Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


Pale # 2020.05.17. 13:39

Tiszteletem!
Közalkalmazottként (tanárként) dolgozom. Nyáron szeretnék átmenni a versenyszférába. Mikor kell beadnom a fel(le?)mondásomat, hogy augusztus elsején már az új munkahelyemen dolgozhassak. Próbáltam utánanézni az interneten de nem igazán értem, mi is az a 2 hónap lemondási idő.
Nyáron igazából nem érdeke az iskolának, hogy felmondási időt követeljen tőlem, de sok évnyi munka után az sem szeretném, hogy júliusra ne legyen állásom (fizetésem).
Előre is köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2020.05.12. 09:47

Nofene, itt is megkérdezted?

kissagi # 2020.05.12. 09:04

Jó Napot!

Vidéki dolgozó vagyok, de a fővárosban dolgozom. A vonatbérletemet, mint minden hónapban megvettem márciusra. Ez az adott hónap első napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes.
Home officban dolgozom március 20-a óta - itthonról tanítok, de ügyeletben bent voltam április első hetében -akkor még érvényes volt a bérletem.
A munkáltatóm (KLIK) nem hajlandó a teljes havi bérlet összegét kifizetni, csak tört hónapra. Ezt április elején közölték.

Kérdezem, joga van ehhez?
Hiszen nem közölte, még a bérletvásárlás előtt, hogy nem fogja kifizetni a bérletet csak azokra a napokra, mikor bejártam.
Mint pedagógusnak fel volt ajánlva, ha nem tudom otthonról megoldani a távoktatást, akkor bejárhatok - de lehetőség szerint ezt ne tegyük meg. Azt viszont nem közölték, ha nem járunk be (és otthonról dolgozunk, a kötelezőnél jóval magasabb óraszámban), akkor nem fizetnek bérletet.
Az iskolánkban ez több, mint 10 pedagógust érint.

A válaszhoz kérném a megfelelő paragrafusokat is, mert én nem leletem egyet sem. Reklamálni meg csak ezzel tudunk a kollégáimmal.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
K.Á.

davetoo # 2020.04.22. 17:46

Szép Napot!
Az egyik fővárosi Önkormányzat munkavállalója vagyok, mint Közterület-Felügyelő ( továbbiakban: KF ).
A munkaköri leírással nem untatnék senkit, a problémám, kérdésem nem is ezzel van összefüggésben.
Kinevezésem 2019.02.16.-tól szól, a bérezésem pedig nem a köztisztviselői besorolás szerint állapították meg, hanem személyi bérként, magasabb összeggel.
A fenti dátum óta „sikerült összegyűjtenem” 3 „írásbeli figyelmeztetést (továbbiakban: ÍF )”,
a jogosságuk szintén nem mérvadó a történetben, azonban hozzátenném, hogy tudomásom szerint a Köztisztviselői törvény nem teszi lehetővé ezen lehetőséget a munkaadónál (jogosságukat minden esetben, hivatali jelentéssel próbáltam cáfolni, azonban a munkaadó döntése nem változott, nem is foglalkoztak a védekezésemmel).
A 3. ÍF e hó 15. napján kaptam, és a munkaadó úgy határozott, hogy ezúttal súlyos büntetést ró ki rám, miszerint a kinevezésemet megváltoztatja, az abban szereplő munkabért lecsökkenti a mindenkori aktuális köztisztviselői besorolásomra az elkövetkezendő 3 hónapra. Itt szintén megjegyezném, hogy szerintem ennek a döntésnek, nem ez a hivatalos megvalósítási módja, úgy tudom, a munkabér megvonást csak és kizárólag fegyelmi eljárás során, vétség elkövetése miatt, egy fegyelmi tanács előtti meghallgatás során lehet alkalmazni. Azonban, nincs vége a vélt hibáknak, az erről szóló és ebben az ÍF-ben leírtak alapján történő munkabérmegvonást a munkaadó 2020.04.01 napi hatállyal léptette életbe, vagyis visszamenőleg, az ÍF-ben vélt vagy valós történtek előtti időponthoz kötötte. Teljesen jogtalanul, már-már a „hatalommal visszaélve” hoztak egyoldalú döntést.
Az eset még csak hasonlítani sem hasonlít az ide vonatkozó,
31/2012.(III.7) Kormány rendelethez és az abban leírtakhoz.
A továbbiakban semmiképpen nem szeretném annyiba hagyni a dolgot, így a megfelelő hatóságokhoz kívánom beadni az esetem, gondolva arra, hogy a testület vezetőjének személye miatt
(politikai kapcsolatok), a Munkaügyi Bíróság nem jöhet szóba elsőként.
Amely fogalmak megfordultak a fejemben:
• hivatali visszaélés / bércsökkentés egyedi megvalósítása
• hivatalos okirattal való visszaélés / visszamenőleges dátum
• személyemhez fűződő jogom és emberi méltóságom megsértése / ez talán egyértelmű.
Szeretném, ha meglátásátokat, tanácsotokat amiket még megláttok az esetemben, megosztanátok velem, segítve a jövőbeli munkámat és az abbani megbecsülésemet.
Köszönettel: B.D.


Köszönettel: B.D.

drbjozsef # 2020.02.25. 11:11

kissdette,

Szerintem nemcsak jobban jársz, hanem kötelező is.

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról, 26.§(1) Az áthelyezésben a két munkáltatónak egymással és a közalkalmazottal kölcsönösen meg kell állapodnia.

Ez esetben olyan feltételekkel helyeznek át, amibe mindenki, így te is beleegyezel. Interjúvold meg a mostani munkáltatódat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.25. 11:10

Az áthelyezés is közös megegyezés. Sőt, három fél közös megegyezése.

kissdette # 2020.02.25. 09:59

Tisztelt fórumtagok!
Közalkalmazotti jogviszonyomat jelenlegi munkahelyemen áthelyezéssel szeretném megszüntetni. Kb. 78 nap szabadságom van, amit a jelenlegi munkahelyemen szeretnék kivenni. Lehetséges ez? Esetleg a közös megegyezéssel jobban járok?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.21. 08:32

Nem.

Monguz88 # 2020.02.21. 07:22

Tisztelt Fórumtagok!
A köztisztviselők besorolásával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Jogviszony beszámítással kapcsolatban kérném a segítséget, mivel nekem nem egyértelmű a Kttv. 8 §. (5) (6) bekezdése.
Adott egy személy, akinek az alábbi jogviszonyai vannak:
1982. munkaviszony, vállalat
1983-1984. Önkormányzat, köztisztviselő
1985-2017. munkaviszony, pénzintézet
2018. egyéni vállalkozó
A fenti jogviszonyok teljes mértékben beszámítanak a köztisztviselői besoroláshoz?

Válaszokat előre is köszönöm.

Chilly # 2020.02.11. 13:58

Kedves wers!

Érdekelne, hogy mi lenne az az intézkedés, amivel ellentétes az utasítás.

Például, a felügyelő azt tapasztalja, hogy egy gk. az egyirányú úton szemben közlekedik a forgalommal. Megállítja, intézkedés alá vonja, de az utasítás hatására nem szankcionálhatja (törvény szerint a szabálysértés elkövetőjével szemben alkalmazható bírságot kellene adnia), csak figyelmeztetheti. Azaz, ezen utasítás miatt meg kell szegnie a törvényt.

wers # 2020.02.11. 11:41

rosszul kérdeztem, ez érdekelne konkrétan:

utasíthatnak-e a törvényi kötelezettségével ellentétes intézkedés megtételére

wers # 2020.02.11. 11:37

egy önállóan intézkedő hivatalos személyt utasíthatnak-e a törvényi kötelezettségével ellentétes intézkedés megtételére

Ha így kérdezed, akkor nem. Érdekelne, hogy mi lenne az az intézkedés, amivel ellentétes az utasítás.

Chilly # 2020.02.11. 11:12

Kedves wers!

Köszönöm a válaszodat, de azt hiszem elbeszélünk egymás mellett. Nem értetted meg a lényegét a kérdésemnek. És más irányból is értelmezed azt.

Arra lettem volna kíváncsi, hogy egy önállóan intézkedő hivatalos személyt utasíthatnak-e a törvényi kötelezettségével ellentétes intézkedés megtételére. Jogilag nem aggályos-e ez?

Miért? Eddig honnan utasítottak?

Az utasítás, csak feladatmeghatározás formájában működhet. Konkrét utasítást egy intézkedés kivitelezésére nem adhat. Azaz nem szabhatja meg az intézkedő milyen módon szankcionáljon.

wers # 2020.02.11. 10:15

Megjegyzem, azért főként a közigazgatásban nem nagyon hihető, ha egy igazgató nem tudja mit miért tesz. Gyanítható, nem magától találta ki.

wers # 2020.02.11. 10:09

felülről "irányítanak", hogy milyen intézkedéseket alkalmazzon az észlelt pl. szabályszegés esetén?

Miért? Eddig honnan utasítottak?

Nézd, mint írtam, általánosságban tudom a kérdésedet értelmezni. Nem tudhatom innen, hogy mi történt, hogyan, kitől kaphattok olyan utasítást, hogy pl. y -x időszakban elengedik a parkolódíjak megfizetését (nálunk ez az év végén szokott lenni)

Biztos van valami szabályzat, hogy ezt kitől kell elfogadnotok. Az igazgatótoktól, a polgármestertől (ez érdekes lenne), a közgyűlés elnökétől vagy az atyaúristentől.

Chilly # 2020.02.11. 09:59

Egy biztos, ez legyen az igazgató gondja.

Kedves wers!

Lehet, hogy nem jól fogalmaztam...

Inkább úgy kérdezem, hogy nem aggályos-e, hogy egy intézkedésre jogosult - és bizonyos esetekben törvényileg kötelezett - közterület-felügyelőt, felülről "irányítanak", hogy milyen intézkedéseket alkalmazzon az észlelt pl. szabályszegés esetén?

wers # 2020.02.11. 05:48

egy közterület-felügyelet (rendészet) igazgatója, adhat-e utasítást az alatta dolgozó közterület-felügyelőknek

Csak általánosságban, a közterület-felügyelet önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, amely a közgyűlés irányítása alá tartozik.

Vélhetően ilyen irányú határozat született, de nem tudni. Egy biztos, ez legyen az igazgató gondja.

Chilly # 2020.02.10. 22:18

Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy egy közterület-felügyelet (rendészet) igazgatója, adhat-e utasítást az alatta dolgozó közterület-felügyelőknek arra, hogy határozott ideig ne intézkedjenek a közterületi szabálysértések, szabályszegések észlelése kapcsán? Illetve a közterület-felügyelő(k) csak és kizárólag figyelmeztetést alkalmazhatnak.
Válaszukat köszönöm!

wers # 2020.01.23. 05:16

nem kell több topikban megkérdezned

DettiKis # 2020.01.23. 01:39

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg egy egyházi iskolában dolgozok, határozott idejű munkaszerződéssel tanév végéig.
Kaptam egy határozatlan idejű munkaszerződés lehetőségét egy állami iskolától,amit minél gyorsabban el kéne fogadnom.
A jelenlegi iskolám természetesen nem akar elengedni, ragaszkodik a tanév végéhez. Mivel egyházi iskola, így a "hagyományos" Munkatörvény vonatkozik rám, a szerződésen a 2012.évi I. tv. áll.
Ezek szerint ha nincs közös megállapodás (nem lesz), akkor semmilyen lehetőségem nincs a váltásra most?

Lyonee # 2020.01.22. 17:16

A távolléti díj kb. annyira jön ki, mint a havi illetmény. A levonások ugyanazok, kb. ugyanannyit kell kapnotok.
http://www.hrsentinel.hu/…dijcalc.html

Miért 29-ig kértétek a jogviszony végét? Mindenképpen jan. 1-től kérjétek a nyugdíjazást, legalább 7%-kal biztosan több lesz a nyugdíj, mintha 2019. dec.-től igényelnétek.

Máer # 2020.01.22. 15:42

T. Szakértő!
2019.dec.29-ig dolgoztam egy iskolában, nyugdíj elötti felmentési időm ekkor járt le. A havi távolléti díjamból nagyon sokat levontak, mondván, hogy csak munkanapokra jár a távolléti díj. Azért kérdezem, mert 6 kollégám is így járt, mit tudunk tenni?

Button17 # 2020.01.22. 10:48

T. szakértők!
Egyetemen tanítok (közalkalmazott).
Jelentkeztem egy másik egyetemi állásra, ahol elfogadtak. Nem áthelyezéssel mennék, tehát fel kellett mondanom a jelenlegi helyen.
Közös megegyezési kérelmet beadtam (jan 31). Különböző okok miatt úgy néz ki, hogy ezt vagy nem fogják aláírni, vagy nem időben (febr. 1-vel kezdenék az új helyen). A felmondási idő ugye elvben két hónap.
Kérdés: Az új helyen a megszüntetési/sétáló papírok nélkül státuszba vehetnek-e (azaz lehetek-e közakalmazott két helyen is)? Tiltja ezt valamilyen jogszabály?
Köszönöm!

Gabcsó # 2020.01.12. 12:13

Tisztelt Szakértők!
Szeretném megkérdezni, hogy az 54-el kezdődő végzettség a közalkalmazotti bértábla D vagy E kategóriájába tartozik e besorolás szempontjából?! És hol található az erre vonatkozó jogszabály?

Előre is köszönöm!
Gabcsó

drbjozsef # 2020.01.10. 07:49

falcon01,

  1. Dehogy. Semmit sem vagy köteles aláírni.
  2. Jogszerűen vagy továbbfoglalkoztat változtatás nélkül, vagy felmond rendes felmondással.

3a. Igen
3b. Kijátszani? Igen, lehetséges, de hát honnan tudhatnánk mi azt? Kisebb cégeknél előfordul, hogy a munkafeltételekkel szívassák a dolgozót, de közalkalmazottaknál ez nem jellemző. Nem valószínű. De lehetséges.