Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

cicukapitány # e-mail 2007.05.29. 13:57

Köszönöm, igen, sajnos ezekkel a dolgokkal én is tisztában vagyok és bizony így van. Csak azt nem értem miért jó ez a munkáltatómnak, hogy x évre odaköt és nem használja ki a végzettségemet, nem ad egy olyan beosztást ahol hasznosítani tudnám. Sok ilyen beosztás nincs, de úgy gondolom, ha már valaki az egyetem vége felé jár talán észreveszik, hogy az a szerencsétlen befejezi, letesz valamit az asztalra. Ahogy észrevettem itt is a kapcsolatok számítanak, ami nekem nincs, na , meg nőknél más is, amit megint nem teszek meg:)
Maradok az igában...

nyusz66 # e-mail 2007.05.29. 13:34

Tulajdonképp nézheted úgy is, hogy X évre lekötöttek téged azért az Y forintért cserébe :-)

Kála #   2007.05.29. 10:49

Önmagában egy tanulmányi szerződés - hacsak nincs bele foglalva - nem jelenti azt, hogy a suli elvégzése után az új végzettségnek megfelelő munkakört is adni fog a munkáltató.

Ha el szeretnél menni, akkor a tanulmányi szerint a munkáltatói támogatást részarányosan vissza kell fizetned (kivéve, ha ettől eltérő feltételekkel tudod megszüntetni a munkaviszonyod mondjuk közös megegyezéssel).
Halkan jegyzem meg, hogy a tnulmányi szerződés soha nem egyoldalú: a munkáltató támogatja a tanulmányokat, ennek fejében te x évet köteles vagy nála tölteni a suli befejezése után. Itt mind a két fél ad is és kap is.

cicukapitány # e-mail 2007.05.29. 09:30

Már előre elnézést kérek, hogy ebbe a témakörbe írok kérdést, de végignézve a témaköröket úgy láttam itt folyamatosan zajlik az élet...

Tanulmányi szerződéssel kapcsolatban kérnék tanácsot. Jó helyen dolgozom, mostmár Igazságügyi Minisztériumhoz tartozom. 6 évvel ezelőtt kötöttek velem tanulmányi szerződést a jogi egyetemre, amit sikeresen be is fejeztem, azóta egy év telt el. Beosztásom nem változott, fizetésem nem változott, tekintve, hogy ehhez a munkakörhöz nem kell jogi végzettség, én akartam tanulni....
Többször felterjesztettek magasabb beosztásra, valamint pályáztam is, de burkoltan az volt a válasz, hogy nő vagyok, ráadásul túlképzett, amíg ez a vezetőség lesz, nem leszek vezető.... érdekes...ugye nincs nemek közötti megkülönböztetés....dehogynem.
Több nyelvet beszélek, miért kötöttek velem tanulmányit, ha nem adnak magasabb beosztást, azonban ha elmegyek részarányosan vissza kell fizetnem. A tanulmányi szerződést átnézve (nem volt nehéz 1 lap) nagyon egyoldalú, de akkor mit tudtam én...örültem, hogy támogatnak és tanulhatok. Gondolkodtam azon rájuk borítom az asztalt és elmegyek, vagy munkajogi kollegához fordulok. Lenne más hely ahova szívesen várnának, de a szerződést nem tudják átvállalni. (kb. 1 M Ft.) Ebben a témában annyira nem vagyok otthon....tudtok tanácsot adni...? Mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.28. 21:39

Nem kötelesek elengedni szabadságra a lemondási idő alatt. Ki is fizethetik.

www.kbs-ugyved.hu

Pett # e-mail 2007.05.28. 19:34

Minden fórumozót köszöntök. Gyors választ szeretnék kérni tőletek.
Köztisztviselő vagyok, ráadásul vezető beosztású. A hely légköre, ahol dologozom, annyira megromlott, hogy nem tudok ott dolgozni tovább. Beadom a lemondásomat. Azt tudom, a lemondási idő két hónap, tehát 60 naptári nap, 40 munkanap. A tavalyi évben egyszer sem voltam szabadságon, ki sem adták. A lemondási időbe bele kell számítani a ki nem adott, felgyülemlett szabadságot és az ez évi szabadság arányos részét? Szeretnék minél kevesebb időt ott letölteni.
Köszönöm előre is a választ.

19791106 # e-mail 2007.05.28. 13:47

Az az nálunk csak képmutatás, hogy verjék a mellüket: nekünk ilyen is van.
A baj az, hogy bármit meglehet tenni megalázni, lejáratni a másikat az etikai kódex nem véd...másrészről mi keresztény iskola vagyunk és az sem jelent egyeseknek semmit.Szomorú....
Köszönöm a segítséget.

Lyonee #   2007.05.28. 01:00

A tanáravatáskor tett eskü egy életre kell, hogy szóljon, ezért felesleges Etikai kódexeket írni. Egyébként sem előírás.

19791106 # e-mail 2007.05.27. 17:01

Köszönöm szépen, átgondolom még.Még annyit, hogy az iskoláknak miért kell Etikai Kódexet írni és a tantestülettel elfogadtatni, ha azt nem tartják be és még következménye sincs ha egy iskolában valaki megszegi?
Mire jó akkor?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.27. 12:55

Természetesen bizonyítani kell tudni, anélkül nincs marasztaló ítélet.

A marasztalás valószínűsíthetően pénzbüntetést eredményezne, esetleg polgári jogi igényként nem vagyoni jellegű kár megtérítésére kötelezést is.

www.kbs-ugyved.hu

19791106 # e-mail 2007.05.27. 12:29

Ha esetleg beperelném kell hozzá ha jól gondolom minimum 2 tanu (szülő) akik nem félnek a pedagógus bosszújától. Mert nálunk eléggé félnek, hogy a gyerekük megsínyli, vagy kiteszik az iskolából holott ez olyan jó mert elit hely.
És mi várható ha megnyerném....csak azért kérdezem, hogy érdemes e foglalkozni vele, mert egy ejnye.bejnye miatt nem érdemes ilyen tortúrába belekezdeni...vagy igen?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.27. 11:31

Bárki sértetje lehet rágalmazásnak is és becsületsértésnek is. Csak vigyázni kell a magánindítványra nyitva álló időre.

www.kbs-ugyved.hu

19791106 # e-mail 2007.05.27. 09:39

Lehet ilyet, nemcsak köztisztviselőknek lehet?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.26. 23:26

Beperelhed becsületsértésért vagy rágalmazásért. Ha gondolod...

www.kbs-ugyved.hu

19791106 # e-mail 2007.05.26. 23:19

bocsánat, de nem ehhez a témához szólnék hozzá, csupán véleményt kérnék.
A munkahelyemen én egy napközis nevelő vagyok, persze megvan minden végzettségem!(tanító)
A kolléganőmmel tanítópárommal valamiért megromlott a viszonyunk. Igazgatói kérésre nekünk békülni kéne...én hajlottam rá mégha megalázott és különféle aljas pletykákat híresztelt rólam.Aztán
kórházba kerültem és lassan egy hónapja betegállományba kényszerültem Ez idő alatt elkészült iskolánk etikai kódexe...de minek....hiszen távollétemben tartott szülői értekezleten a kolléganőm a következőket mondta rólam: "kiismertem Katit ő egy hazug ember." majd munkámat minősítette a szülőknek. (mindezt úgy hogy én beteg voltam és nem voltam ott) mit tehetnék?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.26. 20:30

Nem hiszem, hogy annak a kinevezését a képviselőtestület adná. Akkor pedig a felmentésről sem a testület dönt, hanem az intézmény vezetője.

www.kbs-ugyved.hu

óvodás # e-mail 2007.05.26. 20:15

Kovács Béla Sándor: Igen, intézményegység vezető helyettes vagyok, akkor szerinted mi a helyzet?

Lyonee #   2007.05.25. 16:52

Bocsánat!
Valami öszekúszálódott! A válaszom helyesen:
Szüntessétek meg a jogviszonyt közös megeggyezéssel. Abban egyeztek meg, ami mindkét félnek megfelel. De előtte próbáld meg a fenntartónál elérni a teljes 8 hónapra való felmentést a munkavégzés alól, hátha sikerül.

Lyonee #   2007.05.25. 16:47

Szüntessétek meg a jogviszonyt közös megeggyezéssel. Abban egyeztek meg, ami mindkét a teljes 8 hónapra felmenteni a munkavégzés alól.

Dudus # e-mail 2007.05.25. 08:43

Köszönöm gyors válaszaitokat: Tudom, hogy felmenthető mind a 8 hónapra, de ebbe a fenntartónk nem fog beleegyezni. A kolleganő szörnyen el szeretne menni én pedig, bár nem örülök neki, megértem. Viszont, ha le kell dolgoznia a 4 hónapot, az már a tanév negyede, év közben nehéz jó pedagógust találni. Abban bíztam, hogy ezt a 4 hónapot visszamenőleg el lehet számolni. De ha nem, hát nem. Van-e valami trükk, aminek következtében:

  • 4 hónapra megkapja a felmentési pénzét
  • a másik négyet ledolgozni nem akarja, én sem akarom, pénzt sem akar érte
  • így betölthetem a helyét és nem fizetek 2 embernek bért. Túl sokat akarok..............
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.24. 21:50

Óvodás: egyik se. Hacsak nem a vezető óvónőkról van szó.

www.kbs-ugyved.hu

Lyonee #   2007.05.24. 21:09

favágók
Ha nincs meg a 38 év szolgálati idő, akkor a gyermekek után járó 2 évet is figyelembe veszik (anyánál, apánál is, ha szükséges) az előrehozott öregségi nyugdíjnál, de a ténylegesen megszerzett (a nyugdíj összegére is kiható) szolgálati idõ növelését nem teszik lehetõvé.
A végkielégítés egyösszegben jár.

Lyonee #   2007.05.24. 20:59

A kjt. azt írja, hogy munkáltatói felmentés esetén a felmentési idő felére köteles a munkáltató felmenteni a közalkalmazottat a munkavégzés alól, de felmentheti a teljes időtartamra is! A felmentési idő csak a felmentés után kezdődhet! A közalkalmazott felmentését indokolni kell, kűlönösen, ha a nyugdíjkorhatár betöltéséig kevesebb, mint 5 év van vissza. Ilyen esetben emelt összegű végkielégítés jár, ez akár 8+4 hónap végkielégítést is jelenthet, és megfelő indok nélkül munkaügyi pert! Nyugdíjas esetében a felmentést nem kell indokolni. Viszont jár a 40 éves jubileumi jutalom is, ha a közalkalmazotti jogviszonya megszünésekor nyugdíjban részesül és legalább 35 éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik! Ne felejtsd el!

Dudus # e-mail 2007.05.24. 08:49

Sziasztok! Okos embert keresek!
A kolleganőm aug. 13-án tölti az 57. évet és előrehozott öregségi nyugdíjba megy, a 38 éve megvan (pedagógus). A 8 hónap felmentésből 4-et le kell dolgoznia, 4-et nem. Igaz-e, hogy a ledolgozandó 4 nem adható ki a nyugdíj napja előtt, az is csak utána kezdődhet? Tehát, aug. 14-től, 4 hónapig dolgoznia kell, és 4-et nem, így kap még 8 hónapra bért, valéamint vele párhuzamosan nyugdíjat is, közalkalmazotti jogviszonya pedig mindezek végén szűnik meg.
Életidegennek érzem, hogy a nyugdíj után "dolgoztatom"!
Ez volt már kérdés, konkrét választ viszoint nem találtam!

óvodás # e-mail 2007.05.23. 16:54

25 éve ugyanabban az óvodában dolgozom óvónőként. Nálunk is most zajlik a kistérségi társulási procedúra, melynek befejeztével 2 dolgozó valószínűleg feleslegessé válik. Két kérdésem lenne:

  1. A továbbra is a fenntartóként "üzemelő" helyi önkormányzat dönthet az elbocsátandó dolgozó kilétéről, vagy a leendő társulás leendő vezetője?
  2. Ha pl. engem bocsátanak el, mint létszámfelettit, meg kell-e indokolni, hogy miért pont rám esett a választás?