Jogi tanács kérése


garcia66 # 2016.08.05. 09:14

Jó napot!

Tanácsot szeretnénk kérni.
Az ügy röviden. Egy ismerősöm kerékpárját ellopták 2011. év elején, ez egy értékes, 5-600 ezer forintos, egyedi bicikli volt, papírokkal, számlákkal - természetesen feljelentést tett a rendőrségen.
Néhány napja az egyik hirdetési oldalon felismerni vélte, ezért bement a rendőrségre, hogy ezt jelezze. Ott azonban azt mondták neki, hogy elévült az ügy, és a tulajdonjoga is. Ennyi a történet? Valójában nem tehet semmit?
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.08.03. 21:18

A gondnokság megszüntetését a bíróságtól kérheted, de csak akkor fogják megszüntetni, ha annak az oka már nem áll fenn. HA fennáll, csak a gondnok nem megfelelően végzi a dolgát, akkor másik gondnok kijelölését a gyámhatóságtól lehet kérni.

DorYnka # 2016.08.02. 13:26

Tisztelt jogi fórum!

Lenne néhány kérdésem, amit nem értek.
Januárban kizáró gondnokság alól, korlátozó gondnokság alá helyeztek a Hajdúböszörményi Bíróságon. Az öcsém a gondnokom, aki kétlaki életet él Hajdúnánás és Debrecen között ingázik. Én több mint két éve Budapesten élek. Az öcsém, mint gondnok, semmilyen feladatát nem látja el. Itt gondolok pl. műtéti beleegyező nyilatkozat aláírására, stb. Több alkalommal volt olyan, hogy a gondnok öcsém helyett az ikertestvére írta alá a műtéti beleegyező nyilatkozatot, kórházi zárójelentést... A személyes irataimat nem hajlandó visszaadni, mert szerinte nem adhatja ki a kezéből. Ezek hiányában engem már nem egyszer és nem kétszer megbüntettek... Az igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján egészségesnek vagyok nyilvánítva. Tudtommal a személy igazolvány, lakcímkártya csak a rendőrségi körözés alatt álló személynél nem lehet. Több oldalról azt kaptam ennek válaszául, hogy pereljem be a gondnokomat, mert visszaél a helyzetével. A számadást nem valósan adja le, mivel a rokkantsági járadékomból nagyon minimális összeget fordít rám - kb. a felét. Ezzel kapcsolatban a kérdésem a következő lenne:

  • mik a jogaim, mint gondnokoltaknak?
  • tényleg nem lehetnek nálam a személyes okirataim?
  • milyen úton kérhetem a gondnokság megszüntetését?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: F. Dorina

elfmage999 # 2016.07.17. 17:55

Miért kérded? :)

Azt írta hogy 2018-ra jár le a kölcsöne, utána a Bt kifizeti az adósságát és mindenki happy.

végrehajtó1 # 2016.07.17. 17:35

elfmage999

különben jól vagy?

elfmage999 # 2016.07.17. 17:06

rijana:

Nincs valaki ismerős akinek szüksége volna egy bt-re?

Hátha, csak egy ötlet...

Kérjen új adószámot, küzdjön a fennmaradásért, dolgozzon benne, fizessen adót, küldjön bevallásokat, kérjen részletet a hátralékra stb.
Csak kihúzza valahogy 2018-ig. :)

ObudaFan # 2016.07.16. 07:18

Árverezhetik, amíg el nem adjátok. Emellett ha másikat vesztek helyette az édesanyád nevére, az fedezetelvonó ügylet lesz, és abból is árverezhetnek.
Most túl azon, hogy itt nagyon úgy tűnik, hogy megállapítható lesz a csődbűncselekmény is, ha elkezdődik a felszámolás.

rijana # 2016.07.15. 08:02

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Bt beltagja vagyok, a NAV felé 3,5 M tartozásom van, melyből 2,8 M a tőketartozás. A cégem a részemre kölcsönadta ezt az összeget svájci frank alapú hitelem kiváltására kölcsönszerződéssel, melynek végső határideje 2017.12.31. Édesanyámmal fele részben voltam/vagyok tulajdonos egy ingatlanban, melyet eladtunk, vásárlás alatt egy másik ingatlan. a kérdésem az lenne, ha a cég felszámolásra kerül, valamint a cég-illetve a beltag ellen végrehajtásra kerül sor, a közös ingatlant elárverezhetik e? Mit tehetek, hogy ezt elkerüljem? rosszhiszeműség feltételezhető e, ha a vásárlás alatt lévő ingatlan teljes egészében az édesanyám nevére kerül? Mint magánszemély (BT beltag) tudom e kérni a tartozásom egy részének elengedését, a fennmaradó összeg részletfizetését? mivel a BT adószáma fel van függesztve (sőt törlésre előjegyezve), ezért nem tudok már a cégben dolgozni, alkalmazottként dolgozom. Több íziglen kértem a NAV-tól fizetési kedvezményt, részletfizetést, de elutasították, mert nem dolgozom a cégben, de sajnos a felfüggesztés miatt nem is tudok...
Előre is köszönöm a választ!

Dr.Attika # 2016.07.14. 20:18

Nem képesek a követelés behajtására. A fizetési meghagyásos eljárásban un. közvetítők. Ha 15 napon belül ellentmondás érkezik, akkor csak annyi a szerepük, hogy továbbítják az ügyet az illetékes perbíróságra, semmi több. Ha nem érkezik ellentmondás a törvényes határidőben, akkor jogerősítik az FMH_t és ennyi.

georgh # 2016.07.14. 20:04

Valóban nem tudtam, hiszen közjegyzi irodák úgy hirdetik magukat, hogy képesek a kinnlévőségek behajtására.

Burn Out # 2016.07.14. 19:50

Úgy van, ahogy Attika írta. A közjegyző nem ügyvéd, nem fog Téged képviselni. Ha megvolt a fizetési meghagyás, akkor majd értesítés a jogerőről, vagy az ellentmondásról, vagy részletfizetésről.

Dr.Attika # 2016.07.14. 19:46

Nem csak azt, hanem azt sem, hogyan működik a fizetési meghagyás kibocsátása. Ha bármelyik közjegyzőnél beadja, akkor az felmegy a "közjegyzői központba", ott pedig a számítógép generál egy közjegyzőt (arányos munkamegosztás alapján) és az bocsájtja ki az FMH-t.A közjegyző ebben az eljárásban nem szabadon választott, hanem gépi generálás alapján eljáró szerv.

georgh # 2016.07.14. 19:45

Lejárt követelést szeretnék érvényesíteni.

Burn Out # 2016.07.14. 19:39

szerintem nem érted, hogy a közjegyzői fizetési meghagyás miről szól.

lejárt követelést szeretnél érvényesíteni? vagy te kaptál egy közjegyzői fizetési meghagyást?

georgh # 2016.07.14. 19:32

Tisztelt Fórumozók!
Keresek egy olyan közjegyzőt, aki fizetési meghagyási keresetemet hathatósan képviseli a jogszabályban megadott anyagi kondíciók mellett.Köszönettel:georgh

Dr.Attika # 2016.07.14. 18:01

Nem kötelező megjelennie. Az ügyvéd kolléga egyezségi megbeszélésre tett ajánlatot. Ha a másik fél nem jelenik meg és nem ír valamit, hogy miért nem, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy nem kíván egyezséget kötni. Innentől kezdve ne marad más, mint a polgári per.

minnie0 # 2016.07.14. 17:36

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni: X elmegy ügyvédhez,mert problémája akadt Y-al. Az ügyvéd küld egy levelet Y-nak, felvázolva benne X problémáit és kéri, hogy adott időpontban jelenjen meg nála, hogy előtte meg tudjanak egyezni. Ügyvéd által kért megjelenés is kötelező vagy csak bíróság általi? Lehet jogi problémája Y-nak ha nem jelenik meg? Illetve abból lehet -e problémája ha az ügyvéd általi levelet át sem veszi a postástól?
Köszönöm!

csimmamóló # 2016.07.02. 06:34

Segítséget szeretnék kérni: Szerződéssel laktunk csaladként (gyerekekkel) több, mint 3 éve egy albérletben. A lakásban tűz ütött ki, önhibánkon kívül, elektromos vezeték miatt.Akkor derült ki számunkra, hogy nem vagyunk bejelentve sem.
Az odaveszett ingóságokról benyújtottunk mi is egy igényt a biztosító felé. Ezt elutasította első körben a biztosító,mivel nem volt külön biztosítás kötve az ingóságokra. (Van olyan, aki egy hűtőre és pár konyhai gépre, gyerekágyra, matracra köt biztosítást?) A lakás bútorozott volt.
A lakásnak és a társasháznak is volt biztosítása, ezt természetesen mi fizettük.
Az lenne a kérésem tárgya,hogy tudok-e mégis valahogy "pénzhez" jutni, hogy pótoljam az odaégett tárgyakat? Csak a nagyobb dolgokra van szükségem, pl hűtő , gyerekek ágya, matraca, stb. Tehát nem nyerészkedni akarok, csak legalább valami segítséget az újrakezdéshez.
Ha a biztosító nem tudom miért, de teljes mértékben elzárkózik,a tulaj felé jogos lenne a követelésem? Mit tudok tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2016.06.29. 09:31

Mit mond a közös képviselő?

Jimmy4 # 2016.06.28. 20:55

Kedves Fórumozók!

E-mailen keresztül történt árajánlat elfogadásával kapcsolatban kérem a segítségeteket.

A megrendelő által e-mailen keresztül megküldött árajánlatot a volt közös képviselőnk egy Word dokumentumban megválaszolva fogadta el, amelyben leírja, hogy elfogadja az árajánlatot és a munka elvégzését megrendeli. Sajnos nem tudjuk, hogy tényleg Ő küldte-e meg az ajánlattevő részére az elfogadó nyilatkozatot. Ez a Ptk. szerint már szerződéskötésnek minősül? Mi történik, ha visszalépünk?

Köszönettel.

Immaculata # 2016.06.27. 18:30

Tedd arrébb a kerítést.

csakics # 2016.06.27. 18:15

Üdvözletem.
A következő probléma jogi eligazításában lenne szükségem.
Röviden : vásároltam egy családi házat aminek a szomszédos telekrésze is a tulajdonosé volt. A vásárlás előtt egy évvel találomra elválasztották a két telket. Onnan tudom, hogy bérlője voltam a háznak már 4 éve. A vásárláskor megegyeztünk hogy majd rendezik a kimérést , hogy a megvásárolt telkemet tudjam meddig ér. De ezt követően elálltak ettől miután kiderült számukra ,hogy ez mennyibe kerül. !!! Plusz hozzátették hogy az ügyvédjük azt mondta nekik ,hogy annak kell kiméretni aki nem ért egyet a telekhatárral! Kérdem én ha vásárolok egy telket akkor nem az eladó kötelessége bizonyítani ,hogy mettől meddig terjed az eladásra szánt tulajdona? V agy tegyem arrébb a kerítést és akkor majd méresse ki ő ha nem tetszik neki ??? Előre is köszönöm a segítséget : Csáki Csaba

ObudaFan # 2016.06.27. 15:41

Van szmsz-etek vagy használati megosztásról megallapodasotok?

Asiel # 2016.06.25. 10:34

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni tőletek. Egy 8emeletes bérházban lakunk édesanyámmal a 8.emeleten. A felső szinten már senki sem kapott pincerekeszt, illetve az egyik szomszédnak van egy kis része viszont nekünk meg a másik szomszédnak konkrétan nincs pincerekeszünk, hanem fel a szemétledobóhoz kell pakolnunk, mert mások egész pincerészeket befoglalnak. Most amikor mentem fel észrevettem, hogy összetörte valamelyik szomszéd az egyik értékes tulajdonunkat is. Mi a teendő ilyenkor? Milyen jogszabály vonatkozik erre? Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.18. 11:44

Ne mondd már, hogy fölösleges. Ebből élnek. Vagy legalábbis ebből szeretnének megélni.