szofver szerzői jog megszűnt fejlesztő cég esetén


Blackfire. # 2015.11.05. 12:38

Ebben tud valaki segíteni?

Blackfire. # 2015.09.03. 18:41

@Kovács_Béla_Sándor

Elnézést, ha pontatlanul fogalmazok.

Webfejlesztő cégnél voltam fejlesztő. Alap felállás az, hogyha készít egy programozó egy szoftvert, akkor szerzői jog illeti meg a kódra. Alkalmazottként viszont lemond erről a jogáról a munkáltató javára. Nálunk is ez volt. (Ezt, hogy a cégnek nincs ilyen joga, úgy kell akkor érteni, hogy a cég tulajdonosa, mint személy kapja meg a szerzői jogot?)

A cég eladja a megrendelőnek a weboldalt, de csak használati jogot, hacsak nem külön szerződésben nem mond le róla és ad a megrendelőnek tulajdonjogot a weboldal (szoftver) felett. Nálunk ilyen szerződés nem volt, tehát a weboldalak kódján pl. változtatni csak a cég változtathatott (vagy engedélyével).

Na most a cég megszűnt. A tulajdonos a kilépő szerződésembe beírta, hogy a fejlesztésekhez használt keretrendszer forráskódját átadja számomra szabad felhasználásra. Ez elegendő ahhoz, hogy akkor én módosíthatom ezeket a weboldalakat, a programkódjukat? A weboldal megrendelőinek továbbra is csak használati joguk van?

Ha pedig igen, akkor elméletileg érdekelne, hogyha nem lett volna semmi ilyen megállapodás kilépéskor sem vagyonfelosztáskor, akkor mi történt volna, kinek lenne joga módosítani a programon, birtokolni a forráskódot?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 09:50

Ami pedig az esetlegesen gyakorolt vagyoni jellegű jogokat illeti, ahogy Rexor mondja: azokat vagy értékesítették a megszűnéshez vezető eljárásban, vagy a vagyonfelosztási javaslatban rendelkeztek róla.
Ha ez elmaradt, vagyonrendezési eljárásnak lehet helye. de nem biztos, hogy ez célszerű.
Szóval jobb lenne, ha Blackfire a konkrét problémáját adná elő.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 09:47

Egy cégnek eleve nem lehetnek szerzői jogai. (Legfeljebb a vagyoni jellegű jogokat gyakorolhatja szerződés vagy törvény alapján.)
A szerzői jog nem dolog, uratlan sem lehet.

Dr.Attika # 2015.09.01. 09:42

Véleményem szerint csak akkor, ha tartalmazza a vagyonfelosztás. Ha nem, akkor uratlan dolog.

Rexor # 2015.09.01. 09:39

mármint a társaság tulajdonosaié.

Rexor # 2015.09.01. 09:38

"általa készítette szoftverek": ha a társaság a tulajdonos, akkor a vagyonfelosztási javaslat alapján a tulajdonosoké lesz.

Blackfire. # 2015.08.30. 12:05

Egy cég jogutód nélküli megszűnésekor, az általa készítette szoftverek (konkrétan weboldalak) szerzői jogai kire szállnak vagy mi történik azokkal? Visszaszáll a programozóra, aki készítette még munkaviszonyban? Kinek lesz joga módosítani a programon?