Legális - e feltérképezni a cellákat?


drbjozsef # 2018.02.03. 08:06

Saki333,

matoid-nak inkább az email címen próbálkozz esetleg üzentetküldéssel, mert az utolsó hozzászólása majd öt éve volt, nem hinném, hogy azóta rendszeres olvasó itt.

Saki333 # 2018.02.03. 07:11

Kedves Matoid!

Tudnal nekem abban legyszives segiteni, hogy Abony (Pest megye) hany darab cella van es azok milyen teruleteket fednek le?
Probaltam az opencellid.org-gal de nem tudtam beloni.

Koszonom ha tudsz segiteni!


Ügyvédi iroda keres bérl?társat maga mellé 50 m2-es két irodából álló irodahelyiségbe az I. Kerületben egy irodaházba. Bérleti díj bruttó 20 ??

matoid # 2013.03.25. 19:57

Egyébként ha valakit érdekel, készítettem szolgáltatónként egy-egy térképet az opencellid.org magyarországi cellainfó lefedettségéről.

  1. http://i.imgur.com/taZ53X1.jpg
  2. http://i.imgur.com/E7uIobI.jpg
  3. http://i.imgur.com/FDzpIkF.jpg

Ebből már látszik, hogy mi a baj ezekkel az adatokkal.

matoid # 2013.03.25. 10:25

Mindkettőt próbáltam. Kiindulásnak jók, de leginkább csak a T-Mobile van részleten feltérképezve. A másik kettőre sajnos nem lehet építeni, túl sok a fehér folt.

A kérdés továbbra is áll, de azért köszönöm.

sarahconnor # 2013.03.24. 17:41

Ezek már fel vannak térképezve:

http://www.cellspotting.com/…k/browse.php

A legördülő menüből Hungary-t válassz, majdnem az összes állomás helye megvan.

Vagy: opencellid.org

Ha nem szeretnél a jogi részével foglalkozni, használd ezeket.

matoid # 2013.03.18. 19:00

Tisztelt fórumtársak!

Olyan problémám volna, hogy szeretnék készíteni egy mobilalkalmazást, amelyhez szükségem van mindhárom magyar mobilszolgáltató teljes cellaadatbázisára. Konkrétan minden cella esetén a következő adatokra: mcc, mnc, lac, cellid, illetve a bázisállomás (közelítőleges) GPS koordinátáira.

Ezeket az adatokat egy mai okostelefon segítségével nagyon egyszerűen össze lehet gyűjteni. Mindössze egy maximum néhány óra alatt elkészíthető szoftver kell hozzá, amely naplózza a meglátogatott cellákat és a mérési adatokból közelítőleg beméri a bázisállomás helyzetét. Ha ezzel a felszereléssel (tegyük fel) bejárnám az országot, máris rendelkeznék ezzel az adatbázissal. (a befektetett időtől és energiától most tekintsünk el) Kérdés, hogy ezt legálisan közzétehetem-e és szabadon használhatom-e, mindenféle engedélyek és egyéb hercehurcák nélkül?

A másik verzió: Nem gyűjteném össze és nem is tenném közkinccsé, de az alkalmazásomhoz mellékelném, mivel abból dolgozna. Ebben az esetben van-e bármi jogi akadálya annak, hogy együttműködjek a szolgáltatókkal és kérjek egy ilyen adatbázist az említett adatokkal és felhasználjam a szoftverhez? (tekintsünk el attól az esettől, hogy valószínűleg elküldenek a fenébe, mert nem akarnak együttműködni)

Egy ismerősöm szerint ez a dolog eléggé "szürke", nem érdemes foglalkozni vele, mert könnyen az előzetesben köthetnék ki miatta, ha publikálom az alkalmazást és vele az adatbázist. Egy másik ismerősöm szerint azért illegális az ilyesmi, mert ha ezek az adatok így összegyűjtve kikerülnek az internetre, akkor egy esetleges terrortámadás esetén az ország jóval nagyobb veszélyben lenne és ezért engem vonnának felelősségre. Egy harmadik ismerősöm szerint az adatvédelmi törvényt sérteném meg vele, de ebben azért elég erősen kételkedek...

Az alkalmazás pontos részleteit nem szeretném itt leírni, de az adatbázis és annak felhasználhatóságától eltekintve meg vagyok győződve a legalitásáról.

Előre is köszönöm a válaszokat!