Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

kepjan45 # e-mail 2011.04.08. 07:46

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát.

xdri # e-mail 2011.04.08. 06:49

Meghirdetitek eladásra és a jelentkező vevők,ill az ajánlott vételárak eldöntik a problémádat.
A bank csak akkor járul hozzá az eladáshoz, ha a vételár több mint a feléje még fennálló tartozásotok.
www.drhalasz.eoldal,hu

kepjan45 # e-mail 2011.04.07. 21:32

Kedves Gabicsek!
Válaszodat köszönöm. A lényeg: a lakás amiről beszélünk kb. 11.000.000-t ér. A hitel amit felvettünk 7.5 millió ft (svájci frankban....) A férjem azt mondja, hogy most ha eladjuk akkor még fel kellene vennünk majd 4 milliót hogy ki tudjuk a bank felé fizetni a tartozást. Ezt mondjuk én kétlem.... Ő ezzel érvel, hogy ezért ne adjuk el a lakást, meg azért mert most a válság miatt lehet nem kapnánk érte 11 milliót.
Én mindenképp szeretnék tőle különköltözni de ugye a terhek miatt nem igen van rá lehetőségem. Édesapám befogadna a saját lakásába a két gyerekkel, sőt....de a férjem nem nagyon tud hova menni és csak azt hajtogatja, hogy ráfizetünk és semmink nem marad. Én már azt sem bánnám de meggyőzni nem nagyon tudom. Valami ötlet?

Gabicsek #   2011.04.07. 21:00

A bank nem fogja megvenni a te tulajdonrészedet. Bíróságtól lehet kérni a tulajdonközösség megszüntetését. De ez akár árverezéssel is járhat, és sokkal rosszabbul jártok. Ezt próbáld beleverni a férjed fejébe, hogy jobban jártok, ha ti adjátok el, mert ha bírósághoz fordulsz, úgyis ez a vége, de sokkal rosszabbul jártok anyagilag.

kepjan45 # e-mail 2011.04.07. 20:38

Kérdéssel fordulnék a fórumhoz.
Férjemmel válófélben vagyunk. Van egy közös lakásunk Nekem 60% férjemnek 40 % tulajdonjoga van . A lakáson van egy elég magas hitel, amit még 4 éve közösen vettünk fel, a férjem lett az adós én az adóstárs, igy a férjem fizetéséből automatikusan vonják havonta az éppen kiszámitott összeget, ami nagyjából pont annyi mint amennyi a fizetése. Gyakorlatilag az én fizetésemből élünk, a számlákat én fizetem(ha tudom) a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat szintén én állom, igy sokszor nem minden számla van kifizetve és vannak elmaradások a szolgáltatók felé. Van két gyerekünk de csak a kisebb az ő vér szerinti gyereke.
Én azt a megoldást látom, hogy eladjuk a lakást, ezzel megszűnne ez a hihetetlen teher és mindenki megy a maga útján és kezd új életet (ahogy tud).A férjem nem akarja eladni mert számára még igy is kényelemesebb az élet, hogy szinte az egész fizetése rámegy a törlesztőre, de van hol meginnia a napi betevő "falatot" és le tudja hajtani a fejét esténként.
Én viszont valóban szeretnék új életet kezdeni (bár tudom nem lesz egyszerű, teljesen egyedül két gyerekkel), és a gyerekeket sem áldozhatom fel.
Kérdésem az lenne, hogy felajánlhatom-e a banknak az én 60%-at annak fejében, hogy teljesen kiszállhassak ebből a helyzetből? Vagy van-e erre lehetőség? Vagy van-e valakinek valami használható ötlete (jogi), arra vonatkozólag, hogy hogy lehetne kiszállni? A válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 #   2011.04.07. 19:52

Mivel nincs a bírtokodban a szerződés (?) saját példánya, nem tudod kontrollárni, hogy a cég mit nem teljesített?! (A nő mindent tagadni fog ami szóban esetleg elhangzott.)

A pénzedet nemigen várhatod vissza...

zsuzso01 # e-mail 2011.04.07. 19:42

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.
2011. 0.24-én bejelentkeztem egy társkereső irodába, fél éves időtartamra.
Szerződést kötöttünk, amiből nekem sajnos nincs példányom. Egy adatlapot töltöttem ki, melyben megjelöltem az általam preferált tulajdonságokat.
Eddig három férfit közvetített ki az iroda, egyikőjük sem felelt meg az adatlapon megjelölt elvárásaimnak.
A szerződés megkötése előtt az irodavezető hölgy több lehetőséget is felvázolt, hogy hogyan tehetjük számomra egyszerűbbé a társkeresést (pl. én választhatok az tagok közül). Többször írtam neki, kértem, hogy a megígért lehetőségek közül válasszunk egyet. A mai napig nem kaptam választ.
Nem vagyok megelégedve a szolgáltatással és úgy érzem, hogy a hölgy nem a szóbeli megállapodásunk és az ígéretek szerint teljesíti a szolgáltatást.
Mit tehetek ebben az esetben?
Szeretném visszakapni a pénzem vagy annak legalább egy részét. Lehetséges ez?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 22:07

Szívesen, de hálából visszategezhetnél. Nem szeretem a csendőrpertut, nem is annak szántam. ;)

www.kbs-ugyved.hu

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 16:36

Tisztelt Kovács Úr!
Mégegyszer szeretném megköszönni a segítségét, így fogok cselekedni!
Minden jót!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 16:32

Moncsikk, hazaküldhet, de te csak akkor menj haza, ha írásba adja, hogy felmentett a munkavégzési kötelezettsége alól.

Azzal, hogy a közös megegyezésre tett ajánlatot elutasítottad, semmi sem változott. A munkaviszony a hatályos szerződésben foglalt feltételekkel fennáll, kötelezi és jogosítja a feleket.

www.kbs-ugyved.hu

szentmárton #   2011.03.20. 14:51

ObudaFan

„Írni kell egy értelmezhető, és a számára megfelelő nyilatkozatot.”

Köszönöm a tanácsot, de sajnos az adós testvér nincs abban a helyzetben, hogy bármit is tehetne „sorsának jobbra fordításában”.
A tartási vagy életjáradéki szerződés megkötésével a várt öröksége odalett, viszont a testvére felé fennálló tartozása (melynek összege megegyezik a köteles résszel) a szülők akarata ellenére megmaradt.
Megtámadhatja-e a tartási szerződést még a szülők életében, van-e lehetősége jogszerűen hozzájutni ehhez a szerződéshez? (állítólag a szülőknek sincs belőle, és amikor a hiteles tulajdoni lapot megmutatta – a tartási jog bejegyzéséről-, az édesanyjának -az édesapa vak-, akkor az azt mondta, hogy „ez még nem érvényes, majd akkor lesz érvényes, ha neked már nem kell fizetni a tartozásod”.
Tudom „család ellen nincs orvosság”, és olyan ez, mint egy „brazil szappanopera”, viszont két gyermek is szenved ettől az egésztől, mert túl azon, hogy a nagybátyjuk gátlástalanul kisemmizte az édesapjukat, nagyon úgy tűnik, hogy komoly anyagi segítségre fog szorulni, mert közel a nyugdíjhoz képtelen lesz a megmaradt tartozását még 15 évig fizetni.

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 13:16

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm segítségét. A következő kérdésem lenne:
Holnap bemegyek reggel dolgozni, hazaküldhet-e az igazgató, ha nem írtam alá semmiféle felmondást/közös megegyezést? Ha igen, szükséges, hogy tanúk is legyenek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 12:54

A fegyelmivel való fenyegetés kényszert jelent, ami az így aláírandó közös megeyezést semmissé teszi.

BH-k sora támasztja alá, hogy az LB ezt nem így gondolja. Épp ma délelőtt nézegettem őket.

www.kbs-ugyved.hu

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 12:23

Köszönöm szépen a válaszát! Nem fogom feladni.

Hupikék #   2011.03.20. 12:02

T. Moncsikk!

A fegyelmivel való fenyegetés kényszert jelent, ami az így aláírandó közös megeyezést semmissé teszi.
Azért nem akarnak felmondani, mert a közös megegyezés nekik jobb, Ön elvesztene egyes jogokat, ami ka felmondáskor megilletnék.

Javasolom, hogy foruljon egy munkajogban jártas ügyvédhez, és vele együtt újra üljön le a munkáltatóval.

Láttam már olyat, hogy ilyenkor nagy érdekérvényesítési képességgel bíró munkáltatók (pl.: multi) is rájöttek, hogy nem megy, s törvényesen jártak el.

nem hazabeszélek, nem vagyok munkajogász, max ajánlhatok, de itt biztos van kollega, aki segítene

ObudaFan # e-mail 2011.03.20. 11:56

Látni kellene az ászf-et, de a hitelező jó eséllyel nem tett eleget az együttműködési kötelezettségének, ha már korábban is tudott a régi CASCO-ról, és akkor nem kifogásolta, amikor még költség nélkül visszaléphettél volna.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ZssA # e-mail 2011.03.20. 10:53

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:

2,5 éve vásároltam egy autót aminek vételárát nagy részben hitelből egyenlítettem ki. Vásárláskor kötött kötelező és casco biztosítást tárgyéven felmondtam és új biztosító társaságnál kötöttem meg mindkét biztosítást az autóra. Az új szerződéskötésről akkor a hitelező is tájékoztatást kapott. 2 nappal ezelőtt fenyegető hangú levélben közölte velem a hitelező, hogy szerződést bont velem, ha 10 napon belül nem kötök új cascot az autóra a vele keretszerződésben lévő valamely biztosító társasággal ( az általános szerződési feltételeknek megfelelően). Az autó teljes körű casco és kötelező biztosítása együtt van kötve 3. éve a KÖBE biztosító társaságnál. Ebben az évben is befizettem az éves díjat előre, így ha a szerződést felbontom a KÖBE-vel mindkét biztosítási éves díj elúszott és még egy újat is ki kell fizetnem.
Kérem segítségét abban milyen lehetőségem van, hogy maradhassak eddigi biztosítómnál, hisz a díj is ki van fizetve már. Amióta szerződésben állok a hitelezővel ez az első megkeresésük felém a hitelt pontosan fizetem, a biztosítással együtt, nem értem miért nem jelezte a hitelező a fenti problémát eddig és miért helyezett kilátásba ilyen komoly lépést ebben az esetben? Sem szerződéskötéskor sem később nem jelezték felém a 2,5 év alatt hogy nem felel meg a biztosítóm.
Válaszukat előre is köszönöm: ZssA

Grád András # e-mail 2011.03.20. 09:45

Igen, elvben teljesen igaz, hogy ha menthető okból nem érvényesítenek egy követelést az elévülési idő alatt, akkor az elévülés nyugszik. A probléma csak az, hogy az esetleges konkrét perben Vagtamnak kellene bizonyítania (nem valószínűsítenie!) azt, hogy a családban senki nem tudott a biztosítási szerződésről, és nem pedig tudott, csak senki nem nézte meg a tartalmát. Ennek a sikere pedig finoman szólva is erősen kétséges, de az elvi lehetősége kétségkívül nem zárható ki. Szerintem inkább bízzunk benne, hogy még nem ketyegett le az 5 év! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 09:37

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék tőletek kérni.
A munkahelyemről közös megegyezéssel akarnak elküldeni, amit én nem szeretnék aláírni. Azt mondták erre, hogy akkor fegyelmit fognak indítani ellenem (azt is hozzátették, hogy ezt a következő munkahelyemen nem fognak jó szemmel nézni). Elismerték, hogy a munkámmal kapcsolatban nincs problémájuk, ebbe nem tudnának belekötni.
Kihez lehetne ilyen esetben forulni? Vagy az intézményvezető bármit megtehet???

Kérem, segítsetek!

(Osztályfőnök vagyok (de nem közalkalmazott) nem szeretném az osztályomat a tanévből hátra maradó 3 hónapra otthagyni!!)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 09:14

Ha eltelt, akkor is. Az elévülés nyugszik, ha a jogosult méltányolható okból nem tudja érvényesíteni a jogát. (Pl. mert nem tud róla.)

Azért azokat a szerződéseket látni kellene.

www.kbs-ugyved.hu

Grád András # e-mail 2011.03.19. 23:36

Kedves Vagtam!

Ha még nem telt el az 5 éves elévülési idő, irány a biztosító, fizetniük kell a szerződés alapján! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vagtam # e-mail 2011.03.19. 20:23

Üdvözlök mindenkit!

Egy kis segítségre volna szükségem!

Édesapám és édesanyám közös számlát tartott fenn, apám volt a tulajdonos, anyám a társtulajdonos. A számlához folyószámlahitel is tartozott. A hitelt apám vette fel, és kiegészítő életbiztosítást is kötött mellé.
Amikor apám meghalt, a bank bevasalta anyámon a hitelt, sőt BAR listára is tette miatta -és senki nem szólt neki a biztosításról, ráadásul a családban senki nem vette ezt észre.
A biztosítás fedezetet nyújtott volna a hitelre, így viszont a kamatos kamatokkal és egyebekkel együtt a hitel többszörösét vasalták be anyukámon.
Kérdésem az, hogy lehet-e tenni valamit azért, hogy a jogtalanul kifizetett összegből, valamennyit viszontláthassunk? És persze ott van még a kamat, meg a fájdalomdíj, meg az hogy jogtalanul tették anyukámat BAR listára.

Előre is köszönöm a segítséget!

vagtam

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.19. 18:07

Bármilyennel.

www.kbs-ugyved.hu

píter84 # e-mail 2011.03.19. 16:44

Cég cég között, milyen szerződés típussal valósítható meg, hogy a pénzt előre adom oda a másik vállalkozásnak és a cserébe elvégzendő munkát (videoleforgatás) csak később tudja szolgáltatni?

Köszönöm a segítségeteket előre is

píter84 # e-mail 2011.03.19. 16:42

Cég cég között, milyen szerződés típussal valósítható meg, hogy a pénzt előre adom oda a másik vállalkozásnak és a cserébe elvégzendő munkát (videoleforgatás) csak később tudja szolgáltatni?

Köszönöm a segítségeteket előre is