névváltoztatás


Sz.Márton # 2009.08.23. 11:10

Tisztelt Popzenész!

Idézet a 1982. évi 17. tvr.-ből, amely alapján az anyakönyvezést ( itt a névváltoztatást) a megfelelő okmányok és hatályos rendelkezések alapján a Polgármesteri Hivatal illetékesei végrehajtják:

"A születési név megváltoztatása

28. § (1) Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását - kérelmére - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti.

(2) Kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását törvényes képviselője kérheti. "

/Az önkormányzatnál közlik a változtatáshoz szükséges okmányok és nyilatkozatok tartalma mire vonatkozzon és kitől./

"DE NAGYON FONTOS"...
A házasságról, a családról és a gyámságról (CSjt.) szóló 1952. évi IV. törvény alapján:

"Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása."

/Eszerint is érdemes ezt átgondolni./

Popzenész # 2009.08.23. 10:12

Üdvözlet!

Érdeklődnék, hogy Magyarországon él e az a gyakorlat, hogy, ha egy hölgy újból férjhez megy, akkor a gyermek aki nyilván más apától van viselheti az édesanya új férjének a nevét?

anetta # 2009.08.04. 12:40

Kedves Gabriella80!

Az apa hozzájárulása kell. Abban az esetben, ha ismeretlen helyen tartózkodik az apa, gyámhatóság adja meg helyette a hozzájárulást, de ez egy kicsit macerásabb eljárás.

Macsek65 # 2009.08.02. 19:43

Kedves Anetta!

Köszönöm szépen gyors válaszát. Megpróbáljuk az MTA-val a kérdésben felvenni a kapcsolatot, ahogy döntés születik az ügyben tájékoztatni fogom Önt.
Üdvözlettel:
Macsek65

Gabriella80 # 2009.08.02. 16:53

Ó bocsánat, most látom mégis él a fórum, csak leragadtam a 2. oldalon. :)

Gabriella80 # 2009.08.02. 16:52

Üdvözlet Mindenkinek!
Bár már régóta nem él a fórum, hátha azért mégis valaki benéz.
Annyiban szeretnék segítséget kérni, hogy a kisfiam nevét szeretném megváltoztatni, mégpedig az én nevemre. Mindenképpen kell az apa hozzájárulása? Nem lehetne kikerülni?
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.: G.

anetta # 2009.08.01. 11:53

Kedves Mamka!

Monalisa1 jól írta, hogy csak 18 év alatti személyt (gyermeket) lehet örökbefogadni. Ön már felnőtt így az édesanyja nem mondhat le önről. Méltányosságból sem fogja a miniszter (IRM) megváltoztatni az édesanyja nevét. Csak és kizárólag abban az esetben lehetne, ha bíróság előtt eljárásban bizonyosodik be, hogy Önt nem az a nő szülte aki anyaként a születési anyakönyvi bejegyzésében szerepel, de az Ön esetében nem ez a helyzet, így az anyja neve nem változik.

monalisa1 # 2009.07.31. 16:50

Kedves Mamka!

Tudni kell, hogy nagykorú személyt nem lehet örökbe fogadni. Ha Ön mégis ragaszkodik a névcseréhez, forduljon beadvánnyal a lakhely szerinti városi/kerületi anyakönyvi hivatalhoz - az illetékes miniszter kivételes méltányosságból esetleg engedélyezi a névcserét.

Külön írom: a szomszéd "szóbeszédére" ne hallgasson, valamint az idős édesanyja is rosszul emlékezhet a régen történtekre...

Az anyukájáva meg nem kell "összejárni" ha egyikőjük sem akarja ezt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

mamka # 2009.07.31. 12:51

Tisztelt Ügyvéd Nő!!!!!!!!!!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!!!!!!!!
Volna még egy kérdésem,-ha az Anyám hívatalossan lemondana rólam,mert hallani sem,és látni sem akar!!!!!!
Sem a biólogiai Apám ,sem a név szerinti Apám már nem élnek....
Ha ha Anyám Lemondana rólam ,van erre lehetőség??????
Tisztelettel:Mamka

anetta # 2009.07.30. 14:21

Kedves Macsek65!

Remélem nem gon, hogy bár az Ügyvéd urat kérdezte, de én is megpróbálok segíteni.
Az MTA valószínűleg azt a választ fogja adni, hogy magyar állampolgárságú gyermeknek, aki magyar nemzetiségű JUDIT formában lehet anyakönyvezni az utónevet, és a JUDITH formát nem javasolják anyakönyvi bejegyzésre. A diákigazolvány és az iskolai bizonyítvány nem számít, csak a születési anyakönyvi kivonat (illetve, ha JUDITH szerepelne a szigben, útlevélben, de gondolom ott simán Judit van).
Amennyiben valaki egy adott nemzeti vagy etnika kisebbsséghez tartozik kérheti, hogy az utónevet az adott kisebbségre vonatkozó formában jegyezzék be (pl.: német nemzetiségűeknek bejegyezhető a Gisella utónév a Gizella helyett).
Nem az IRM dönt az utónevekről, hanem az MTA, amit ők mondanak az IRM ahhoz van kötve. Az MTA-t kellene megkérdezni, hogy mi alapján engedélyez bizonyos neveket (fő szempont, hogy a magyar nyelv helyesírási szabályait vegyék figyelembe).

anetta # 2009.07.30. 14:14

Kedves Mamka!

Sajnos nincs lehetőség arra, hogy az anyakönyvi kivonatban jelenleg feltüntetett apa és anya adatait megváltoztassa. (Ez csak örökbefogadással - kiskorú személy esetén - , apaság vélelmének megdöntésével lenne lehetséges bírósági úton).
Arra van lehetőség, hogy az Ön által jelenleg viselt születési családi nevet változtassa meg.

anetta # 2009.07.30. 14:06

Elég csupán a saját anyakönyvi kivonatot becsatolni, hiszen abban szerepel az édesanya neve. Az édesanya hozzájárulása nem kell.

viktoriaf # 2009.07.28. 18:29

Üdvözlök Mindenkit!

Elmúltam már 18 éves, szüleim még gyermekkoromban elváltak és szeretném a vezetéknevem az édesanyám vezetéknevére változtatni.Elég-e a kérelemnél édesanyám születési anyakönyvi kivonatát mellékelni vagy még az ő hozzájárulása is szükséges?
Több hivatalos szerv oldalán olvastam a névváltoztatásról és nem említették a hozzájárulást, csak azt hallottam, hogy kell.
Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm!
viktoriaf

mamka # 2009.07.25. 20:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!!!!
Én 1955.12.17.-én szül.Anyám áll.gond.adott pár napos koromban.4-éves koromig voltam intézetben,majd áll.gond.ként Nevelő Szülökhöz kerültem 1960.-ban.
Ők nem álltak úgy anyagilag,hogy őrökbe fogadhassanak,de becsülettel felneveltek.
Most nem rég felbukkant a vérszerinti Anyám,és még most is letagadott a telefonon keresztül,azt mondta neki nincs családja,és nem az az Apám akinek a nevét viselem!!!
Kérdésem az lenne,hogy van e lehetőségem arra,hogy Ne a Vérszerinti Anyám neve legyen az Anyakönyvi kivonatomon,és ne olyan Apa neve aki nem is az apám,Anyám elmondása szerint! Ez igaz mert egy ismerős mondta hogy nem az az Apám akinek a nevét viselem.
Szeretném a Nevelő Szüleim nevét felvenni!!!!!!!!
Van rá lehetőségem?? Mert akkor megváltozna az életem,és lelkileg is rendbe jönnék!!!!!!!
Tisztelettel:mamka

Macsek65 # 2009.07.24. 17:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Névváltoztatással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Gyermekem Judit keresztnéven lett anyakönyvezve 1991. május 19.-én. Nagyon szeretné már régóta a neve után írni a "h" betűt, ami Európában (Angliában és Franciaországban) elfogadott forma. Nem tudom, hogy milyen lehetőség van rá, hogy ezt a formáját felvegye és használja utónevének, tehát Judith-ként. Nagyon szeretné így használni a nevét és ragaszkodna hozzá, hogy minden okiratán így szerepeljen a neve.
Nem tudom, hogy számításba vehető-e az indoklásnál, hogy az általános iskolai bizonyítványában és a diákigazolványában is így szerepel már a neve.
Az eljárás menetével tisztában vagyok, de nem tudom, indoklásnak mit írjak. Beadta már a kérelmet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban, ahol az ügyintéző telefonon közölte vele, hogy el kell küldeni egy nyilatkozatot a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy megvizsgálja és eldönthesse, hogy gyermekem használhatja nevének ezt az általa tetsző változatát. Nem tudok sehol utánakérdezni, hogy milyen esetekben szokták engedélyezni vagy elutasítani a kérelmet.
És sajnos azt sem tudom, hogy mit fogadnak elfogadható indoknak, mivel a magyar utónév könyvben Judit-ként található meg ez a név. Nem igazán értem, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium miért köt bele a „h” betű felvételébe és használatba, mivel Magyarországon nagyon sok idegen eredetű név lett anyakönyvezhető és felvehető.

kisokos # 2009.07.22. 08:23

nart11,

  1. nem
  2. igen
  3. igen
  4. a bíróság döntését kell/lehet kérni
nart11 # 2009.07.21. 18:07

Üdvözlök mindenkit a fórumon!

A kérdésem:

A vezetéknevem Nagy

A feleségem előző 2 házasságából származó gyerekek vezetéknevei:

Schalli (22 éves) illetve, Simon (16 és 13 évesek)

Arra gondoltunk, mindannyiunk nevét megváltoztatjuk az alábbiak szerint:

S.Nagy

Így mindannyian egy vezetéknéven lennénk a nevelt gyerekeim és én! Az Ő eredeti vezetéknevükre utalna az S. ill. az én vezetéknevemet is viselnék, én pedig felvenném miattuk a S. kezdő betűt!

A két fiatalkorú ( Simon ) Édesapja a válás szerint közös gyámsággal 2 hetenkénti láthatási joggal bír!

Ez nem akadályozza meg abban, hogy eddig 7 évvel a válás után egy forint gyermektartást sem fizetett!

A gyerekeket 5 éve én nevelem, egy háztartásban élünk, az édesanyjuk a törvényes feleségem!

Kérdések!

  1. Így a fenti formában lehetséges a névváltoztatás?
  2. Szükséges az édesapa engedélye?
  3. Illetve megakadályozhatja-e az édesapa a névváltoztatást!?
  4. Ha igen, milyen jogi úton lehet elérni a fenti célt!

Válaszukat várva maradok tisztelettel:
Nart11

gothicraven # 2009.07.05. 20:31

A google-n már körbenéztem. Elolvastam a jogszabályokat stb. Csak arra nem találtam választ, hogy a külföldi tényezők mennyire befolyásolhatják az ügyet. Ezzel a névvel senkit se sértenék :), a nevelőapám neve -szinte- kiejthetetlen. Ez a név közel áll hozzám, úgyhogy ragaszkodok (aztán meglátjuk).

Köszönöm a hozzászólásokat. :)

Legislator # 2009.07.04. 09:17

Kedves András!

A 2009 02 02-én írt hozzászólásodban említett hölgyet én is ismerem (a téma legnagyobb szakértője) és nagyon nagyra tartom, nagyon sokat tanultam Tőle, és még fogok is.


Sunshine after the rain.

anetta # 2009.07.04. 08:11

Meg lehet próbálni így is a Valerius nevet, de készülj föl rá, hogy nem engedélyezik, csa Valériusz formában, illetve találj ki olyan nevet mely külföldön is és itthon is jó lenne Neked. Nevelőapa neve nem tetszene? Az a lényeg, hogy a környezetedben élők személyiségi jogait ne sértse a névváltoztatás (pl. ne a szomszéd nevét válaszd).

monalisa1 # 2009.07.03. 20:31

Írd be a "névváltoztatás" kifejezést a Google keresőbe és a rengeteg talál közül az elsők bizonyára segítségedre lesznek.

gothicraven # 2009.07.03. 19:10

Sajnos nem, ez egy általam választott név. A családban nem fordul elő. Ezért is kérdéses.

anetta # 2009.07.02. 16:56

Amennyiben a nevelőapa neve a Valerius és Ő hozzájárul a névváltoztatáshoz, engedélyezni fogják.

gothicraven # 2009.07.02. 16:34

Üdv,

én is nem sokára szeretném kérvényezni a nevem megváltoztatását. A mostohaapám francia állampolgár, az édesapámat nem ismerem. A vezetéknevem: Valovics, és Valerius lenne az új. Okokat tudok felhozni, de szeretném ebben a formában (nem magyarosan: Valériusz) elfogadtatni. A külföldi kötődés elég ahhoz -ilyen esetben-, hogy elfogadják ebben a formában?

monalisa1 # 2009.04.07. 19:52

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
http://www.irm.gov.hu
és a megjelenő honlap bal oldalán található menűsorban a Közérdekű Információkra klinkelni, majd pedig a Anyakönyv, névváltoztatás alpontra.