Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.02.15. 13:35

Nekem ez nem tűnik sem a Munak törvénykönyv általános sem a közalkalmazotti vagy a köztisztviselői törvény hatálya alá tartozó jogviszonynak. Azokban ugyanis nincs olyan, hogy "áthelyeznek" egy másik munkáltatóhoz.
Vagy valami speciális szolgáltai jogviszonyban állsz, vagy tévesen írod le a tényállást.

www.kbs-ugyved.hu

connery # e-mail 2007.02.15. 12:44

Köszi csufi!

Arról van szó, hogy áthelyezetk egy másik munkáltatóhoz, azeredeti beosztásom megtartásával és azonos munkahellyel. Az elbeszélés során olvasatra kaptunk egy munkaköri leírást de azt nem kellett aláírni és nem is kaptam belőle példányt. Ez miatt én úgy gondoltam, hogy az eredeti /kinevezésben szereplő/ munkaköröm mellett végzendő feladatot csak akkor végzem el, ha a munkahelyi vezetőm ezt írásban adja. Azért gondoltam erre, mert itt nem szokás helyettesítést finanszirozni, csak a munkátvégeztetik el ingyen, vagy a munkaköri leirásba beépitenek még egy pár munkakört. Szerintem ez törvénytelen, mert én csak a kinevezési okmányban szereplő munkakörre szerzödtem és ha a munkáltató mást is elakar velem végeztetni akkor pedig helyettesítést kellene fizetnie.

jamesz # e-mail 2007.02.15. 09:52

Köszönöm csufi!!!

csufi99 # e-mail 2007.02.14. 20:18

connery:

Mindenekelőtt kérned kellene egy munkaköri leírást, melyet a munkáltatódnak kötelező a munkába állással, kinevezéssel átadni
Így van egy beosztásod, ahogy írod, s nincs alapod arra, hogy mi tartozik a beosztás fogalmába is mi nem? Tiltakozni próbálhatsz, kérdés milyen a munkáltató, mennyire kerülhetsz kellemetlen helyzetbe. Rossz tanácsot nem akarok adni, magad tudod meddig lehet elmenni, s meddig fogadsz el dolgokat. (Nekem sincs...:) )

csufi99 # e-mail 2007.02.14. 20:11

A táppénz és szabadság alapja az átlagkereset.
A táppénz kiszámításának szabályait néztem meg, alapvetően azok a rendszeres jövedelmek képezik alapját, melyekből járulék levonás történik, tehát a rendszeres pótlékok is ide tartoznak. Arányosan képezik táppénz és távolléti díj alapját ( ez utóbbi a 15 napos betegszabadság alapja). Ennél hosszabban is lehet válaszolni, de az valóban hosszú, tömören ennyi. Ha részleteiben érdekel az Egészségügyi Minisztérium honlapján jó kis tájékotató van, értehtően, s ennél bővebben.

connery # e-mail 2007.02.14. 19:38

Mit várhatok a munkáltatótól, ha nincs munkaköri leírásom és arra utasít, hogy eredeti beosztásom mellett más beosztást is elkell látnom és tudom, hogy mint helyettesítést nem akar fizetni.

jamesz # e-mail 2007.02.14. 11:50

Hali!

Táppénz, és szabadság idejére jár-e a régi nevén "ágy melleti pótlék" szoc. inézményben (mai neve: illetmény pótlék alap 120%-a)?

csufi99 # e-mail 2007.02.06. 23:01

Nos, elfelejtették a pályáztatást, ez lehet vitatotdolog... ebbe nem akarok belemenni, mivel az egészségi állapotod sem olyan, hogy ezért akarnál harcolni.
Idemásolom megnyugtatásként azokat a szabályokat, melyek vonatkoznak rád, akkor is, ha visszavonják a vezuetői megbízatást, hiszenn a közalkalmazoti jogviszonyod marad, ám dolgozni nem tudsz, magad írod. tehát semmiképp ne lép, várj rájuk. Egyet megtehetsz nyugodtan! Kéred a nyugdíjazásod, s ha megállapítják, azt köteles vagy bejelenteni. Erre amunkáltató felmenteni köteles, s járandóságok:
Kjt. 37. §.
(6) A közalkalmazott végkielégítésének mértéke, ha a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő legalább

 1. három év: egy havi,
 2. öt év: két havi,
 3. nyolc év: három havi,
 4. tíz év: négy havi,
 5. tizenhárom év: öt havi,
 6. tizenhat év: hat havi,
 7. húsz év: nyolc havi

átlagkeresetének megfelelő összeg.
(7) A végkielégítés a (6) bekezdésben meghatározott mértéke négyhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra [37/B. § (1) bekezdés a) pont] vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a közalkalmazottat, ha valamelyik jogcímen korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.
37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

 1. a hatvankettedik életévét betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság), illetve
 2. az a) pontban említett korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban, vagy
 3. korkedvezményes öregségi nyugdíjban, vagy
 4. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban, vagy
 5. szolgálati nyugdíjban, vagy
 6. korengedményes nyugdíjban, vagy
 7. más, az öregségi nyugdíjjal egy tekintet alá eső nyugellátásban, illetőleg
 8. rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjban

részesül.
(2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.
(3) A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:

 1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
 2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
 3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya megszűnik és - legkésőbb a megszűnés időpontjában - nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
Tehát vagy vársz egy felmentésre egészségi állapot romlása miatt, s ugyanaz történik, ha nem ajánlanak fel másik munkát, s aztán kéred a nyxugdíj megállapítást, ám a plusz nyugdíjazáshoz tartozó járandóság nélkül.

Esetleg vitatod a vezetői megbízás visszavonását, ekkor is részuesülhetsz juttatásban , kár megtérítésben, de ehhez már pert kell nyerned, s erre nem hiszem, hogy szükséged lenne, idegileg, egészségileg.
Ez a ma hatályos szöveg, gondold át.

szezso # e-mail 2007.02.06. 15:50
A határozatlan időre szóló vezetői megbízással kapcsolatban szeretnék én is kérdezni: Munkáltatóm - önkormányzat - 29 év alatt "elfelejtette" az öt évenkénti pályáztatást. Most egy belső ellenőrzés erre felhívta a figyelmüket, miszerint írjanak ki pályázatot,stb... 58 éves vagyok, 39 év szolgálati idővel, 1978.dec.1-től vagyok kinevezett könyvtárvezető. A munkáltatóm most vissza akarja vonni a vezetői megbízásom, amivel természetesen a pótlék megvonása is velejárna. Mivel egy súlyos gerincműtét miatt mozgáskorlátozott lettem, a könyvtár pedig egy tetőtérben, - 18 lépcsőfok 60 fokos dőlésszögben a megközelíthetőség - van, előbb-utóbb rákényszerülök, hogy nyugdíjba menjek. Most mindketten kivárunk: ők azt, hogy én adjam be a nyugdíj igényem, én pedig - ha már elmegyek - szeretnék kapni is valamit: felmentési idő, jubileumi jutalom
 • Milyen intézkedést tehetnek velem szemben , legyen az akár jogos, akár nem ?! Kérem, aki tud, segítsen ! Köszönöm!
Sücy # e-mail 2007.02.05. 10:53

Lyonee, köszi!

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom. Hol jobban, hol kevésbé...
Sücy

connery # e-mail 2007.02.04. 17:11

Így igaz ez csak a csoportosnál van ingyenes, de a munkáltató is szerzödő fél, és ez csak akkor él, mint az ingyenesség.

Lyonee #   2007.02.04. 15:23
Lyonee #   2007.02.04. 15:00

Az én fizum a K&H-nál lévő lakossági folyószámlámra megy, az első 2 levét ingyenes saját automatából kezgetek óta. Azt hiszem csoportos megkötés esetén van ez így. Nem akartam reklámot csinálni a K&H-nak. Azt ajánlom nézd végig a neten a bankok szolgáltatásait. Mintha a Raifeissennél is így lenne.

connery # e-mail 2007.02.04. 14:31

Lyonee!

Lekértük a bankszövetségtől, hogy hol van ingyenes legalább egy, de sehol sincs és ez van a bíróság felé is beadva. Igen valóban fizethetett volna a munkáltató de adózottat ő sem ad. A lényeg, hogy a törvények írták elő még 1996-ban és se a dolgozónak se a munkáltatónak nem kompenzált. Itt csak a bankok kasziroznak.

Lyonee #   2007.02.04. 13:28

Sucynek szántam az irományomat.
Azért írtam, hogy tudja mitől estek el eddig a munkahelyén, és hogy most már ne keresse, ne hívatkozzon az idézett jogszabályra!
Most is lehet adni, de már adózni kell utánna. Ezelőtt is adhatott a munkáltató akármekkora kompenzációt, de csak 2000Ft-ig volt adómentes.
Vannak bankok, ahol az első 2 felvét ingyenes saját automatából.

connery # e-mail 2007.02.04. 11:39

alperes ORFK

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.02.04. 10:11

Ki az alperes, connery?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.02.04. 10:10

A titokzatoskodás fonalasan vezet a félreértésekhez, mert találgatni kényszerülünk. Ha esetleg egy közigazgatási hivatalban dolgozol. és eddig a bivalytosznádi körzet jegyzőkönyveit szálaztad, ezután pedig a nekeresdi kistérségét fogod, nos, ez nem jelent olyan változást, amelyet a munkálttaó egyoldalúan ne foganatosíthatna.

(A polgármesteri hivatalok meg végképp egységesek, az azokon belüli, munkakört nem érintő átcsoportosítás sem minősül áthelyezésnek.)

www.kbs-ugyved.hu

connery # e-mail 2007.02.04. 10:04

Lyonee!

Azért nincs a törvényben mert az Adó törvény írja elő. Ezt minden év végén azaz decemberben fizette a munkáltató. Én csak azést kérdeztem mert 2006. márciusában bírósághoz fordultam azért mert ahoz, hogy a közalkalmazotti havi fizetésem megkapjam a bank elvette az egyszeri ingyenességet és így ezért fizetnem kell, hogy a fizetésem felvegyem. Ha postai uton kérem akkor meg a munkáltatónak kell fizetni e a postai költséget de ő ezt nem válalja.

1965 #   2007.02.04. 01:08

Kedves Lala!
Elég sokban érinti a munkámat és nem a névjegykártyámat - ami nem is volt és enélkül azért remekül tudtam dolgozni....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.02.04. 00:28

Nyilván annyi történik, hogy a közvetlen munkahelyi felettese ezután más lesz. Ehhez az ő hozzájárulása természetesen nem kell; az írásban történő közlést kérheti, de jelentősége nincs.

www.kbs-ugyved.hu

_Lala_ # e-mail 2007.02.03. 23:44

Ha sem a közigazgatási szerv, sem a munkakör nem változik, akkor mennyiben érinti ez az egész a munkádat, azon felül, hogy új névjegykártyát kell csináltatni? Hiszen ugyanazon intézmény számára végzed tovább ugyanazt a munkát...

1965 #   2007.02.03. 21:09

Kedves Roni04!

Az áthelyezés nem másik közig. szervhez történne, hanem hivatalon belül...
Ha végkielégítés nem jár, akkor csak a felmentési időre járó közig munkaviszony utáni pénz illet meg?

Roni04 #   2007.02.03. 19:47

El nem fogadás esetén pedig nem jár végkielégítés, hiszen maradsz az eredeti munkakörödben. Az el nem fogadás nem jár párhuzamosan a közszolgálati jogviszony megszűnésével.

Roni04 #   2007.02.03. 19:45

Csak írásban és csak megegyezés alapján lehet helye
A Ktv. szerint 14§ (2) bek. szerint : A közigazgatási szerv, a köztisztviselő és egy másik közigazgatási szerv megállapodhat a köztisztviselőnek a másik közigazgatási szervhez történő határozott idejű, illetőleg végleges áthelyezésében. A határozott idő elteltével a köztisztviselőt az előmeneteli szabályok figyelembevételével vissza kell helyezni a korábbi közigazgatási szervhez. Végleges áthelyezés esetén az áthelyező közigazgatási szerv a hozzájárulást nem tagadhatja meg, feltéve, hogy a megkeresés kézhezvétele és az áthelyezés kért időpontja közötti időtartam a két hónapot meghaladja.
(3) Végleges áthelyezés esetén a közszolgálati igazolás, valamint a köztisztviselő illetményének és - a szabadság kivételével - egyéb járandóságainak kiadása szempontjából úgy kell eljárni, mintha a közszolgálati jogviszony megszűnt volna.