Jogi tanács kérése


rokonfajta # 2011.01.13. 12:57

Tisztelt Fórumozók!
Ha végrehajtási eljárással hajtottak be nem fizetett kölcsöntartozást és a végrehajtási eljárás során végrehajtási jogot jegyeztek be az adós ingatlanára , de a tartozás a végrehajtási eljárással rendeződött akkor mi az eljárás arra, hogy a végrehajtási jogot az ingatlan nyilvántartásból töröljék?

elfmage999 # 2011.01.13. 10:46

Eddig teljes lelki nyugalommal átírtam a bérlőim nevére a lakás közmű óráit (áram, gáz, víz és csatorna mellékmérők), abban a hiszemben, hogy ők e révén fogyasztóként és szerződőként jogviszonyba kerülnek a szolgáltatóval, és ezt követően engem mint tulajdonost nem érint az ő közművek felé keletkező vagy fennálló tartozásuk.

Egy másik fórumon viszont elmerült hogy van egy valamilyen közművekre vonatkozó törvény amely a tulajdonost kezessé teszi az ingatlanában lévő közművek révén keletkezett tartozásokra.

Azaz ha a bérlő a nevén lévő óra fogyasztása vagy egyéb kötbér miatt tartozása keletkezik, és ennek behajtása a bérlőn nem lehetséges (nem megtalálható, nincs vagyona és jövedelme), akkor a tulajdonoson végső esetben behajtható a tartozás.

Ezzel kapcsolatban kérdezem hogy tényleg így van-e és hogy melyik törvény az ami ezt kimondja.

beattix7535@gmail.com # 2011.01.11. 19:20

tisztelt ügyvédúr.válófélben vagyunk a férjemmel én próbálnám a vagyonmegosztást peren kívül elintézni,de ő nem.a házon még 5 év hitel van,én a hitelt átválalnám,így kérhetem e a bíróságon hogy a házat ne keljen eladni és ne keljen a két kiskorú gyermekemmel az utcára kerülni,?a ház 4-5 millió forintot ér,le lehet ebből vonni a hitel fenn maradó összegét,és úgy kifizetni a ház felét?mennyi időt szoktak adni hogy kifizessem ?kérem valaki segítsen.nagyon gyors választ kérnék,ha valaki járt ilyen cipőben kérem irjon.beattix7535kukacgmail.com.köszönöm.egy segítséget kérő anya.

ramszi1 # 2011.01.11. 18:04

100 % -os tulajdonos vagyok 50 % -s haszonélvezővel egy házas ingatlanban. 2000 augusztusa óta a tulajdonom, 1976 03 10 óta az állandó lakcímem. a Zala Megyei Bíróság jogerős határozata alapján 30 napon belül el kellett volna hagynom. Indoklás: 2002-2009 ig nem laktam bent, és a visszaköltözésre nincs engedélyen sem bíróságtól, sem a polgármesteri hivataltól. Meg teheti ezt a bíróság? Hogyan tudom megváltoztatni? S.O.S. Köszi. Ramszi1

monalisa1 # 2011.01.11. 17:58

Pl. a végrehajtó munkadíját neked kellene előre megfizetni, ha jól tudom 18.000 Ft, de mivel ezt te nem tudod teljesíteni ezért "a" követelését a végrehajtó letiltásba helyezi - és hát ugye első a saját pénze behajtása.

Előfordulhat hogy az apa vétlen a dologban, vagyis inkább mondjuk úgy, nem egészen mindenben ő a hibás.

monalisa1 # 2011.01.11. 17:55

Vidd bíróságra az ügyet és kérd, hogy a szóbeli megállapodás helyett -mivel nem tartja be- a bíróság állapítsa meg a t.díj havi minimum összeget és a százalékos mértéket.

A havi minimum összeget minden körülmények közt fizetnie kell, akár saját kárára is. (A különbözetet utóbb valahogy bevasalandó rajta.)

Az igaz, hogy a peres eljárás eltart egy ideig, de a jövőre nézve biztos "papír" lesz a kezedben., ha ezt sem fizeti rendőrségen feljelentést tehetsz ellene.

Ami a jelen problémádat illeti, valahogy vészeld át amíg az ilyen-olyan eljárási illetékek stb. levonása letelik.

Szerintem is kamu a 4 órás bejelentettség., a munkaügyi felügyelőség tudná ellenőrizni hogy tényleg ennyit dolgozik-e, vagy többet, és a többlet pénzt zsebre kapja.

Az önkormányzatnál próbálj eseti/kivételes segélyt kérni.

Kriszti72 # 2011.01.11. 17:12

Tisztelt Fórumozók, olvasók, Hege1986!

szeretnék felvilágosítást kérni,gyermektartás elmulasztásával kapcsolatban. Már végrehajtás alatt van az ügy,de mivel az apa csak 4-órás munkaidőre van bejelentve,így amit a munkáltató le tud vonni,azt elviszi az államnak járó illeték,a végrehajtónak járó illeték stb.és mivel ez a pénz a a többszöröse annak amit letudnak vonni,így én pár hónapig nem látok gyerektartást,hiába vonnak. A kérdésem az hogy az apa részére ez önhibának számít? Hiszen én nem kapok gyerektartást.
Hozzáteszem amit abból a 4-órás kamu keresetből vonnak még az sem teszi ki a megítélt gyerektartást,és ezzel az apa is tisztában van. Bár már ez az egész ügy megjárta a rendőrséget is és most december óta az ügyészség előtt van. A végrehajtó is megírta a behajthatatlanságról a jegyzőkönyvet,a levonandó összeg csekély mivolta miatt,és az eljárást szünetelteti. Tehát hiába vonnak én hónapokig abból nem látok semmit,és az apa önként egyezségben vállalta a megállapított gyt.összeget,tehát tisztában van azzal hogy amit tőle vonnak az nem teszi ki a gyt.,és mivel én nem kapok semmit,thát ez önhiba? Remélem letudtam írni érthetően. Fontos lenne hogy választ kapjak.

guba # 2011.01.11. 06:52

Ha kéred, szerintem nem fogják elutasítani.

vinnie # 2011.01.10. 18:54

Most különböző okok miatt jobb lenne, ha én is megkapnám közvetlenül. Van lehetőség ezt kérvényezni?

guba # 2011.01.10. 18:42

Az ügyvéded téged képvisel, ő gyakorolja az eljárásban a te jogaidat, ezért kapja ő.

vinnie # 2011.01.10. 17:03

Tisztelt Fórum! Érdeklődnék, hogy hogyan tudom elérni, hogy a bíróság a kihírdetett ítéletet postán ne csak az ügyvédemnek, hanem az én lakcímemre is kiküldje. Egy egyszerű ajánlott levében ezt tudom a bíróságtól kérvényezni?

vinnie # 2011.01.10. 17:02

Tisztelt Fórum! Érdeklődnék, hogy hogyan tudom elérni, hogy a bíróság a kihírdetett ítéletet postán ne csak az ügyvédemnek, hanem az én lakcímemre is kiküldje. Egy egyszerű ajánlott levében ezt meg lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.10. 08:19

Ugyanabban az ügyben nem lehet újabb pert indítani. De minek is, ha egyszer jogerős ítéleted van. Kérj végrehajtást!

Hogy az adóhatósággal mit akarsz, azt végképp nem értem.

donnamajki # 2011.01.09. 19:41

Segítséget szeretnék kérni! Nem tudom kihez kell fordulnom. Elkészült egy DVD, melyet nem akartunk, akarunk forgalmazni. A készítője mégis ezt teszi a mai napig. Pénzért árul bennünket. Rólunk szól a videó. Bírósági végzésünk van ellene. Már rég meg kellett volna semmisítenie, de nem tette, sőt nevetve pénzé teszi az életünket, családi fotóinkat. Nem tudom hova fordulja? Gondolom az APEH-nek sem fizet, mert nem legális. Kihez forduljak, kártérítést kérjek és feljelentsem? Köszönettel. Donna

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.09. 19:27

3% - de minimum 5000.
Ha nem mond ellent, akkor kb. egy hónap alatt jogerőre is emelkedik, és végrehajtható. Ha ellentmond, újabb 3%, és a per azért el fog tartani vagy fél évig.

Anulina # 2011.01.09. 18:09

Tisztelt Fórum és Olvasó!

Egy távolabbi ismeretségi körömben 2010.április 27 –én kölcsön adtam 100.000 Ft-ot-amelyről az adóssal egy pársoros kölcsönadási szerződést kötöttünk. Ebben a kölcsönvevő ígéretet tett, hogy a vonatkozó összeget egy összegben legkésőbb a 2010 május 27-én megadja. Ugyan tanú aláírása nem szerepel a szerződésen, de van közös ismerős, aki tud róla. Az adós vonatkozó összeget nem adta meg. Azóta többször személyesen és ajánlott levélben illetve tértivevényes levélben is sürgettem,(amelyet átvett)újabb haladékot és részletfizetési engedményt is adva. A legutolsó megállapodásunk alapján a kölcsönösszeget 2010 november közepéig meg kellett volna adnia. Az adós veresegyházi, én pesti vagyok, ezért nem tudok naponta a nyakára járni. Számos sürgető levelet írtam, ő egyetlen egyszer sem reagált rájuk. Telefonon sem érhető el. Minden esetben jeleztem felé, hogy ha nem fizet, feljelentem. Szeretném megkérdezni, hogy hol és milyen eszközzel –lehetőség szerint további jelentős költségek nélkül- tudok hathatós lépéseket tenni követelésem behajtására Úgy hallottam, hogy közjegyzőnél fizetési meghagyást kérhetek ellene, de nem tudom, hogy ez milyen költséggel –és legfőképpen ez mikorra és milyen eredménnyel járna.
Tanácsukat előre is köszönöm.

bazsi4 # 2011.01.05. 21:01

Csak a jogi megfogalmazás volt kicsit kusza,de értem !
Hála nem tartozok.
Köszönöm a segitséget !!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.05. 09:00

Ha szerinted egyáltalán nem tartozol, akkor mire vagy még kíváncsi? Arra, hogy kinek nem tartozol?

bazsi4 # 2011.01.04. 21:17

Köszönöm a választ !
Ha kérdetem leirnák nekem a lényeget mert a jógi rész kicsit kusza lett !
Köszönöm !!

kovacsz # 2011.01.04. 11:53

Nem valószínű.

kadio # 2011.01.04. 11:50

Tisztelt Fórumozók!

Az egyik szolgáltató beperelt, mivel a rám kirótt kötbért nem fizettem ki neki.
Mivel jogtalannak tartottam ezért álltam a bíróság elé.
Sajnos ügyvédre nem volt pénzem, ezért én képviseltem saját magam.
A pert megnyertem, ami azóta már jogerőre is emelkedett.
Egy fórumra beírtam a fejleményeket, és most sokan kérik tőlem az ügyiratszámot, hogy adjam ki, más hasonló peres ügyhöz szeretnék felhasználni.
A kérdésem az lenne, hogy ha ÉN adom ki az ügyirat számot, akkor a személyes adataimat kiadják-e, és beidézhetnek-e esetleg tanúskodni más hasonló ügyben?
Az ítéletet egyébként beszkennelve elküldtem nekik, amiről minden adatot, nevet lehúztam.
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.04. 10:17

Engedményezésnek jó lehet. A tartozásátvállalás nyilván kizárt.

Dr.Attika # 2011.01.03. 21:42

Kérdezze meg a volt barátnőjét, hogy a Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerinti engedményezés vagy tartozás átvállalás megtörtént-e. Ha igen azt milyen okirattal tudja alátámasztani.

1959. évi IV. törvény
a Polgári Törvénykönyvről
XXVII. fejezet
Az engedményezés és a tartozásátvállalás
Az engedményezés
328. § (1) A jogosult követelését szerződéssel másra átruházhatja (engedményezés).
(2) Nem lehet engedményezni a jogosult személyéhez kötött, valamint azokat a követeléseket, amelyek engedményezését jogszabály kizárja.
(3) Az engedményezésről a kötelezettet értesíteni kell; a kötelezett az értesítésig jogosult az engedményezőnek teljesíteni.
(4) Ha a kötelezettet az engedményező értesíti, a kötelezett az értesítés után csak az új jogosultnak (engedményes) teljesíthet; az engedményestől származó értesítés esetén a kötelezett követelheti az engedményezés megtörténtének igazolását. Ennek hiányában csak a saját veszélyére teljesíthet annak, aki engedményesként fellépett.
329. § (1) Az engedményezéssel az engedményes a régi jogosult helyébe lép, és átszállnak rá a követelést biztosító zálogjogból és kezességből eredő jogok is.
(2) A kötelezettnek az engedményezésről való értesítése az elévülést megszakítja.
(3) A kötelezett az engedményessel szemben érvényesítheti azokat a kifogásokat és beszámíthatja azokat az ellenköveteléseket is, amelyek az engedményezővel szemben az értesítéskor már fennállt jogalapon keletkeztek.
330. § (1) Az engedményező az engedményessel szemben a kötelezett szolgáltatásáért - az engedményezés fejében kapott ellenérték erejéig - kezesként felel, kivéve ha

  1. a követelést kifejezetten bizonytalan követelésként ruházta át az engedményesre;
  2. felelősségét egyébként kizárta.

(2) Egyebekben az ellenérték fejében való engedményre az adásvétel, az ingyenes engedményre az ajándékozás szabályait kell alkalmazni.
331. § Ha a követelés jogszabály vagy hatóság rendelkezése folytán száll át másra, azok eltérő rendelkezése hiányában az engedményezés szabályait kell megfelelően alkalmazni. Ebben az esetben a korábbi jogosult kezesi felelőssége csak akkor marad fenn, ha ezt kifejezett rendelkezés írja elő.
A tartozásátvállalás
332. § (1) Ha valaki a kötelezettel megállapodik abban, hogy tartozását átvállalja, köteles a jogosult hozzájárulását kérni, ha pedig azt a jogosult megtagadja, a kötelezettet olyan helyzetbe hozni, hogy az a lejáratkor teljesíthessen.
(2) Ha a jogosult a tartozásátvállaláshoz hozzájárul, a tartozásátvállaló a kötelezett helyébe lép. Megilletik mindazok a jogok, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben megillették; a korábbi kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló követelését azonban nem számíthatja be.
(3) A tartozásátvállalással a követelést biztosító kezesség és zálogjog a kezes és a zálogkötelezett hozzájáruló nyilatkozata hiányában megszűnik.
333. § Ha a kötelezettség jogszabály vagy hatóság rendelkezése folytán száll át másra, azok eltérő rendelkezése hiányában a tartozásátvállalás szabályait kell megfelelően alkalmazni.

bazsi4 # 2011.01.03. 21:31

S.O.S !!!!!!!!!!
Tisztelt Fórum és Olvasói !

Szeretném kikérni a véleményeteket az alábbi történetről !
A bnőmtől hazaköltöztem kb 1 éve.Azóta hivogat,h tartozok neki pénzzel.És adjam neki vissza.
Mert mindent közösen fizettünk bár volt olyan,h nem volt munkám és akkor ő fizette az én részemet is.De ugy hiszem egy normális kapcsolatban nem lenne probléma.Ahogy hazajöttem még az 1ik beugros munkahelyemről a fizumat ő vette fel,mondom kárpotlásként az a pénzt neki adom.Erre hív ha nem fizetek majd behajták rajtam,a legújabb valamelyik ismeröse kifizette az állitólagos tartozásom egy részét és mondja(volt csajom)majd a srác keresni fog mert már neki tartozom.Érdekes történet az biztos.
Véleményetek ??
Köszönöm élőre is !

Hege1986 # 2011.01.03. 18:26

Ez sajnos így van. Önnek, mint anyának pontosan akkora esélye van a tartásdíj sikeres behajtására, mint egy átlagpolgárnak egy esetleges tartozás követelésére. Mondhatni nem sok. Elég hiányos a rendszer...

Arról, hogy a végrehajtásból befolyt összeget ki , mire és milyen mértékben költi, sajnos nem tudok nyilatkozni, mert nem értek hozzá. Előbb utóbb csak megtérül a végrehajtással felmerült összköltség, és akkor látni fog valamit a pénzből. Számolja ki, a végrehajtási lapon elvileg ezek az összegek tételesen fel vannak tüntetve.

Az eljárás gyámhivatalban biztosan szakszerűen tájékoztatni fogják a feltételekről és az eljárás menetéről. Menjen be és érdeklődjön.

A büntetőeljárást egyebekben nem a rendőrség "fejezi be", hanem vagy az ügyészség -egy sikeres vádelhalasztás esetén-, vagy a bíróság -egy jogerős ítélettel vagy végzéssel-. Ennek megtörténtéig nincs értelme feljelentést tenni, mivel a bíróság az elsőfokú ítélet meghozataláig terjedő időszakot fogja vizsgálni. A jogerő beállta után azonban kifejezetten javaslom, hogy az apa által történő fizetés ismételt elmulasztásának alkalmával menjen és tegyen azonnal feljelentést. Csak így érheti, el hogy az apát -mint terheltet- előbb-utóbb olyan büntetés fenyegesse, amit már kénytelen lesz komolyan venni.