Jogi tanács kérése


Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 17:51

Ők remekjogászok. V.ö.: kávés kanál - kávéskanál; kis asszony - kisasszony; hideg vér - hidegvér etc.

Dr.Attika # 2013.05.08. 17:16

Eddig úgy tudtam, hogy ők a remek jogászok:

Remek jogászok J II. – III. sz.

Gaius

Papinianus

Paulus

Ulpianus Papinianus diákjai

Modestinus: Ulpianus tanítványa

Béla! Vegyük fel ObudaFant is a listára?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 16:47

Nzuzza, ööö... ezt így a semmiből?
ObudaFan remek jogász, okos ember. De szerintem ezt még ő sem fogja érteni.
A valódi problémád nyilván egyébként sem informatikai, szövegszerkesztési jellegű. Vagy ha mégis, akkor nem a Jogi Fórum hozzá a megfelelő fórum.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 16:44

Tht, ugye, ezek költői kérdések?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 16:43

Az ingatlant a lányomnak szeretném ajándékozni. Lehetséges-e, vagy fedezetelvonásnak számit? A Széchenyi kártya rendesen fizetve van, nem áll felmondás alatt.
Amíg nincs szükség rá, hogy a hitelezőt ebből az ingatlanból elégítsék ki, addig fel sem merül, hogy fedezetelvonó lenne az ügylet. Ha viszont felmerül, akkor vélelmezik.

nzuzza # 2013.05.08. 16:09

T.Óbudafan!
Egy kétlapos nyilatkozat második, különálló oldalán
mindjárt az első bekezdés módosítja a korábbi nyilatkozatot. A "bibi" ott kezdődik,hogy eme bekezdés angol betűkarakterekkel készült, noha mind az első lap, mind a második lap további része magyar betűs karakterű. A hosszú "ő" betű u.n. kalappal jelenik meg 3 alkalommal. Számítógépesektől megtudtam,hogy ez csak úgy lehetséges,hogy 2 (!) géppel nyomtatták a nyilatkozatot, a módosítást pedig utólag szúrták be,mivel életszerűtlen,hogy szövegszerkesztés közben másik gépre térnek, majd vissza az előbbihez... Ezt be is tudták szúrni utólag, mivel kezdőmondatnak beillesztették felülre. Csalás szagú az egész, miért nem írták újra az egész szöveget, az sem járt volna több tortúrával... Okmányszakértőhöz forduljak? Régen, eltérő tinta is hamisítottnak minősítette az iratot, számítógéppel következmény nélkül lehet csalni? Várom tanácsát köszönettel N.Zoltán

tht71 # 2013.05.08. 10:01

Üdvözletem!

Hogyan lehetséges az, hogy a 12m-forintot érő lakásomat 3.5m-forintért adta el a végrehajtó, és ebből az összegből 2,2m-forint őt illette meg?????
Tehát adósságtörlesztésre valójában 1.3m-forint lett kifizetve!
Törvényszerű ez?

Üdv.
Zoltán

tht71 # 2013.05.08. 09:52

Üdvözletem!

Pár évvel ezelőtt céges(Bt.) banki forgó-eszköz hitelt (forint)vettem fel,aminél készfizető kezesként édesanyám és a Garantiqa-Hitelgarancia Zrt. szerepelt. A Garantiqa jókora éves díjért cserébe(amit a bank azonnal le is vont) 80%-os készfizető kezességet vállalt. A vállalkozásom csődbe ment, a Garantiqa Zrt. kifizette a bankot 80%-ban, de a kifizetett összeget követeli a rajtam és édesanyámon. Jogszerű ez?

Úgy gondolom, hogy ez olyan, mint egy biztosítás, tehát ha díjat kérnek a készfizető kezességért,akkor ne csak a több százezer forintos éves díjakat gyűjtögessék, hanem vállalják az ezzel járó kockázatokat is!Csak az enyém és az anyámé a kockázat?
Az én meglátásom az, hogy a Garantiqa Zrt.-nem követelhet semmit rajtam, sem édesanyámon!

Várom mielőbbi válaszukat, előre is köszönöm.

Üdv.
Zoltán

kgy67 # 2013.05.07. 14:33

Sziasztok!
Kezességgel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Kft-ben vagyok tag és ügyvezető. Széchenyi kártya hitelt vettünk fel, ketten vagyunk kezesek egy másik taggal. A szerződésben a kezesekkel kapcsolatban feltétel, hogy az egyik legalább 50 %-ban saját tulajdonú ingatlannal rendelkezzen, ami nem lett megterhelve,tehát "papiron" nem fedezet, de a cime a szerződésben fel van tüntetve. Az ingatlant a lányomnak szeretném ajándékozni. Lehetséges-e, vagy fedezetelvonásnak számit? A Széchenyi kártya rendesen fizetve van, nem áll felmondás alatt.
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.05.06. 20:57

Gyuszu

A munkaszerződések tartalmától függ.

ObudaFan # 2013.05.06. 20:57

armilla

Ha a fordítás egyéni, eredeti jellegű, akkor van. Ha tehát nem puszta nyersfordítás, akkor mindenképpen.

Gyuszu # 2013.05.06. 18:04

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni jogilag lehetséges-e egy gazdasági társaság számára, hogy egyik telephelyén munkaidőkeret-változtatással élve a hétfői munkarendet megcserélje a szombattal.
Tehát arról lenne szó, hogy a munkások szombaton dolgoznának úgy mint hétfőn, a hét első napján pedig pihennének. Ez egy ideiglenes állapot lenne, ami pár hétre szól csak.
Ennek van bármiféle jogi akadálya? Illetve egy társaságon belül (ha lehetséges), hogyan lehet ezt szabályozni?
Köszönöm a szakértő válaszokat! További szép estét mindenkinek!

armilla # 2013.05.04. 19:55

Kedves Jogászok, ügyvédek!
Ha egy középkori verseket tartalmazó kiadványt szeretnék kiadni magyar fordításban, és a fordítók halála óta nem telt el még 70 év, akkor a fordítók esetében is van a szerzői joghoz hasonló, azzal egyenértékű szabály vagy ebben az esetben nem védi őket semmi?
Tehát a fordításokra, magukra a fordítókra is vonatkozik a szerzői jog vagy ahhoz hasonló törvény, vagy rájuk nem érvényes ilyen szabály?
A választ előre is nagyon köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.02. 18:01

dehogynem, felmondják.

Az életveszélyes részt le kell bontani, vagy a hatóság a tulajdonos költségére végzi el.

Sherlock # 2013.05.02. 14:01

Elviekben van rá mód, hogy a csökkenés miatt további biztosítékot kérjen, de hogy ebben a konkrét esetben lehet-e ilyet, azt ennyiből nem lehet megállapítani. A jelzálogjogot egyebekben ez nem érinti.

bajszi1982 # 2013.05.02. 13:31

A következő kérdésem lenne. Egy ingatlanra jelzálogjog van bejegyezve. Az ingatlan egy része életveszélyessé válik, az építésügyi hatóság bontásra szólítja fel a tulajdonost. Ilyenkor a bejegyzett jelzálogjogra vonatkozóan történik-e valami, változik-e valami, lehet-e tiltakozni ellene, ennyivel csökken az értéke az ingatlannak és ebből a szempontból a jelzálogjog jogosult nem tehet semmit?
Köszönöm a választ.


Szeretném megkérdezni, hogy egy szállítási szerz?désben szerepelhet-e olyan, hogy "a szerz?désben nem szabályzott kérdésekben a Ptk adásvételi sze

HáJé # 2013.05.01. 10:29

Köszönöm a segítséget!
Ez egy gitár lett volna ráadásul elég ritka is talán pár darab van belőle az országban ehhez képest nagyon olcsó lenne. Származásáról sokat nem lehet tudni, kéz alatt vásárolta az előző tulaj is papír nélkül. (bevallom én sem csináltam még soha semmihez papírt).
Nem szeretném kockáztatni a pénzemet nem beszélve arról, ha épp nálam találják meg gondolom engem is kevernek gyanúba, ha valami nem tiszta körülötte az pedig nem hiányzik, hogy még fizessek is a bonyodalomért.

Ninu # 2013.04.30. 17:36

Tisztelt Ügyvédúr! A férjem börtön kedvezménnyel 2013.08.13. - án szabadulna,ha 2013.07.01.bevezetik a 4hónap kedvezményt akkor már 07.02.-án hazajöhet?? Tisztelettel:Hosszuné

monalisa1 # 2013.04.30. 12:44

HÁJÉ

Bár nem írtad milyen hangszert tervezel megvenni, de ha pl. hegedűt, brácsát, csellót stb., az értékesebbeknek szokott lenni eredettanúsító okirata. Mondjuk hangszer restaurátornál is érdeklődhetsz, illetve vásárlás előtt mutasd meg - legalább árban, minőségben hozzászólhat.

Ha valaki zaciban vesz valamit ill. bolhapiacon, "papír" nem cserél gazdát.

ObudaFan # 2013.04.30. 12:17

Bea1976

A tulajdonosnak.

ObudaFan # 2013.04.30. 12:16

HáJé

Kötelezőnek nem kötelező írni szerződést, de hát nem árt. Viszont ha nem kereskedelmi forgalomban vásárolsz, és nem is olyasvalakitől, akire az illető a dolgot rábízta, akkor ha kiderül, hogy nem tulajdonostól vettél, akkor a tulajdonosnak a dolgot ki kell adnod.

ObudaFan # 2013.04.30. 12:15

A házastársi együttélés alatt felvett hitelért a másik házastárs a közös vagyon ráeső részével felel. (Van kivétel, de a gyakorlatban bizonyíthatatlan.)

ladie1 # 2013.04.30. 02:13

Tiszteltem!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy házasság esetén az egyik fél meglévő hiteltartozásai miatt végre lehet-e hajtani a közös vagyont illetve lehetőség van-e olyan szerződésre, ami ezt a problémát kivédi. Életbiztosítás esetén megjelölhetem-e a házastársat anélkül, hogy végrehajtsák a biztositási összeget.

Előre is köszönet a válaszért.

HáJé # 2013.04.23. 16:38

Tiszteletem!
Segítséget szeretnék kérni egy vásárlással kapcsolatban. Hangszert szeretnék vásárolni magánszemélytől ,de nem tudok meggyőződni róla, hogy a termék előélete milyen. Nem szeretnék esetlegesen lopásból származó hangszerért pénzt adni. Adás-vételi írására nincs lehetőség tehát semmilyen papír így nem lenne a birtokomban arról, hogy az én tulajdonom. Régebben én is adtam el hangszert adás-vételi nélkül úgy, hogy a papírja nálam maradt. A kérdésem az, hogy ha megveszem és esetleg valaki azt állítja, hogy az az övé mivel tudom bizonyítani, hogy én ezt valakitől vettem? Illetve mindenről kell írni adásvételit, amit használtan vásárolok és sorozatszáma van? Ha papír nélkül venném meg milyen következményei lehetnek?
Segítségüket előre is köszönöm!

Bea1976 # 2013.04.23. 13:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Van egy ingatlanom ,amelyre a végrehajtó 500 millió forint értékben végrehajtási jogot jegyzett be rá a tulajdoni lapra.
Ennek a teleknek az értéke kb. 200 ezer forint.
A telket kinek kell gondoznia, kaszálnia a parlagfüvet?
Köszönöm szíves válaszát.
Tisztelettel:
Bea1976