Jogi tanács kérése


Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.12.05. 21:16

Ha meg a vállalkozó otthagyta volna azokat a dolgokat, akkor meg az lenne a baj. Tulajdonképpen mit vitt el a vállalkozó? Régi ablakkeretet?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.05. 21:10

Mindig a büntetőjogi bunkónak az ő forgatása...

Szabics # 2014.12.05. 21:07

Tisztelt Ügyvéd úr!

A következő esetben szeretném kérni a segítségét, vagy tanácsát.
Egy társasház megbízott egy vállakózó bizonyos munka elvégzésére. A szerződésben darabszám van meghatározva, hogy mit kell cserélni és milyen összegbe fog, kerülni. A teljesítésigazolásban néhány darabbal kevesebb lett igazolva. Az összeg arányosan nem csökkent. Nekem gyanús volt a dolog ezért ellenőriztem, hogy mi valósult meg valójában a szerződésben és a teljesíti igazolásban leírtakból. Az eredmény az, hogy jóval több eszköz nem lett beépítve De elszámolásra került. Ezzel kár érte a társasházat. A kiépített anyagokról a szerződésben nem volt szó. Mégis elvitte a vállakózó. Az a tulajdonosoké a tulajdoni hányadnak megfelelően. A tulajdonosoktól nem volt meghatalmazása, hogy elviheti. Véleményem szerint ez lopás. Az hogy több beépített anyagot számolt el az meg szerintem csalás. Vagy tévednék? Ön szerint ezek a cselekmények minek számítanak?

Köszönettel: Szabics

true13 # 2014.12.05. 16:50

Igen a Pénzügyi Békéltető Birósághoz küldtek, de ők már akkor tudták, hogy ott esélyünk sem lesz semmire! Hiszen hiába fizettük havi rendszerességgel, ők már Márciusban közjegyzőhöz küldte és igy tudták, hogy nincs esélyünk. De mi ezt nem tudtuk, hisz ha mi nem hivjuk a bankot, akkor ők nem is jelentkeznek. Az ügyvéd miben tudna segíteni? A bank ügyvédei biztos mindent megtesznek, hogy ők kerüljenek ki nyertesen, hiába nincs igazuk! Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.05. 16:12

s a Pénzügyi békéltető Biróságra küldte.
Hmmmm....

Hová fordulhatnánk ezután?
Ügyvédhez?

true13 # 2014.12.05. 08:50

Szeretnék jogi tanácsot kérni az ügyünkben, melyet tömören leirok. 2004-ben és 2007-ben, az egyik banktol felvettünk áruhitelt amit teljesen visszafizettünk. Ők közben küldtek 2 kártyát melyen x összeg hitel volt amit telefonon aktiváltunk. Fizettük rendesen vissza, de sajnos mivel a férjem az épitőiparban dolgozik és főleg télen nem volt munkája, nem tudtuk minden hónapban befizetni a részletet. 2012-ben a bank felmondta mindkét kártyát, és az ügyünket átadta a Retróaktiv kft-nek, amiről minket nem tájékoztattak. Ők felhivtak minket és közölték, hogy havi 50000-ftal törlesszük. Ezt eleinte mi 30000- ftal fizettük 3 hónapig, aztán 50000-el. 2013 áprilisában telefonáltak a Retróaktivtol, hogy a kevesebbre csak 15000 fizessünk a nagyobra 35000, mert nemsokára lejár a hitel. Mi eleget tettünk a kérésnek de mielőtt lejárt volna, közölték, hogy tovább ne fizessük arra a számlára mert vissza adták a bankna
k az ügyet. Mi még aznap felhivtuk a bankot és megkérdeztük, hogy hová fizessük tovább. Azt válaszolták, hogy még nem kapták meg az ügyünket, de amint náluk lesz hivnak, és közlik a számlaszámot, amire tudjuk tovább fizetni. Viszont a bank nem hivott minket, igy a kamat ujra elkezdett nőni, és ott tartunk, hogy már a felvett hitel 3x-át fizettük vissza, és még mindig követel majdnem 500000-et. Viszont amikor a Retróaktivnak fizettük rendesen a bank eközben 2013 márciusában közjegyzőhöz küldte, amiről minket szintén nem értesített. Mi akkor is fizettük 2013 szeptemberéig 50000-el. Sajnos a bank ezekböl a befizetésekböl az alső 5 hónapban nem azt az ősszeget irta jóvá amit mi befizettünk, erröl van iratunk. Mikor a férjen felment Budapestre a bankhoz, hogy próbáljon velük beszélni valamilyen megoldásrol, a bank mindent megtagadott, és a Pénzügyi békéltető Biróságra küldte. Ott férjem elmondta, hogy mi a probl
émánk, azt mondták minden papirt amit kaptunk a banktol, fénymásoljuk le adjuk be kérelemmel stb. Ezt mind meg is tettük, és küldték a levelet, hogy 2014 december 2-án lesz a meghallgatás. Viszont onnan, november 27.én telefonáltak, hogy nem lesz meghalgatás, mert a bank kérte hogy szüntessék meg, mivel ők már márciusban jogi utra vitték. Igy nem lesz meghallgatás, a bank azóta sem vette fel velünk a kapcsolatot. Nem tudjuk mit tehetnénk ez ügyben, milyen lehetőségünk van még! Viszont a bank behajtással fenyegetőzi, foglalókkal!Kérem ha valaki tudna nekünk segiteni, hálás lennék érte! Hová fordulhatnánk ezután?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.02. 18:59

Metamorfide

láthatóan az autóban ülő két személynek (...) fogalma sem volt arról, hogy fél perccel korábban nekigurultak az autómnak,

Ezt nem tudhatod. Lehet, hogy csak nem akarták tudomásul venni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.02. 18:51

Lucika 50

Ki volt a kórház tulajdonosa?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.02. 18:44

Chef75

Jogalap nélküli gazdagodás miatt pert indíthatsz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.02. 18:39

erdeklodo17

Amíg a felek kölcsönösen használják a másiknak visszajáró egyenértékű szolgáltatást,

Adásvétel volt, nem visszajáró csereszolgáltatás.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.02. 17:09

Ja és azon egy kicsit javítani kellene, hogy a gépkocsi lelépett a fékpedálról.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.02. 17:08

Az utolsó bekezdésre gondolsz? Azt nem kéne.

Metamorfi # 2014.12.02. 11:46

Tiszteletem:

Az alábbiakat másolom be Önöknek, mely levelet postára kívánom adni. Jogilag megállja a helyét?

Előre is köszönöm!

"Tisztelt ...............!

2014. november 28-án pénteken 16 óra 19 perckor Budapesten az ........ utca ....... hídhoz közeli felhajtójánál a piros lámpánál várakozva az Ön tulajdonában álló ....... forgalmi rendszámú fehér ............ típusú személygépkocsi a fékpedálról lelépve a lejtős útszakaszon a gépjárművem első lökhárítójának gurult, annak ellenére, hogy folyamatos dudálással jeleztem, hogy járműve hátrafelé gurul, sajnos hasztalan volt próbálkozásom. Az .......... nekikoccant a gépjárművemnek, melynek fényezésében 15000 Ft értékű kár keletkezett. A zöld jelzést követően a hídon az ..... mellé húzódva jeleztem a bent ülőknek, hogy lehetőségükhöz mérten álljanak félre, de láthatóan az autóban ülő két személynek (a sofőr egy idősebb 55-65 év körül férfi és a mellette helyet foglaló fiatal, 25-35 év körüli hölgy) fogalma sem volt arról, hogy fél perccel korábban nekigurultak az autómnak, ezzel anyagi kárt okozva, természetesen nem álltak meg, hanem továbbhajtottak.

Kérem, hogy a kár rendezése érdekében a .......... mobiltelefonszámon legyen szíves felvenni velem a kapcsolatot. Amennyiben szükséges természetesen fényképekkel is igazolom Önnek az ....... lökhárítója által okozott, a rendszámtól jobbra, illetve balra elhelyezkedő fényezéssérülést. A gondatlan károkozást tanúval igazolom, aki látta a fent leírt szituációt.

Amennyiben jelen levél átvételét követően 2014. 12. 16-ig nem érkezik megkeresés/visszajelzés az Ön részéről, abban az esetben a lakhelye szerint illetékes ...... Rendőrkapitányságon megteszem Önnel szemben a rendőrségi feljelentést, illetve hivatalos levélben jelentem a károkozást a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítójánál, az .........-nél."

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.01. 16:43

Egyenértékű szolgáltatások...

erdeklodo17 # 2014.12.01. 16:28

Tisztelt Immaculata!

Az interneten ilyen részt találtam:
Amíg a felek kölcsönösen használják a másiknak visszajáró egyenértékű szolgáltatást, addig az átvett pénzösszeg után kamat, a dolog birtoklásáért pedig használati díj fizetésére - gazdagodás hiányában és annak elkerülése érdekében - egymással szemben nem kötelezhetőek, Ptk. 320. § (1) bekezdés, 319. § (3) bekezdés).

Így nem járhat használati díj az eladónak a kölcsönös használat idejéig.

Chef75 # 2014.12.01. 16:27

Nos a gondom az lenne illetve az ,hogy Július óta vonják a fizetésemből egy lakáshasználati díjat amit arra a lakásra kér egy számomra ismeretlen férfi ahová én ugyan be vagyok illetve voltam jelentve (egészen addig míg nem derült ki ez az ügy ) de már 16 éve elköltöztem onnan amit bizonyítani is tudok. az "úr" küldött felszólítást amit én természetesen nem kaptam meg hisz nem laktam ott ennek már négy éve de most adta be végrehajtónak a követelést így kivonatta az autómat augusztusban és mára már a fizetésem 50% át vonják arra a lakásra kér lakáshasználati díjat ahol én nem lakok már 16 éve nincs kulcsom sem ahogy megtudtam kijelentkeztem de 10 évre visszamenőleg kéri havi 70 000 ft ot ebben az is furcsa hogy ez egy panellakás ahová még rajtam kívül öten vannak illetve voltak bejelentve így ha kiszámolom cirka 350 000ft ami vicc ezt a követelést a peren kívüli csoporthoz adta be akik küldtek nekem papírt erről de nem kaptam meg nem is én vettem át nem is tehettem volna hisz nem laktam ott .Semmit soha nem írtam alá hisz nem laktam ott 16éve élek az élettársammal akivel van egy közös gyermekünk is eggyütt neveltük mindíg ide jönnek a számlaleveleim is . Soha nem vett fel emelt családi pótlékot sem .......... Nos mivel nem reagáltam a levélre így az jogerőre emelkedett 2010 ben és most pedig beadta végrehajtásra ...... Mit tehetek voltam ügyvédnél beadta a perújítást de a bírónő azt "állapította " meg hogy az én hanyagságom miatt nem kaptam meg a levelet így fizetnem kell . Beadtuk a fellebbezést . Most várok de addig is fél fizetésből élek és eddig senki nem kérdezte meg " ott lakott?? Ha nem akkor bizonyítsa be " Ez fura ilyen lenne az ártatlanság védelméhez való jog ? Mit tehetek még ? Fizetnem kellene azért amit nem is használtam ?Nem hiszem !!! Előre is köszönöm a segítséget !!!!

Lucika 50 # 2014.12.01. 15:29

Közalkalmazottként dolgoztam több kollégámmal együtt egy
városi kórházban 2008-ig Ekkor akaratunk ellenére magáncég vette át az üzemeltetést "jogutódlással. Aki nem vállalta,végkielégítéssel távozott,mi akik maradtunk,
alkalmazottak lettünk. 2013-ban ismét az állam lett az üzemeltető,ismét közalkalmazottak lettünk.Most tették közzé
a GYEMSZI levelét,hogy azoknak a jubileumi közalkalmazotti jutalma elveszett, akiknél ez a magánüzemeltető időszakában esedékes lett volna, csak azokét fizetik ki utólag, akiké 2013 május.01. után érvényesíthető. Ugyanott dolgoztunk, ugyanazt a munkát végeztük, bárhogy is hívták-hívják a kórházat.Sokan közben nyugdíjba mentek,5 havi bérüktől estek
el sokan a 25, 30, évre járó pénzüket nem kapják meg. Jogos ez? Nem mi akartuk a változásokat,kitartottunk a kórház mellett. Több nyertes per van már ez ügyben,tényleg csak peres úton juthatunk hozzá jogos jutalmunkhoz?
Segítségüket köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.01. 15:19

A feleség, az vicc volt, most látom,hogy akkor megszűnt volna az özvegyi haszonélvezeti jog.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.01. 15:19

Zso53

Tanúkkal tudod bizonyítani. Esetleg csekkszelvénnyel, ha a nevén volt valamilyen közüzemi díjfizetési kötelezettség.

Özvegyi nyugdíj nem jár. :) El kellett volna venni feleségül.

Igen, előfordulhat, hogy ki kell költözni. Bizonyára özvegyi haszonélvezeti joga volt azon az ingatlanon.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.01. 15:16

Felmondhatott-e egyáltalán, ill. elállhatott-e egyáltalán ha nem volt kikötve egyik sem az adásvételi szerződésben - még a végső fizetési határidő előtt?

A jogról való lemondás semmis. Tehát élhetett jogszerűen, ha szerződést szegtél.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.01. 15:13

A szerződés bontó feltétele benne kell legyen a szerződésben.
Minden abból derül ki, hogy kinek mihez van joga. Ha a késedelmes fizetés miatt késedelmi kamatokat számítanak felek fel, akkor lehet késni a fizetéssel, ha nem lehet, akkor egy nap késés is bontó feltétel.

A vevőnek fel nem róható késedelem az legfeljebb egy cunami lehet ilyen esetben. Az, hogy nem volt munkahelye, pénze, nem utalt időben a bank, attól az még neki felróható.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.01. 15:09

Először erre fel kell hívni a figyelmét, hogy követeled a kamatokat, másrészt pedig meg kell fizetned a használat után járó használati díjat, ami addig jár, ameddig át nem adtad az ingatlant.

erdeklodo17 # 2014.12.01. 14:06

Beszámítással kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy egy félig kifizetett ingatlan vételárába évekkel később beszámítódhat-e az eladónál maradt (nem adta vissza) törlesztő összeg kamata?
Eladó elállása után nem rendezte az eredeti állapotot. Véleményem szerint így jogcím nélkül gazdagodott, vagyis kamatozott nála a pénz.
Arra gondolok, hogy annyi év telt el az ügy rendezése nélkül (persze voltak levélváltások), hogy az eladónál lévő pénz kamataival már kiegészítené a teljes vételárat. Lehet-e ilyet kérni a Bíróságtól?

Válaszokat előre is köszönöm.

erdeklodo17 # 2014.12.01. 13:35

Tisztelt Sherlock!

Köszönöm a választ.

Üdv: erdeklodo17

erdeklodo17 # 2014.12.01. 13:29

Tiszteletem!

Olyan kérdésem lenne még,hogy az eladó, aki részletvétellel eladja ingatlanát és menet közben felmondja a szerződést, még a teljes ügylet végső (jövőbeni) határidejeként megjelölt időpont előtt, az jogszerűen teszi ezt vagy sem? Fizetési késedelemre hivatkozva mondott fel, de az nem vevőnek róható fel (tegyük fel). A részletfizetést engedélyező adásvételiben nem volt kikötve elállási jog, sem felmondási jog. A 376.§ (2) szerinti eljárást sem tartotta be eladó. Érvényes ilyenkor a felmondás ill. az elállás avagy sem?

Tehát attól függetlenül, hogy vevő közben a részleteknél fizetési késedelembe esett (most tegyük fel nem neki felróható okból), számít-e hogy a fizetési határidő jóval később volt még évekkel később. Felmondhatott-e egyáltalán, ill. elállhatott-e egyáltalán ha nem volt kikötve egyik sem az adásvételi szerződésben - még a végső fizetési határidő előtt?

Elnézést ha butaságot kérdezek, nem vagyok jogász.
Válaszokat előre is köszönöm.