Jogi tanács kérése


Kero_b # 2012.12.06. 21:07

Kérdésem: Érvényesnek tekinthető-e az alábbi esetben a bérleti szerződés, vagy megtévesztés miatt érvénytelen-e? Köteles vagyok-e a tulajdonosnak 1 havi lakbért a kauciómból extra kifizetni?

Eset:
Albérletben lakom feleségemmel, és a minap elindult a szénmonoxid riasztó. Kihívtuk a kéményeseket, a kéményt kitisztították, probléma elhárítva (gondoltuk). Másnap újra elindult a riasztó. Mint kiderült a közös képviselőtől, minden közgyűlésen elhangzik, hogy muszáj lenne bélelni a kéményt (jelenleg nincs). Ez nem lett megemlítve a szerződéskötéskor, se a bélelés hiánya, sem pedig a felszólítások. Feleségem 6 hónapos terhes, és nem csak a szénmonoxid, de a folyamatos stressz is ártalmas neki, ami ebből a következőkből adódik: Az albérletet csendes és nyugodt lakásként promotálták, viszont a szomszédjainknak, akik főiskolások, erről nem szólt senki. A rezsi sem alacsony, és a gáztűzhellyel is gondok voltak a beköltözéskor, és a nyílászárók sem úgy szigetelnek, ahogy azt ígérték volna. A panaszok ezekre sajnos csak szóban hangzottak el. Mindenesetre a szénmonoxidos eset után megmondtuk a tulajnak hogy kiköltözünk, betelt a pohár. A szerződés 1 évre szól, és Június 1.-én köttetett. A fenti körülményekre való tekintettel érvényesnek tekinthető a szerződésbe foglalt passzus miszerint a szerződés idő előtti felmondása esetén 1 havi kauciót megtart a tulajdonos?

A választ előre is köszönöm

Kero_b

tothvili # 2012.12.06. 16:59

KBS: valami rosszat írtam, hogy nem válaszolsz arra, amibe belekezdtél?
Köszönöm.

tothvili # 2012.12.05. 18:33

KBS: köszönöm a korrekt és használható választ.
A téves jogértelmezés felvetése éles elmére vall, köszönöm, hogy leírta, erre később kitérnék.
Tudod, ez az az ügy, melyben lebilincselték az autómat, és másfél órát kellett várnom a bilincs leszerelésére. (nem jól látszódott a parkolójegy)
Ezért úgy gondolom, hogy a kártérítési per alanya csakis a közterület-felügyelet lehetne, hiszen az gátolt meg a munkavégzésemben. Rendszergazda vagyok, és sok olyan céggel van szerződésem, ahol a bejelentéstől számítva egy, illetve két órán belül megkezdem a hibajavítást. Immár 20 éve ebből élek, és igencsak rontja a renomémat az, ha nem tudom betartani a vállalkozási szerződésemben foglaltakat, a közterület-felügyelet tudatos tevékenysége miatt. Továbbá piacvesztést is okoz számomra, hiszen az ügyfeleket nem nagyon érdekli, hogy miért kések...majd keres mást, aki időben odaér... (a legtöbb ügyfelem már 15-20 éve megvan, nem szeretném elveszíteni őket rajtam kívülálló okok miatt)

  • Szóval lehetséges, hogy a kártérítés miatt a közterület-felügyeletet kellene megkeressem?

A téves jogértelmezés:
Ez az elsőfokú és a másodfokú hatóság határozataiban egyaránt fellelhető volt. (egyébként szánalmasan alacsony színvonalú jogászi munkát végeztek, ha én laikusként rá tudtam világítani azokra a kresz szabályokra, melyeket - tudatosan vagy sem - de ellenem kívántak felhasználni)
Ám ezek a határozatok nem okoztak számomra olyan kárt, mint a lebilincselés.
Viszont ezen határozatok miatt kellett igénybe vennem jogi szolgáltatást, amiért fizettem.

  • Tehát jól gondolom, hogy a perköltség miatt az elsőfokú hatóságot keressem meg?
Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.05. 17:46

Az első fokú hatósággal szemben kellene. De a téves jogértelmezés nem szükségszerűen jogellenes magatartás, márpedig a kártérítési felelősség megállapításának az is feltétele.

tothvili # 2012.12.05. 12:28

Obudafan:

  • ahogyan írtam, a perköltségi igényemet írásban jeleztem ugyan, de nem mutattam be a számlát a jogi szolgáltatásról, mert nem tudtam, mikor hol és hogyan kellene azt megtenni.

KBS:

  • igen, jogi képviselő nélkül jártam el, viszont az eltelt másfél év alatt keletkezett az a kiadás, amit érvényesíteni szeretnék utólag.

Tehát ki ellen kellene keresetet benyújtani?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.05. 11:03

Ha jól értem, jogi képviselő nélkül járt el, így munkadíj megtérítését nem kérhette, a készkiadásokat meg nem igazolta.

ObudaFan # 2012.12.05. 10:55

És milyen okból nem döntött a Törvényszék az előtte folyamatban volt perben felmerült perköltségről? Ez nem nagyon érthető a leírásból.

tothvili # 2012.12.05. 09:46

KBS, Obudafan:
Ez egy kerékbilincs ügy volt, melyben rendőrségi határozatok születtek, és jogszabálysértésre hivatkozással került az ügyem a Törvényszékre.
Az ítéletben olvasható, hogy perköltséget és kártérítést külön polgári perben érvényesíthetek.
Az ítélet szerint az elsőfokú határozatot hozó kerületi rendőrkapitányságnak kell olyan új határozatot hoznia, amelyben intézkedik az általam kifizetett összeg visszatérítéséről.
A pervesztes alperes Budapest rendőrfőkapitánya volt.

Szóval nem tudom, hogy a kártérítési pert és azon belül az eddigi, a perrel kapcsolatosan keletkezett és számlával igazolt perköltségeim megtérítését kivel szemben indítsam?

dolfilara # 2012.12.05. 05:00

Tisztelt jogi tanácsadók!

Egy banki szerződéssel kapcsolatban kérném a véleményüket! A bankommal augusztusban szerződést kötöttem árfolyamgátra, közjegyző előtt.Amikor átadták a dokumentumokat, jelezték, hogy tanúk hiányában nincs módjukban kiadni a szerződést, írjam alá, hogy átvettem és egy héten belül postázzák.Hetek múlva sem érkezett meg a szerződés többször telefonáltam,de semmi! 4 hét után már erősebb hangnemben kértem az iroda vezetőt, aki végre!!!! kipostázta a szerződést!Megkaptam végre és megdöbbentem! a nevem alá volt nyomtatva a tanú neve,cime ,adatai. Vajon mit nyomtathattak bele még a szerződésbe??? Ez egy elfogadott eljárás?utólag tanúztatni és rányomtatni az általam már aláírt szerződésre?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel

B.Julianna

ObudaFan # 2012.12.04. 22:31

Máshol nem nagyon van felperes és alperes.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.04. 22:10

Az ítélet tartalmazza azt is, hogy jelen bíróságnak a felperes alperessel szembeni kártérítési igényének elbírálására hatásköre nincsen, azt a felperes polgári peres úton érvényesítheti.
Mert ez nem polgári per volt? Akkor mi?

tothvili # 2012.12.04. 21:54

Tanácsot kérek:
A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint nyertem.

  • A per során a perköltségi igényemet jeleztem ugyan, de a készkiadásaimat nem igazoltam, ezért ez a bíróság perköltséget nem állapíthatott meg számomra. Mintegy 50.000 forintnyi, jogi szolgáltatásról szóló számlám van, amit szeretnék érvényesíteni.
  • Az ítélet tartalmazza azt is, hogy jelen bíróságnak a felperes alperessel szembeni kártérítési igényének elbírálására hatásköre nincsen, azt a felperes polgári peres úton érvényesítheti.

Tehát azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendőm akkor, ha a jogi szolgáltatásokra kifizetett 50.000 forintot és az engem ért kárért kártérítést kérnék.

ObudaFan # 2012.12.04. 20:36

Azért a hitelezési csalást jó eséllyel elkövette.

Dr.Attika # 2012.12.04. 18:21

Kedves Erika!
Ez az ismerős talán egy "internetes-szerető"? ha az akkor nyugodtan jelentse fel csalás miatt. Ne foglalkozzon a rendőrrel, mert nyilván csak le akarta "passzintani" az ügyet.Ön nem követett el bűncselekményt csak az "internetvigéc".

ObudaFan # 2012.12.04. 14:56

Nem lehet az az indok. A bank felé tartozol ezzel az összeggel a leírtak szerint. Most éppen a tartozásod összegét növeled a perköltséggel.

66Erika66 # 2012.12.04. 12:48

Tisztelt Fórumozók!
Egy ismerősöm részére nagy összegű hitelt vettem fel saját nevemben. Abban állapodtunk meg, hogy a törlesztést Ő fizeti, a hitel visszafizetéséről Ő gondoskodik. Fedezetül a saját édesanyjának az ingatlanát ajánlotta fel, ez került be a szerződésbe is, illetve kezességet az édesanyja és annak a tulajdonos társa vállalt. A szerződéshez kapcsolódóan a bank egy hitelkártyát is biztosított, amit át is adtam az ismerősömnek használatra. Tekintettel arra, hogy így állapodtunk meg. Az ismerősöm eltűnt és többszöri kérésemre és kezdeményezésemre (levél, behajtó) sem volt hajlandó fizetni. Időközben a kezességet biztosító édesanya, aki a fedezet többségi tulajdonosa volt meghalt.
Mivel ez tudomásomra jutott, bementem a bankba és kértem, hogy próbáljuk meg együtt a házat közösen értékesíteni, hogy a hitelt vissza tudjam fizetni. Sajnos a bank azt mondta, hogy nekem kell halotti anyakönyvi kivonatot szereznem, de sajnos én nem álltam semmilyen kapcsolatban az elhunyttal, így ezt nem tudtam elintézni. Próbáltam a rendőrségen is feljelentést tenni, de még azt mondták, hogy én csalást követtem el, így jobb ha nem is teszek feljelentést. Időközben a bank elindította a behajtást csak a hitelkártyára vonatkozóan. Én a pénzből semmit nem kaptam, ezért szeretném, hogy a bankkal közösen az összes tartozást egyben kezelje.
Abban kérném a tanácsát, hogy az első bírósági tárgyaláson, hogyan tudnám elérni azt, hogy a bank a kérésemet figyelembe vegye és együtt, közösen intézhessük a pénzbehajtást az ismerősöm felé. Lehet-e számomra az indok, hogy engem is becsaptak.

ObudaFan # 2012.11.28. 14:38

Ha követelésed van, ezen az úton érvényesítheted.

kocc # 2012.11.28. 14:34

Köszönöm válaszod "ObudaFan" !

És mi más van amit tehetek? Pénzem elment,bútorom nincs... Mit tehetek még ,hogy megoldódjon ez a gondom?

ObudaFan # 2012.11.28. 06:36

kocc

Azért a hibás teljesítés nem bűncselekmény, tehát ha feljelentést teszel, akkor semmi nem fog történni. Ha megtalálod az eladót, fizetési meghagyásos, illetve polgári peres úton érvényesíthetsz vele szemben igényt.

ObudaFan # 2012.11.28. 06:34

Én is ettől tartok. De a zálogjog járulékossága folytán ez semmi pluszt nem jelenthet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.27. 22:15

Miért lett a zálogjog értéke több, mint a folyósított kölcsön?
Mert az hitték, a kamatra csak így nyújt fedezetet. Pedig az ellenjegyző ügyvéd tudhatta volna.

kocc # 2012.11.27. 21:15

Üdvözletem a fórum olvasóinak!
Sajnos egy problémám van amire nem találok választ a neten..
Vásároltam egy honlapon keresztülbutort,előre utalva mert már máskor is vásároltam tőllük.De közben más lett a tulaj,és most gondok voltak a minőséggel.és viszaküldtem a feladónak, ekkor derült ki hogy már más volt az eladó tulajdonos.Aki közben kölföldre költözött,Angliába.Ezt is akkor tudtam meg mikor vissza jött a csomag ,hogy elköltözött a címzettem.
A telefonja nem elérhető,az e-mailokra nem válaszol.a honlap megszünt..csak a bankszálaszám van meg amire utaltam ,de az sem az övé...

Mit tudok tenni hogy a pénzemvissza kapjam??
Ha feljelentem(90eft)-ért külföldről is visszahozzák az eladót??
,
Köszönettel:

ObudaFan # 2012.11.27. 21:03

A kölcsönösszeg átadását a hitelező megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után akár az ő, akár az adós körülményeiben olyan lényeges változás állott be, amely miatt a szerződés teljesítése többé el nem várható, továbbá a szerződés megkötése után olyan körülmények következtek be, amelyek miatt azonnali hatályú felmondásnak van helye.

Azért azt a kölcsönadónak kell igazolnia, hogy miért is nem elvárható tőle a kölcsön folyósítása.

Miért lett a zálogjog értéke több, mint a folyósított kölcsön?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.27. 06:04

Igen; önmagában nemigen; ha az a "kapcsolat" élettársi viszonyt jelent, akkor nincs; igen. Ne próbálkozz egyedül.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.26. 11:15

A használt dologra is van szavatosság.