Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


anna47 # 2007.07.04. 22:02

Kedves Lyonee!
Köszönöm válaszodat.
Az utolsó 10 év volt a köa. jogviszony. A férjem június első felében töltötte be 60. évét, tehát 'az"pont oké lenne.Szerinted megoldható-e, hogy a felmentés és a jogviszony utolsó napja de.31, de az igénylést pár nappal hamarabb adnánk be, így az még 2007-ben lenne. Szerinted jó így?
Köszi válaszodat.Üdvözlettel: Anna

Lyonee # 2007.07.04. 21:58

Igen, vonatkozik. Jár a 4 hónap felmentési idő, közös megegyezésbe ne menjen bele, mert nem hiszem hogy többet ajánlanának fel.
A nyugdíjas közalkalmazottra is ugyanúgy vonatkozik a kjt. A kivételeket is kiemeli.
"Nem jár továbbá végkielégítés a közalkalmazottnak, ha legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. §]."

marinko # 2007.07.04. 21:40

Kedves Lyonee !
Köszönöm a választ. Nem világos számomra, hogy a négy havi felmentés a nyugdijasként foglalkoztatott személyre is vonatkozik.

Lyonee # 2007.07.04. 16:48

Marinko!
Nyugdíjasnak indoklás nélkül bármikor felmondhatnak.
A közalkalmazott felmondási idejének megállapításánál az összes közalkalmazotti jogviszony idejét figyelembe kell venni , nem csak az adott helyen eltöltött időt!
Végkielégítés nem jár a nyugdíjasnak, de jár a 13. havi időarányos része, ha legalább 3 hónap közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezett az adott évben.
Ha csak 10 év a közalk.jogviszony, akor 4 hónap a felmentési idő. A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól, de felmentheti a teljes időre is.
A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni. A felmentési idő is teljes egészében közalkalmazotti jogviszony, és a szabit abban az időszakban nem lehet kiadni, amikor fel van mentve a munkavégzés alól.

Lyonee # 2007.07.04. 16:23

Anna47!
A felmentési időbe a tényleges közalkalmazotti jogviszony számít (de az összes közalkalmazotti), a végkielégítésbe pedig az utolsó közalkalmazotti jogviszony ideje. Ha ezt a 10 évet nem az utolsó helyen töltötte, akkor a végkielégítés nagysága más lesz, ezt majd megírod. A munkaviszonyban töltött 31 év, csak a fizetési fokozat megállapításánál játszik szerepet, a felmentési időbe nem számít bele, ha csak nem áthelyezéssel került a munkaviszonyból a közalkalmazotti jogviszonyba. Rendes felmondás, vagyis közalkalmazott felmentése esetén tv. szerint 4 hónap a felmentési idő. Megszüntethetik a jogviszonyt közös megegyezéssel is, akkor nagyobb felmentési időben is megállapodhatnak. De ebben ne nagyon reménykedjetek akkor, amikor gazdasági megyszorítások miatt szüntetnek meg álláshelyeket. Nektek az az előnyös, ha december vége előtt legalább néhány nappal megszűnik a férjed jogviszonya, hogy még az idén nyugdíjba tudjon menni. Van még egy lehetőség a visszamenőleges nyugdíjazás. Ha esetleg átcsúszik a felmentési idő 2008-ra , akkor max. 6 hónapra visszamenőleges időpontra is lehet a nyugdíjat igényelni, de a 60. életév betöltése utáni időpontra. Ilyen esetben a nyugdíjfolyósítás kezdőpontjában érvényes jogszabály szerint állapítják meg a nyudíjat. Én ezzel óvatos lennék, elképzelhető ,hogy megváltoztatják addig a nyugdíjtörvényt. Legalábbis nyomon kell követni a változtatásokat, nehogy 2 szék közt a pad alá essen az erre utazó.

anna47 # 2007.07.04. 15:41

Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Egy kérdésem még lenne. A felmentési időbe nem az összes munkaviszonyát kell beleszámítani? Megállapodhatnak a munkáltatóval több felmentési időbe is?Mikor kérje a nyugdíjízását, ha mondjuk december végéig tart a felmentési idő? Hát ne haragudj, ez nem 1, hamen több kérdés:)lett. Válaszodat nagyon megköszönöm. Üdvözlettel: Anna

Lyonee # 2007.07.04. 14:46

Kedves Anna!
10 év közalkalmazotti jogviszony esetén a felmentési idő 4 hónap, végkielégítés 4+4 havi. Mivel 57 éves elmúlt, ezért emelt összegű végkielégítés jár. A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól, de felmentheti a teljes időre is. Természetesen az egész felmentési időre jár az átlagkereset. Jár a 13. havi időarányos része. Mivel nyugdíjasnak nem jár végkielégítés, addig ne kérje a nyugdíjazását, amíg a felmentési ideje nem telik le. A felmentési idő utolsó napján fizethető ki a végkielégítés. A felmentési idő alatt ne létesítsen másik közalkalmazotti jogviszonyt, mert akkor is ugrik a végkielégítés. A közalkalmazotti jogviszony megszűnte után, ha betöltötte a 60. évét kérje nyugdíjazását még ebben az évben. A ki nem adott szabadságot ki kell fizetni. A felmentési idő is teljes egészében közalkalmazotti jogviszony, és a szabit abban az időszakban nem lehet kiadni, amikor fel van mentve a munkavégzés alól.
Lyonee

Lyonee # 2007.07.04. 14:01

25 évnek kell lenni és nem 35-nek.
2004. évi CXXII. törvény a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról
Küldök valamit e-mailben.

Kata52 # 2007.07.04. 13:53

Ez igaz. Kérésemre az igazgató azt válaszolta, nics meg a 35 évem.
Ami a Kjt-vel ellentétes az én olvasatom szerint. Jogi útra szertném terelni az ügyemet.

Lyonee # 2007.07.04. 13:31

Még annyit hozzátennék, a közgyűlés legfeljebb a leépítendő létszámot határozhatja meg, a személyt a Te munkáltatód, az igazgató.

Lyonee # 2007.07.04. 13:28

Kata52!
A törvény előírásait a közgyűlés testületének és az igazgatónak is kötelessége betartani. Ez az a pont ahol már jogi tanácsra, képviseletre van szükség.

Kata52 # 2007.07.04. 13:18

Kedves Lyonne!
Alaposan áttanulmányozva az okiratokat és kjt-t, arra a következtetésre jutottam, hogy semmi jogi keresetem nem lehet, mert az indoklás szerint ezt a döntést az igazgató a Város képviselő-testületének határozata alapján hozta. Köszönettel: Kata

Kata52 # 2007.07.04. 12:39

Kedves Lyonne!
Valami jogi csűrcsavar lehet abban, hogy kötik az ebet a karóhoz. A válasz egyértelműen elutasító a Prémium-évek iránti kérelmemnek. Városunkban 5 intézmény alakult át július 2-án Központi Általános Iskolává, az egyik telphelyen mondtak fel..Mi a teendő?
Köszönöm: Kata

feri48 # 2007.07.04. 09:30

Kedves Lyonee!
Mint a jegyzőre való hívatkozásból is kderül, Polgármesteri Hivatalnál dolgozom 1992 januárjától. Ez azért érdekes, mert a Ktv. szerint az 1992 július 1 előtti munkaviszony is köztisztv. viszonynak számít végkielégítésnél. Kikérővel jöttem át egy vállalattól, ahol több mint 20 évig dolgoztam. A hivatkozott módosítást az országgyülés kb. tíz napja fogadta el. 2007 július 3-án megjelenő 84. MK tartalmazza a 6300. oldaltól. Ez a módosítás változtat a felmentési idő eddigi általános 6 hónapján.
Üdv: feri48

kékvirág # 2007.07.04. 06:46

Kedves Kognitiv!

Egyenlőre most annyit mondhatok, hogy én/mi harcolni fogunk a besorolásunkért. Ügyvéddel már beszéltünk.
Egyébként a múlt évben volt olyan kolléga, akinek szintén nem szakirányú a végzettsége, mégis besorolták. Ez akkor mi, ha nem diszkrimináció, ha mi nem kapnánk meg.
Hogy anno, akkor miért nem szakirányú főiskolára mentünk, szerintem annak több oka is van mindenkinél, és mivel az akkori jogszabályok megengedték, ezt felesleges firtatni. Felkészültünk a bírósági eljárásra, a munkáltatómnak is tudomása van erről.
E hónap közepén kapjuk kézhez a diplomát....és kezdődik....
Ha van valami eredmény megírom....szurkoljatok nekünk!
Üdv: Kékvirág

marinko # 2007.07.03. 21:52

Nyugdíjas, részidős munkakörben foglalkoztatott
közalkalmazott vagyok. Felmondás fenyeget.Több mint 1O éve dolgozom ezen a helyen. Felmondás esetén mik a jogaim.

anna47 # 2007.07.03. 21:49

Kedves Lyonee!
Írtad, hogy járatos vagy a Kjt.-ben. A következőkre szeretném ha válaszolnál nekem, óriási segítség lenne:
A férjem most tölti be 60 évét. Közalkalmazott 10 éve, előtte nem volt az.Összesen 41 év a szolgálati ideje. Közalkalmazotti jogviszonyát most fogják megszüntetni ebben a hónapban. Nem minősül nyugdíjasnak, nem kérte a megállapítását, határozat nincs. Felmentéssel szűnik meg jogviszonya, átszervezés, létszámleépítés az indok. Mennyi a felmentési ideje és mennyi végkielégítésre számíthat? Mikor kaphatja meg?Az összes felmentési időre jár az átlagkereset? 33 nap szabadsága van, még egyet se vett ki. Előre is megköszönöm válaszodat. Anna

Kata52 # 2007.07.03. 19:22

Kedves Lyonne! Nagyon szépen köszönöm, rendkívül nagy nyugalmat adtál.
Köszönöm. Üdvözlettel: Kata

Lyonee # 2007.07.03. 19:13

feri48!
Akkor tudok talán érdemben válaszolni, ha leírja, hogy milyen munkahelyeken , mettől meddig dolgozott és mikor került áthelyezésre? Milyen jogszabályváltozásról ír?
Lyonee

Lyonee # 2007.07.03. 19:06

Kedves Kata52!
Nem nekem szólt ugyan a kérdés, de a kjt-t elég jól ismerem.
A pérmiumévekbe lépés feltételei adottak nálad, nem is neked kellett volna kérni a belépést, hanem a munkáltatódnak kötelessége volt a felkínálása. Ha jogutód nélkül megszünne a munkahelyed, akkor nem kéne felajánlania, hisz nem tudnál hol dolgozni. De erről nem írtál, gondolom létszámleépítés van (ez a 3. feltétel, nem tudnak tovább foglalkoztatni). Szerintem a jubileumi jutalommal keverheti a főnököd, vagy fogalmam nincs miért mondott ekkora marhaságot. Mivel fel kellett volna ajánlani a prémiuméveket, ezért kérd a felmentés visszavonását, és a prémiumévekbe való belépést. Ha ez nem megy, KBS :) majd leírja, milyen jogi lépéseket tegyél!

2004. évi CXXII. törvény
3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

  1. a programban részt vevő legfeljebb 5 éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra vagy öregségi nyugdíjra jogosulttá válik, feltéve, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban nem részesül,
  2. a programban részt vevő rendelkezik legalább huszonöt év közszférában jogviszonyban töltött idővel,
  3. a programban részt vevő további foglalkoztatására a Ktv. 17. § (1) bekezdés a)-c) pontjában, illetőleg a Kjt. 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott okból, vagy az Mt. 89. § (3) bekezdése szerint a munkáltató működésével összefüggő okból nincs lehetőség, és
  4. a határozatlan idejű kinevezéssel rendelkező programban részt vevő hozzájárul határozatlan idejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyának határozott idejű jogviszonnyá történő módosításához, és elfogadja foglalkoztatásra irányuló jogviszonya tekintetében a prémiumévek programban történő részvétellel összefüggésben e törvényben meghatározott, a Ktv.-ben, a Kjt.-ben, illetve az Mt.-ben foglaltaktól eltérő szabályokat.

(3) A munkáltató

  1. köteles az (1) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén írásban felajánlani a programban való részvétel (1) bekezdés a)-b) pontjában szereplő feltételeivel rendelkező érintett számára a prémiumévek programban való részvétel lehetőségét, egyúttal tájékoztatni őt a program szabályairól,
  2. a programban részt vevő a felajánlás kézhezvételétől számított 14 napon belül írásban megadott hozzájárulása esetén gondoskodik a kinevezés közös megegyezéssel történő módosításáról.

kjt
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a (4) bekezdésben foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

  1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület munkáltatót érintő döntése - különösen a feladatok változásából adódó átszervezés vagy a költségvetési támogatás csökkentése - következtében a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
feri48 # 2007.07.03. 11:26

Segítséget kérek!
Létszámleépítés miatt várhatóan felmentenek. 2008 januárjában esedékes a 40 éves jubíleumi jutalmam. 2008 áprilisában mehetek leghamarabb előnyugdíjba. A jegyző ajánlata szerint júnis 29-én kellett volna táppénzről kiíratnom magam, hogy július 30-án felmentsenek. Ez meghiúsult, mert június 27-én vesémmel műtöttek, így mint bentfekvő nem irathatom ki magam. Egy látogatóm szerint, lehet, hogy épp így lesz szerencsém, mert a jogszabály változás miatt, az 1992 januártól fennálló munkaviszonyom után csak öt hónap felmentés illetett volna meg. Azt, hogy áthelyezéssel jöttem ide, csak a végkielégítésnél veszik figyelembe. Kérem, ha valaki tudja kinek van igaza, írja le. ( A jegyző ragaszkodott ajánlatához, mert bármely változtatás esetén én járok rosszul!)

Kata52 # 2007.07.03. 10:25

Kedves Kovács Béla Sándor!
július 2-én kaptam meg a felmondásomat. 36 év közalkalmazotti jogviszonyom van, július 9-én leszek 55 éves. Kértem a Prémium-éveket, de a munkáltatóm szerint nem jár nekem , mert folyamatos egy intézménynél töltött időm 32 év 6 hónap.
Köszönöm.
Ujhelyi Kata

Kognitiv # 2007.07.01. 17:59

Kedves Kékvirág!
Kíváncsian vártam, milyen válaszok érkeznek a problémafelvetésedre. Mivel ugyanerre a témára én is vagy egyáltalán nem kaptam választ, vagy kb. azt hogy ez a te kockázatod volt, miért nem mentél szakirányú képzésre (megjegyzem: azért, mert a nem szakirányút lehetővé tette a jogszabály!)megnyugtatlak: az általad hivatkozott jogszabály alapján sok köztisztviselő kezdte meg és fejezte be a felsőoktatási képzést -nem szakirányút. Azóta sokan el is végeztük. A hasonló cipőben járók tájékoztatása alapján: van, akinek a munkáltatója simán megadja az I. kategóriát: AB döntés, életbe lép a korábbi szabályozás. Sokaknak egyáltalán nem: nem érdekli milyen egyéb döntés született-érvényes ktv. Nem sorolja be, marad középfokú besorolással. Mi is így állunk. Van, aki munkaügyi bírósághoz fordult, nyert: a döntés számát, helyét nem akarja közkinccsé tenni:félti az állását.
A jogalkotó (mit neki AB döntés, lehet, hogy az ő fizetési besorolása rendben van) nem mozdul.
Ez jogbiztonság?????Egységes jogalkalmazás?
Ja, a lényeg: köztisztviselői továbbképzésen voltunk, ahol az egyik előadó-anélkül, hogy bárki felvetette volna -ezt mondta: ha tetszik a munkáltatónak, ha nem, be kell sorolni I. kategóriába, mert az AB döntés miatt a korábbi szabályozás hatályos. Na, ezután rákérdeztünk: és ha nem? Válasz: forduljon az érintett az ombudsmanhoz. Ezt viszont természetesen nem merjük meglépni, féltjük az állásunkat.
Nem értjük: amennyiben ez a probléma a jogtudorok által tudott, nyílt titok, miért nem történik valami??? Könyörgünk!!!
Elnézést attól, akit a téma untat: nekünk megélhetési kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.28. 05:53

Mit szeretnél elérni? A munkaviszonyodat megtartani nem tudod. Ahhoz meg nem fűződik semmi érdeked, hogy a munkáltatód ne tudjon megszűnni most, hanem csak néhány hónap múlva.

kicsi1 # 2007.06.27. 20:07

Szeretném, ha segítene Valaki!

Két éve tagintézmény az iskolánk. Most bezárják. A nagy iskola, akihez eddig tartoztunk nem szünteti meg a jogviszonyunkat, henem "különös jogutódlás" címén /és nem a kjt szerinti áthelyezéssel/ átad bennünket egy harmadik iskolának, aki majd két- három nap múlva felment. Állítólag marad a besorolásunk. Jogszerű ez? Mi van, ha nem fogadom el az áthelyezést, hiszen pár nap múlva úgyis felmondanak? Mellesleg egyedülálló vagyok három gyermekkel, akit bizonyos tekintetben védelem is illet.
Köszönöm a segítséget.