Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

Tamas74 # e-mail 2012.11.14. 20:44

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi eset kapcsán.

2003 novemberében egy önkormányzat álltal létrehozott alapítványtól béreltünk egy ingatlant. Kb 20 milláért felújítottuk, majd a nyitás után két hónappal (2004 február) az alapítvány felmondta az 5 évre szóló szerződést. A cégem felszámolás alá került, ami 2006 szeptemberében kezdődött és most lett vége 2012 június. Az alapítványról 2011-ben kiderült, hogy a bíróság 2004 ben törölte a nyilvántartásból. Erről az alapítvány nekünk " elfelejtett" szólni, sőt 2005 novemberéig számlákat bocsájtott ki , és fogadott be, és önkormányzati támogatást is kapott 10 milla forintot.
Kérdésem az , hogy ennyi év után indíthatok -e valamiféle eljárást az alapítvány tagjai, alapítója, felügyelő bizottság tagjai vagy az önkormányzat ellen. A felszámolási eljárással meghosszabodik-e az elévülési határidő, egyáltalán a csalásnak mi az elévülési ideje.

Köszönettel:

Tamás

ObudaFan # e-mail 2012.11.14. 12:37

Befektetési célra adott összeg esetén uzsora azért valószínűleg nem. Adót azt meg azért valószínűleg kellett volna fizetni, persze az értékhatárra is tekintettel kérdés, hogy lehetett-e adócsalás. Mindenesetre biztosra mondani azt, hogy lehetsz-e itt gyanúsított, vagy sem, szerintem senki nem fogja, mert az iratokat nem láttuk.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

zetenyi # e-mail 2012.11.14. 09:10

Tisztelt Cím !

Egy kiemelkedő hozamú "befektetéssel" kecsegtető irreálisan magas ám mégis reálisnak tűnő ajánlatra mondtam igent kb 1 év, és kötöttem egy magánszeméllyel kölcsönszerződés formájában megállapodást.
Ő elég hosszú időn keresztül teljesítette is a havi 10%-os hozamú befektetés kifizetését, ám az elmúlt 4 hónapban csak ígéreteket kapunk a tőke visszafizetésére is. Tegnap felhívtak a brfk gazdaságvédelmi osztályától hogy menjek be tanúvallomást tenni az ügyben. Mint kiderült az illető akinek én kölcsön adtam indította el az eljárást az ellen a másik ember ellen akinek ő továbbadta "befektetés" céljából a pénzt. Gondolom így akar előremenekülni . . . A kérdésem az lenne hogy amennyiben én ezeket a pénzeket havonta megújuló kölcsönszerződés formában adtam oda úgy hogy a 10%-al növel összeg szerepelt a teljesítendő összegben de havonta más dátummal és végösszeggel, ha ezt így előadom akkor nem válhatok e tanúból gyanúsítottá ?? - adócsalás , - uzsora ?

illetve megtagadhatom e a vallomástételt ?

Köszönettel és tisztelettel : Zétényi Roland

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.16. 12:07

Pepe, szakvéleménnyel szemben majdnem reménytelen.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2012.10.16. 11:22

Hacsak nincs arról külön közgyűlési határozat, hogy lehet ott tárolni, akkor szerintem nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

halacska56 # e-mail 2012.10.15. 15:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A társasházunk zárható kapualjában tároltam a kerékpáromat, kétujjnyi vastag acél biciklizárral a lépcső korlátjához kötve. A 4. emeleten lakunk, a liftbe nem fér be a kerékpár, én 58 éves, porckorongsérves, 4 éve munkanélküli férfi vagyok. Több alkalommal kértem a közös képviselőtől kulcsot a lift mögötti elkerített részhez, hogy ott tartsam a kerékpárt, ő azonban nem adott, mondván, hogy ott nem lehet kerékpárt tárolni (annak ellenére, hogy a lakók közül valaki mégiscsak ott tartja a biciklijét). Tegnapra virradó éjszaka valaki ellopta a kerékpáromat, úgy, hogy még a biciklizárat is elvitte, amivel kikötöttem. A kérdésem: felel-e a társasház, vagy a közös képviselő az engem ért kárért?

pepe21 # e-mail 2012.10.14. 22:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a segítségét kérni egy hóomlással kapcsolatos ügyben.
2010.02.12-én Budapesten a belvárosban én szabályosan leparkoltam az autómmal egy társasház előtt.
A távollétem során egy hatalmas hótömeg zúdult az autómra ami jelentős kárt okozott nekem.
Mivel sem tiltó tábla sem egyéb figyelmeztetés nem hívta fel a figyelmem a hóomlás veszélyére úgy gondoltam hogy a társasház felelős a káromért.
Meg is tettem a szükséges intézkedéseket,és elindítottam a pert a társasház ellen.
Az ügy már több mint két éve húzódik,jelenleg ott tartunk hogy az igazságügyi szakértői vélemény alapján a hófogó megfelelő volt,amit a szakértő Úr lentről 27 méterről egy látcső segítségével vizsgált meg.
Az ügyet első fokon lezárták,a végeredmény természetesen nem nekem kedvez.
A károm a történtekkor 740.000 forint volt,ami mára 2.200.000 forintra emelkedett,hiszen az autót még 2010 év végégig lízingeltem,de használni nem tudtam mivel teljesen összetört.
Mindenképp szeretném másodfokra vinni az ügyet mert úgy vélem hogy valaki felelős az ügyben,és köteles megtéríteni a káromat.
Szeretném kérni az Ügyvéd Úr véleményét és tanácsát ebben az ügyben.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Sz.Zoltán

kerdezo1 # e-mail 2012.10.14. 17:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2009 novemberében jelentkeztem egy a Debreceni Egyetem Természettudományi Kara által meghirdetett 2 éves továbbképzésre. A képzésre felvételt nyertem, melyről 2010. januárban kaptam értesítést. Az intézménnyel a felnőttképzési szerződést 2010. márciusában aláírtam. Ugyanebben a napban jeleztem az egyetem felé, hogy a képzésben mégsem kívánok részt venni. Kérvényeztem a felnőttképzési szerződés felmondását és kértem az egyetemet, hogy tájékoztasson arról, hogy az első félévre esedékes költségtérítést be kell-e fizetnem. Az egyetem válasza annyi volt, hogy levelemre ráírták, hogy tudomásul véve, március 16-i dátummal lepecsételték és visszaküldték azt a részemre. A költségtérítés fizetési kötelezettségről nem nyilatkoztak. Ezért erre külön rákérdeztem az oktatásszervezőnél, aki írásban arról tájékoztatott, hogy az ő értelmezése szerint nincs további teendőm és fizetési kötelezettségem sem. 2012. szeptemberében az egyetem egy ügyvéden keresztül keresett fel,fizetési felszólítás tárgyban. Az egyetem juttatási és térítési szabályzata alapján a költségtérítést március 20-ig kell befizetni tavaszi félévre vonatkozóan. A felnőttképzési szerződésben viszont szerepelt a felmondás lehetősége, így azt egyoldalúan, a jövőre nézve felmondhattam, ezzel kapcsolatban válasza alapján az egyetemnek sem volt ellenvetése.

A kérdésem az lenne, hogy mit jelent pontosan az, hogy a szerződés a jövőre nézve mondható fel? Jogosan követeli az egyetem a költségtérítés megfizetését olyan szolgáltatás után, amit egyáltalán nem vettem igénybe?

Köszönetel:

Kerdezo 1

sosdaniel # e-mail 2012.10.13. 13:58

Nem tudok kitől kölcsön kérni 60.000 Ft-ot a hétvége alatt. Akitől kértem az visszalépett és nyakig hagyott a lekvárban. A következő 5 havi törlesztővel már nem lenne baj, de ezzel az elsővel van. Én örülnék a legjobban ha ezt most megtudnám adni és akkor nem lenne 360-ból 480 meg ki tudja még mennyi. A hétvége alatt legfeljebb 20.000 Ft-ot tudok összeszedni. Ehhez még kellene 40.000 Ft, de nem tudok kitől kérni. A szerződésben pedig az is világosan szerepel, hogy nem teljes törlesztőrészlet esetén is 5 napom van kifizetni a bánatpénzes 480.000 Ft-ot. Hová fordulhatnék hétvége alatt? Ismeretlenül ki adna nekem kölcsön? Bank munkahely miatt szóba se áll velem, mellesleg hétvégén az sincs és ilyen gyorsan ott se zajlik a dolog. Nevetséges vagy sem: 40.000 Ft-on fog bukni ez az ügy. Lelkileg ki vagyok miatta. Azért is írok ide a fórumra, hogy nyugtassam magam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.10.13. 13:45

Nem kellene hagyni odajutni az ügyet.

www.kbs-ugyved.hu

sosdaniel # e-mail 2012.10.13. 13:37

A szerződésben bánatpénz szerepel. A szerződés aláírásakor nem tudtam, hogy ilyen helyzetben leszek. Köszönöm a válaszod! Arra még esetleg tudna valamit mondani, hogy mennyi idő egy ilyen ügy egy vidéki, 20.000 lakosú városban? Napok/hetek/hónapok/évek. Lehet-e gyorsítani az eljárást, stb. Perköltség felmerülhet-e, ha igen, mennyi. Melyik bíróságra kell menni ha az nincs a szerződésben, városi vagy megyeszékhely, esetleg Budapest?

ObudaFan # e-mail 2012.10.13. 09:29

Az a bánatpénz nem bánatpénz, hanem kötbér így. Nem tartom lehetetlennek, hogy jogvita esetén a bíróság mérsékelné.
Büntetőeljárás ebből legfeljebb akkor lesz, ha a kölcsönfelvételkor pontosan tudtad, hogy nem fogod megadni, és ezzel kapcsolatban a hitelezőt megtévesztetted.
A megyei igazságügyi hivataltól kérheted pártfogó ügyvéd biztosítását.
Ha eladja a követelést a hitelező, pontosan ugyanazok a jogai lesznek a vevőnek, mint most a hitelezőnek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

dini28 # e-mail 2012.10.13. 09:14

T. Fórumtársak,szakértők! szeretnék segitséget kérni. Bátyám sajnos bv.intézetben tölti a büntetését , a gyermektartásdijat a büntetési idő felére kifizette mielőtt bevonult volt nejének. Kérdésem, hogy mivel börtönben dolgozik továbbiakban,ill ha lejár a 8 hónapra kifizetett tartásdij, a további időben a börtönkeresetéből vonják le ,mert már nincs pénze, m i pedig nem birjuk anyagilag. ill támogatjuk a kisgyereknek veszünk cipot,stb. ,de a havi tart.dijat nem birjuk fizetni. Kérem mi a teendő. Ezenfelül a volt neje ,oly módon akadályozza a gyermek láthatását,hogy feltételeket szab,hogy csak Ő viszi oda kocsival a gyereket. Anyagilag mi álljuk a benzinköltséget. kéremszépen szives segitségüket,hogy ez jogszerü -e , veszekedni term.a kicsi érdekében nem fogunk, de szeretnénk tisztában lenni,hogy ezt megteheti-e. nem adja oda a nagyapának,nagyanyának és nekem sem ,hogy mikor mehetünk látogatni mi vigyük. ragaszkodik,hogy külön ő kocsival hozza oda és haza a gyermeket. köszönöm előre is válaszokat.

sosdaniel # e-mail 2012.10.12. 22:02

A tartozás jelenleg 6 havi 60.000 Ft-ról szól (360.000 Ft). Az első törlesztő pár nap múlva lesz aktuális. Ha nem teljesítek, akkor törlesztőrészletenként 20.000 Ft bánatpénz szerepel a szerződésben amit nem teljesítés esetén egyösszegben 5 napon belül rendeznem kell vagyis 360.000 Ft-ból így 480.000 Ft már biztosan lesz. A szerződésben szerepel továbbá Ptk. 301 § is kamatfizetésre. Jelenleg nincs munkahelyem. Vidéken egy 20.000 lakosú városban mennyi idő még ebből lesz valami? Szeretnék fizetni. Nagyon korrekt a kölcsönadó, de ha nem tudok, akkor nem tudok. Nincs munkahelyem. Mit tegyek/mit ne tegyek, hová forduljak ingyenes jogi segítségért? Minden ötletnek örülök. Mi történik ha nem bíróságra adja az ügyet hanem eladja a tartozást? Ők mit tehetnek és mit nem? Nincs semmi a nevemen. Se autó, se ingatlan, semmi. Végezetül: Nagy bajban vagyok vagy sem? Letöltendő börtönbüntetésre számíthatok ilyen ügy miatt? Ha bíróságra adná az ügyet kizártnak tartom, hogy részletfizetésben megtudnánk állapodni ezek után. Más nem jut eszembe az üggyel kapcsolatban. Aki segítene annak szívesen elküldöm a szerződést e-mail üzenetben. Kérem segítsenek! Köszönöm!

Sherlock # e-mail 2012.10.12. 21:48

Az az embertől függ, ha elindítja az eljárást akkor olyan 400-450 körül fog visszafizetni. Érdemesebb előbb megállapodni részletfizetésben.

joghallgató

sosdaniel # e-mail 2012.10.12. 21:33

Mire számíthat az aki nem tud megadni magánszemélynek 360.000 Ft tartozást határidőre? Kölcsönszerződés van.

Kőbeíró #   2012.10.12. 10:57

kdeak,

Mondd meg a boszorkánynak, hogy ha gondja van, jelentsen fel, de ne zaklasson.
Ha pedig nem hagy fel a zöldségeivel és rossz híredet kelti, Te fogod feljelenteni.

http://www.apakazigazsagert.org/

ObudaFan # e-mail 2012.10.12. 10:30

A közjegyzőtől is lehet részletfizetést kérni, bár akkor már a 3%-os közjegyzői díj is felmerül, ha fmh-t indítanak.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

snicky81 # e-mail 2012.10.11. 19:00

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!

Az alábbiakban szeretnék tanácsot, segítséget kérni T-mobile tartozással kapcsolatban. 200e körüli tartozásom van feléjük, amiről 1 hónapja küldték ki a levelet, hogy fizessem be egy összegben, különben jogi úton érvényesítik a követelést. Mivel ezt nem tudom megtenni, levelet írtam nekik, amelyben részletfizetést kértem, hivatkozva egyéb tartozásokra. A részletfizetési kérelem úgy nézett ki, hogy 5e december végéig és januártól havi 20e.- (szeptember,október hónapra be is fizettem az 5-5e.-t, hogy lássák a fizetési szándékot). Azért ilyen kevés az összeg, mert december végén jár le egy nagyobb tartozásom, utána tudnám a 20e-t fizetni, illetve több felé van még más tartozásom is, ennyit tudok most kiszorítani az alacsony fizetésből, de még mindig jobb ezt fizetni, mint semennyit. Többi tartozásomra is részletfizetést kértem, meg is kaptam, fizetem azokat rendesen. Ma kaptam meg a válaszukat, melyben elutasították a kérésemet. Igazából nem tudom megérteni, h miért ennyire pénzéhesek, hiszen úgyis hozzá jutnak a pénzükhöz, most is fizetek, januártól még többet fizetnék, ha viszont elinditják a jogi eljárást, fmh-t, akkor a többi tartozásomat sem fogom tudni fizetni és összeomlik minden mint egy kártyavár :( Mit tehetnék? Hívjam fel őket? Írjak újabb részletfizetési kérelmet? Próbáljak valakitől segítséget kérni, h már most el tudjam kezdeni a magasabb részlettel fizetni? Várjam meg a jogi eljárást és az fmh után kérjek újabb részletfizetést? Mit tanácsoltok? (EOS-nál már jártam tavaly, ott havi 10e-t fizettem, de ott 6 hónapig volt a szerződésem, miután visszakerült a T-mobile-hoz nem keresett senki, csak most 1 hónapja ezzel a ttv-s levéllel) Válaszotokat várom mihamarabb, köszönöm

kdeak # e-mail 2012.10.09. 14:32

Tisztelt Fórumozók.

Segítségre lenne szükségem.

A történet a következő. Van egy nem túl kedves szomszédom akinek folyamatosan gondja van mindenkivel. Legfőképp a mi családunkkal. Amíg Édesapám élt vele szórakozott folyamatosan. Feljelentgetések, vádaskodások sorozata hosszú éveken keresztül. Most én vagyok nála terítéken. A vádak nagy többségében azok hogy bejárok hozzá és tönkre teszem a növényeit, veteményét stb. Igazából szeretném egyszer és mindenkorra leállítani az öregasszonyt. Abban az esetben ha ő beváltja a fenyegetését és feljelent ezekért a vélt dolgokért és ez nem nyer a bíróságon bizonyítást én kezdhetek ezzel valamit? Perelhetem én valótlan dolgok állításáért? Kérhetek kártérítést hogy egy életre el menjen a kedve ettől? A szomszédok sok mindent hallottak az elmúlt években ezt gondolom el is mondanák ha kell.

Köszönöm.

Üdv

semmi # e-mail 2012.10.08. 17:52

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget,felvilágosítást kérni lovaglás közbeni balesetről.
A történet a következő,a lányom lovagolni tanul és most volt először úgy, hogy a lovasoktató már nem száron vezette körbe-körbe hanem egyedül a karámban helyesebben négy tanuló volt a karámban.Egymás után mentek körbe-körbe s az előtte haladó ló leállt egymás mellé kerültek s a ló megrúgta.A lányom nyílt lábszártörést szenvedett amit operálni kellett.A kérdésem, hogy a lovardát terhelheti ilyenkor felelősség?Nincs előírás, hogy milyen távolságban haladhatnak ilyenkor a lovak?Hány tanuló lehet egyszerre a karámban?Igaz az, hogy a lovaglás saját felelősségünkre működik,hogy fizetünk óradíjat és erre nem fizetne a biztosító?Igaz, hogy ez egy kártérítés rovat,de konkrétan az érdekelne, hogy a biztosítás ilyen esetben hogyan jár el.

Köszönettel

Zelin # e-mail 2012.10.05. 23:01

Tisztelt Dr.Attika, Kőbeíró, Sherlock!
Köszönöm a válaszokat!

Végrendelkezne szegénykém (86 éves), és a még vissza sem kapott Bánffy-erdők neki járó részét nem szeretné a családjára hagyni, ha megteheti.

Dr.Attika # e-mail 2012.10.04. 19:55

Zelin!
Figyelmébe ajánlom az alábbi linket.
http://www.jogaszok.ro/hu

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Kőbeíró #   2012.10.04. 18:02

Zelin,

Nyilván komolyan kérdezed és a Milédit is okkal birizgálja a kérdés, de lássuk be: magát magyarnak valló ember, Erdélyben a román államtól/hatóságoktól szeretne valamit... hát erre nem tenném fel a malacperselyt.

De... talán kérdezzen meg egy helyi jogászt! Igen, azt hiszem ez valóban jó ötlet!

http://www.apakazigazsagert.org/

Sherlock # e-mail 2012.10.03. 22:46

Ezt egy román kollégától kellene megkérdezni, de valószínűleg nincs.

joghallgató