érdekét ne sértse (na így hívják a főnökét, haragosát, volt szerelmét stb.), illetve indoknak elég, hogy túl gyakori a neve és így szeretné egy kicsit egyedivé tenni (az is jó indok, hogy a szakmáján belül mást is így hívnak és így akarja magát megkülönböztetni a másik személytől). Vannak akik számmisztikára hivatkoznak, hogy numerológiai szempontokból ez a név felel meg a személyiségüknek :)

rap7d # 2009.08.26. 08:08

Üdv mindenkinek!
Nekem egy viszonylag egyszerű kérdésem lenne, miszerint ha én Kiss Tamás szeretnék egy V betűt tenni a Kiss után akkor ezt milyen indoklással tegyem meg? A saját indoklásom erre az, hogy a túl átlagos nevemet kcsit különlegesebbé tegyem, de nem hiszem, hogy egy ilyen indoklás meghatná az anyakönyvvezetőt. Felmenőim között nem tudok olyan családnévről amely v betűvel kezdődne..
Előre is köszönöm a válaszokat.

Sz.Márton # 2009.08.23. 13:03

Nagyon szívesen!

Popzenész # 2009.08.23. 12:37

Tisztelt Sz.Márton!

Köszönöm a válaszát.