nyugdíjas foglalkoztatása


Veci # 2010.09.11. 07:03

Itt találod a Munka törvénykönyvét a 75. §-tól olvasgasd:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…


Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.09.10. 13:23

Munka Törvénykönyve... az vonatkozik ugyanis minden munkáltatóra és munkavállalóra, akár nyugdíjas, akár nem.

fruzsek # 2010.09.10. 10:14

Kedves Mindenki!
Tud valaki segíteni abban, hogy hol találom meg a legegyszerűbben a nyugdíjasok foglalkoztatásáról szóló törvény leírását...tehát, hogy milyen feltételek mellett lehet ezt véghezvinni.
köszönöm előre is!

csokika # 2006.10.10. 05:34

Köszönöm szépen a segítséget!

cs.

Opál # 2006.10.09. 18:02

Kedves csokika!
Ha a mostani munkahelyen nem kötöttek ki semmilyen tilalmat erre vonatkozóan (pl. a munkaszerződésben, vagy más megállapodásban), akkor biztosan nem lesz semmi akadálya a másik jogviszonynak.
Még annyit, hogy a megbízási szerződés nem munkaviszony.

csokika # 2006.10.09. 12:05

Kedves Opál!

Köszönöm szépen a segítséget.

Tehát, ha a mostani munkahelyén szól, hogy lesz még a másik megbízási szerződéses munkaviszony, akkor ez így teljesen rendben van, nem ütközik más jogszabályba ugye? Vagyis, amennyiben a jelenlegi munkáltató engedélyezi.

Remélem jól értettem.

Köszi

cs.

Opál # 2006.10.09. 10:06

Kedves csokika!
Mt. 108. § (1) Ha a munkavállaló a munkaviszonyának fennállása alatt további munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, köteles azt a munkáltatójának bejelenteni.

(2) A munkáltató - eltérő megállapodás hiányában - a jogviszony létesítését akkor tilthatja meg, illetve a munkavállalót a jogviszony megszüntetésére akkor kötelezheti, ha a további jogviszony a 3. § (5) bekezdésébe ütközik (a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné).
A fentiek értelmében be kell jelenteni a munkáltatónak a megbízási jogviszonyt.

csokika # 2006.10.09. 08:48

Kedves Fórumozók!

Reméltem, hogy lesz valaki, aki tud segíteni az általan feltett kérdésben, de idáig nem kaptam választ.

Ha tud valaki válaszolni, legyen szíves segítsen. Vagy legalább annyit, hogy hol lehetne ennek utánanézni!

Köszönöm

cs.

csokika # 2006.10.04. 13:24

máhol = máshol :)) bocsi....

csokika # 2006.10.04. 13:23

Kedves Mindenki!

Elnézést kérek, hogy bezavarok a témába, de nekem is hasonló témájú kérdésem lenne.

Édesanyám nyugdíjas, de nyugdíj mellett dolgozik egy cégnél alkalmazottként.
Kapott most egy lehetőséget, felajánlottak neki egy újabb munkát megbízási szerződéssel.

A kérdése az, hogy nincs-e összeférhetetlenség a két munka között, tehát elvállalhatja-e úgy, hogy a másik állása is megmarad.

A jelenlegi munkahelyén ez áll a szerződésében:

"alkalmazott - máhol főfoglalkozású nyugdíjas".

A fizetését napi díjas elszámolással kapja.

A fentiek figyelembevételével köthet-e ezek megtartásával egy másik céggel megbízási szerződést?

Remélem érthetően írtam le és valaki tud válaszolni.

Köszönöm

Cs.

georg2 # 2006.09.30. 15:59

Kedves Rozi5!
Köszönöm igen gyors válaszod! Számomra is furcsa a helyzet, mert nyugdíjasként egy néhány fős irodában dolgozom.
Itt nincs munkaidőnyilvántartás, és más adminisztráció, a könyvelő, aki a tulajdonos felesége, hó vége felé átutalja a dolgozók bérét bankszámlájukra. Az enyém már 28-án megérkezett.
Nem bíbelődnek betegállománnyal, szabadsággal, egyéb távollétekkel.
Nincs elszámolás, semmilyen igazolást nem kapok keresetemről, a bankszámlámon szereplő átutaláson kívül.
Eddig a munkaszerződésenben meghatározott bruttó béremet egészében megkaptam, hiszen adó-, járulékfizetési kötelezettségem nem volt. A helyzet most vált aggályossá.
Köszönöm a tanácsot, így fogok eljárni.
Ami problémát okozhat, az a jövő évi adóbevallás kitöltése lesz, ha munkáltatóm addig nem rendezi a dolgait.
Üdvözlettel: Georg2

Rozi5 # 2006.09.30. 12:11

A szeptemberi fizetésedet megkaptad már?
Ez érdekes, mert a péntek még munkanap volt, amikor minden alkalmazott elment, addigra már készen is voltak a munkaidőnyilvántartás ellenőrzésével, a számfejtéssel, ellenőrzéssel, sőt, a fél kettőig működő giro rendszerben el is utalták a béreket?

A nyugdíjasoktól a dolgozói egészségbiztosítási járulékot először a szeptemberi, október elején fizetett bérből kell levonni. Az a munkáltató, aki ezt nem teszi meg, törvényszegést követ el.

Megkaptad már a bérlapodat is?
Mi szerepel rajta?

A helyedben egyszer szólnék, aztán csinálják, ahogy akarják. Nekik lesz gondjuk az önellenőrzésekből, meg abból, hgoy az általuk befizetendő ill. befizetett járulékot valahogy utólag levonják a béredből.

georg2 # 2006.09.30. 08:21

Kedves Rozi5!
Először is köszönöm válaszaidat, melyekből látható, munkajogi területen dolgozol.
Sajnos problémám nem oldódott meg, munkahelyemen továbbra sem reagálnak a megváltozott szabályozásra. E hónapban is, járulék levonása nélkül átutalták számomra fizetésemet. Semmiféle nyilatkozat tételére nem kértek, bár eleve nyugdíjasként alkalmaztak, tehát tudatában vannak státuszomnak. Kérlek, ha tudsz, válaszolj, hogyan kerülhetem el az esetleges jogsértést, akár saját intézkedésemmel.
Üdvözlettel és köszönettel: Georg2

Rozi5 # 2006.09.23. 09:06

Kedves Georg2!

Voltam a héten egy tb. előadáson, ahol a következőt mondták el: a kötelező szüneteltetésnek van reaális alapja. A törvényelőkészítők előtt van egy javaslat, hogy 2007. január 1-től bevezetnék (ha az országgyűlés megszavazza) a korkedvezményes nyugdíjasoknál. (62 év felettieknél nem!)

Még semmi konkrétum róla, de számolni kell vele.

Megjegyzem: ha belegondolunk amunkáltató helyzetébe, jó lenne minél hamarabb biztosat tudni. Ismerek olyan céget, ahol egy szakterületen hat ember dolgozik, két fő vezetésével, mindkettő korkedvezményes nyudíjas. Ha január 1-től nem dolgoznak (nem fogják a 20 ezer forinttal magasabb munkabért választani a nyugdíj helyett, az biztos), akkor novembertől már együtt kéne dolgozniuk az utódjukkal, hogy ne okozzon gondot az átállás, tehát már keresni kéne a megfelelő alkalmazottat a helyükre.

kerdesek # 2006.09.20. 12:22

Nagyon köszönöm a választ.

Kála # 2006.09.20. 10:34

Az Mt. 3.§ (3) alapján a munkavállaló köteles minden olyan tényről, körülményről, illetve ennek változásáról tájékoztatni a munkáltatót, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából jelentős. Na most szerintem az, hogy nyugdíjban részesül (azaz nyugdíjas foglalkoztatott státuszba kerül) vastagon ez a kategória (elég ha csak arra gondolunk, hogy egyből mások a munkaviszony megszüntetésénél irányadó szabályok).
Szóval, jelentse be a munkavállaló, hogy x időponttól kezdődően nyugdíjban részesül - ha ezt még nem tette meg, fel kell rá hívni a figyelmét, hogy ez jogszabályban előírt kötelezettsége.

kerdesek # 2006.09.20. 10:02

Az alábbihoz, csak annyit:
Csak annyiban segítsetek, hogy aláírathatnak-e a nyugdíjassal egy olyan nyilatkozatot, hogy kapja a nyugdíját vagy nem. Köszönöm.

kerdesek # 2006.09.19. 09:22

Sziasztok,

"Tbj. 25. § A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott a járulékalapot képező jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot, nyugdíja folyósításának szünetelése esetén pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizet."

Ezekszerint a munkáltató nyilatkoztassa a nyugdíjas dolgozóját hogy kap-e nyugdíjat?
Ha igen akkor nem kell neki a 2% pénzbelit fizetni, ha szünetelteti, akkor meg fizeti a 2%-ot.
Jól értelmeztem?
Mindenképpen nyilatkozatot kell tennie ugye?
Ti hogyan jártok el ebben az ügyben?
Szerintem jobban jár ha nem szüneteltei, mert akkor nem is fizeti a 2%-ot, de akkor miért szüneteltetné? Hogy fizesse? Valamit nem jól értelmezek? Mi ennek a lényege? Köszi a választ.

Rozi5 # 2006.09.12. 21:13

"1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelettel

Tbj. 25. § A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott a járulékalapot képező jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot, nyugdíja folyósításának szünetelése esetén pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizet. A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott nyugdíjjárulékot nem fizet.
A Tbj. korábban hatályos rendelkezése alapján a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott (pl. a nyugdíjas munkavállaló) mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól. A törvény szerint a jövőben a nyugdíjas foglalkoztatott is köteles lesz a természetbeni egészségbiztosítási járulék megfizetésére, ezáltal a nyugdíjas foglalkoztatott is hozzájárul az egészségügy ellátásainak költségeihez, hasonlóan a nyugdíjas vállalkozókhoz."

Szerintem: szüneteltetheti, és nem köteles szüneteltetni a nyugellátását, ha dolgozik.
Ez augusztus 1-től hatályos. (Én is hallottam némely kereskedelmi tévében azt, hogy köteles lesz választani a nyugdíjas foglalkoztatott hogy bér, vagy nyugdíj, de ezt badarságnak tartom.)

Szeptember 1-től a saját jogú nyugdíjas foglalkoztott béréből is vonni kell a 4 %-os egyéni természetbeni egészségbiztosítási járulékot.

A nyugdíj és a bér összevonását az SZJA megállapításánál 2007. január 1-től kell megtenni. Ez nem jelenti, hogy a nyugdíj adóköteles lesz, csak azt, hogy adóterhet nem viselő járandóságként be kell számítani, tehát emeli az adóalapot, de a rá eső adót nem kell megfizetni.

georg2 # 2006.09.12. 18:40

Kérem, aki tud, segítsen!
Korkedvezményes, 50 éves nyugdíjas vagyok. Heti 20 órában dolgozom, havi 50 000 Ft. munkabérért, alkalmazottként. Munkahelyemen nem tudnak tájékoztatást adni arról:

  • mit jelent a 4 % természetbeni járulékfizetési kötelezettség esetemben,
  • már szeptembertől nyugdíjammal összevontan kell-e szja-t fizetnem keresetemből,
  • valamit ha 2007. januártól továbbra is dolgozom, szüneteltetnem kell-e a nyugdíjam.

Felmerült kérdéseimre a Magyar Közlönyben sem találtam választ.
Köszönettel: Georg2