Bűnügyi költség behajtása


gerbera317 # 2021.08.06. 05:55

Bűnügyi költség terén az állam nem végzett semmilyen munkát így abszolút nem illeti meg
O, felix simplicitas!

drbjozsef # 2021.08.06. 05:01

mzperx,

Nem tudom mi a menete, de józan laikus ésszel én nem pereskednék élból. Elsőnek talán egy levél a gazdasági irodának, hogy X ügyszám alatt X napon pert nyertél, amelynek költségeit előlegezted (igazolás csatol), amely költséget a bíróság ítéletével a GH-nak rendelt befizetni a te javadra (ítélet csatol), ezt a befizetést ez elítélt a tájékoztatásuk szerint megtette, ezért kéred, hogy azt részedre X számlaszámra átutalni szíveskedjenek.
Esetleg 15-30 nap határidőt is beleírhatsz, meg per kilátásba helyezését is, bár az ilyen hivatalokkal én első körben talán nem zsizsegnék, hanem szépen kérnék (még ha azt is gondolom, amit).
Tértivel küldeném, és ha átvétel után 30 nappal még nem kaptam meg a pénzt, akkor jöhetnek a beszólások.

mzperx # 2021.08.06. 04:09

Akkor tisztázok pár dolgoz! Bűnügyi költség terén az állam nem végzett semmilyen munkát így abszolút nem illeti meg egyrészről, másrészről meg nem tarthat rá igényt mivel 100%-ban én fizettem. A bűnügyi költség általam beszerzett igazságügyi szakértői vélemény költsége, és néhány ügyvédi konzultáció költsége. A számlák összege 250 ezer, ismét hangsúlyozom sem rendőri sem másmilyen munkát nem tartalmaz ez az összeg.

Tegnapi napon megkeresésemre tájékoztatott az adott Törvényszék Gazdasági Hivatala, hogy a 250 ezer bűnügyi költség az Állam részére került befizetésre. Ez esetben gondolom perbe kellene lépnem az Állammal szemben a pénzem miatt.

gerbera317 # 2021.07.22. 08:10

A bűnügyi költség az államot illette meg, hiszen ő végezte el a munkát. Neki ez járt. Ezt a kérdező előlegezte, tehát ő követelheti ennek megfizetését, csakhogy még véletlenül sem attól akinek megelőlegezte, tehát az államtól, hanem az kötelezettől.
Az egy másik dolog, hogy az ítélet miért úgy rendelkezik, hogy a BGH-nak fizesse meg a kötelezett a tartozást, miért nem közvetlenül a költségeket előlegező sértettnek. Ez egy teljesen felesleges kör, de ettől a BGH nem vált a követelés jogosultjává, hanem az továbbra is a sértett.
Ha a teljesítési határidő eltelt, be kell menni az első fokon eljárt bíróság végrehajtási lajstromába, és kérni a végrehajtás elrendelését. Ott a kérdező majd ragaszkodjon ahhoz, hogy a teljesítés a saját bankszámlájára történjen, ne pedig a BGH-éra.

drbjozsef # 2021.07.22. 03:58

Nem tudom, mi a "szokásos" megfogalmazás, de ha Te ezt már megfizetted az eljárás során, akkor lehetett volna benne, hogy egyből neked fizeti meg. Nekem az tűnik logikusnak.

Mindenesetre a neved benne van. Ez alapján megpróbálkozhatsz egy végrehajtással, az ítélet közvetlenül végrehajtható a kibocsátó bíróságon. Kérjed!

mzperx # 2021.07.21. 21:32

Tisztelt drbjozsef! Na most elgondolkodtam, mert nincs benne miként. Viszont mivel ebben a tanúdíjam nincsen benne amit postán és átutalva felváltva fizettek ezért tudják hova kellene. Lehetséges, hogy rossz az ítélet bűnügyi költségre vonatkozó része?

"A bíróság kötelezi [elítélt neve] vádlottat az eljárás során felmerült 250.000,- (kettőszázötvenezer) forint felmerült bűnügyi költség megfizetésére az ítélet jogerőre emelkedését követően a [településnév] Törvényszék Gazdasági Hivatalának [én nevem] javára."

gerbera317 # 2021.07.21. 06:53

El van tévedve a kérdező. Ő úgy gondolja, hogy most az állam tartozik neki. Ez olyan, mintha drbj megkérne engem, hogy menjek el neki egy üveg viszkiért a boltba. Meg is veszem a cuccot, kifizetem a sajátomból, de utána drbj nem fizet nekem. Én meg erre úgy gondolom, hogy akkor a bolt tartozik nekem...

drbjozsef # 2021.07.20. 18:05

mzperx,

Azt írod, az ítélet rendelkezik arról, hogy az elítélt fizesse meg a bíróságnak. De egy szót nem írsz, hogyan rendelkezik arról, hogy neked a bíróság hogyan fizesse meg.

mzperx # 2021.07.20. 14:50

Az elítélt nekem nem tartozik bűnügyi költséggel. Részemre az állam vagy a bíróság tartozik mivel én előlegeztem a bűnügyi költséget. Az, hogy az elítélt megfizette-e a bíróság gazdasági hivatalában az összeget az ez esetben nem számít.

gerbera317 # 2021.07.19. 08:11

A fizetési meghagyást felejtsd el! Ez ítélt dolog, ítélt dologra pedig nem lehet fmh-t kiállítani.
Ha az ítélet valóban tartalmazza, hogy tartozik neked az elítélt, valamint az ítélet jogerős, a teljesítési határidő pedig eltelt, akkor az ítélettel menj be az első fokon eljárt bíróság végrehajtási lajstromirodájába, és kérd a végrehajtás elrendelését.

mzperx # 2021.07.19. 07:50

Szép napot!

10 hónapja magánvádlóként elítéltettem egy személyt. A bűnügyi költségem amit én előlegeztem 250000 forint volt amiről az ítélet rendelkezik, hogy az elítéltnek meg kell fizetnie a bíróság gazdasági irodájától kapott számlaszámra.
10 hónap alatt még nem érkezett meg hozzám a pénzem, a bíróság nem nyilatkozik amikor megkeresem. A kérdésem az hogy ez esetben az fmh kinek kell megküldenem? Államnak, bíróságnak, elítélt személynek?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.03. 17:48

Egyrészt. Másrészt a bünűgyi költségre tényleg nem vonatkozik a köztartozások általános elévülési szabálya.

pestszentlorinc # 2021.06.03. 16:58

23 évvel ezelőtt követtem el valamit. 21 éve kaptam ítéletet. Először még abban az évben megpróbálták behajtani, de nem sikerült, majd az ítéletet követően 11 évvel, 13 évvel és legutoljára most, az ítélet után 21 évvel.... Soha nem hagyják abba és állítólag nem évül el, mert ha a bírósági végrehajtó indít bármi megkeresést, amiről az adós nem is tud, akkor megszakad az elévülés.....

gerbera317 # 2021.04.02. 22:11

Nem küldtek se csekket se semmit azóta
Dehogynem. Kaptál egy határozatot, hogy fizesd meg. Gondolod, hogy ezek után majd könyörögni fognak neked?

Ricsi198 # 2021.04.01. 22:39

Tisztelt Fórumozók!
Volt egy kábítószer fogyasztásos ügyem ahol elküldtek elterelésre ahol azt mondták hogyha végig járom a fél év elterelést akkor megszűnik az eljárás és nem kell bűnügyi költséget fizetnem. Végig is jártam küldtek levelet hogy megszűnt az eljárás, ennek ellenére kiküldtek egy levelet hogy 120ezer forint bűnügyi költségére megfizetésére köteleznek. Ezt küldték tavaly januárban akkor még iskolába jártam, tavaly május óta van bejelentett állásom. Mikor és mire számíthatok? Nem küldtek se csekket se semmit azóta.

Sammy17 # 2020.04.28. 05:04

Üdv!
A fiamnak is van bűnügyi költsége, amit nem fizettünk be 15 napon belül, ez volt 2013-ban. Egyszer jött a törvényszéki végrehajtó hozzánk, 1 évre rá, de akkor volt még a fiam 10. osztályos. Azóta se levél, se semmi más megkeresés. 460.000 Ft-ról van szó. Most fejezi be az alapszakot a fiú és utána megy mesterképzésre.

A végrehajtó ezt írta anno, hogy :"A Törvényszékek az elévülési időn belül sürgetik az ügyeket. (5 év). Minden végrehajtói intézkedés megszakítja az elévülést, nem kell helyszíni eljárás.Az elektronikus megkeresések is megszakítják.OEP megkeresés BV megkeresés stb.
Ha a fia munkába áll majd a fizetéséből behajtásra kerül a költség . A bűnügyi költségre nincs kamat a vh eljárás költsége 1200 Ft ."
Viszont azóta változott a helyzet azzal, hogy átkerült a NAV-hoz ez a feladatkör, most olvasom a jogszabályt, hogy 2019-től már a NAV hajtja be ezt is és hogy először a frissebb ügyekkel foglalkoznak, majd a régebbiekkel is most januártól. Gyanítom, ha a miénk nem évült el, akkor hamarosan kapunk levelet, vagy majd onnan vesszük észre, hogy az ösztöndíjat lekapják, vagy nem tudom...
A furcsa nekem az, hogy ha belépünk a gyerek ügyfélkapujába, akkor az adószámláján nem látszik semmilyen tartozás. Ennek itt nem kellene egyértelműen látszania?
Próbáltam megkérdezni a NAV-ot általánosságban, de nem válaszolnak, csak konkrét ügyekben, azt írták.
Ha meg konkrétan rákérdezek, esetleg felhívom a gyerekemre a figyelmet és "még"nem akarnám. Nyilván ha nem évül el, akkor majd ha egyszer eljutunk végre oda, hogy dolgozni fog, akkor majd kifizeti a keresetéből, de most az egyetemi léthez is nehezen tudjuk a feltételeket előteremteni, az ösztöndíja is erre megy el.

Grave7 # 2020.01.23. 18:31

Ha esetleg felbukkannának, mit tehetek?
"Fizetsz, ha jogos a követelés."

A követelés jogos, hiszen bírósági ítélet van a bűnügyi költségről.

Persze a kérdező ezt nem így gondolja, hiszen eddig sem fizetett.

oligaliga # 2020.01.23. 14:29

Hóbi28

Elévülhetett?
Igen, de nem tudni, voltak-e olyan végrehajtási cselekményei a törvényszéki végrehajtónak, amik megszakítják az elévülést.

Ha az egyetemlegestől vonják, tőlem semmit, részemről akkor is elévülhet?
Igen, mert az elévülést csak a veled szemben foganatosított végrehajtási cselekmények szakíthatják meg.

Ha esetleg felbukkannának, mit tehetek?
Fizetsz, ha jogos a követelés.

Hóbi28 # 2020.01.23. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

2013. tavaszán bíróság kötelezett egyetemlegesen 5 millió ft bűnügyi költség megfizetésére. Illetve egyéni 73.000,-Ft bűnügyi költségre. A Bv.-ben a kisebb összegről kaptam letiltást, a bv. le is vonta. Azonban az 5 millió forintról semmit nem kaptam. Csak az ítéletben van benne, egy felhívást, megkeresést, letiltás semmi a nagy összegről. Akkor még volt több ingatlanom, de egyiket sem terhelték meg és sikeresen eladtam őket.
Azt nem tudom, hogy az egyetemleges társtól vonhatják-e, vagy ő kapott-e bármilyen felhívást megfizetésre.
Már 2 év itthon vagyok és semmit nem kaptam, dolgozok hivatalosan.
Elévülhetett? Ha az egyetemlegestől vonják, tőlem semmit, részemről akkor is elévülhet? Ha esetleg felbukkannának, mit tehetek?
Köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.20. 11:05

Zümi88,

Ekkora összegre első körben tértis felszólító levelet kell majd küldeni, utána fizetési meghagyást. Utóbbit már eleve annak költségeivel megfejelve. Ha nem fizetnek és nem mondanak ellen, akkor végrehajtható lesz, ekkora összegnél ez valszeg nem lesz gond.

Ha ellentmondanak, akkor perré alakul. Ha a bíróság jogosnak ítéli az igényedet - ami itt nem lenne kérdés -, akkor természetesen a költségeidet is megtéríttetik. Neked kell előlegezned a per illetékét és a saját ügyvédedet/költségeidet, de pernyertesség esetén ezeket visszakapod.

Zümi88 # 2020.01.20. 09:46

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm válaszát! Amennyiben az egész összeget én fizetem be, és polgári pert indítok, akkor ott a perköltségeket is a " többiek" fogják fizetni, vagy még az is az én kiadásom lesz?

Kedves oligaliga!

Köszönöm szintén a megtisztelő válaszát!
Az ügyben -ha érdekli- a "cégtemető " ügyvéd "úr" volt az elsőrendű vádlott és az ő cselekményei képezték a vád tárgyát, miszerint 5-6 vagy ...több... nem tudom.. cég adásvételt készített, aminél hol így, hol úgy , de nem valósultak meg a jogszerű célok, ellenben a magáncéljai igen. Én egy eladó voltam, tiszta céggel, de, mint kiderült a vevő nem ismerte el, hogy ő írta alá a szerződést. Én ezt bizonyítani nem tudtam, így bűnsegéd vagyok. ( Csalás miatt tettem feljelentést, nyomoznak)

Kérdésem arra vonatkozott, hogy szerintem más az EGYETEMLEGESSÉG, ha pl 10 en garázdálkodnak egyszerre egy kocsmai verekedés után az utcán, vagy 5 független jogügyletnél van aki eladó, van , aki vevő.. és van 1 ügyvéd, akit letöltendőre ítélnek...

oligaliga # 2020.01.14. 14:44

Hát, vádlottként egy minimum 10 vádlottas, "cégtemetős" bűnügyben én örülnék, ha az összes bűnügyi költség csak 86.000,- Ft lenne. De ez is csak magánvélemény.

drbjozsef # 2020.01.14. 14:04

Zümi88,

Én a helyedben minimum befizetném gyorsan a rádeső költséget. Azt mindenképpen. Aztán hátha befizeti más a sokat, vagy majd ha végrehajtás indul, hátha nem téged találnak a legalkalmasabbnak az egyetemleges behajtásra. Igaz, ha mégis, akkor kb dupla összegre számíthatsz a végrehajtó jutalékával és költségeivel.

drbjozsef # 2020.01.14. 14:02

Zümi88,

Természetesen jogszerű, és logikus is. Nem számít ki ismer kit, vagy ki kicsoda.

2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról
[...]
574. §. (4) A bíróság a bűnösnek kimondott vádlottakat külön-külön kötelezi a bűnügyi költség viselésére. Ha a bűnügyi költség vagy annak meghatározott része a bűnösnek kimondott vádlottak szerint nem különíthető el, a bíróság a vádlottakat egyetemlegesen kötelezi a bűnügyi költség viselésére.

Értelemszerűen, ha te fizeted be, vagy rajtad hajtják be az egész összeget, akkor polgári perben követelheted a többiektől a megtérítését.

Zümi88 # 2020.01.14. 13:40

A jogszerű-e arra vonatkozott, hogy EGYMÁST NEM ISMERŐ és külön bűncselekményben elítélt vádlottat egyetemlegesen köteleznek?

Ebben tudna egy ügyvéd segíteni? jogszabályi hivatkozással?

Köszönöm