Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Védett kor - munkavisz megszüntetés

Egyjogász #   2010.07.16. 00:25

A "zsebbepénz" után te befizetted az adót és a TB-t?
(Ugyanis adót - elvileg - minden jövedelem után kell fizetni.) Mondjuk én 50-55 év felett ragaszkodnék hozzá, hogy csak tiszta, adózott jövedelmem legyen, ugyanis az adózatlan feketepénzeket a nyugdíj megállapításánál sem veszik figyelembe.

Nem tudom, hogy városi legenda-e, de már több kollégától is hallottam, , hogy egy jóembernek nagyon alacsony nyugdíjat állapítottak meg, az meg szépen leírta, hogy kitől milyen pénzeket kapott zsebbe feketén, úgyhogy neki jóval nagyobb jövedelme volt, mint amit a nyugdíjánál figyelembe vette. Aztán kapott egy kedves hangú választ, hogy a nyugdíja az marad, de a levelét továbbították az APEH-hoz további kivizsgálás céljából.....

Balázs53 # e-mail 2010.07.15. 19:53

Helló mindenkinek.
Betöltöttem a 57 évemet, a cég rossz helyzetben van.Évek óta kettős jelenléti ív van, egyikre a kamu időt írjuk, a másodikba a ténylegeset. Hivatalos a kamu ív. Ezenkívül van zsebbe pénz, erről nincs írásos dokumentum. Tegyük fel a védett kor ellenére kirúgnak. Akkor a tényleges bért és a zsebbepént nem lehet alpulvenni a végkielégítésnél? Sajnos ez a vállalkozók mai erkölcse.

Veci #   2010.02.20. 08:06

breznai
A korkedvezményes nyugdíj azt jelenti, hogy valaki olyan munkakörben dolgozott, ami az egészségre káros (pl. szövőnő, röntgenes, pék, öntödei dolgozó, buszvezető, stb.)
A korengedményes nyugdíj, pedig amikor a munkáltató köt megállapodást a dolgozóval ez a jelenleg hatályos tv. szerint az 1953-ban születettekkel zárul.
http://www.onyf.hu/?…

A beírásodból nem derül ki, hogy férfi, vagy nő vagy, és az sem, hogy az előrehozott nyugdíjkorhatárig van 27 hónapod, vagy a tényleges öregségi nyugdíjkorhatárig. Ha ez az utóbbi lenne igaz, akkor elmehetsz ha férfi vagy a 60. szülinapod után előrehozott öregségi nyugdíjba. De gyanítom, hogy neked az előrehozott nyugdíjkorhatárig lehet a 27 hónap.

A helyedben nem mennék bele a számomra kedvezőtlen közös megegyezésbe, max. fizessék ki, ami a rendes felmondással kellene. Megvárnám, hogy ők mondjanak fel, mert akkor felmondási/felmentési idő, végkielégítés és még + 3 havi végkielégítést kell (ha 5 éven belül vagy a rád irányadó, 2010-től hatályos öregségi nyugdíjkorhatáron), hogy fizessen neked a cég. Arra viszont vigyázz, hogy ne adj okot a rendkívüli felmondásra.

Ha csoportos létszámleépítés lesz, akkor a fenti kifizetések megilletnek. Utána pedig regisztrálhatsz a Munkaügyi Központba, álláskeresési járadékot kaphatsz és ha nem tudsz elhelyezkedni, akkor a munkanélküli ellátásokkal eljutsz a nyugdíjig.

ITT olvasd el a törvényt, a 18-18/B §-ok vonatkornak a nyugdíjkorhatárra:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

ITT találod a Munka törvénykönyvét a 86-101. §-t nézegesd:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

jbreznai #   2010.02.19. 21:18

27 évet egy nagyvállalatnál, 15 éve pedig egy multinál dolgozom, ahol bejelentett tömeges leépítés van. 5 hónap múlva leszek jogosult korkedvezményes nyugdíjra. A jog véd, de megkerestek szóban, hogy közös megegyezéssel váljunk el. Különösen idokolt elbocsátást, felmondást nem tudnak kezdeményezni. Az öregségi nyugdíj betöltéséig 27 hónapom van hátra. Lehet-e jogos tárgyalási alapom a 27 hónap bére plusz a befizetendő nyugdíjjárulék erre az időre eső része a lelépésemért? Szeretek a cégnél lenni, elkötelezett vagyok a cég iránt, és stratégiailag fontos feladaton dolgozom. Milyen további jogi védelem áll a rendelkezésemre az esetlges mesterségesen generált zaklatások, molesztálások kivédésére, ha nem tudunk megegyezni? Habár ez nem volt jellemző soha ezidáig a cég életében!

Lyonee #   2010.01.19. 18:43

Én úgy gondolom, hogy a +3, illetve a közszférában a +4 havi végkielégítés (nyugdíjjogosultság előtt 5 éven belüli felmondás, felmentés esetén) ezt a célt szolgálja.

Veci #   2010.01.19. 12:17

YkcivP
Megerősíteni tudom, hogy már nincs védettkor, max. annyi, hogy nagyon indokolt esetben lehet rendes felmondással megszüntetni a jogviszonyt, aki 5 évvel a nyugdíjkorhatáron belül van. De, ha akar, akkor talál a munkáltató, akár objektív okot is.

Üdvözlettel Veci

Veci #   2010.01.19. 11:59

Asteria
Okot adtatok a rendkívüli felmondásra is, a közös megegyezés még méltányos is. A végkielégítésre egyébként a munkáltatói rendes felmondás esetén kerül sor.

Üdvözlettel Veci

YkcivP # e-mail 2010.01.19. 00:27

Kedves Sz. Márton!
Köszönöm a tájékoztatását.

Sz.Márton #   2010.01.14. 14:36

A Munka Törvénykönyve /1992. évi XXII. törvény/ jelenleg így tartalmaza a nyugdíjasnak minősüléssel kapcsolatos alapvető lényeges szabályok egy részét:(korábban ebben a részben volt a legendás 5 év a védettséggel kapcsolatban)

87/A. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a munkavállaló akkor minősül nyugdíjasnak, ha

 1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetveszociális juttatások a munkaviszony alapján
 2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
 3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
 4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
 5. szolgálati nyugdíjban, vagy
 6. korengedményes nyugdíjban, vagy
 7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
 8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.
(2) A munkavállaló akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.
(3) A munkavállaló köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

Sz.Márton #   2010.01.14. 14:25

Tisztelt YkcivP!

Itt esetleg egy oltás védheti meg, (az is csak a betegsége megelőzése szempontjából, bár már az se egészen biztos), de sajnos ebben a korban semmilyen komoly védettsége nincs, és még előrehozott öregségi nyugdíjra sem tud még elmenni!

A védettség amikor elméletben és pár évvel az öregségi nyugdíj előtt volt, akkor is ha akarták nagyon megindokolták és nem okozott gondot egy munkáltatónak, csak munka nélkül maradt dolgozónak. De jelenleg a kérdéses szempont szerint, nincs semmilyen védett korban.

YkcivP # e-mail 2010.01.14. 14:09

Tisztelt szakértők!
Édesanyám 1955-ben született és 2010 márcus 5-ével szűnik meg a munkaviszonya, mivel a bolt ahol dolgozott bezárt a cég jelenleg is működtet üzleteket a környező falukba, városokba. Ha létezik még a védett kor akkor hogy lehet hogy elküldhették anélkül hogy bármilyen munkát felajánlottak volna?
Válaszukat nagyon várva...
YkcivP

Magdi55 # e-mail 2009.03.19. 15:32

Tisztelt Szakértők!

Védett korúnak számítok-e ha 55 éves vagyok és 40 éves munkaviszonyom van?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.03.18. 08:42

Nincs olyan, hogy közös megegyezéssel felmondás! Ha viszont beleegyezett a munkaviszony megszüntetésébe, akkor miért ne lenne jogszerű?

www.kbs-ugyved.hu

Asteria # e-mail 2009.03.18. 08:37

Tisztelt Szakértők!

Védett korban lévő édesanyámmal a következő történt: Egy napon a főnök tudta nélkül hamarabb fejezték be a műszakot, emiatt a következő munkanap közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára: közös megegyezéssel mondtak fel neki március közepén, április végéig kell dolgozniuk. Végkielégítést nem kap, még nem volt meg a három éves munkaviszonya. Azt szeretném tudni, hogy jogszerű volt-e így a munkaviszony megszüntetése.

Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 #   2009.03.08. 12:54

Másik munkahely felajánlása nem történt?

Hell1975 # e-mail 2009.03.08. 11:28

Tisztelt hozzáértők!!

Én azt szeretném megtudni ha valaki a védett korban van és netalán az orvosi alkalmassági vizsgálatnál nem felel meg, tehát nem alkalmas akkor mit tehet a munkáltató??

Veci #   2009.03.07. 09:42

Tisztelt rejtgab!

Itt sokmindent meg lehet tudni a kérdésre. http://www.liganet.hu/…untetes.html

A munkaviszony megszüntetésének szabályai
2009-02-11

A munkaviszony megszüntethető:

 • a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
 • rendes felmondással;
 • rendkívüli felmondással;
 • azonnali hatállyal a próbaidő alatt;
 • határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő letelte előtt a munkáltató által. (Mt. 87. §)

Felmondási védelem
A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

 • a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
 • a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
 • a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság,
 • a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság,
 • a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának
 • a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes időtartama.

A felmondási védelem alatt közölt felmondás jogellenes. A felmondási tilalomhoz hasonló a szakszervezeti választott tisztségviselők munkajogi védelme; a tisztségviselő munkaviszonya csak akkor szüntethető meg munkáltatói rendes felmondással, ha ahhoz a felsőbb szakszervezeti szerv előzetesen hozzájárult. Felmondási tilalmat más jogszabály, kollektív szerződés vagy a munkaszerződés is tartalmazhat.

A védelem fennállása szempontjából a felmondás közlésének időpontja az irányadó.

A felmondási idő, ha a felmondási védelem időtartama

 • a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
 • a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el. E szabály a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása során nem alkalmazható.

Nem illeti meg felmondási védelem a nyugdíjas munkavállalót. (Mt. 90. §)

Felmondási idő
Mind munkáltatói, mind munkavállalói rendes felmondásnál van felmondási idő. Ennek tartama legalább harminc nap.

A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

 1. három év után öt nappal,
 2. öt év után tizenöt nappal,
 3. nyolc év után húsz nappal,
 4. tíz év után huszonöt nappal,
 5. tizenöt év után harminc nappal,
 6. tizennyolc év után negyven nappal,
 7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik. (Érdemes tovább olvasni a cikket)

Végkielégítés

A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.

Nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál a törvényben meghatározott időtartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni

 1. a szabadságvesztés, a közérdekű munka, valamint
 2. a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartamát.

A végkielégítés mértéke

 1. legalább három év esetén: egyhavi;
 2. legalább öt év esetén: kéthavi;
 3. legalább tíz év esetén: háromhavi;
 4. legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
 5. legalább húsz év esetén: öthavi;
 6. legalább huszonöt év esetén: hathavi

átlagkereset összege.

A végkielégítésnek a meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya meghatározott módon

 1. az öregségi nyugdíjra, továbbá
 2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült. (Mt. 95. §)

Üdvözlettel Veci

rejtgab # e-mail 2009.03.06. 18:01

Még az előzőhöz hozzászólva érdekelne, amennyiben legálisan, vagy valószínűbb, hogy illegálisan megszűnik az alvállalkozó akinél alkalmazva vagyunk, a kollégáimat új szerződéssel alkalmazza ugyanaz a munkavállaló, csak új névvel. A Bíróságnak van-e lehetősége megállapítani a jogellenes felmondást!

rejtgab # e-mail 2009.03.06. 16:49

59 éves vagyok. 2010 szeptember 14 én leszek 60 éves, tehát elérem az előrehozott nyugdíjkorhatárt.
Jelenleg táppénzen vagyok, leginkább azért, mert munkaviszonyomat fel akarják mondani.
Szeretném a Munkatörvénykönyv azon § paragrafusát, ami konkrétan a nyugdíj előtti védett kor - ról szól. Amennyiben felmondanak szeretnék a Munkaügyi Bírósághoz fordulni.

Kála #   2008.03.31. 08:55

Jóvanna, azt hittem csak a felmondási védelem részét nézted. Mindenesetre örömmel látom, nem csak nekem vannak fárasztó napjaim :-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.03.31. 08:28

Mondok: "lehet, hogy nincs lehetősége"...

 • Tizedes! Maga hiányzott a tegnaői egyéni álcázási gyakorlatról.
 • Hogy lehet ebben ilyen biztos, őrnagy úr...?

Vagy a másik:
Pszichológia előadáson a tanár:

 • Csak a hülyék biztosak mindenben. Az intelligens ember folyton kételkedik.
 • És ez fix, tanár úr?
 • Abszolút!

www.kbs-ugyved.hu

Kála #   2008.03.31. 08:19

Szvsz van jelentősége ld. emelt összegű végkielégítés.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.03.28. 14:46

Szerintem a munkaviszony megszüntetésének napja számít. Ám tekintettel arra, hogy ez a védelem nem abszolút, könnyen lehet, hogy nincs jelentősége.

www.kbs-ugyved.hu

lüszike #   2008.03.27. 09:17

Nincs senki, aki tudná a választ? :(

lüszike #   2008.03.26. 08:40

Kedves Fórumozók!
A "védett korral" kapcsolatban lenne kérdésem:
Mi számít annak az időpontnak, amitől érvénybe lép a "védett kor"?
Rendes felmondás esetén a felmondás dátuma a mérvadó, vagy a felmondásban lévő munkaviszony vége?
Tehát például:
2 nappal az 57. életéve betöltése előtt kapja a munkáltatói rendes felmondást (tehát még nem 57 éves). A felmondási idő mondjuk 30 nap. A munkaviszony vége már az illető 57. évében van 28 nappal. (tehát más 57 éves)
Várom szíves válaszotokat illetve véleményeteket.
Üdv. lüszike