Virtuális színész (valós személy alapján)


limma # 2017.07.21. 05:28

A Youtubeon elég sok hasonló film, sőt néha talán sértő paródiavideó is található. Esetleg érdeklődj az alkotóknál, volt-e valamilyen ügyük ezzel kapcsolatban.

A Törpeóriás # 2017.07.20. 20:39

Gerbera: Szerintem a Shrek alkotóinak vannak fontosabb dolgai is, mint jogi tanácsokat osztogatni idegeneknek, számukra totál irreleváns ügyekben. Ezért fordultam a Jogi fórum segítőkészségtől és szakértelemtől duzzadó népéhez, hátha itt megtudok valamit. :)

Hogy a problémám ne legyen ilyen absztrakt, egy konkrét példával illusztrálom a helyzetet:
Tegyük fel, szeretnék új epizódokat készíteni a Szomszédok sorozatnak, az eredeti szereplőkkel (Lenke néni, Taki bácsi, Etus, Böhm bácsi, stb...), akiknek a nagy része már nem is él, akik élnek, azok sem úgy néznek ki, mint a 90 -es években, és nem is hiszem, hogy akarnának szerepelni egy ilyen sequel filmben. Az érdekelne, hogy ha teljesen szintetikus úton reprodukálnám őket computergrafikával vagy maszkokkal, az sértene-e valamilyen jogot, és ha igen, milyen jogot.

gerbera317 # 2017.06.24. 10:37

Én sem állítottam mást. B-)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.24. 08:10

Egyrészt csak a szinkronhangjuk voltak, és a figuráknak legfeljebb a karaktere hasonlított nem a külleme. (És a karakter sem a valódi színészre, hanem csak a tipikus alakítására.) Másrészt nyilvánvalóan volt rá engedélyük, és sokat fizettek érte.

gerbera317 # 2017.06.24. 07:38

Kérdezd meg a Srek alkotóit! Ők is valós színészekről mintázták a figuráikat (Eddie Murphy, Antonio Banderas).

A Törpeóriás # 2017.06.23. 15:34

Ha készítek egy animációs rövidfilmet, amiben létező személy/személyek computergrafikai úton megvalósított képmása szerepel, az mennyire sérti az eredeti személy képmáshoz való jogát?

Kell az ő beleegyezése a film bemutatásához? Egy már nem élő színész "feltámasztásához", azaz virtuális színésszel való megjelenítéséhez kell valami engedély a családjától, jogörököseitől?

Sokszor látni rajzfilmekben, hogy megjelennek zenészek, élő vagy már halott színészek, közszereplők, sztárok, mém-hősök animált másai, és nem hiszem, hogy a "szerepeltetésükbe" ezeknek az embereknek a jogi képviselőik beleegyeztek volna.

Az is érdekelne, van-e jelentősége a megjelenítés realisztikusságának. Mert gondolom, nem mindegy, hogy egy filmben a virtuális színész megkülönböztethetetlen másokalata az eredetinek, vagy csak karikatúrája, sematizált formája.