Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

pn1andy # e-mail 2014.07.22. 14:40

igazából nem tudom, a szerzői jog mennyire tartozik a polgári jog témájába, de jogi tanács kérésekor ide dobott...

A kérdésem a következő volna:
Ha egy ismert külföldi dal szövegét lefordítom magyarra, és ezt a fordítást az eredeti zenei alappal felhasználom egy saját színpadi műben, az mennyire érinti a szerzői jogot az eredeti dal tekintetében?

Sherlock # e-mail 2014.07.22. 14:13

Nincs szabály. 2-9% között, minél értékesebb az ingatlan, annál kevesebb.

klaw.hu

zoli01 # e-mail 2014.07.22. 13:51

Üdvözlet

Olyan segítségre lenne szükségem, mely szerint
kaptam egy bírósági ítéletet vezetéstől eltíltás, pénzbírság.

Írhatok-e méltányossági kérelmet az illetékes bíróságnak , hogy csökkentsék az ítéletet , mivel , még az sem volt benne , hogy fellebbezhetek, gondolom mivel egyértelműen elismert.

Illetve a méltányossági kérelem fellebbezésnek számít-e?

Előre is köszönöm.

viharvadász #   2014.07.22. 13:21

Üdvözletem!

Azt szeretném kérdezni, hogy ingatlan vásárlásnál a vételár hány százaléka szokott lenni a foglaló? Van erre szabály vagy mi a gyakorlat?

medvehagyma # e-mail 2014.07.22. 13:10

Nem rég vettünk egy családi házat. Az egyik szomszéd az első találkozás alkalmával kifogásolta a mi telkünkön lévő sövényt, mondván, hogy árnyékolja az ő kb a kerítéstől fél m-re lévő szőlőjét. Megfigyeltem, hogy a reggeli nap a saját kertjében lévő fáktól nem süti a szőlőjét.
Megigértük, hogy a hozzá átnyúló ágakat levágatjuk.
Néhány napig nem tartózkodtunk otthon, s legnagyobb meglepetésünkre a sövényünk gyalázatos módon vissza lett vágva, kihasználva, hogy a munkával megbízott bácsi kórházba került. Mi veszekedni nem akarunk, feljelentést sem szeretnénk tenni (birtokháborítás, magántulajdon rongálás), viszont szeretnénk megőrizni udvarunk intimitását. (most teljesen át lehet látni hozzánk). Jogunk van-e a szomszéd beleegyezése nélkül átlátásgátló 180cm magas kerítést felhúzni, természetesen a mi területünkön?
(A szomszéd diófája jórészt átlóg hozzánk, teleszemetelve a pergolánkat, a szőlőlugasáról a szőlő is átlóg, de mi nem kifogásoltuk)
A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.22. 12:46

:) Hölye.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2014.07.22. 12:43

nincs otlet teteles felsorolashoz?

Nem mintha ez tenne alkalmassá, de tessék:

  • 1 db. Samsung Galaxy Notebook 3: 135.000 Ft
  • 1 db. Rolex Yacht Master II 2 18k Yellow Gold (mert ha hülyék vagyunk, nehogymá ne legyünk hozzá hazudósok és telhetetlenek is): 7.500.000 Ft
  • 1 db. ruhatisztítás (nadrág): 1600 Ft
  • 1 db. sajkacsont, cserét nem igényelt: 0 Ft
  • 6825 db. fájdalmas mozdulat, 10 Ft/db: 68.025 Ft (a mennyiség még változhat)
  • 4 db. ellenőrzésre járás utiköltsége, 8000 Ft/db: 32.000 Ft
  • 1 db. keresetkiesés (kereset-táppánz különbözet): 400.000 Ft
  • 1 db. sérelmi díj, mert bunkó volt a mosós: 6.000.000 Ft.

Megjegyzem, ezt magad is összeállíthattad volna, ehhez igazán kár volt a fórum jogászait fikáznod. Remélem, a fentiek összeadása már önerőből is menni fog...

Wortl # e-mail 2014.07.22. 12:38

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék a testvérem vezette az élettársa gépjárművét sajnos kárt okozott egy másik autóval.
A gépjármű lizingelt volt és a kötelező biztosítás az élettársa nevén futott,
A rendőrségi jegyzőkönyvben ugy szerepelt hogy ugyan én okoztam a kárt a másik autósnak de nem az én nevemen van a biztositás,A biztosító kötelez engem 120 ezer ft megfizetésére.
A szabálysértési dijat már kifizettem a rendőrségnek.
Nem értem hogy miért követel tőlem a biztosító.
Ehhez kérem az önök jogi tanácsadását van-e valamilyen jogszabály ebben az esetben.
Köszönettel: Kovács Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.22. 12:37

Csak azt lehet. Ez nem nyilvánvaló számolási hiba, amelyet ki lehet javítani.

www.kbs-ugyved.hu

frescohu # e-mail 2014.07.22. 12:23

Milyen lehetőség van a másodfokú, jogerős ítélet megváltoztatására, ha az ítélet jogi része helyes, de a kereset kiszámításánál olyan számítási hibákat tartalmaz, ami nagy mértékben befolyásolja a megítélt összeget, valamint a fizetendő perköltséget is.
Egy céggel szembeni követelésre vonatkozott a kereset, összesen 10 millió Ft összegben. Az elsőfokú ítélet a keresetet elutasította, a másodfok viszont jogosnak tartotta. Az összeg kiszámításánál 2 hibát is elkövetett - pl. a netto tartozásból vonta le a kifizetett számlák brutto összegét, illetve több kifizetést kétszer vett figyelembe - így a jogos 10 millió helyett csak 2,5 milliót ítélt meg. Ráadásul így még 2 millió perköltséget is kellene fizetni. A számításnál elkövetett hibák ellentétesek a szakértői véleménnyel és a bizonyítékokkal is.
Lehet iratellenességre hivatkozva felülvizsgálati eljárást kezdeményezni ?

Kennedy # e-mail 2014.07.22. 09:29

Szoval? Ifju joghallgato holgyek es urak, nincs otlet teteles felsorolashoz az automosoban törtent baleset karteritesehez? Na jo, akkor gondolkodjanak inkabb azon, hogy milyen ugyved lesz igy Onokbol.

Kennedy # e-mail 2014.07.22. 09:29

Szoval? Ifju joghallgato holgyek es urak, nincs otlet teteles felsorolashoz az automosoban törtent baleset karteritesehez? Na jo, akkor gondolkodjanak inkabb azon, hogy milyen ugyved lesz igy Onokbol.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.21. 20:03

Jaj, ne már!

www.kbs-ugyved.hu

majmi # e-mail 2014.07.21. 14:23

EON-vezetékjog
Kérdésem lenne,a témával kapcsolatban. Júl.17-én kaptunk egy levelet, amiben értesítettek, hogy az EON ápr. 1-től 5 négyzetméterre bejegyeztetett házas ingatlanunkra vezeték jogot. Előtte semmi értesítés, most 10.000 Ft fellebbezéssel megtudhatom, miért. Eddig nem ment a telken és a házon semmi vezeték, az utcáról egy főfal után kb. fél méterre van a villanyóra aztán mienk minden költség. Ezen az elven van vízünk,a gáz,telefon és a csatorna társulás keretében sok ezer saját Ft-ért lett kialakítva. Most egyenként fogják "elbitorolni" a tulajdont, vagy pontosan mit is jelent ez?
Különösen érdekel tulajdonos-változás esetén. Eladás, öröklés,kölcsön-felvétel alkalmával fel kell keresni és engedélyeztetni kell az így tulajdoni lapra kerülő szolgáltatóval is a várható eseményeket??
Kérem, aki tud, válaszoljon részletesen, mert nagyon érdekel a dolog.
/A villany kb.60-80 éve lett a telekre bevezetve./

gerbera317 # e-mail 2014.07.21. 11:34

Szerintem barterezz mosást a kárigényed fejében.

Sherlock # e-mail 2014.07.21. 10:22

"Sajnos" ez nem Amerika. Az se sokkoljon, mikor nem találod az esküdtszéket. :)

klaw.hu

Kennedy # e-mail 2014.07.21. 09:58

Kovacs_Bela_Sandor, sajnos nem unatkozom. A masik hozzaszolast koszonom. Magyarorszagon "fajdalomdij" - ugy tudom - nem letezik. A tengeren tulon egy hasono balesetben igyekeznek megegyezni a cegek, csak ne keruljon az ugy birosag ele, mert akkor valszeg magasabb karteritest kellene fizetniuk. Itthon pedig meg kell indokolni, hogy miert ennyi, tetelesen. Hat ez a nehez.

Kennedy # e-mail 2014.07.21. 09:58

Kovacs_Bela_Sandor, sajnos nem unatkozom. A masik hozzaszolast koszonom. Magyarorszagon "fajdalomdij" - ugy tudom - nem letezik. A tengeren tulon egy hasono balesetben igyekeznek megegyezni a cegek, csak ne keruljon az ugy birosag ele, mert akkor valszeg magasabb karteritest kellene fizetniuk. Itthon pedig meg kell indokolni, hogy miert ennyi, tetelesen. Hat ez a nehez.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.20. 21:40

Sot ugy lattam a tertit is kidobta, mert nem az en irasommal erkezett vissza. Gondolom a postas kitoltott egy masikat
Idáig komolyan vettem. Aztán rájöttem, hogy valaki már megint unatkozik.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2014.07.20. 10:29

Annyit kérsz, amennyit nem szégyellsz, a mosós pedig annyit ad, amennyit nem sajnál. Ha nem tudtok megegyezni, végül a bíróságnak kell eldöntenie, terheli-e felelősség a mosóst, és ha igen, akkor milyen mértékű kártérítés illet. Amit a biztosítód megtérít, azt újra nem kérheted, ugyanis alapvető elv a kártérítésnél, hogy a káresemény nem képezheti alapját gazdagodásnak.

Kennedy # e-mail 2014.07.20. 09:20

Hogyan allapithato meg karteritesi osszeg az alabbi balesetben keletkezett kar eseten:
Kezi automosoban voltan. Azt mondtak alljak en be az autoval.Bevittem a kocsit, felvettem a penztarcat es a Galaxy Notot es elindultam kifele.Csupa vizes hab volt a beton, megcsusztam es elestem. Mivel a jobb kezemre tamaszkodtam ra, eltorott a Note es a csuklom is. Sajka csont tores. Azonnal kertem, h. fizessek ki a telefont, de a tulaj szoba sem allt velem. Azt uzente, ez ipari terulet, minek mentem be! A sajka csont tores gyogyulasa hosszadalmas, fajdalmas dolog. Minden mozdulat szenvedes, nyilall a csuklo, fajnak az ujjak es a kezfej. kb. 3 honap. Két hetente ellenőrzes, az minden alkalommal min. 3 ora a sebeszeten, mert egy orvos ket szobaban rendel. Raadasul jobb kez torott es jobb kezes vagyok. Borzaszto volt. Ket het mulva megyek ujra orvoshoz. Irtam levelet a moso tulajdonosanak, de nem valaszolt. Sot ugy lattam a tertit is kidobta, mert nem az en irasommal erkezett vissza. Gondolom a postas kitoltott egy masikat. Kerdes: Milyen osszegu karteritest kerhetek? Hogyan/milyen tetelekkel all ossze egy karterites vegosszege?

ObudaFan # e-mail 2014.07.16. 11:42

Általánosságban egészen biztosan el lehet követni birtokháborítást azzal, hogy a birtokost veréssel zavarod a birtoklásban, de ismerni kellene a pontos tényállást. És azt is jó lenne tudni, hogy mit is vár itt a birtokos egy birtokvédelmi eljárástól, mert abban viszont igaza van a bíróságnak, hogy nem feltétlenül ez a célravezető eljárás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

felperes # e-mail 2014.07.16. 02:11

A birtokosnak a birtokán, birtoklás közben történő megverésével el lehet-e követni a birtokháborítást?

Az első fokú bíróság ítélete szerint nem, mert a verés esetén a jog egyéb eszközei vehetők igénybe.

Ezt az érvelést azonban nem érzem helyesnek, mert szerintem veréssel is meg lehet akadályozni a birtokost a birtoklásban. Például esetünkben egy szállás a birtok, aminek a békéje üzleti érték. Ha a vendégek azt tapasztalják, hogy hangoskodás és verekedés történik a recepción, akkor a másik szállásra megy legközelebb és csökken a bevétel - pedig birtok hasznosítása, a haszon szedése a birtokláshoz tartozik, a birtokost illeti meg. Miközben verik, a birtokos nem tudja nyírni a füvet, nem tud telefonokat fogadni, hívást kezdeményezni, reklámot elhelyezni - azaz a verés akadályozza a birtoklásban is.

Jól gondolom-e?

ObudaFan # e-mail 2014.07.13. 13:46

monsa

Mi tekinthető csalásnak? Pl: Ha a volt házastárs kétszer hajtat be tartásdíjat ugyanarra a perszámra hivatkozva. A bíróság vizsgálja-e, hogy a behajtandó pénzt már egyszer a végrehajtást kérő felvette-e korábban?

A bíróság ezt nem tudja vizsgálni. Ha az adós már kifizette a tartozását és mégis végrehajtást indítanak ellene, akkor először a végrehajtón keresztül a végrehajtást kérőt kell erről nyilatkoztatni, ennek sikertelensége esetén a végrehajtás megszüntetése iránt lehet pert indítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2014.07.13. 13:44

hamzajanos

Ez nem a cégbíróságra tartozik, hanem az egyesület székhelye szerint illetékes törvényszékhez.
A bíróságra be lehet nyújtani az elhunyt elnök halotti anyakönyvi kivonatát. A titkár vonatkozásában ismerni kellene az adott egyesület alapszabályát, mert abból kell kiderülnie, hogy hogyan lehet a titkárt leváltani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/