táppénz ki nem fizetése


cincinnatus # 2017.03.27. 13:19

AandreaA # e-mail Jelentem! 2017.03.21. 13:37

Ezek szerint nincs jogszerű válasz kérdésemre. :-(
Köszönöm az eddigi válaszokat.

Már hogyne lenne.

  1. Azért az tisztázandó, hogy hol közfoglalkoztatott. A közfoglalkoztatottak bérét ugyanis főszabály szerint nem az OEP, hanem a MÁK bírálja el és folyósítja!
  2. Az igényt -ha minden adat rendelkezésre áll- 8 napon belül el kell bírálni és ki kell fizetni. Ha hiányos, akkor is legfeljebb 21 nap az ügyintézési idő.

Olvassa el az alábbi linkeken található mintákat és az abban hivatkozott jogszabályokat és annak alapján döntsön a továbbiakról.

http://www.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

http://www.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

http://www.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

http://www.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

http://www.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala látja el, míg a folyósítási feladatokat a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért
további kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához, vagy a járási hivatalhoz fordulhat.
Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

AandreaA # 2017.03.21. 12:37

Ezek szerint nincs jogszerű válasz kérdésemre. :-(
Köszönöm az eddigi válaszokat.

AandreaA # 2017.03.20. 12:29

Nem is tervez pert. Egyenlőre. Annyit szerettem volna megtudni, hogy ilyen esetben mit tehet az édesanyám. Vár? Vár? Vagy esetleg van-e bármi olyan hivatalos eszköz, amivel érvényesítheti a mielőbbi kifizetést? Gondolok itt a munkáltató felszólítására olyan indokkal, amire jogosan hivatkozni lehet. Mint például, a határozatlan idejű munkaviszony megszüntetését követő öt napon belüli kifizetés. SAJNOS a határozott idejű szerződésnél nem tudom hogy működik. Nehezítő körülmény, hogy TP kifizetésről beszélünk, nem pedig ledolgozott munkabérről. Van kifizetési határidő ilyen esetben amire ilyenkor lehet hivatkozni a munkáltatónál?
Amennyiben igen, az elegendő lenne arra, hogy a munkáltatót megkeresve, és erre hivatkozva, talán hamarabb megtörténik a kifizetés.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:20

Nem hiszem, hogy egy per gyorsabban befejeződne, mint ahogy maguktól fizetnek.

AandreaA # 2017.03.20. 12:07

Igen, ígérik, de a határozott idejű szerződés 2017. 02.28-án lejárt. 2016 nov. dec. és jan. havi TP nem került kifizetésre, annak ellenére, hogy a beteg papírok időben le lettek adva. Ma reggel a február havit kihozták. Akkor ez egy normális hivatalos eljárás?
Amennyiben igen, a következő kérdésem az, hogy ez meddig húzódhat el? Mi az a határidő, mely a határozott idejű szerződés lejáratát követően a TP kifizetése kötelező a munkáltató részéről?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.20. 12:01

Ígérik, hogy fizetnek, nem?

AandreaA # 2017.03.20. 11:42

Sziasztok!
Alábbi eseménnyeé kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:

Édesanyám 2016. szept. és 2017 febr. 28-a között határozott idejű szerződéssel közfoglalkoztatásban dolgozott. 2016. nov.-ben kórházba került, majd onnantól kezdve a szerződés lejáratáig betegszabadságra, majd táppénzre volt jogosult. Az orvosi papírokat, és a kontroll után kapott orvosi papírokat folyamatosan eljuttatta munkáltatójához. Jelenleg ott tartunk, hogy a november-december-január hónap nincs kifizetve,a febr. havit ma reggel kapta meg. A munkáltató a könyvelőre, papírproblémára, illetve az OEP-re hivatkozik, és folyamatosan ígéri a kifizetést.
Kérdésem: mit lehet ilyenkor hivatalosan lépni annak érdekében, hogy az édesanyámnak járó táppénz kifizetésre kerüljön?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.30. 05:57

Betegszabadságot. Szólítsa fel őket írásban, aztán adjon be fizetési meghagyást. 200 ezer alatt nem lehet rögtön per indítani.

szitu # 2007.03.30. 05:06

Sziasztok!
A húgom terhes lett és 2007 január 10-től kiírta az orvosa, de a munkáltató nem hajlandó kifizetni az első 15 nap táppénzt így nem kap fizetést már lassan három hónapja. Voltak bent a TB-nél ahol felszólították a céget, de semmi előrelépés nem történik. Mitévő legyen? Esetleg lehet pert kezdeményezi?

Avita # 2006.09.29. 07:32

A táppénzes állomány felülvizsgálatát a területileg illetékes megyei/fővűárosi egészségbiztosítási pénztártól lehet kérni. A kérelemben le kell írni mindazt, amiből arra következtetsz, hogy valójában nem keresőképtelen, ill. nem árt csatolni a munkavállaló által benyújtott igazolások másolatát.

A munkavállalónak kötelessége a bejelentésen túlmenően a keresőképtelenséget megállapító igazolást eljuttatni a munkáltatóhoz amint az rendelkezésére áll (ált. az első orvosi vizsgálat alkalmával megkapod, ill. ha pl. visszarendel későbbre, akkor is kiállítja a későbbi vizit időpontjáig). Ha ennek nem tesz eleget, tv. levélben fel kell szólítani, hogy igazolja a távollétét.

F. Krisztina # 2006.09.29. 06:45

Köszönöm a választ ObudaFan!

Autómatikusan késedelmi pótlékkal fizetik ki vagy nekem kell ezt kérnem?

ikke # 2006.09.29. 06:29

Mégegy az alábbi ügyhöz:
Bejelentésnek tekinthető-e hogy a dolgózó betelefonál a portásnak hogy mondja meg a munkaügyisnek hogy táppénzen van.
Már dolgozott a főnöke is, és a (munkáltató)igazgató is. Nem nekik kell bejelenteni?
A munkaügyisnek (mellesleg ős is dolgozott már) ehhez miköze, legfőképp a portásnak?
Elfogadható-e így a bejelentése?
Köszönöm a választ

ikke # 2006.09.29. 06:24

Sziasztok,
szeretném megtudni hogy a munkáltató kimehet-e a dolgozóhoz, hogy ellenőrizze hogy valóban táppénzen van-e, s erről jegyzőkönyvet írhat?
Ha bebizonyosodik hogy egy héten többször nincs otthon (mert látták máshol dolgozni) akkor kérheti a felülvizsgálatot és ellenőrzést? De kihez kell ebben az esetben fordulni?
Vagy mi az eljárás ebben az esetben?
Köszi

ObudaFan # 2006.09.28. 20:31

Ha az illetékes egészségbiztosítási igazgatási szerv a pénzbeli ellátások folyósítását (kifizetését, postára adását, átutalását) az ellátás megállapítását követô 15 napon belül nem teljesíti, a 15. napot követôen az Art.-ban meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékû kamatot köteles fizetni a jogosult részére. Nem kell megfizetni a kamatot, ha a kamat összege nem haladja meg az 1000 forintot.

F. Krisztina # 2006.09.28. 14:53

A problémám a következő:

2006. júliusban elmentem táppénzre a munkahelyemről, ezalatt lejárt a szerződésem és elbocsátottak, mivel másodállásban vállalkozó voltam, főállású váll. lettem. A táppénz alatt kiderült hogy terhes vagyok, ezért mikor a munkaviszonyom megszűnt újra kiirattam magam az orvossal, mivel veszélyeztetett terhes vagyok. Az első táppénz a munkahelyem székhelye szerinti volt, de a vállalkozásom egészen más megyében van, sőt a lakcímem is, ezért amikor a második táppénzt szeptember 15-én sem kaptam meg, felhívtam őket telefonon, hogy mégis mikor számíthatok rá. Azt a választ kaptam, hogy nem vagyok jogosult táppénzre és kiadták orvos ellenőrzésre az ügyet, egyáltalán nem voltak készségesek. Erre elkezdtem telefonálni, eljutottam az OEP-nél egy osztályvezetőhöz, akinek elpanaszoltam a problémámat, hogy szerintem ez a megyei egészségpénztár nem illetékes az ügyemben, mivel a vállalkozás is és a lakhelyem is más megyében van, ő rögtön megnézett valamilyen adatbázist és azt mondta, hogy igazam van, de a másik egészségpénztár nem vette figyelembe a vállalkozásomat, de megígérte, hogy intézkedni fog az ügyemben. Másnap fel is hívtak a pénztártól, hogy azonnali hatállyal áthelyezték az ügyet az illetékes pénztárhoz, ezután oda küldjem a papírokat. A papírok már itt vannak, én is beküldtem mindent, ami kellett, azonban máig nem jött pénz. Már 2 és fél hónapja egy fillért nem kaptam, a pénztár hibájából, az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ilyen esetben kamatot kérni, vagy panaszt tenni, ha igen kinél?

Aki tud kérem válaszoljon, nekem nagyon fontos lenne, mert már a felszólító számlák megfolytanak, a párom munkanélküli és nem tudunk semmit kifizetni. Mit lehet tenni?