Szellemi termék


TTimcsi # 2012.01.22. 19:40

Kedves Mindenki!
Érdeklődnék, hogy ha valamely szellemi termékemet online letölthető formában szeretném árulni mondjuk egy saját honlapon, akkor szükséges-e vállalkozói igazolványt kiváltani, illetve milyen adózási kötelezettségeim lennének? Tudtok erről valamit?

nyugis # 2004.06.10. 08:10

Kedves old-guy,

Köszönöm a hozzászólást. Segíts, kérlek:
Melyik jogszabály alapján írtad ezt?

évente egyszer, max. 200 ezer Ft értékben értékesített szellemi termék nem keletkeztet rendszerességet, és az adómentes határon belül van, be sem kell vallani.

kösz, üdv,
nyugis

old-guy # 2004.06.04. 17:20

Kedves nyugis,

Az ügyeletes szabályok szerint évente egyszer, max. 200 ezer Ft értékben értékesített szellemi termék nem keletkeztet rendszerességet, és az adómentes határon belül van, be sem kell vallani.

Bármelyik túllépése adóalanyiságot eredményez, és rendezésének (bejelentkezés, adószám kiváltása stb. ) elmulasztása esetén kezdődnek a szankciók.

A megbízási szerződés a program létrehozására, majd a program tulajdonjogának megvásárlása tűnik az egyik járható útnak, de belépnek a kifizetőt (is) terhelő adó- és járulékügyek.

A másik járható út az egyéni vállalkozás, annak minden nyűgével együtt (számlázás, adóelszámolások, könyvelés stb.)

Rendszeres bevételszerző tevékenység esetén ez utóbbi megoldás kikerülhetetlennek tűnik, már csak az értékhatárhoz kötődő ÁFA miatt is.

Üdv.
old-guy

nyugis # 2004.05.25. 06:02

Üdv mindenkinek!

Ha egy programot szeretnék értékesíteni, de nem vagyok vállalkozó, akkor a lehetőségem a köv: kötök a vevővel egy szerződést, amelyben ő szellemi tevékenységbôl származó bevételként igazolja a bevételem. (Úgy tudom, ez járható út.)
A kérdéseim a következők:

1. Milyen szerződés kötésére van lehetőségem? Mert ez ugye nem megbízási szerződés. (A 30. értékesítés után furán festene a megbízás ugyanarra.
;-))
Esetleg Adás-vételi szerződés?

2. Kell-e, lehet-e ilyen esetben számlát adnom? A cég részéről elég egy sima szerződés, hogy vett tőlem egy szoftvert? Nem kell nekik erről számla?

Köszönöm a segítségeteket,

üdv,
nyugis