Jogi tanács kérése


Takata # 2015.02.11. 21:17

Egy hete bejegyzett szociális szövetkezetet hoztam létre. Sajnos közben lebetegedtem és nemtudom a szövetkezetet működtetni hogyan lehet megszüntetni a szövetkezetet? Vagy mivel még pár napja bejegyzett nincs rá mód. Lehet e szüneteltetni? Mi a teendő a bejegyzés után? Köszönöm


Hogyan lehet szociális szövetkezetet megszüntetni. Mi az eljárás ha lemondanak a tagok. Szívesen átadunk teher és költségmentes szövetkezetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.11. 19:25

Akkor nem követtél el bűncselekményt. De magánjogi kötelességed, hogy visszaadd a vételárat a vevőnek.

yasmine1122 # 2015.02.11. 13:33

goldeage: És honnan kéne tudjam, hogy eredeti vagy sem? Kismillió hirdetés van a neten, ahol megjelölik a terméken feltüntetett márkát, attól függetlenül, hogy eredeti vagy hamis. Én is csak amiatt írtam ki, mivel ez a "név" szerepel a csizmán. Az hogy eredeti vagy nem, arról fogalmam sincs... Bár én anno úgy vettem, hogy a hölgy eredetiként árulta, ettől függetlenül én a hirdetésemben nem jelöltem meg, hogy az lenne, mivel biztosra nem tudom.

Pallota # 2015.02.10. 18:07

Tisztelt Hozzáértők,Fórumozók,Segítők!
A történetem annyi,hogy vettem fel lakásvásárlási hitelt és a bankban (OTP) felajánlották,hogy köthetek hitelbiztosítást,ami arra jó,ha elveszítem a munkahelyemet,akkor a biztosító fizeti tovább a törlesztéseimet!Rendben fizetem a kölcsönt és a biztosítást,csak a tudomásomra jutott,hogy mivel rokkantnyugdíjas vagyok,ezért munkahelyelvesztés esetén is van jövedelmem,ezért nem fizet a biztosító!Jól tudom?Munkahelyem megvan! Hitelnél beszámította a bank a nyugdíjamat és a fizetésemet is! Tudta,hogy nyugdíjam is van,mégis felajánlotta a biztosítást! Én nem tudtam,hogy ez kizáró ok a biztosítás esetleges érvényesítéséhez! Az OTP nem mondja ki kerek-perec,hogy igazam van,csak azt,hogy ha akarom felmondhatom,de nem fizeti vissza a befizetett biztosításaimat! Most írtam nekik megint,hogy kérek állásfoglalást a konkrét ügyembe! Várom a reakciójukat! Köszönöm a hozzászólásokat!

goldeage # 2015.02.10. 11:46

@gerbera317: Én is csak remélni tudom, hogy összejön, mert bár van írásos megegyezés arról, hogy a vagyonközösséget megszüntették, de tételes listát nem írtak a megosztott ingóságokről. Barátnőm beadta az igénykeresetet, aztán lesz, ami lesz /majd beírom, ha van fejlemény, tapasztalatmegosztás-képpen/.

goldeage # 2015.02.10. 11:40

@yasmine1122: Kérlek ne agresszívkodj, inkább értelmezd a kérdést, amelyben ott van maga a válasz is, de segítek értelmezni.
Ha valaminek kiírod a "márkáját", abból joggal következtethet a vevőd arra, hogy az eredeti, ugyanis ha nem az, nem írhatod ki a termékismertetőben az adott márkajelzést, mert az védett! Jogvédett, tehát nem használhatod hamisítvány esetén, ki sem írhatod. Ha megtetted, vissza kell vedd a terméket, és örülj, ha a vevőd ennyiben hagyja.

streetfotó # 2015.02.10. 09:28

Szép napot minden fórumozónak!
Egy tiszteletteljes kérdésem lenne a régiektől: orvosi/egészégügyi sérelem esetén melyik topikban lehet tanácsot kérni?
(A moderáció felé pedig az a nem kevésbé tiszteletteljes kérésem lenne: tegye lehetővé a kérdésem megjelenését, immáron több hónapos tagságomra tekintettel.)

Üdv.

gerbera317 # 2015.02.10. 07:52

@goldeage

Az kemény, ilyet még nem láttam. Ezem valóban csak az igényper segíthet, ha segítht.

ObudaFan # 2015.02.09. 21:57

Ha odaírtad a márkáját, akkor okkal feltételezhette, hogy eredeti.

Zarándi Zsolt Bence # 2015.02.09. 18:52

Tanácsot szeretnénk kérni a következő témában.
Tavaly novemberben költöztünk egy albérletbe, az alattunk lakó szomszéd a kezdetektől fogva heti 3 -4 alakalommal hallgatja olyan hangerőn a zenét, hogy a lakás beleremeg. Először megpróbáltunk vele kulturáltan, intelligensen beszélni, mely alkalommal elzárkózott a kompromisszumtól, mondván, ő akkor hallgatja a zenét és olyan hangerőn, ahogy akarja. Mit képzelünk, mi csak most költöztünk ide.
Pár napra rá az ajtórácson bedobva találtunk egy kézzel írt, aláíratlan, anonim levelet, melyben fenyegetően felszólított!!, hogy fejezzük be az ajtócsapkodást (nem csapkodtuk), és a falak fúrását (szintén nem fúrtunk SOHA!).
Felkerestük a gondnokot e levéllel, aki a rendőrség kihívását tanácsolta.
Ezen az estén az órákig tartó zenehallgatása után (dec. 27.) kihívtuk a rendőrséget, akik szóbeli figyelmeztetésben részesítették. Közvetlenül a rendőrök távozása után egy barátjával bekopogott a bejárati ajtónkon, és hencegett, hogy ővele a rendőrök nem tudnak semmit tenni, nem vitték el, tehát neki van igaza, akkor és azt csinál és olyan hangerőn, ahogyan azt ő akarja, mert ő 12 éve lakik itt, mi meg csak egy hónapja.
Ez után e-mailben tájékoztattuk a közös képviseletet, aki közölték, hogy nem tudnak mit csinálni.
Majd pár hétnyi nyugalom következett, melyet ismét egy személyes megkereséssel tört meg, nekünk támadván, hogy ne csapkodjuk az ajtót. Tájékoztattuk, hogy még mindig nem csapkodjuk az ajtót, ő ezt nem volt hajlandó elfogadni, erre mi kompromisszum-készséget tanúsítván megígértük, hogy csendesebben fogjuk becsukni a kis szoba ajtaját.
Emiatt az esemény miatt ezután DIREKT be sem csuktuk, csak hajtottuk, kíváncsian várva a következő hozzászólását.
Az elmúlt két hétben visszatért zenehallgatási szokásaihoz, mely a lakásunkban továbbra is fizikálisan érezhető remegést okoz.
A mai napon egy nyomtatott, mily’ meglepő, ismét anonim levelet találtunk a rácsokon bedobva, melybe ismételten fenyegetően felszólított minket arra, hogy az ajtócsapkodást, kopácsolást, kopogást fejezzük be, különben a tulajdonoshoz és feljebb lévő szervekhez fordul.
(A hétvégén pár óra kivételével itthon sem tartózkodtunk.)
Ezt a levelet bescannelve továbbítottuk a tulajdonos felé és a kinyomtatott levelet átadtuk a közös képviselőnek, az egész történetet a kezdetektől fogva elmesélve.

A fentiek miatt szeretnénk jogi tanácsot kérni Ügyvéd úrtól / Ügyvéd Asszonytól, hogy milyen jogi eszközök állnak a rendelkezésünkre ezen áldatlan állapot orvoslására, mert szerintünk ez a viselkedés, amit tanúsít, már a zaklatás fogalmát is kimeríti.
Nap, mint nap úgy jövünk „haza”, hogy nem tudjuk, hogy levél, zene vagy fenyegető személyes találkozás lesz e aznap terítéken…
Köszönjük szépen, várjuk válaszukat!

matthiasi # 2015.02.09. 18:25

yasmine1122 !

Mi az akadálya hogy visszavedd ?

ferenc66 # 2015.02.09. 17:48

Szervusztok, szép napot Mindenkinek!

Új felhasználóként énytelen vagyok itt feltenni egy összetett kérdést, más platform(ok)on eredménytelen próbálkozás(ok) miatt:

1. A (feltételezett) kliens manapság nem annyira szokatlan, de sajnálatosan meglévő anyagi helyzetére tekintettel van-e lehetőség arra hogy valamilyen módon ügyvéd segítségét kérje, pl. egy biztatónak tűnő kimenetelű eljárásban az ún. sikerdíj konstrukciót feltételezve?
(Sajnos az ún. kormányzati, stb. jogsegély szolgálatok nem ismerik a telefon felvétele opciót sem a tapasztalatom szerint... :( )

2. Egy bizonyíthatóan (zárójelentésben el is ismert, illetve rögzített) ún. elégtelen kezelés kapcsán fellépő aránytalan sérelem, károsodás; illetve ténylegesen felmerülő egészség-károsodás az képezheti-e kártárítési igény alapját?

Ha a második kérdésre "igen" lehet a válasz, akkor ahhoz keresnék olyan ügyvédet, aki elvállalná esetleg a képviseletemet. Ha itt a fórumban is van helye az alapesetnek, csak akkor részletezném, habár szerintem jelen esetben jogász képviselete szükséges lenne...

Köszönöm az esetleges válaszokat:

gyszf

yasmine1122 # 2015.02.09. 16:35

"És azt, hogy hamis?"

Köszönöm a nagyon elmés hozzászólást... Ha érdemben nem tudsz segíteni, akkor inkább maradj csöndben!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.09. 16:25

Igen odaírtam a márkáját, de azt nem hogy eredeti lenne.
És azt, hogy hamis?

goldeage # 2015.02.09. 16:07

@Gerbera317: Barátnőm ma bement a vh-hoz iratbetekintésre, és volt ott egy beadvány a volt párjától, hogy a felesége (papíron még valóban az) az adóstársa (ez amúgy nem igaz), és nyugodtan foglaljanak nála, mert a közös lakás és minden ami benne van, az övé is, a vagyonmegosztás még folyik a bíróság által, stb., stb.. Innen asszem, már érthető, hogy miért történt, ami történt.

yasmine1122 # 2015.02.09. 14:46

Igen odaírtam a márkáját, de azt nem hogy eredeti lenne. Egyébként meg az eredetivel abszolút megegyező, mindenhol felirat benne, szóval nem tudom a kedves vevő honnan tudja hamisítvány.

ObudaFan # 2015.02.09. 14:33

Hát lehet a hirdetésből arra következtetni, hogy ez valamilyen eredeti dolog? Valamilyen márkajelzést jelöltél meg?

yasmine1122 # 2015.02.09. 12:42

Sziasztok!

Jófogáson eladtam egy csizmát, amit megvett egy hölgy az ingyenes házhoz szállítással. Ma át is vette és írt egy emailt, hogy holnap küldi vissza a csizmát mert hamis és hogy ez bűncselekmény és amennyiben nem veszem át, feljelent és odaírta a végére, hogy ő tulajdonképpen jogász. Nos, én nem hirdettem eredetiként a csizmát, valamint én is régebben Vaterán vettem, de mivel nem hordtam, inkább eladtam most. Ilyen esetben tényleg engem terhel a felelősség, hogy a csizma nem eredeti?
Köszönöm!

goldeage # 2015.02.09. 09:25

4-4 persze, logikus, köszönöm ObudaFan :)

Gerbera317 én nem tudom, de nem hiszem hogy felidegesítette, nem olyan típus a barátnőm, de aztán ki tudja, én is feldúlt lennék, ha nálam akarnának foglalni a volt párom tartozásai miatt. És ahogy most írod, hiába oldják fel a foglalás alól a dolgait, ha a perköltséget már mindenképpen ő fizette, ez faramuci helyzet, ilyenkor kin lehet követelni a perköltséget?

Köszi a linkért, elolvassuk, és az világos is, hogy mindkét cég ellen meg kell indítani, csak az volt kérdéses, hogy külön-külön keresetben, vagy egyben is mehet, mert hogy két különálló követelésről és követelőről van szó. Köszi hogy válaszoltatok, szép napot!

ObudaFan # 2015.02.09. 06:40

Szabályszerű keresetlevél kell, három példányban, a mellékleteket is 3-3 példányban kell csatolni hozzá?

Ha két alperes van, akkor 4-4 példányban.

gerbera317 # 2015.02.08. 23:03

Pontosítsunk:
372. § (2) Ha a vagyontárgyat több végrehajtást kérő követelésének végrehajtása végett foglalták le, az igénypert mindegyik végrehajtást kérő ellen meg kell indítani.
Nem lényegtelen:
373. § A végrehajtási igényperre kizárólag az a járásbíróság illetékes, amelynek területén a foglalás történt.
A perköltség az igénylő felperes terhén marad:
378. § (1) Igényperben az alperest a keresetnek helyt adó határozat esetén is csak akkor lehet a perköltség megfizetésére kötelezni, ha a foglalásnál jelen volt, és rosszhiszemű magatartást tanúsított.
Érdemes az egészet elolvasni:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Megjegyzem, a végrehajtót fel kellett bosszantani valamivel, hogy foglaljon, különben egyszerűen jegyzőkönyvbe vette volna, hogy az adós évek óta nem lakik itt, vagyontárgyai itt nincsenek, és simán távozott volna. Csak úgy megjegyeztem...

goldeage # 2015.02.08. 13:09

Eh, csak van még egy kérdésem, remélem, még itt talállak ObudaFan :) Szabályszerű keresetlevél kell, három példányban, a mellékleteket is 3-3 példányban kell csatolni hozzá?

goldeage # 2015.02.08. 13:00

Nagyon szépen köszönöm! :)

ObudaFan # 2015.02.08. 12:56

Maga a foglalás jogszerű volt, ami nem jelenti azt, hogy igényperrel ne lehete feloldható.

goldeage # 2015.02.08. 12:45

A választ köszönöm, akkor mehet egyben? A perköltség miatt lenne ez fontos... Egyébiránt az még a tényálláshoz tartozik, hogy bár hivatalosan válófélben vannak, a válókeresetet később nyújtották be a tartozások keletkezéséhez képest, ebbe kötött bele a vh.
Tény, hogy a lakás közös, annak megosztása a válókereset tárgya, és a férj épp emiatt nem jelentkezett ki onnan. De az ingóságokat a kiköltözéskor szétosztották, tartásdíjban megegyeztek, stb.. Jogszerűen foglalt így a vh.?