Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

4035521 # e-mail 2007.04.25. 16:36

Nagyon bonyolult ügyem van. Kérnék segitsséget szakembertől. Halaszthatatlan. A gimnáziumban, ahol nev. tanár vagyok 2000 aug.28-tól, megszünik a kollégium működése (várható dátuma: szeptember 1-től). De, azon kivűl május 18-től kiköltözik az utolsó kollégista, ezért engem szabadságra küldenek. Az a kérdésem, hogy mennyi felmondási és végkielégités, szabadság jár, ha a munkaviszonyom 1985-től beszámították, amikor Ukrajnában dolgoztam pedagogusként 2000-ig.Jelenleg a "H-7" f. Elmehetek-e, és ha igen, akkor mikor , passzív betegállományban? Járhat-e nekem és mennyi, úgy tudom, hogy módosították? Azon kívül, másodállásban (egyéni vállalkozó) még fordító vagyok. Nagyon várom egy szakember véleményét.
Tisztelettel H.

leopoldina # e-mail 2007.04.25. 12:59

Közalkalmazotti jubileumi jutalomnál beszámit-e a Bőriparnál /BIVIMPEX/ adminisztrátor, Élelmiszer Kisker Váll.-nál adminisztrátor, Magyar Posta 1993-ig ledolgozott évek? Fizetési fokozatba beszámitották, Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.04.24. 08:41

Az vagy ügykezelő lesz, vagy közalkalmazott.
Ktv 1. § (7) a) „köztisztviselő az (1) és (2) bekezdésben felsorolt szervek (a továbbiakban együtt: közigazgatási szerv) feladat- és hatáskörében eljáró vezető és ügyintéző, aki előkészíti a közigazgatási szerv feladat- és hatáskörébe tartozó ügyeket érdemi döntésre, illetve - felhatalmazás esetén - a döntést kiadmányozza, szakértelemmel foglalkozik a rábízott feladatokkal összefüggő valamennyi kérdéssel, felelős saját tevékenységéért és munkaterületén a közigazgatási szerv állandó és időszakos célkitűzéseinek érvényesítéséért, a munkaköri leírásában részére megállapított, illetve a vezető által kiadott feladatokat a kapott utasítások és határidők figyelembevételével, jogszabályok és ügyviteli szabályok ismeretében és betartásával végzi;

www.kbs-ugyved.hu

jamesz # e-mail 2007.04.24. 07:32

Lehet foglalkoztatni állami költségvetési intézményben munkaviszonnyal dolgozót? irodai munkára...egyáltalán mi határozza meg, hogy munkaviszony, vagy pl. köztisztviselő?

Gombóc16 # e-mail 2007.04.11. 11:04

Kedves Bulletproof!

Köszönöm, hogy válaszoltál! A maximum 5 év határozott idejű szerződésről itt olvastam a fórumon. Határozott és határozatlan idejű szerződés témán belül március 22-én írta Kála.

mesekeksz # e-mail 2007.04.05. 16:03

Még annyit, hogy azért hogy átvegyék közalkalmazottnak lemondott a végkielégítéséről, pedig fél év mulva lejárt volna a szerződése. Így elestünk közel 800 000 Ft-tól, plusz 45 000 lett a fizuja... S.O.S

mesekeksz # e-mail 2007.04.05. 16:00

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy mit évő legyek. Történt, hogy férjem 7 évig folyamatos munkaviszonyban katona volt. Mivel megszűnt volna a beosztása, felajánlották neki, hogy átveszik közalkalmazottnak. Ez eddig rendben is, de a baj ott kezdődik , hogy a fizetése 45 000 Ft lett nettoban. Ezt elfelejtették vele közölni, hogy 72000 nettot jelent az a fizetési kategória amit aláírt. Ráadásul minden másnap délutános (13-20 h-ig) és nem kap délutáni pótlékot, mert még állítólag nem készítették el a munkaköri leírását vagy mit. Ugyanez a helyzet a készenléti díjjal is, pedig minden második hétvégén ő ügyel!!! Kérlek segítsetek! Hogy kaphat valaki 8 órás munkára, két műszakra 45000 Ft fizetést. És a legszebb, hogy ebben a honapban kerek 30000 Ft fizut kapott, mert levontak tőle valami adóelőleget. Szeretném tudni, hogy perelhetünk?? Van értelme, vagy csak mondjon fel? Még a munkanélkülije is több lenne mint a fizuja jelenleg! Előre is köszi a segítséget!!

Bulletproof # e-mail 2007.04.05. 15:08

Kedves Gombóc16!

Megpróbálok néhány pontban hozzászólni a leveledhez, már amennyiben tudok:

 1. Ezt a "max. 5 év határozatlan" szabályt hol hallottad? Tényleg van ilyen??
 2. Sajnos nekem úgy tűnik, hogy a munkatársi kinevezés követelményei még ködösebbek, mint a főmunkatársé. A törvényben az áll, hogy "Tudományos munkatárs elnevezésű munkakörbe kell besorolni a legalább hároméves kutatói, oktatói gyakorlattal rendelkező személyt, ha az előírt alkalmazási feltételnek megfelel." Ennyi. Hogy ezek az előírt alkalmazási feltételek hol lennének megtalálhatóak, köteles-e ilyet készíteni (és publikusan elérhetővé tenni) az intézet, stb, erről egy árva szó sincs. Éppen ezért várom, hogy hozzászóljon végre valami munkajogban járatos ember, mert szerintem az nem korrekt, hogy elvileg törvényileg szabályozva van a dolog, de a gyakorlatban, úgy tűnik nekem, valójában személyes/szubjektív elbírálás szokott történni.
Zombecz # e-mail 2007.04.05. 13:20

A segítségeteket szeretném kérni! Egy alapítványi gimnáziumban voltam tanár tegnapelőttig. Az igazgató picit rámijesztett és így nem ő bontott szerződést, hanem rábírt, hogy közös megegyezéssel bontsunk.
A következő problémák merültek fel bennem:

 • Április 3-án bontottunk szerződést, de nem kaptam egy nap felmondási időt sem, arról nem írtak a bontásban.
 • Csak a márciusi fizut kaptam meg, áprilisra egy napot sem.
 • November óta vannak túl óráim 20+2 óra felett. Papírok alapján 13. Emellett helyettesítettem órákon elég sokat, ezekről szintén papír van a kezemben, de pénzt nem kaptam értük.
 • Budapest mellöl járok be, távolsági busszal, más nincs. A bérletem 80%-át törvény szerint fizetniük kellett volna, de sem idén sem tavaly nem tették. (Valószínűleg ez elbocsátásom valódi oka).

Ezutóbbi izgat még különösen, mert megvan az összes szelvényem s idénről az áfás számlák. Érdemes-e ezek miatt levelet írnom/iratnom, amiben ezek kifizetésére szólítom fel, mert nem kaptam meg a teljes illetményemet? Ha perre vinném, az megérné-e?
Aggályom van még egy: a szerződésbontásban áll az, hogy az illetmény kifizetése után sem anyagi, sem jogi követelésünk nem lehet egymással szemben. Ez komoly gond a fenti követeléseim ismeretében? Várom válaszaitokat akár itt akár e-mailen. Nagyon fontos lenne!

Gombóc16 # e-mail 2007.04.04. 19:21

1997. szept. 1-től dolgozom egy kutatóintézetben tudományos segédmunkatársként, közalkalmazotti státuszban, általában fél éves határozott idejű szerződésekkel. 2002. júl. 1. és 2003. jún. 30. között a munkavégzés helye ugyan nem változott, de mivel egy olyan projekten dolgoztam, amit az ELTE kihelyezett tanszékeként adtunk be (az osztályunk egyben kihelyezett tanszék is), ezért az ELTE-n kerültem állományba. Ezután következett egy hónapos szünet, amikor továbbra is a megszokott helyemen dolgoztam, csak épp fizetést nem kaptam és állományban sem voltam sehol. 2003. aug. 1-től újból folyamatosan állományban vagyok az intézetnél. Az idei évre két fél éves szerződést ígértek. Időközben kiderült, hogy babát várok, aki augusztus végén, szeptember elején fog megszületni. Ezt a munkáltató felé bejelentettem. Igen rendesek voltak. Annak ellenére, hogy év elején még hallani sem akartak arról, hogy kinevezzenek munkatársnak (ami meglehetősen érthetetlen, hiszen 2006-ban doktori fokozatot szereztem), ezt mégis megtették. Januártól tehát kineveztek munkatársnak és magasabb lett a fizetésem. Most azonban már nem akarják a második fél évi szerződést aláírni, csak két hónapra, hisz úgyis elmegyek legkésőbb szeptembertől. A helyzetjelentés után következzenek a kérdések:

 1. Ha jól tudom, akkor maximum 5 évig lehet valakit határozott idejű szerződésekkel foglalkoztatni, utána határozatlan idejűvé kell módosítani. Az én esetemben az egy év ELTE-s berkekben eltöltött idő mennyiben befolyásolja ezt?
 2. Az eltelt 9 és fél év alatt többször állt módjában az intézetnek határozatlan idejű szerződéssel fix állományba venni munkatársakat. Három férfi kollégám, akik később jöttek, mint én, és nem szerezték még meg a doktori fokozatot, elsőbbséget élveztek nálam. Ez egyéni, intézeti elbírálástól függ, vagy létezik valamiféle előírás erre vonatkozóan?
 3. Van-e előírás arra nézve, hogy hány év munkaviszony után kell valakit előléptetni munkatárssá? Milyen feltételeknek kell megfelelni hozzá? Vagy ez is egyéni elbírálás tárgyát képezi? A főmunkatársi kinevezés is érdekelne (majd figyelem Bulletproof kérdéseire adott válaszokat).
 4. Jól tudom, hogy ha a második idei szerződésem is fél évre szólna, én azonban elmegyek gyedre szeptembertől, akkor a gyed lejárta után a munkáltató köteles visszavenni a szerződés hátralevő idejére, tehát 4 hónapra?
 5. Tehetek valamit ebben a helyzetben?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

Bulletproof # e-mail 2007.04.04. 12:41

Kedves fórumozók,

tudományos munkaköri besorolással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Arra lennék kíváncsi, hogy mi szükséges a tudományos főmunkatárs elnevezésű munkakörhöz. A 49/1993 jelű kormányrendeletben a következő 3 feltételt találtam:

1, PhD vagy azzal ekvivalens fokozat
2, hatéves kutatói gyakorlat
3, Az 1994. évi XL. törvény 23 paragrafusának 1. bekezdése alapján létrehozott tudományos tanács elbírálása

Namost, az első kettő elég egyszerű és objektív kritérium. A harmadikkal vagyok bajban. Próbáltam előkeresni az említett akadémiai törvényt, de a hivatkozott paragrafus alatt egyetlen semmitmondó mondat áll. Kérdéseim:

 1. Lehet, hogy nem jól azonosítottam a törvényt? Vagy ha igen, le van valahol pontosan írva, hogy miket is vizsgál ez a bizonyos bizottság? Ha nincs, akkor honnan tudjam, hogy mire kell törekedjek a munkám során? Nem lenne nekem jogom tudni a vizsgált feltételeket? Így mi a garancia arra, hogy a bizottság objektív döntést hoz?
 2. Az első két feltételt teljesítem. Nem világos számomra, hogy honnan tudomást szerezni az Akadémia arról, hogy én mondjuk tegnapról mára virradóra teljesítettem a 3. pontban szereplő bizottság által vizsgált, számomra láthatatlan feltételeket, és ideje lenne engem előléptetni? Nekem kell kezdeményezni mondjuk félévenként, hogy ugyan üljön már össze ez a bizonyos bizottság és vizsgálja meg az esetemet? De ha nem tudom, hogy miket is vizsgál, akkor minek alapján kezdeményezzem ezt?
 3. A törvényben az szerepel, hogy a fenti 3 feltétel teljesülése esetén főmunkatárssá KELL kinevezni. Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy mondjuk a közvetlen felettesemnek nincs mérlegelési lehetősége hogy kinevez-e vagy sem?

Köszönettel: BP

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.04.03. 16:33
jamesz # e-mail 2007.04.03. 14:34

Kinevezés módosítás az ha a munkáltatói döntésben növelik a közalkalmazott illetményét??

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.04.02. 16:45
 1. A takarítás, karbantartás egy iskola esetében nem "az alapszolgáltatáshoz tartozó szolgáltatás".
 2. Igen.

www.kbs-ugyved.hu

kiszervezes # e-mail 2007.04.02. 14:11

Városunkban is iskolaösszevonást tervez a képviselő testület.
kérdéseim:

 1. Az alapfeladathoz tartozó szolgáltatást (takarítást, karbantartást...) a törvény szerint csak jogutódlással lehet megvalósítani. Egy vállakozás, vállakozó lehet-e jogutód?
 2. Ha igen és a vállalkozó és /vagy munkavállaló vállalja a tovább foglalkoztatást és/vagy a munkát a vállakozó mennyi idő után bocsáthatja el a dolgozót, kell- e neki pl. végkielégítést fizetni, ha igen a közalkalmazotti időt figyelembe kell-e a vállalkozónak venni?
 3. Csoportos létszámcsökkentésnek minősül-e ha a munkáltató 9 főt küld nyugdíjba vagy előnyugdijba és a technikai dolgozókat vállakozásba szeretné adni. A dolgozói létszám 69 fő, ebből kb. 35 fő a technikai állomány.
 4. Átszervezés után új pedagógiai programot kell készíteni, vagy a régit módosítani. Ezt az átszervezés előtt vagy az átszervezés után kell elvégezni, ha után mennyi idő múlva.

Köszönöm válaszukat.

jamesz # e-mail 2007.03.29. 13:26

Másik munkáltatónál, bocs, pontatlan voltam, ebéd előtt jaj, mea maxima:-}

the big cat # e-mail 2007.03.29. 12:26

Mi az, hogy más munakvégzési helyen? De ugyannál a munkáltatónál?

jamesz # e-mail 2007.03.29. 11:18

Hoppsz, gyorsabban jár a kezem, mint az agyam. véelelmezem, azt jelentené, hogy a főállású jv.-tól függetlenül kell elbírálni, önálló jv-ként.

jamesz # e-mail 2007.03.29. 11:08

Bocsánat, dr.Lee de ez mit jelent?
A fő állású közalkalmazotti jv. 8 órás, a további jv. pedig, amely ugyancsak közalkalmazotti (nyilván más munkavégzési helyen) négy órás.
Mit jelent a külön elbíráslás, ki végzi...stb?

Dr. Lee # e-mail 2007.03.29. 10:27

Igen jár, a szabadság mértékét külön kell elbírálálni!

jamesz # e-mail 2007.03.29. 09:31

További jogviszony (a fő, és a másod is közalkalmazott) esetén jár, és ha igen, hogyan a szabadság?

Wild # e-mail 2007.03.28. 23:47

Köszi! :)))
Tehát az utolsó ledolgozott munkanapom után kezdődik a felmentési idő, ami esetemben 50nap. Erre az 50napra fizetést/bért, egyéb pénzt nem kapok. Az 50. napon kapom meg a végkielégítést, ami 3havi átlagkeresetemnek felel meg. Ezután már szabadon elhelyezkedhetem újra, akár közalkalmazottként is?
Kérlek, ha valamit nem jól értelmeztem, javíts ki!
Elöre is köszönöm!

tomas64 # e-mail 2007.03.02. 09:22

Youppi!

A munkaszerződés módosításához közös akaratotok kell a munkáltatóval, majd azt írásba kell foglalni. Márpedig neked megváltozott a munkaköröd, tehát új munkaköri leírást is kell kapnod, szintén írásban. A túlmunkát aközférában írásban kell elrendelni, a törvényi kereteken belül, majd azt külön számfejtve ki kell fizetni.

tomas64 # e-mail 2007.03.02. 09:19

Wild!

A végkielégítést a felmentési időd lejártának utolsó napján fizeti a munkáltató, de csak abban az esetben ha a felmentési időd alatt nem helyezkedtél el közalkalmazottként, köztisztviselőként. Tehát az elhelyezkedési tilalom (ami nem is tilalom, csak elvszíted vele a vgkielégítési jogosultságodt) csaka felmentési időre vonatkozik, utána már nem szankcionálható!

Youppie # e-mail 2007.03.02. 08:16

Sziasztok!
Egy konyhán élelmezésvezető munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat szóban utasította munkáltatója, hogy a konyhai leépítések (prémiuméves nyugdíjazás - 12 órát kell hetente dolgoznia) miatt napi 4 órában lássa el eddigi feladatait, a másik 4 órában pedig menjen be a konyhára segíteni (pl. mosogatás).
A munkakörével járó feladatokat (adminisztráció, HACCP) napi 4 órában nem képes ellátni.

Mit tegyen? Kötelezhető-e a konyhai plusz 4 óra munka elvégzésére?

Előre is kösz a válaszokat.