szerzői jog megsértése - külföldi értékesítés


Tisza1 # 2016.07.28. 11:47

Tisztelt válaszadó!
Grafikusként fő profilom a karakter tervezés.12 évvel ezelőtt keresztszemes hímzésmintákat terveztem gyerekeknek, egy hazai webáruháznak. A képek szignómmal ellátottak, a vezető karakterek a Szerzői jogvédő Hivatalnál védettek, számtalan hordozón megjelentek. A hímzésmintákon a csomagoláson a copyright megjelölés a nevemre szól.Ez a hazai webáruház megszűnt.
Kb. 8 éve egy holland webáruházban megtaláltam többet a munkáimból,változtatás nélkül szerepel rajtuk a szignóm a kódszám,stb. Akkor szerzői jogos ügyvéd azt mondta, hogy nem éri meg vele foglalkozni.
Nemrég ugyanabban a webáruházban,valamint egy ugyancsak holland másik webáruházban, valamint egy hazai webáruházban is folyamatosan értékesítik a munkáimat.
Eddig három szerzői jogos ügyvédet kérdeztem, mind mást mondott, elbizonytalanított, mert egyikőjük azt mondta, hogy a védelem csak Magyarországra szól, a másik azt mondta, hogy azonnal vetessem le a képeket ( de hisz akkor semmi bizonyítékom nem marad..) és az is elhangzott, hogy lekérve a könyvelésüket, öt évre visszamenőleg kérhetek kártérítést. Valamint az is elhangzott, hogy külföldön az ő törvényeik vonatkoznak ilyen esetekre.Ehhez viszont tolmács stb. szükséges, gondolkodjak, hogy megéri-e... ( ? )
Ez ügyben kérek szépen segítséget.12 éve van piacon a munkám, ezek szerint van értéke.
Szíves válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel