Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Készfizető kezesség SOS

gerbera317 # e-mail 2017.08.12. 20:09

Én visszaolvastam, és ezt találtam: "Mert most a kezes az apámon követeli a félmilliót."
Tehát olyan összeget követel, amit még ki sem fizetett. De ők "nem acsarkodnak, sőt, közös erővel lépnek fel a bankkal szemben." Aha, persze.

magnolia77 #   2017.08.12. 16:32

Nos kérem, még egyszer pörgesse mindenki vissza, amit írtam. Természetesen vettem az adást, értettem mindent. A problémám gerbera stílusával volt és pont. Ezt ti nem értettétek meg! Funkcionális analfabéták vagytok! Abban nem volt semmi rosszindulat , vagy irónia amit írtam. De még ezt sem tudjátok értelmezni. Látszik, mennyi irodalmi művet olvastak. Na ez most az irónia! Én valóban és őszintén bocsánatot kértem, amiért nem vagyok jártas jogi dolgokban és kifejezésekben. Ennek ellenére most is csak szidalmat kaptam. Hát tudjátok mit? Akkor sem süllyedek le a szintetekre. Inkább fizetek egy normális ügyvédnek, mint hogy itt fel merjek tenni egy kérdést. A válasszal ne is fáradjatok, elmentem!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.11. 16:45

Elhatárolódok a durva megfogalmazástól. :) De tényleg érdemben válaszoltunk az összes kérdésedre, amennyire a kapott adatok alapján lehetett.

Egy akciós cupiburgert?

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2017.08.11. 16:40

Nos, sértődös diplomáska...
Itt nem a rajongóid/alattvalóid körében vagy.
Tojok a diplomádra, beosztásodra pl. én is.

MINDENRE kaptál egyértelmű választ.

Ha nem érted, akkor tépd el diplomád :-(
Kellő készségek híján (értő olvasás, logika) kaptad.

gerbera317 # e-mail 2017.08.11. 15:21

Az a te problémád, ha a "sértő" soraim között nem találtad meg a megoldást. Sebaj, nem te leszel itt az első, aki a bíbor mellett a halványsárgát már nem is látja. Így jártál. Jonnapot.

magnolia77 #   2017.08.11. 15:10

Sajnálom,ha bárkit megbántottam vagy zavartam a kérdésemmel,de sajnos ez a szüleim számára nagyon fontos,hisz a házukat elveszíthetik.( két jelzálog is terheli) Jóindulattal azt gondoltam,hogy segítséget kaphatok,hogy merre induljunk,mert az hittem,ez itt egy olyan fórum ahol ezt megtehetem. Ha nem így van,akkor mindenkitől elnézést kérek. Bocsánat,hogy itt zavarogtam. És köszönöm annak,aki próbált segíteni. :) Neked meg kedves Gerbera kívánom,hogy ha az élet bármely területén segítségre lenne szükséged , kedves és segítőkész emberekkel hozzon össze a sors.

magnolia77 #   2017.08.11. 15:04

Na idefigyelj Gerbera317. Nem acsarkodunk,sőt! közös erővel lépnénk fel a bank ellen,ha valami valóban jogtalan vagy kifogásolható lenne. Kérlek ne sértegess! Nem hülyeségeket kérdezek. Ugyan diplomás ember vagyok,de nem rendelkezem sem pénzügyi sem jogi végzettséggel,vagyis lövésem sincs ilyen dolgokról. Tudtommal itt lehet kérdezni. És mondom, mi próbálnánk kommunikálni a kezessel,de annak ellenére,hogy mi az összes az üggyel kapcsolatos papírunkat odaadtuk neki,hogy intézkedni tudjon,addig mi még egy levelet sem láttunk az ő papírjai közül és most is csak azt mondta amikor találkozót kértünk tőle,hogy mindkettőn papírjaival és akár közösen menjünk ügyvédhez,bankhoz stb,hogy ő most elutazik nyaralni és nem ér rá. Úgyhogy kérlek ne minősíts és ne szapulj ,mert én sem teszek ilyet! Légy kérlek emberséges. Semmi tiszteletlenséget nem írtam így azt hiszem én sem érdemlem meg,hogy bárki-főleg egy ismeretlen- bántson és sértegessen.

gerbera317 # e-mail 2017.08.11. 14:47

Akár. De itt a lényeg, hogy a két adós inkább kommunikálna egymással, minthogy egymást marják.

nonolet # e-mail 2017.08.11. 14:44

Mondjuk, ha a kezes potensebb...

Akkor én sem feltétlenül adnék neki ugyanolyan könnyítést, hitelezőként.

gerbera317 # e-mail 2017.08.11. 14:30

(A Vht. nem tesz különbséget egyenes adós és kezes között. Aki ellen a végrehajtást elrendelték, attól a végrehajtónak be kell hajtania a tartozást. Itt a vh-kérő magatartása kifogásolható, hogy - túl azon, ha annyi esze már nem volt, hogy egy végrehajtóhoz kérje a végrehajtásokat - legalább ugyanazt a teljesítési könnyítést nyújtsa mindkét adósnak. Az autófinanszírozókra egyébként az itt felvázolt "korrektség" a jellemző.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.11. 14:10

(A kezes járulékos kötelezett. Ha tehát az egyenes adós a végrehajtásban kedvezményt kap, konkrétan részletekben fizethet, akkor amíg rendesen fizet, a kezessel szemben végrehajtást vezetni minimum erkölcsileg kifogásolható magatartás.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2017.08.11. 13:46

Nem kéne itt összevissza dobálózni a félinformációval! Az történt, hogy a jogosult végrehajtást kezdeményezett mind az adós, mind a kezes ellen. Annyi esze már nem volt, hogy kérje, hogy ugyanaz a végrehajtó járjon el mindkét adós ellen.
A kezes elleni végrehajtásban a végrehajtó lefoglalta a kezes vagyontárgyait, és neki is kell fizetnie.
Az adósnak pedig részletfizetéssel teljesít.
Ilyenkor az adós és kezes nem egymás ellen kellene hogy legyenek, hanem egymással, kínosan ügyelve arra, hogy ketten együtt még véletlenül se fizessenek többet a kelleténél. De ha csak annyi eszük van, hogy egymás ellen acsarkodnak, akkor a végén úgy fognak járni. Úgy kell nekik.
Ha vége, a kezes követelheti az adóson a kezesi helytállásból keletkezett költségét és kárát, addig nemigen.
Lécci, most már ne kérdezzél hülyeségeket!

magnolia77 #   2017.08.11. 13:19

Csak nekem kissé furcsa,hogy mi nem tudunk semmiféle behajtásról és hogy a kezes 500.000Ft ellenében kiszállhat egy 3Milliós tartozásból. És ismételném önmagam,hogy a mi végrehajtónk szerint az ügyünk nincs végrehajtás alatt,fel van függesztve.

magnolia77 #   2017.08.11. 13:14

Igen ,írásba foglaltuk. Azzal az ügyvédi irodával,aki a bankot képviseli,mert mi közvetlen velük állunk kapcsolatban. Még nem tudtuk a kezes állítását ellenőrizni,ez folyamatban van, csak most azt mondta,elutazik nyaralni,így csak egy hét múlva tudunk találkozni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.10. 19:25

Ja, és ellenőriztétek a kezes állítását?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.08.10. 19:24

Írásba foglalták azt a megállapodást?

www.kbs-ugyved.hu

magnolia77 #   2017.08.10. 18:14

Üdvözletem!
A problémám a következő lenne. Édesapámnak volt egy több milliós hitele(teherautó),kezessel. Miután sokáig nem fizetett,jött a bank,elvitte az autót,de ugye a tartozás még maradt.Végrehajtóhoz került az ügy. Bíróságon megegyezett apám a bankkal, hogy ugyan havi 100.000Ft-ot nem, de 35.000Ft-ot fizet havonta és így törleszt. Bank elfogadta és már több mint egy éve fizet az apám pontosan és rendesen. Erre most megjelent a kezes,hogy az ő végrehajtója ( apámé másik volt) jelzálogot tett a kezes autójára és lakására. A kezes elmondása szerint megegyezett a bankkal,hogy ha fizet 500.000Ft-ot lekerül a jelzálog a lakásról meg az autója is szabad, sőt a kezesség alól is kikerül. Nekem kissé furi a dolog.

  1. Hogy lehet hogy édesapám erről semmilyen értesítést nem kapott?
  2. Ha rendesen fizetve van a hitel,miért követelnek a kezestő és miért csak a kezestől?

3.Lehetséges,hogy még kb3Millió van vissza a hitelből,de a kezes 500.000-ért cserébe kiszállhat?
Mert most a kezes az apámon követeli a félmilliót.
Érdekes még,hogy a mi végrehajtónk azt mondja,nincs végrehajtás alatt az ügyünk,hisz apám rendesen fizet.

Mit tehetek? Menjek neki ügyvéddel a banknak? Vagy ezt simán megtehetik?

köszönöm ha válaszol valaki

magnolia77 #   2017.08.10. 17:58

köszönöm

bibipp # e-mail 2017.02.16. 12:24

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a válaszokat! :)

ObudaFan # e-mail 2017.02.16. 06:21

Ha a közokirati formában tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat alapján is működik a közvetlen végrehajtás, akkor miért kell egyáltalán a kétoldalú közokirati formában kötött szerződés egyáltalán?

Akkor van értelme, ha mind a két fél vállalását szeretnéd közvetlenül végrehajthatóvá tenni.

Ha jelzálogjog biztosít egy ingatlant, akkor is elegendő lehetne az adósok és kezesek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat, nem?

Igen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

bibipp # e-mail 2017.02.15. 21:57

Akkor ez most lehet az „örök talány ”minősítést kapja ... :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.15. 20:38

akkor miért alkalmazzák a kétoldalú közokiratba foglalást a bankok,
Ezt talán a bankoktól kellene megkérdezni. :)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.15. 20:38

akkor miért alkalmazzák a kétoldalú közokiratba foglalást a bankok,
Ezt talán a bankoktól kellene megkérdezni. :)

www.kbs-ugyved.hu

bibipp # e-mail 2017.02.15. 18:46

Tudom, hogy a közjegyzőknek is maguk felé húz ...
de az egyikük honlapján ezt találtam.

A felek között magánokirati formában vagy szóban létrejött kölcsönszerződést az adós egyoldalúan közjegyzői okirati formában megerősítheti. Ekkor kizárólag az adós kötelezettségvállalásai lesznek per nélkül kikényszeríthetőek, amennyiben az okirat a szükséges tartalmi elemeket tartalmazza.

(tehát ismeri az egyoldalú megoldást is :) )

folytatásban:
Ha a felek úgy állapodnak meg, lehetőség van a kölcsön jogviszonyt szerződést biztosító mellékkötelezettségekkel (például kezességgel, zálogjoggal) is biztosítani, ebben az esetben általában az erre irányuló szerződés kétoldalú közjegyzői okiratba foglalása szükséges.

Itt mit jelenthet az „általában”?

bibipp # e-mail 2017.02.15. 17:18

Bennem is ez merült fel, ezért kérdezem a nálam okosabbakat.

Ha érvényesíthetőségi szempontból nincs különbség az egyoldalú és kétoldalú közokirat között, akkor miért alkalmazzák a kétoldalú közokiratba foglalást a bankok, ha az egyoldalú egyszerűbb (el sem kellene részükről menni a közjegyzőhöz) és olcsóbb is jellemzően az ügyfélnek.
Csak az érvényesíthetőség oldaláról kezdtem ezen gondolkozni, más ok, ami fontos lehet egy banknak – ha esetleg valami extra fogyasztóvédelmi előírás nem követeli meg -, nem jut eszembe.