Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.03. 14:25

vagy egyébként megszűnt,

Hát ez az. A Vht. 41. § az adekvát. Szüntettünk már meg így végrehajtást több esetben is.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2012.07.03. 13:51

A Vht. 41-et én békén hagynám, mert az nem erről szól. A 41. § szerint: Ha az adós okirattal valószínűsítette, hogy a végrehajtandó követelés alaptalan, azt már teljesítették, vagy egyébként megszűnt, a végrehajtó a bizonyítékra utalva felhívja a végrehajtást kérőt, hogy 15 napon belül nyilatkozzék a követelés fennállásáról. Itt, ami használható lehetne, az a "vagy egyébként megszűnt", csakhogy a végrehajtandó követelés csak attól nem szűnik meg, hogy elévül, azt meg kell állapítani. Nem beszélve a mondat folytatásáról, ami olyan dolgokról ír, amire aligha kerülhet sor elévülés esetén.

Az 57. § szerint a végrehajtáshoz való jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el, az elévülést pedig bármely végrehajtási cselekmény megszakítja. Az elévülést kérelemre kell figyelembe venni. Az nincs részletezve, hogy a végrehajtó jogosult-e kérelemre figyelembe venni az elévülést, de a 82/A. § (6) alapján kialakult egy gyakorlat, hogy inkább a bíróság állapítsa meg az elévülést, mintsem a végrehajtó.

Én elévülés megállapítása iránti kérelmet terjesztenék elő a végrehajtónál, kérve, hogy ha nem bír hatáskörrel az elévülés megállapításához, akkor továbbítsa a bírósághoz a kérelmet. Ha ennek nem tesz eleget, az már végrehajtási kifogásra okot adó mulasztás, és végső soron ezen az úton oldódik meg a helyzet, feltéve, hogy valóban elévült a követelés.

Warior # e-mail 2012.07.03. 11:46

Nos én nem tudok több végrehajtási lapról, itt ezt a segítséget kaptam,hogy "Pontosabban kezdeményezheti a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ha az nem eredményes, akkor pert indíthat a végrehajtás megszüntetése iránt" Kíváncsian várom,hogy mi lesz a válasz a végrehajtónak. majd jelezni fogom.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.02. 19:35

A végrehajtó nem veheti figyelembe az elévülést; sem hivatalból, sem az adós kérésére. S ez nem új szabály.

www.kbs-ugyved.hu

Goodwitch # e-mail 2012.07.02. 19:25

A kifogás itt nem helyénvaló, mert a végrehajtós sem jogszabálysértést nem követett el, sem nem mulasztott.

ezt azért nem tudhatod, a vh lap kibocsátása is lehetett már több, mint egy évvel ezelőtt, ha egy éven belül nincs vh cselekmény, akkor is elévült, és azt szvsz vh kifogásban lehet érvényesíteni.

A tévedés jogát fenntartom a mai viharosan változó jogi környezetben.

Goodwitch

ObudaFan # e-mail 2012.07.02. 18:36

Igen. Ha a végrehajtást kérő erre nem hajlandó, akkor kell a pert megindítanod.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Warior # e-mail 2012.07.02. 17:10

ha jól Értem akkor erre Vht 41§ hivatkozva kérjem,hogy vegyék figyelembe az elévülést és szüntessék meg az eljárást.

ObudaFan # e-mail 2012.07.01. 23:19

A Vht. 41. § eljárásnak számottevő költsége nincs. Nem a bíróságnak, hanem a végrehajtónak kell levelet küldeni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Warior # e-mail 2012.07.01. 22:40

Még valamit ebben a Vht 41§ ebben kell hivatkoznom az elévülésre? Hol tudom el olvasni ezt a Vht 41§ hanyadik be kezdése az amit el kéne olvasnom ? elnézést a sok kérdésért !

Warior # e-mail 2012.07.01. 22:26

Értem és ez Vht 41.§ szerinti eljárásnak van költsége? ill és ezt gondolom a Bíróságnak kell be nyújtanom ? lehet költség mentességet kérni? A lakcímem nem változott amit utoljára kaptam az 2 éve volt, azt át is adtam az ismerősnek,hogy tegyem valamit, és én úgy voltam vele,hogy ezt le rendezte ! Nos köszönöm segítőkész válaszokat !!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.01. 21:53

Pontosabban kezdeményezheti a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ha az nem eredményes, akkor pert indíthat a végrehajtás megszüntetése iránt. (A kifogás itt nem helyénvaló, mert a végrehajtós sem jogszabálysértést nem követett el, sem nem mulasztott.)

www.kbs-ugyved.hu

Goodwitch # e-mail 2012.07.01. 20:45

Warior!

Biztosan volt legalább FMH, különben a bíróság nem bocsát ki VH lapot. Legfeljebb a telefon vásárlásakor másik címen laktál, és az fmh-t oda kézbesítették, a végrehajtó meg felkutatta a mostani lakcímedet...

Egyébként élhetsz kifogással az elévülés miatt, kbs éppen erre mutatott rá.

Goodwitch

crystaleva # e-mail 2012.07.01. 20:44

Tisztelt Jogi Fórum Szakértők!

Jogi tanácsot szeretnék kérni Önöktől ingatlannal kapcsolatos,kicsit bonyolult ügyben.Tavaly szeptemberben megvásároltam a nagybátyámtól a nagymamám parasztházát,melyben idős nagymamám él jelenleg is,én nem költöztem oda,csupán befektetés céljából vettem meg.A házat 15 éve kaparintotta meg nagybátyám,amikor kicsikarta az ajándékozást édesanyámtól,mondván,úgyis ő fogja gondozni nagymamámat.Röviddel az ajándékozás után elköltözött,nagymamámat teljesen édesanyám gondozza.A ház nagyon rossz állapotban van,tavaly kapott felszólitást az Önkormányzattól a nagybátyám,mint akkori tulajdonos,hogy végezze el az állagmegóvó munkálatokat,mint vakolás,stb.,ha nem,akkor kap 500ezer forint birságot és nagymamámat kilakoltatják,a házat elbontják.Ekkor keresett meg,hogy eladná nekem a házat 1.500.000 Ft-ért.Megtörtént az adás-vétel,mely során 1.000.000 Ft-ot átadtam részére,s a szerződésbe foglaltuk,hogy a szükséges munkálatokat én végzem el,valamint a fennmaradó 500.000 Ft-ot 2012.június 30-ig fizetem ki részére.A vakolás és a szükséges munkálatok elvégzése azonban több pénzt emésztett fel,mint amire számitottam,valamint időközben anyagilag jóformán tönkrementünk és két kiskorú gyermeket nevelünk,igy nem tudtam teljesiteni a vállalt határidőig a fennmaradó összeg kifizetését.Az ingatlan már a nevemen van.Természetesen az 500.000 Ft kifizetését nem elodázni akarom,csupán egy év haladékra lenne szükségem,amig rendeződnek a dolgaink,de a nagybátyám azzal fenyeget,hogy Biróságra megy,amiért nem fizettem meg a vállalt határidőig a pénzt.Mindezt úgy,hogy a lakásban az idős nagymamám (az ő édesanyja!) él, én oda még egy bútort sem vittem.Édesanyám gondozza őt,valamint az ingatlant is,mivel én távol lakom,a nagybátyám egy évben két-három alkalommal látogatja.Nem tudom,jogilag mire számithatok,amennyiben valóban Birósághoz fordul,valamint azt sem tudom, én mit intézzek,hogyan kérjem hivatalosan a haladékot a fennmaradó összeg megfizetésére.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Varga Éva

Warior # e-mail 2012.07.01. 20:29

Fizetési meghagyás nem volt, csak most ez a Bírósági végrehajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetésére ! Értem,hogy 1 év alatt el évül akkor az én ügyem most akkor újra indul ? vagy ha nem tudom kifizetni és a végrehajtó kijön és nem talál semmit, le írja,hogy nem be hajtható akkor 1 év múlva ez el évülhet? vagy ez a felszólítás gondolom ez már végrehajtói cselekmény? vagy még élhetek a kifogással? Azt írták a határozat jogerőre emelkedés napja 2009.09.04 szóval eddig csend volt és mint írtam 2011 01.011 szerepel a levél bal sarkában lévő pecséten. Mivel ez távközlési tartozás akkor ez nem évült el ha 2évig rajta ültek aztán meg 1 évig? vagy én látom rosszul? Választ előre is köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.01. 18:25

A távközlési szolgáltatás nyújtásából eredő követelések egy év alatt évülnek el. Ha a követelésről végrehajtható döntés született, akkor már csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést.

www.kbs-ugyved.hu

Kenderice #   2012.07.01. 17:55

Az elévülési idő pénzkövetelésnél 5 év amely megszakad és újraindul minden, utólag bizonyítható (pl. tértivevényes levél) fizetési felszólítás által. (Az sms nem az.)
Ha végrehajtás stádiumban van az ügy, akkor biztosan volt valamikor korábban egy fizetési meghagyás, amely jogerőre emelkedett.

Kenderice

Warior # e-mail 2012.07.01. 16:33

Tisztelt fórumozók !

Az lenne a kérdésem,hogy annak idején bele mentem egy olyan dologba,hogy az egyik ismerősnek a nevemre vettünk telefont,(akkor még pannon volt). de sajnos az ismerős nem fizette a számlákat és a végrehajtó nálam kopogtatott egy levéllel ! Ami érdekes,hogy a végrehajtásilapon 2011.01.11 ekkor küldte át a területileg illetékes végrehajtónak ! a területileg illetékes végrehajtó, meg most 2012.06.27 küldte ki nekem. Még annyi van benne,hogy a határozat jogerőre emelkedése 2009.09.05. Kérdésem az,hogy élhetek e kifogással hivatkozva az elévülésre ?mivel úgy tudom,hogy az 1 éven túli tartozás nem be hajtható ! Válaszokat előre is köszönöm ! Még annyit,hogy az(az eos faktor kezelte az ügyet és utoljára 2009.09 hónapba küldött sms-t).

wers #   2012.06.29. 14:58

gabe.lenard
Szerintem az utazás szerveződ nem teljesítette a feltételeket, ugyanis nincs érvényes jegyetek. Anélkül pedig nem tudtok utazni.

ObudaFan # e-mail 2012.06.29. 14:50

Itt az a kérdés, hogy ez mennyire tekinthető lényeges módosításnak. Ezen azért el lehet vitatkozni. Mert hogy az utazásszervezőnek jár-e a bánatpénz, az ezen múlik.

281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet

az utazási szerződésről

8. § (1) Az utas az utazási szerződéstől írásban tett nyilatkozattal az utazás megkezdése előtt bármikor elállhat.

(2) Ha az utazásszervező az utazási szerződés lényeges feltételét az indulás előtt rajta kívül álló okból kívánja jelentősen módosítani, így különösen, ha a díjemelés mértéke a nyolc százalékot meghaladja, köteles erről az utast haladéktalanul tájékoztatni.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben az utas

  1. elállhat a szerződéstől, vagy
  2. ha elfogadja a változtatásokat a szolgáltatás díja (részvételi díj) e változásokhoz kapcsolódó megváltoztatásával együtt, a felek módosítják a szerződést.

(4) Az utas a (3) bekezdés szerinti döntéséről köteles az utazásszervezőt haladéktalanul tájékoztatni.

(5) Ha az utas a (2) bekezdésben meghatározott okból eláll a szerződéstől, megilletik a 9. § (2) bekezdésében, illetve a 9. § (4) bekezdésében meghatározott jogok.

(6) Ha az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely - az utazási szerződés megkötését követően - a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett központi államigazgatási szerv honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül, az utazásszervező köteles azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatást nyújtani. Ha helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni. Ebben az esetben az utas

  1. ha elfogadja a helyettesítő szolgáltatást, a felek módosítják az utazási szerződést, vagy
  2. elállhat a szerződéstől.

(7) Ha az utas a (6) bekezdés b) pontja alapján áll el a szerződéstől, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díjat azonnal visszafizetni.

(8) Az utazási szerződésben az utas elállása esetére bánatpénz is kiköthető azzal, hogy az utasnak a (2) vagy a (6) bekezdésben meghatározott okból való elállása esetére bánatpénz nem követelhető. Egyéb esetekben az utas elállásának esetére kikötött bánatpénz mértéke a szolgáltatás díja (részvételi díj) összegét nem haladhatja meg. A bánatpénz a szolgáltatás díjának (a részvételi díjnak) százalékában kifejezett átalány formájában is megállapítható.

(9) Az utasnak az utazás megkezdését megelőző harmincöt napnál, szálláshely (apartman) igénybevételére irányuló utazási szerződés esetében pedig negyvenöt napnál korábbi elállása esetére bánatpénzként legfeljebb a szolgáltatás díjának (a részvételi díjnak) tíz százaléka követelhető. Az utazás megkezdését megelőző hatvan napnál korábbi elállás esetére bánatpénz nem követelhető.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

gabe.lenard # e-mail 2012.06.28. 16:38

Kedves Mindenki!

Elnézést, hogy új témát vetek fel, de csak itt találtam olyan címet, ami kapcsolódik az én problémámhoz, ami a következő:

Ma reggel értesítettek az utazási irodától (Neckermann), hogy jövő héten a gépünk nem vasárnap du. 3-kor, hanem hajnal 1-kor indul (arra nem térnék ki, hogy mekkora idiótaság olyan korán indulni..hisz 7-re a szállodába érünk és csak du lehet elfoglalni a szállást....) és mivel az esküvőnket vidéken tartjuk kb. 10 órakor le kéne lépnünk, ami igencsak udvariatlan lenne...na mindegy! Nem is itt van a probléma, hanem ott, hogy ma reggel jelezték, 1 héttel az utazás előtt....az utazási iroda állítólag tegnap kapta az infót...a jegyeinket 3 napja postázták...azon még a du indulás szerepel (uh hiszek nekik).
A charter gépet a Travel Service üzemelteti...de a Best Reisennel van szerződésben...ő a charter járat tulajdonosa-bérlője. Felhívta a TS-t és azt mondták, hogy a gép módosított indulásáról már május végén értesítették a partnereket...jelen esetben a Best Reisent, ők viszont csak 1 hónap múlva, vagyis most jelezték a mi utazási irodánknak....
A lényeg az, hogy nem tudunk így elmenni, ha most lemondjuk az utat, akkor 80-100%-os kötbért kell fizetni, viszont, ha 1 hónappal ezelőtt tudtuk volna, akkor csak 10-30%-ot!

Kérném Mindenki szíves segítségét, kicsit tanácstalan vagyok, hogy mit lehetne tenni!!

Köszönettel
gabe.lenard

nescafe84 # e-mail 2012.06.28. 14:19

Offer, köszönöm a választ.

Folyószámla hitelkeretet szerettem volna beállítani a jelenlegi bankomnál, és akkor derült ki, hogy még mindig élő adósság szerepel a nevem mellett. Az új bank javasolta, hogy ha be tudom jegyeztetni a KHR listára a visszafizetés tényleges, 3 évvel ezelőtti dátumát, nekik az is megfelel, mert fél éve lezárt tartozásra már beállítják a folyószámla hitelkeretet még akkor is, ha szerepel az ügyfél a listán. Azonban erre állítólag nincsen lehetőség, az ügyintéző megpróbálta elintézni a kollágáival elmondása szerint, de nem sikerült.
Pereskedni természetesen nem akarok, csak arra gondoltam, hogyha panaszlevelet írnék és lenne valami "jogi fegyver" a kezemben, akkor talán mégis megtudnák oldani. Így tudna konkrét javaslatot adni?

fejvadasz # e-mail 2012.06.27. 13:25

Üdvözlet. Az lenne a kérdésem, hogy egy nőnek kölcsön adtam 7 millió forintot 2008 decemberében. Azóta hiteget mindenféle baromsággal. Egy petákot sem adott vissza. Azóta több embertől is kért és nekik sem adta vissza. Kölcsönadási szerződésünk van, illetve több alkalommal írásban elismerte a tartozását. A kérdésem a következő lenne.
Feltudom-e jelenteni csalásért, mivel nem csak velünk tette ezt?
Minek minősül ha a nevével és a címével hirdetéseket adok fel annak érdekében, hogy jelentkezzenek azok a személyek akiket még átvert.

Offer # e-mail 2012.06.27. 00:15

Nescafe, miben szenvedsz hátrányt?

Hogyan szembesültél vele és miért?

Annyi károd volt, hogy még neked kellett igazolni, hogy jó adós vagy, pedig automatikusan le kellett volna venniük a KHR-ből. Emiatt szvsz ne pereskedj. Ha izélgetni akarod a bankot, írj a PSZÁF-nak.

Ha hitelt kértél, és emiatt nem kaptad meg és ebből károd van, akkor az viszont egy klasszikus kár. Ezt persze bizonyítani kell. De nem vagyoni kárról nincs szó, mert nem ért érdeksérelem, nem publikus, hogy rajta vagy.

ügyvéd

nescafe84 # e-mail 2012.06.25. 15:04

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
két jelzálogköcsönömet az egyik hazai bank (nem kívánom megnevezni) felmondta, a hitelek fél éven belül hiánytalanil kifizetésre kerültek. Mindez 2009-ben történt. Pár héttel ezelőtt szembesültem vele, hogy a bank belső tiltólistáján valahogy rajta maradtam, így a KHR listán is tartozásként szerepeltek a hiteleim. Az igazolások bemutatása után sikerült elérnem, hogy a bank levegyen a tiltólistáról, de a mostani dátummal, és nem azzal, amikor 3 évvel ezelőtt visszafizettem a tartozásaimat. Így most újabb 1 évnek kell eltelnie, hogy a KHR listájáról lekerüljek. Ha már nem tudnak törölni, nekem az is elég lett volna, ha legalább megjegyzésként a nevem mellé írják a helyes, 3 évvel ezelőtti dátumot, de azt mondták, erre nincs lehetőség. Úgy vélem, hogy a bank mulasztása miatt szenvedek most hátrányt, és kell újabb 1 évet várnom, hogy a listáról lekerüljek. Van valamilyen lehetőségem, hogy érvényesítsem az igazamat, tudok valamire hivatkozni, azon kívül, hogy a bank mulasztása miatt kerültem ilyen helyzetbe?
A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2012.06.25. 12:16

Formanyomtatvány nincs, az ingatlan átruházásáról szóló szerződést ügyvéd előtt kell megkötni. Tenni kell egy ajánlatot, aztán majd kiderül, elfogadják-e.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese