Kezességet kizárólag akkor szabad vállalni, ha a kezesnek semmi fajta anyagi, vagy más problémát nem okoz, ha adott esetben a kölcsönt felvevő helyett kell fizetnie.
Fórum → polgári jog régebbi elöl új hozzászólás
Kezes vagyok!SOS!!!
Több okból sem javasolt a kezesség vállalása.
- Ha az adós valamilyen oknál fogva nem fizeti a hitelt, akkor a kezestől kérhetik a teljesítést. Akár a vagyona, jövedelme is rámehet…
- A bankok nem szokták díjazni, ha kezességet vállalt más hiteléhez, mert jelentős kockázattal jár (majdnem olyan, mintha saját magának vette volna fel a hitelt).
Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk
Hitelt tud felvenni, csak a szülők is fizessék a saját hitelüket az elkövetkező 10 évben.
Jó napot!
Kérem segitsen nekem valaki!! A párom a szüleinek elmegy kezesnek 6 milliót akarnak felvenni 10 évre és azt szeretném tudni,hogy mivel a párom kezes lesz igy a későbbiekben ő egyáltalán tudna majd felvenni hitelt vagy nagyon minimális összeget csak??Várom a válaszokat minnél hamarabb! Köszönöm! Beatrix
A felső korhatárt majd a bank megmondja a saját szabályzata alapján.
Részben gyakorlat az, hogy a hitel futamidejének az adós az adóstárs, ill. a készfizető kezes 72 éves életkoráig ki kell futnia. Statisztikaio okokból. :-) Ezért pl. 62 évesen csak 10 éves futamidőben célszerű gondolkodni.
Üdv!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy autóvásárlás esetén, ha hitelre veszi valaki az autót, és kezesre van szüksége, a kezesre vonatkozólag van-e felső korhatár?
Köszönöm
Annyi eszed még nem volt hogy- kiverd belőle ?
Ha még 5 évig ülsz mint a birka, elárverezik a házadat !
Mire vársz még ?
Készfizető kezes vagy, vagy nem?
Ügyvéd – Budapest
Tisztelt Fórumozók!
2001 környékén történt, hogy kezességet vállaltam egy jó ismerősnek.
Adós maradt 15000 Ft-tal, ami kb. 2002-ben már 35000 Ft körül járt.
Akkoriban még dolgozott, de mivel címe megváltozott, helyette engem
találtak meg. Megígérte, hogy rendezi, de kiderült, hogy azóta sem.
Most 2010-ben megint engem találtak meg, egyszerű borítékban-csekkel,
hogy az OTP Faktoring Zrt. -nek fizessek 90000 Ft-ot, mint adós.
Az adós azóta szintén nyugdíjas, az iroda meg sem próbálja megkeresni,
előzőleg is én tájékoztattam az adós tartozkodási helyéről.
Ők nem csinálnak semmit! Nem kellett volna már bíróság által behajtani?
Hányszoros hasznot lehet nyerni időhúzással?
Nincs elévülési idő?
Köszönöm előre is a segítségüket!
Ez annyit ér, mint halottnak a csók. A kamat pedig pörög. Az a baj, hogy nem érti a készfizető kezesség jogi természetét. Nem hiszem, hogy megnyugtatja, de nincs ezzel egyedül. Amikor kezességet vállal, akkor felvesz egy kölcsönt, amit csak akkor nem kell visszafizetni, ha az akiért kezességet vállalt fizet rendesen.
Köszönöm a gyors választ!
Valóban a pótlapon ott a nevem.De azóta én is lakást vettem aminek a válság óta nagyon felment a törlesztő részlete. Arra adnak módot, tesznek olyan könnyítést a bankok, hogy ha fizetni akar az ember esetleg csökkentsék (27 ezer volt a törlesztője eredetileg) a törlesztő részletet? Barátok azt tanácsolták, hogy mellékeljem fénymásolatot a törlesztő részleteimről és hangsúlyozzam, hogy fizetek de csak az előbb említett kevesebb részlettel tudom ezt megtenni.
sherpa
Kedves „sherpa“!
bizony, ha a sógor nem fizet, akkor Önnek kell fizetni. A fizetési meghagyás szerintem nem csak a sógor nevére szól, hanem Ön is meg van nevezve a pótlapon, mint kötelezett. Érdemes lene megbeszélni a bankkal, hogy a kezesi tartozást változtasák át kölcsöntartozássá. Ekkor megálla késedelmi és ügyleti kamat a kezesség miatti tartozásnál. Igy viszont Ön perelheti a sógort , mint kezes és ha van végrehajtható vagyon, akkor kielégítést nyerhet.
Kedves Dr. Attika!
A sógoromnak mentem el kezesnek (készfizető) még 2008-ban. Abban az évben kaptam egy levelet a banktól, hogy 1–2 hónapi törlesztéssel el vannak maradva, persze ezt közöltem azonnal a sógorommal aki rendezte is a tartozást. Azóta nem kaptunk a banktól semmilyen papírt.
Most nem a banktól hanem az egyik Pesti bíróságtól kaptam ajánlott levelet!
„FIZETÉSI MEGHAGYÁST“ ami a sógorom nevére szól.
Ebből kiderült, hogy még az év tehát 2008 08. hónapjától kezdve elmaradtak a befizetések és most a bank közel 1,2 millió forintot akar behajtani 15 nap haladékkal kézhezvételtől számítva.
A felszólításokról (már ha voltak!) mért nem kaptam figyelmeztetést a banktól én is ? Sógorom váltig állítja, hogy nem kaptak semmilyen papírt a banktól azóta sem. Igaz az, hogy a tartozást nekem kell kifizetnem ilyen nevetségesen kevés idő alatt? Ha vehetnék fel hitelt sem kapnám meg ennyi idő alatt.
Mit tehetek?
Köszönöm szépen a válaszát!
Sherpa
mivel semmije sincs az apának, ezért akkor semmit nem örökölhet a gyerek belőle.
köszönöm
Ahogy más tartozásokat: az örökség erejéig.
kbs
és lehet ezt a terhet örökölni?
„Ilyenkor mi a menet, hány %-ot vonhatnak havonta a (rokkant)nyugdíjas kezestől? Gondolom nem befizetni kell, hanem annyival kevesebbet kap, ugye? 5×.000 ft a nyugdíja.”
33% alapesetben.
igen
Jó estét!
Egy nyugdíjas kezességet vállalt pvident és takarékpénztáras kölcsönre. A szokásos történt: nem tud fizetni a felvevő. Úgy tudom, hogy már bíróságra ment az ügy.
Ilyenkor mi a menet, hány %-ot vonhatnak havonta a (rokkant)nyugdíjas kezestől? Gondolom nem befizetni kell, hanem annyival kevesebbet kap, ugye? 5×.000 ft a nyugdíja.
Ha ő meghal, mi lesz a kezességgel? Van egy élettársa, akivel együtt él, és egy nagykorú gyereke, akiket rendszeresen, szemét módon terrorizál testileg és lelkileg. Alkoholista, normális kommunikációra nem képes, buta ember.
Köszönöm a választ
Nem oldható meg, viszont követelheted a barátnődtől, de ezt a témát már igen jól körüljárták itt is. Olvass vissza!
A büntetésként pénzbüntetés vagy közérdekű munka várható, esetleg felfüggesztett szabadságvesztés az eset egyéb körülményeitől függően. Természetesen csak akkor, ha a bíróság megállapítja a bűnösséget.
nincs veszélyben
Köszönöm a választ.És a férjem nevén lévő autó veszélyben van?
Kérhetsz. De szerintem 4–5 évre nem engedélyezik.
kbs
Üdvözletem
Én kezes voltam egyik ismerősöm kölcsönfelvételénél.Az ismerős nem fizet,és most rajtam keresik a pénzt.Van már bírósági fizetési meghagyás is.Mivel nekem nincs annyi pénzem,hogy ezt egyösszegben kifizessem,az a kérdésem,hogy kérhetek-e részletfizetést a tartozásra(amit vlszg 4–5év alatt letudnék)
A következő kérdésem pedig az,hogy a férjem nevén van egy autó,az ő autóját lefoglalhatják-e,esetleg fizetését letilthatják-e,ha ő nem volt se kezes,se adóstárs.
„gy összegben is befizethetem a tartozást, ha már a Faktoring megkapta a levelet az OTP-ből?”
Igen, de nem kell vele megvárni a levelet. Az az ő kettőjük ügye, nem a tiéd. Hacsak nem értesítettk írásban engedményezésről.
kbs
Kedves Dr. Attika!
Egy összegben is be tudom fizetni a tartozást, ha már a Faktoring megkapta a levelet az OTP-től?